Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Όταν το παιδί μεγαλώνει βαριέται – και συ μαζί του, μπορεί και περισσότερο εσύ- τις χαρτοκοπτικές και τις μωρουδίστικες ζωγραφικές. Ως απεγνωσμένη μητέρα ψάχνεις ... ας είναι καλά το internet. Βρίσκεις λοιπόν άπειρες, αμέτρητες, μυριάδες δραστηριότητες. Επιλέγεις διάφορες και ξεκινάς με μία που εμπεριέχει και οικολογική πλευρά. Σαπούνι! Σπιτικό σαπούνι.

Χρειάζονται τρία μόνο υλικά. Λάδι, νερό και καυστική σόδα. Συγκεκριμένα:

1 λίτρο λάδι: ιδανικά βάζουμε ελαιόλαδο αλλά μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλο λάδι θέλουμε, ακόμη και τηγανόλαδο από τα τηγανιτά μας – εδώ βρίσκεται και η οικολογική διάσταση του εγχειρήματος. Στο αποτέλεσμα (οπτικό και αρωματικό) δεν υπάρχει καμία διαφορά. Απλά πρέπει να σουρώσουμε το λάδι καλά να μην έχει υπολείμματα.

300 ml νερό: καλύτερα να είναι απιονισμένο. Είναι το νερό που βάζουμε στο ατμοσίδερο και αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ πολύ οικονομικά. Μπορούμε όμως να βάλουμε και ότι άλλο υγρό θέλουμε (π.χ. γάλα) ή μίγματα.

135 γρ καυστική σόδα: μοιάζει με χοντρό αλάτι και την αγοράζουμε από κατάστημα σιδερικών-ελαιοχρωματισμού.

Ανακατεύουμε το νερό με τη σόδα σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το μίγμα θερμαίνεται πολύ και αναδύονται αναθυμιάσεις – οπότε αυτή την ανάμιξη μπορούμε να την κάνουμε στο μπαλκόνι ή δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο. Επίσης το μίγμα αυτό είναι καυστικό γι΄ αυτό καλύτερα να φοράμε γάντια. Ακόμη όμως και αν στάξει μια σταγόνα στο χέρι μας δεν είναι κάτι τρομερό. Δημιουργείται μια κόκκινη κηλίδα αλλά την επόμενη μέρα περνάει. Σίγουρα εδώ χρειάζεται προσοχή στα παιδιά.

Ανακατεύουμε συνέχεια με κουτάλα, ξύλινη ή σιλικόνης, μέχρι το μίγμα να γίνει διάφανο και να κατέβει η θερμοκρασία του στους 40 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ακουμπάμε με το χέρι μας το δοχείο απ' έξω και το νιώθουμε χλιαρό, σχεδόν κρύο.

soaps 5

Έχουμε το λάδι σε ένα μεγαλύτερο πλαστικό δοχείο. Προσθέτουμε το μίγμα νερού-σόδας και ταυτόχρονα χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνεται σαν μαγιονέζα. Αυτό θα πάρει πέντε λεπτά. Το ραβδομπλέντερ είναι δυστυχώς απαραίτητο γιατί αλλιώς πήζει με κόκκους και δεν αποκτά ενιαία υφή.

soaps 6

Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τη άρωμα της επιλογής μας. Αν ρίξουμε το άρωμα στην αρχή θα εξουδετερωθεί και δε θα μυρίζει καθόλου. Επίσης στο τέλος μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε: σπόρους (π.χ. παπαρουνόσπορο), αποξηραμένα βότανα ή πέταλα λουλουδιών, ακόμη και πράσινο γκαζόν που κάνει πολύ ωραία αντίθεση. Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε το μίγμα σε δύο ή περισσότερα μέρη και να κάνουμε διάφορους συνδυασμούς. Για παράδειγμα σε ένα μέρος μίγματος μπορούμε να ρίξουμε κάτι σκουρόχρωμο (από κακάο και καφέ μέχρι και θηραϊκή γη ή αρμόστοκο) και να εφαρμόσουμε μετά την τεχνική του κέικ.

Τοποθετούμε το μίγμα σε εύκαμπτα καλούπια. Τα σαπούνια βγαίνουν πολύ πιο εύκολα, αλλιώς λαδώνουμε πολύ καλά τα καλούπια ή τα ντύνουμε με μεμβράνη.

Για καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμες σιλικόνης ή κουτιά από γάλα, πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια, κεσεδάκια από γιαούρτι, πλαστικές συσκευασίες κτλ.

Περιμένουμε το μίγμα να στερεοποιηθεί. Αν πρόκειται για ατομικά καλούπια ξεφορμάρουμε τα σαπούνια μετά από δύο και παραπάνω μέρες ώστε όταν τα βγάλουμε να είναι σκληρά και να μην «τραυματιστούν». Αν τα έχουμε βάλει σε μεγαλύτερα καλούπια και θέλουμε μετά να τα κόψουμε σε φέτες, τα παρακολουθούμε να μην στεγνώσουν πολύ και μετά δεν κόβονται. Συνήθως χρειάζονται από τρεις έως πέντε ώρες.

Στη συνέχεια αφήνουμε τα σαπούνια δύο μήνες να ωριμάσουν και μετά είναι έτοιμα προς χρήση.

Καλή επιτυχία και καλούς πειραματισμούς!

handmade soap 3

handmade soap 4

handmade soap 5

handmade soap 6

handmade soap 7

Σαπούνια με καλούπια από υλικά, όπως συσκευασίες γάλακτος, συσκευασίες μπισκότων κ.α.

handmade soap 14

handmade soap 26

Να και μερικές φωτογραφίες των δημιουργών στη φύση με λουλούδια και πουλιά από σαπούνι.

soaps 1

soaps 2

soaps 3

soaps 4

Και φυσικά εδώ μπορείτε να δείτε τα σαπουνάκια σε συσκευασίες δώρων, όπως μοιράστηκαν στην εκδήλωση για τον πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό.

image 14

Συμβουλή: Ξεκινήστε με τη μισή δόση ή και με το 1/3 για την πρώτη δοκιμαστική φορά.

Υ.Γ.: Τα αποτυχημένα εμφανισιακά σαπούνια μην τα πετάξετε. Αφήστε λίγο να στεγνώσουν και μετά τρίψτε τα στον χοντρό τρίφτη. Θα μοιάζει με τριμμένο τυρί αλλά θα μεταμορφωθεί σε σαμπουάν σε επόμενη ανάρτηση.

Κείμενο: Ζ. Λ.

Update 15.01.2015

Το μήνυμα του κ. Μιχάλη στάθηκε η αφορμή για την ανανέωση του άρθρου. Ο αποστολέας του μηνύματος θέλησε να μοιραστεί μαζί μας τις δικές του προτάσεις - προειδοποιήσεις σχετικά με την δημιουργία χειροποίητων σαπουνιών. Έτσι λοιπόν για λόγους ασφαλείας, συστήνει σε όσους επιχειρήσουμε να φτιάξουμε τα δικά μας σαπούνια, να φοράμε υποχρεωτικά γάντια, μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά, για να αποφύγουμε κάθε περίπτωση επαφής του μίγματος με το δέρμα. 

Επίσης, εννοείται πως σε καμία περίπτωση δε συστήνουμε τη χρήση της καυστικής σόδας από παιδιά χωρίς την παρουσία ενηλίκων και έτσι θεωρούμε πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάποσης του συγκεκριμένου υλικού.

Επιπλέον, τα όποια σκεύη, καλούπια, σπάτουλες κ.λπ. χρησιμοποιηθούν καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται ξανά για μαγείρεμα.

Τέλος,  η συγκεκριμένη ποσότητα σόδας που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο ελαιόλαδο.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
07.04.2013
Για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού

Ένα παλιό ποτιστήρι, μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, φυσικά σαν τα φρέσκα δεν έχει.., λίγη πρασινάδα, μια ωραία κορδέλα και λίγα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση και να κρεμαστούν στην εξώπορτα, σε ένα δωμάτιο, στον τοίχο του μπαλκονιού ή στην ιδανική περίπτωση που διαθέτουμε αυλή θα μπορούσαν να διακοσμούν το χώρο εκεί.

Περισσότερα...
30.10.2013

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

TEDxAthens 2013: Αχαρτογράφητα Νερά

Ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες το θέμα του πέμπτου κατά σειρά TEDxAthens και εμείς φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας!

Περισσότερα...
18.05.2013
Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καλημέρα! Σαββατιάτικη, χαλαρή, θετική! Τι έχει σήμερα το πρόγραμμά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο πιο κοντινό μουσείο μια που τα μουσεία σήμερα έχουν την τιμητική τους και... έχουν και ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα...
24.01.2013
Προτάσεις για γλυκά γάμου (Μέρος 1ο)

Όσο ο χειμώνας κρατάει γερά, μπορεί οι γάμοι να μην είναι συχνό φαινόμενο αλλά πάντα μετά τις γιορτές ξεκινά η περίοδος της αναζήτησης ειδών γάμου. Μελλοντικές νύφες και κουμπάρες ξεκινούν τις έρευνες για νυφικό, στολισμό, μουσική κτλ κτλ... Είναι μακριά η λίστα...

Περισσότερα...
08.11.2012

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο post, αυτή είναι μια σούπερ επιλογή για ένα πλήρες πρωινό που σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα!

Περισσότερα...
05.09.2012
Το πιο πρωτότυπο νυφικό δώρο από την κουμπάρα στη νύφη

Ένα υπέροχο ζευγάρι σαγιονάρες, σχεδιασμένο για νύφες, ήταν το πιο πρωτότυπο δώρο που μου έκανε η κουμπάρα μου πριν το γάμο.

Περισσότερα...
16.03.2013
Zaz - On Ira

Ας απολαύσουμε παρέα το καινούριο τραγούδι της Ζaz που κυκλοφόρησε στις αρχές της εβδομάδας.

Περισσότερα...
13.09.2013
Τα ΒορΟινά και πάλι στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης !

Θυμάστε τα ΒορΟινά; Πέρυσι ήμασταν εκεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα και οι εντυπώσεις μας ήταν ιδιαίτερα θετικές! Φέτος έρχονται και πάλι αύριο, 14 Σεπτεμβρίου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
15.04.2013
To πράσινο παντελόνι

Τα χρωματιστά παντελόνια είναι και φέτος μια από τις αγαπημένες μας στιλιστικές επιλογές για φρέσκες και ανάλαφρες καθημερινές εμφανίσεις. Μας αρέσουν γιατί σπάνε τη μονοτονία του λατρευτού αλλά και ελαφρώς βαρετού τζιν, γιατί δίνουν μια πιο ιδιαίτερη πινελιά στην εμφάνισή μας και γιατί μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στη φύση που πρασινίζει διαρκώς και ομορφαίνει τα τοπία γύρω μας.

Περισσότερα...
17.04.2013
Ακόμα ένα πρωτότυπο κομοδίνο

Χθες δεν ήταν που είδαμε μερικές εναλλακτικές ιδέες για ένα κομοδίνο διαφορετικό με άποψη και στιλ; Σήμερα σας έχουμε άλλη μια ωραία ιδέα που συνδυάζεται και με την αξιοποίηση ξύλινων παλετών, στην οποία έχουμε αναφερθεί πριν λίγο καιρό.

Περισσότερα...
05.03.2013

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

ή αλλιώς Μπατόν Σαλέ σε στρόγγυλη εκδοχή. Δεν μπορείς με τίποτα να φας μόνο ένα!

Περισσότερα...
12.02.2013
Oversized κοσμήματα

Για κάθε ολοκληρωμένη εμφάνιση τα όμορφα ρούχα και τα περιποιημένα παπούτσια είναι απαραίτητα. Ωστόσο, τα αξεσουάρ είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Περισσότερα...
25.02.2013

Νατάσσα Μποφίλιου - Ας βρέχει

Νατάσσα Μποφίλιου - Ας βρέχει

Ένα ακόμα τραγούδι που ξεχωρίσαμε στο τελευταίο άλμπουμ της Νατάσας Μποφίλιου "Οι μέρες του φωτός", σε μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι "Ας βρέχει" και είναι και επίκαιρος. Ας βρέχει λοιπόν, εμείς θα το ακούσουμε!

Περισσότερα...
09.04.2014

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Εξόρμηση στη φύση - Κάθε βόλτα κι ένα γεφύρι

Ένα απ' τα πολλά ξακουστά γεφύρια των Γρεβενών, μικρό μεν αλλά πανέμορφο και ξεχωριστής νοοτροπίας όσον αφορά στα υλικά κατασκευής του, είναι το πέτρινο γεφύρι της Αλατόπετρας ή Προσβόρου ή Γκαβού.

Περισσότερα...
08.10.2012

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στο Πάπιγκο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στο Πάπιγκο

Είναι γεγονός ότι η εβδομάδα ξεκινάει πολύ πιο ευχάριστα, όταν έχει προηγηθεί ένα γεμάτο και διαφορετικό Σαββατοκύριακο..

Περισσότερα...
18.08.2013
Βροντάδος, Χίος

Διασχίζοντας τους δρόμους στον Βροντάδο σε περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις, όπως αυτό το ερειπωμένο σπίτι που το έχουν σχεδόν καλύψει τα φυτά!

Περισσότερα...
02.01.2014

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Noir Désir - Le Vent Nous Portera

Γαλλικό και αγαπημένο!

Περισσότερα...
29.05.2014

Αυτό το στιχάκι μ' αρέσει πολύ

Αυτό το στιχάκι μ' αρέσει πολύ

Είναι η πολύ καλή μας φίλη,

η πολυτάλαντη,

που ξέρει από μουσική, από μαγειρική,

έχει φαντασία, γράφει στίχους,

είναι δημιουργική 

και αυτό το στιχάκι μ' αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
09.07.2014

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ο παλιός μπουφές σε κεντρική θέση

Ένας παλιός μπουφές σαν αυτόν της φωτογραφίας υπάρχει σε πολλά σπίτια. Άλλοτε περιέχει κούπες, ποτήρια, τα καλά (μόνιμα κλεισμένα) σερβίτσια και άλλοτε χρησιμεύει ακόμα και για την αποθήκευση παπουτσιών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα κομμάτι που οι περισσότεροι έχουμε βαρεθεί αφού τον βλέπουμε σε ένα μέρος του πατρικού μας σπιτιού από τότε που ήμασταν παιδιά. Ήρθε η ώρα να τον "δούμε αλλιώς" και να στήσουμε τη διακόσμηση ενός δωματίου με επίκεντρο το συγκεκριμένο έπιπλο.

Περισσότερα...
23.11.2015

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Χειροποίητα σαπούνια: Δημιουργίες για μικρούς και μεγάλους

Όταν το παιδί μεγαλώνει βαριέται – και συ μαζί του, μπορεί και περισσότερο εσύ- τις χαρτοκοπτικές και τις μωρουδίστικες ζωγραφικές. Ως απεγνωσμένη μητέρα ψάχνεις ... ας είναι καλά το internet. Βρίσκεις λοιπόν άπειρες, αμέτρητες, μυριάδες δραστηριότητες. Επιλέγεις διάφορες και ξεκινάς με μία που εμπεριέχει και οικολογική πλευρά. Σαπούνι! Σπιτικό σαπούνι.

Περισσότερα...
14.12.2014

Christmastreestas 2014 II

Christmastreestas 2014 II

Tο κίνημα των Christmastreestas ολοκλήρωσε και φέτος την αποστολή του! Και ενώ μετράμε 10 μέρες για τα Χριστούγεννα, ήρθε η ώρα να δούμε παρέα το δεύτερο δέντρο που στολίσαμε. Είστε έτοιμοι;

Περισσότερα...