Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Μέρες γιορτής και χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, αλλεπάλληλων συναντήσεων με φίλους και συγγενείς και συνεχούς φαγητού. Μα πόσο φαηγτό πια; Τόσο που να μη χωράει ούτε σε πιατέλες στο τραπέζι ούτε και στο στομάχι μας; Τι μας πιάνει τέτοιες μέρες και ετοιμάζουμε τόσο πολύ φαγητό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία;

Αν υποθέσουμε ότι είμαστε πέντε άτομα που τρώμε καθημερινά σε μια οικογένεια, ένα συνηθισμένο μεσημέρι στο τραπέζι έχουμε από μία έστω και μεγάλη μερίδα φαγητό, μια μεγάλη ή δυο μέτριες σαλάτες, τυρί και ψωμί. Έστω ότι οι ενήλικες πίνουν και ένα ποτήρι κρασί, ενώ τα παιδιά πίνουν νερό.

Όταν έρχονται οι μέρες των Χριστουγέννων το φαγητό δεν είναι πλέον ένα, ούτε μπαίνει στα πιάτα σε μερίδες. Σερβίρεται σε πιατέλες, μία πιατέλα για κάθε φαγητό, τουλάχιστον τρία φαγητά, τουλάχιστον δυο μεγάλες σαλάτες, δυο σχέδια τυρί, κρασί περισσότερο, ένα δυο συνοδευτικά, όπως πατατοσαλάτα ή ρύζι ή κάτι αντίστοιχο. Δε χωράνε οι πιατέλες στο τραπέζι, όσο πιο μεγάλο τραπέζι τόσες πιο πολλές πιατέλες, δε χωράς να ακουμπήσεις το ποτήρι σου με άνεση... Μα γιατί το κάνουμε αυτό; Πόσο περισσότερο να φάμε; Πάλι πέντε άτομα είμαστε, τα ίδια στομάχια.

Αυτό συνέβαινε στη δική μας οικογένεια όλα τα χρόνια. Κι αν τύχαινε και είχαμε έξτρα κόσμο, είχαμε και έξτρα φαηγτά. Μόνο που δεν κρατούσαμε τις πιατέλες στα χέρια για να τρώμε σε δόσεις... Τι να πω; Το κακό είναι ότι μάθαμε έτσι και τώρα μήπως και εμείς οι νεότεροι κάνουμε τα ίδια; Ελπίζω πως όχι. Και εκεί που έχεις σκάσει, καλά καλά δεν παίρνεις ανάσα, ακούς τη μαγείρισσα να λέει "Ε δε φάγατε τίποτα, όλα μείνανε"... Αν μπορεί θα σου ανοίξει το στόμα, να σου βάλει το φαγητό μέσα, να ευχαριστηθεί που το έφαγες. Κι ας νιώθεις τεράστια δυσφορία μετά.

Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όλο αυτό δε συνέβαινε μόνο στη δική μου οικογένεια. Νομίζω πως συνέβαινε και συμβαίνει σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που οι ελληνίδες μάνα και γιαγιά σέβονται τον εαυτό τους και έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους κατά τις γιορτινές μέρες.

Σκεφτόμενη όλον αυτό τον παραλογισμό περί φαγητού, μου τράβηξε την προσοχή ένα άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας "The Washington Post" που έφτασε στο inbox μου και πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα.

Το άρθρο ξεκινάει κάπως έτσι (και κάτι σου θυμίζει...):

"Ξέρεις ότι έχεις χορτάσει. Για την ακρίβεια κοντεύεις να σκάσεις. Ποτέ δε θα είχες γεμίσει το πιάτο σου τόσο όσο σήμερα σε μια κανονική μέρα και σίγουρα δε θα το είχες αδειάσει.
Αλλά είναι γιορτές και θα ήταν αγένεια να μη δοκιμάσεις κάθε πιάτο. Και όλα είναι τόσο νόστιμα και κάποια είναι υγιεινά και τέλος πάντων, δώστε μου και την πίτα να δοκιμάσω λίγο!"

Σας μεταφέρω μια σύντομη εκδοχή του.

"Έρευνες έχουν αποδείξει αυτό που ήδη ξέρουμε: Ο εγκέφαλός μας μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα σημάδια που δίνει το σώμα για να σταματήσουμε να τρώμε, ακόμα και όταν γνωρίζουμε πως οι συνέπειες δε θα είναι ευχάριστες.

Δε μιλάμε για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη ή άλλες συνέπεις μακροπρόθεσμα, λόγω της συνήθειας να τρώμε παραπάνω από όσο πρέπει ή αντέχουμε. Μιλάμε για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες του να νιώθουμε δυσφορία μετά από ένα πολύ υψηλό σε λιπαρά και θερμίδες φαηγτό.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jennifer McDaniel της Academy of Nutrition and Dietetics, δεν υπάρχει μέσο δείπνο. Ένα γεύμα από 600 ως 800 θερμίδες εντάσσεται αρμονικά σε μια διατροφή με ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων.

Αλλά ένα γιορτινό δείπνο μπορεί εύκολα να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 2000 θερμίδες από μόνο του, ειδικά αν πέσουμε με τα μούτρα στα ορεκτικά και πιούμε δυο ποτήρια κρασί.
Ακόμα και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους τείνουν να αφήνουν πιο χαλαρό τον εαυτό τους στο τέλος του χρόνου. Σε μια έρευνα του Νοεμβρίου μέσω της εφαμοργής MyFitnessPal, το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τιους διατροφικούς τους κανόνες έστω και λίγο κατά τη διάρκεια των γιορτών και το 10% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μην ακολουθήσουν καθόλου κανόνες.

Ωστόσο, τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις παρασυρθεί και το κακό έχει ήδη γίνει και νιώθεις πλέον δυσφορία; Αν ξαπλώσεις, η δυσφορία θα αυξηθεί. Μια καλή ιδέα είναι να βοηθήσεις να συμμεζευτεί το χάος που επικρατεί μετά το δείπνο και περίπου 170 θερμίδες την ώρα θα χάνονται και θα σε βοηθήσουν να συνέλθεις από το μεγάλο φαγοπότι.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση συμβαίνει είναι το ότι ένα υπερβολικό γεύμα δεν μπορεί να μας παχύνει μόνιμα, αλλά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα με κάποιον ή κάποιους από τους παρακάτω τρόπους.

  1. Ένα παραγεμισμένο στομάχι μπορεί να πιέζει το διάφραγμα, και το πρόβλημα μπορεί να επεκτείνεται στην περιοχή των πνευμόνων, καθώς δεν μπορούν να διασταλούν πλήρως και αναγκαστικά παίρνεις κοφτές αναπνοές, σαν να λαχανιάζεις.
  2. Αν τρως γρήγορα και δε μασάς επαρκώς τις τροφές, μπορείς μετά από κάποιο σημείο να νιώσεις ότι ανακατεύεσαι. Το έξτρα φαγητό, ειδικά τα πιο λιπαρά πιάτα, μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι και σε ακραία περίπτωση να οδηγήσουν ακόμα και σε διάρροια.
  3. Το πολύ φαγητό κουράζει πολύ το πεπτικό σύστημα και καταστέλλει τις υπόλοιπες λειτουργίες. Η ινσουλίνη και οι υπόλοιπες ορμόνες εκκρίνονται για να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα κορυφώνεται και στη συνέχεια πέφτει.
  4. Το πεπτικό σύστημα δουλεύει τόσο, που κάνει την καρδιά να λειτουργεί σε πιο εντατικούς ρυθμούς. Τα τριγλυκερίδια κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία. Η λειτουργία των κυττάρων και των αγγείων μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται.
  5. Έτσι όπως καταβροχθίζεις φαγητό και ποτά, ειδικά ανθρακούχα αναψυκτικά, καταπίνεις έξτρα αέρα. Επιπροσθέτως, τα βακτήρια στο στομάχι παράγουν κι άλλο αέρα όπως διασπούν τη ζάχαρη και το άμυλο. Όλος αυτός ο αέρας (τα αέρια) θα πρέπει κάπως να βγει από το σώμα.
  6. Η συγκέντρωση του αίματος στο πεπτικό σύστημα εγκαταλείπει άλλες πιο ζωτικής σημασίας περιοχές, όπως οι μύες ή η επιδερμίδα και έτσι μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι κρυώνουν.
  7. Πόσο ζύγιζε όλο αυτό το φαγητό; Το βάρος αυτών που έφαγες, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις βαρύς και νωθρός, ειδικά αν δε συνηθίζεις να τρως τόσο πολύ σε τακτική βάση.
  8. Μετά τις πρώτες 750 θερμίδες, το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει μεγαλύτερο ποσοστό από το φαγητό ως λίπος. Μια μελέτη του 2000 έδειξε ότι ο μέσος ενήλικας κερδίζει περίπου μισό κιλό σε κάθε εορτστική περίοδο, που κάποιοι άνθρωποι δεν το χάνουν ποτέ.

Σε γενικές γραμμές οι διατροφικές συνήθειες δείχνουν ότι:

α. Οι διατροφικές μας συνήθειες ακουλουθούν ένα συγκεριμένο μοτίβο σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες στην αρχή της εβδομάδας, μάλιστα η χαμηλότερη κατανάλωση σημειώνεται την Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη ξεκινά μια σταθερή αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων με αποκορύφωμα το Σάββατο. Ωστόσο, τις μέρες των γιορτών οι εβδομάδες τείνουν να αποτελούν εξαίρεση. Αποκορύφωμα συνήθως είναι οι μέρες των Χριστουγέννων.

β. Η ημερήσια πρόσληψη φαγητού συνήθως αυξάνεται στο τέλος του χρόνου, με μικρές διακυμάνστεις και σε άλλες ημέρες διακοπών.

γ. Τα καλοκαίρια είναι καλύτερες περίοδοι, αφού αρκετές θερμίδες καίγονται μέσω άσκησης σε καθημερινή βάση."

Για μένα προσωπικά, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα το αν φάμε περισσότερο κάποιες μέρες του χρόνου και σίγουρα δε θα μπορούσα ποτέ να μπω στη διαδικασία να μετράω θερμίδες, ούτε στις γιορτές ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Και φυσικά ούτε να σκέφτομαι τόσο αρνητικά περί εμφραγμάτων κ.λπ. θέλω. Ωστόσο, αυτό που δεν αντέχω είναι η δυσφορία που νιώθω, όταν ξεφεύγω στο φαγητό περισσότερο από όσο αντέχω. Και αφού ξέρω ότι θα νιώσω τόσο δυσάρεστα, γιατί δε σταματάω νωρίτερα, μου λέτε;

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
25.02.2013
Το ταξίδι της ευτυχίας

Μερικά πράγματα πρέπει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε για να τα ακούμε και να τα ξανακούμε, με σκοπό να τα εμπεδώσουμε και να τα κάνουμε τρόπο ζωής.

Περισσότερα...
10.02.2013

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Υποδεχόμαστε το βράδυ της Κυριακής με ένα μουσικό παραμύθι από τους Minor Project και τη Μαριέττα Φαφούτη.

Περισσότερα...
18.01.2014
Η Νύχτα

Η Νύχτα του Ελί Βισέλ βρέθηκε εντελώς τυχαία στο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Δεν είχα ακούσει κάτι για τον συγγραφέα, δεν είχα ακούσει τίποτα για το βιβλίο... Το είδα σε μια από τις βόλτες μου σε ένα βιβλιοπωλείο, βρήκα ενδιαφέρουσα την περιγραφή στο οπισθόφυλλο, εξίσου δελεαστική ήταν και η τιμή του (το πέτυχα στη μισή τιμή) και κάπως έτσι κατέληξε στη βιβλιοθήκη μου, όπου έμεινε για καιρό ανέγγιχτο ανάμεσα σε πολλά άλλα βιβλία.

Περισσότερα...
11.11.2013

Robbie Williams - Go Gentle

Robbie Williams - Go Gentle

Ακούσατε το ολοκαίνουριο κομμάτι του Robbie;

Περισσότερα...
27.03.2017

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Στενές επαφές τρίτου τύπου με μελάνια, πλοκάμια, και διάφορα άλλα γλιστερά πράγματα

Χθες αναμετρήθηκα για πρώτη φορά με ένα καλαμάρι που ταξίδεψε από τη Λήμνο σε ένα φελιζόλ. Ψαρεμένο από καλούς μας φίλους, λάτρεις και επαγγελματίες της θάλασσας και του κόσμου της. Στις διακοπές μας στο μαγικό αυτό νησί, (χρωστάω άρθρο αν καταφέρω να ανακτήσω τις φωτογραφίες από τον σκληρό που μας άφησε χρόνους) όπου ο θαλάσσιος πληθυσμός κινδύνεψε με εξαφάνιση εξαιτίας μας, μεταξύ άλλων λιχουδιών η Εύα μας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό γεμιστό ψητό καλαμάρι με ντόπια τυριά και μυρωδικά. Όταν παρέλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο αλμυρό δεματάκι θέλησα να αναβιώσω τη συνταγή της όπως υπήρχε στη γευστική μου μνήμη.

Περισσότερα...
25.02.2013
Tips για τη Δευτέρα

Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί από την Κυριακή το βράδυ μελαγχολούμε με τον επικείμενο ερχομό της Δευτέρας. Ίσως επειδή η Δευτέρα είναι η μέρα που...

Περισσότερα...
24.04.2014

Echo Train - Fire

Echo Train - Fire

Nέο αγαπημένο κομμάτι από δύο εκπροσώπους της αγγλόφωνης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Περισσότερα...
27.03.2013
Δαντέλες σε ανοιξιάτικη εκδοχή

Με τις δαντελίτσες έχουμε ξανασχοληθεί, έχουμε πειραματιστεί, έχουμε δώσει χαρά στη γιαγιά.. Και τώρα, να σου πάλι οι δαντέλες σε φωτεινή εκδοχή για να αξιοποιηθούν και στην ανοιξιάτικη διακόσμηση του σπιτιού.

Περισσότερα...
26.09.2014

Οδηγώ και ΔΕ σου τηλεφωνώ...

Οδηγώ και ΔΕ σου τηλεφωνώ...

Πόσες προειδοποιητικές πινακίδες βλέπουμε στο δρόμο όταν οδηγούμε; Να μην υπερβαίνουμε τα όρια ταχύτητας, να κρατάμε ασφαλή απόσταση, να μη μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε... Πόσες φορές ακούμε για ατυχήματα που προκλήθηκαν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στην προσπάθειά του να πιάσει το κινητό, να στείλει ένα μήνυμα, να αλλάξει CD κτλ; Και πόσο τα έχουμε συνηθίσει όλα αυτά και δε δίνουμε την πρέπουσα προσοχή;

Περισσότερα...
27.05.2014
Lana Del Rey - Shades Of Cool

Ολοκαίνουριο κομμάτι από τη μοναδική Lana Del Rey!

Περισσότερα...
12.04.2013

Διακόσμηση μπαλκονιού

Διακόσμηση μπαλκονιού

Η γενική άποψη είναι ότι η πολλή οργάνωση απαιτεί συνήθως και αρκετά έξοδα. Όμως δεν είναι πάντα έτσι... Η φαντασία και το μεράκι μπορούν να μας οδηγήσουν σε δημιουργικά μονοπάτια και να οργανώσουμε το χώρο μας σκεφτόμενοι Αλλιώς...

Περισσότερα...
21.11.2012
Quote

Ας χορέψουμε λοιπόν..

Περισσότερα...
11.08.2013
To στιλ της Olivia

Η Olivia Palermo κλέβει τις εντυπώσεις σε κάθε της εμφάνιση.

Περισσότερα...
22.09.2013
Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου 2013, γιορτάζουμε παγκοσμίως την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Στο πλαίσιο της ημέρας λοιπόν διοργανώνεται πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Περισσότερα...
09.08.2013
Οι ντυμένες κρεμάστρες

Η ιδέα για τις ντυμένες κρεμάστρες είναι παλιά. Εμένα πρώτη φορά με επισκέφτηκε στα 17-18 βλέποντάς τη σε κάποιο περιοδικό ως "αναμόρφωση της ντουλάπας σε μια πιο ρομαντική εκδοχή". Ξάφνου όλες οι κορδέλες που έβρισκα κατά καιρούς στο σπίτι έντυναν το πάνω ή το κάτω μέρος κάθε κρεμάστρας που είχα στη ντουλάπα μου. Ιδιαίτερα στη φοιτητική μου ντουλάπα σχεδόν δεν υπήρχε κρεμάστρα που να μην ήταν "ρομαντική".

Περισσότερα...
04.07.2014

Ο lego-Παρθενώνας

Ο lego-Παρθενώνας

Άλλοι (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) σκέφτονται να φτιάξουν μπομπονιέρες από lego... κι άλλοι φτιάχνουν ολόκληρο τον Παρθενώνα!

Μαγικά αυτά τα παιχνίδια, υπέροχη και η ιδέα των Αυστραλών που έφτιαξαν την Ακρόπολη από τουβλάκια lego με σκοπό να την χαρίσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Περισσότερα...
11.12.2015

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο για φέτος

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο για φέτος

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο της maresei-παρέας για φέτος στολίστηκε λίγο πριν μπει ο Δεκέμβριος. Βασικοί "στολιστές" (christmastreestas) ήταν τέσσερα παιδικά χεράκια, τουλάχιστον στα κλαδιά που έφταναν. Λίγο έβαζαν στολίδια, λίγο έβγαζαν στολίδια, λίγο έπαιζαν με τα στολίδια... Το δέντρο πάντως στολίστηκε.

Μερικές φωτογραφίες κατά τη διαδικασία του στολισμού μας φέρνουν λίγο πιο κοντά στις προσεχείς γιορτές.

Περισσότερα...
24.06.2014

Monika feat. Andrew Wyatt - Shake Your Hands

Monika feat. Andrew Wyatt - Shake Your Hands

Θέλετε να κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι παρέα με τη Μόνικα;

Περισσότερα...
04.10.2014

Οι φίλοι μου τα ζώα

Οι φίλοι μου τα ζώα

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα και θυμήθηκα τον καλό μου αδερφό που σε ένα παλιότερο e-mail του με οικογενειακές φωτογραφίες έβαλε τον τίτλο "Η οικογένειά μου κα άλλα ζώα". Κι επειδή το μήνυμα είχε αποδέκτες όλα τα μέλη της οικογένειας, προς αποφυγή παραξηγήσεων, έσπευσε να επισημάνει ότι ο τίτλος του είναι δανεικός από το σχετικό βιβλίο του Τζέραλντ Ντάρελ. Ομολογώ ότι από τότε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να το διαβάσω το βιβλίο, κάτι που δεν έτυχε ως τώρα... αλλά πού θα πάει! Ας μην ξεφεύγω από το θέμα όμως.

Περισσότερα...
28.01.2013
Για όσους αγαπούν το κρασί

Θυμάστε τα ΒορΟινά στη Θεσσαλονίκη; Είναι μια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην οποία είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στις 22 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
29.09.2013

Η γευστική ατασθαλία της ημέρας: Έτοιμη σε 15 λεπτά!

Η γευστική ατασθαλία της ημέρας: Έτοιμη σε 15 λεπτά!

Μέρες τώρα η πραλίνα φουντουκιού τριγυρίζει στο μυαλό μου. Είτε πάνω σε μια φέτα ψωμί είτε ανάμεσα σε δύο μπισκότα σε μορφή σάντουιτς είτε σε μια απλή κουταλιά γλυκού ή ενίοτε και σούπας έρχεται αρχικά στο μυαλό μου και στη συνέχεια στο πιάτο μου!

Περισσότερα...
11.12.2014

Ο κανόνας των εσωρούχων

Ο κανόνας των εσωρούχων

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αποτέλεσε την αφορμή για να κάνουμε ένα διάλειμμα από την ανάλαφρη εορταστική διάθεση των τελευταίων ημερών και να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό.

Πρόκειται για ένα θέμα που μας αφορά όλους είτε είμαστε γονείς είτε θείοι, νονοί, εκπαιδευτικοί κ.λπ.. Και μόνο που είμαστε ενήλικες και κάπου στον κοντινό ή ευρύτερο κοινωνικό μας κύκλο έχουμε παιδιά, καλό είναι να μην εφησυχαζόμαστε σε ό,τι αφορά στη σεξουαλική βία και κακοποίηση των παιδιών. Όσο μακρινό κι αν μας φαίνεται, όσο κι αν πιστεύουμε ότι δε θα συμβεί ποτέ στο δικό μας παιδί κάτι τέτοιο, η επαγρύπνηση και η τακτική ενημέρωση σχετικά με το θέμα μπορεί να προλάβει καταστάσεις και να αποβεί σωτήρια. Γιατί να αφήνουμε στην τύχη τους πράγματα που μπορεί να σημαδέψουν για πάντα με τον χειρότερο τρόπο τη ζωή ενός παιδιού;

Περισσότερα...