Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η φακή της γιαγιάς

Η φακή της γιαγιάς

Μπορεί η φακή να μην είναι το πιο ευπαρουσίαστο πιάτο.. Μπορεί να μην είναι το πιο χρωματιστό.. Αλλά είναι τόσο θρεπτική.. κι αν είναι η φακή της γιαγιάς, είναι τόσο νόστιμη που δεν μπορούμε να μη σας πούμε τη μαγική συνταγή.

Και σας τη λέμε από σήμερα για να την ετοιμάσετε για αύριο. Να τη λοιπόν:

Υλικά

- 1 κούπα φακή
- 1 μικρή πατάτα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κρεμμύδι 
- 1 μικρό κορότο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 κουτ. σούπ. ελαιόλαδο
- 2-3 κουτ. σούπ. χυμός ντομάτας
- 1-2 φύλλα δάφνης
- 3/4 κουτ. σούπ. αλάτι
- 1 κουτ. σούπ. ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζω και πλένω τη φακή 

Βάζω τη φακή, την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι ολόκληρο, το σκόρδο (ολόκληρες τις σκελίδες) και 2 κουταλιές λάδι σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό (να φτάνει λίγο πάνω από τη μέση της κατσαρόλας) και τα βράζω σε σχετικά δυνατή θερμοκρασία πχ. 2 με μέγιστο το 3.

Μόλις βράσουν, βγάζω με τρυπητή κουτάλα την πατάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τα αλέθω στο μπλέντερ. Το καρότο μπορώ να μην το αλέσω αν θέλω να φαίνεται μέσα στη φακή.

Μετά το άλεσμα, τα ξαναρίχνω στην κατσαρόλα και προσθέτω το χυμό ντομάτας, το αλάτι, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης και το υπόλοιπο λάδι και τα αφήνω να βράσουν μέχρι να χυλώσει το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία, πχ. 1,5 με μέγιστο το 3. Κάπου κάπου ανακατεύω για να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας.

Μόλις ετοιμαστεί και στρώσετε τραπέζι, προσθέτετε λίγο ξύδι στο πιάτο σας και απολαμβάνετε την πιο νόστιμη παραδοασική φακή που έχετε δοκιμάσει...

Μ' αρέσει | 2012