Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Τροφή για σκέψη: Με τα μάτια ενός παιδιού

Παραλία Θεσσαλονίκης, καλοκαιράκι 2016.

Όλοι κάνουν βόλτες. ποδήλατα παντού, γονείς, παιδιά, σκυλάκια, ηλικιωμένοι, άλλοι χαρούμενοι, άλλοι σκεπτικοί.

Και εμείς εκεί μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι και τον γιο μου (ούτε καν 2 χρονών) που χαίρεται με το κάθε τι... Mε το αεροπλάνο, τον ήχο από τις μηχανές, τις πεταλούδες... Χαιρετάει τους πάντες, όμως έχει τρελή αδυναμία στα παιδάκια. Αφού λοιπόν έχουμε χαιρετήσει όλον τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων κατοικιδίων και αδέσποτων, εμφανίζεται μπροστά μας ένα αγοράκι (περίπου 13-14 χρονών) που είχε στο αναπηρικό καροτσάκι την αδερφούλα του (περίπου 9-10 χρονών) κάνοντας και εκείνοι βόλτες.

Ο Γιώργος, ο γιος μου, κοιτάει το κοριτσάκι με ένα μεγάλο χαμόγελο και αρχικά δεν μίλησε. Σκύβω στο ύψος του και του λέω ευγενικά «χαιρέτα αγάπη μου το παιδάκι». Έτσι και έγινε. Άρχισε να χαιρετάει με την ψυχή του, να στέλνει φιλάκια στο κοριτσάκι και τον αδερφό της. Τα ματάκια και των δυο παιδιών έλαμψαν! Το αγοράκι βοηθούσε το κοριτσάκι να χαιρετήσει και πραγματικά εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα τόσο όμορφα και γλυκά.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε με ένα μπαλόνι που μας δόθηκε από μία εταιρεία που έκανε προώθηση κάποιου προϊόντος. Αφού ο Γιώργος «κουράστηκε» όπως είπε να κρατάει το μπαλόνι ήθελε να το πετάξει. «Μα γιατί να το πετάξεις και να μην το δώσεις σε ένα άλλο παιδάκι να το χαρεί και εκείνο;». Κρίμα, σκέφτηκα να το πετάξουμε. Και να πάλι μπροστά μας τα αδερφάκια.. «Γιώργο, κοίτα πού μπορείς να δώσεις το μπαλόνι σου!». Ο Γιώργος ενθουσιάστηκε με την ιδέα. Πηγαίνει δίπλα στο κοριτσάκι και του λέει «ολίστε» δίνοντας το μπαλόνι. Το αγοράκι λέει στην αδερφούλα του. «Τι λέμε όταν παίρνουμε κάτι;». Το κοριτσάκι φάνηκε τοοοοόσο χαρούμενο και μας έδειξε με τον δικό της μοναδικό τρόπο ότι μας ευχαρίστησε.

Γιώργο με έκανες περήφανη ως μανούλα... Πόσο μα πόσο σημαντικό είναι να μην ξεχωρίζουμε. Να βλέπουμε και εμείς με τα μάτια ενός παιδιού που μπορεί μεν να καταλαβαίνει και εκείνο το διαφορετικό όμως δεν διαχωρίζει. Το μόνο που κάνεις είναι να δίνεις απλόχερα ένα χαμόγελο. Τι σου κοστίζει άλλωστε;

Θεωρώ ότι όλα ξεκινούν από εμάς τους γονείς/μεγάλους που θα πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας αφενός να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και αφετέρου να κατανοήσουν ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, όμορφοι και ξεχωριστοί... Άκουσα κάποτε μία γιαγιά που «αγχώθηκε» και ένιωσε «άσχημα» όταν η εγγονή της (τεσσάρων χρόνων) την ώρα που βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο είδε κάποιον κύριο χωρίς το ένα του πόδι και η μικρή αθώα αλλά και δυνατά ρώτησε τη γιαγιά της «γιατί ο κύριος έχει μόνο ένα πόδι;». Η γιαγιά αντί να απαντήσει, προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση.

Ίσως είναι καλύτερα όμως σε αυτού του είδους τις ερωτήσεις των μικρών παιδιών να απαντάμε και όχι να το αποφεύγουμε. Καταρχάς γιατί πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στο παιδί, ιδίως δε όταν έχει ακούσει την ερώτηση και ο «ενδιαφερόμενος». Απαντήστε για παράδειγμα λέγοντας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε εξίσου ξεχωριστοί και όμορφοι. Έτσι δε θα αισθανθεί «άσχημα» ούτε και ο άλλος άνθρωπος για τον οποίο έγινε η ερώτηση. Δεν υπάρχει λόγος ντροπής!

Κοιτάξτε με τα μάτια των παιδιών. Βλέπουν απλά, αθώα και με αγάπη. Και δώστε χαμόγελα. Δεν κοστίζουν τίποτα!

Δείτε και το βίντεο παραπάνω. Είναι πολιό αλλά είναι πολύ καλό!

Γράφει η Ντίνα.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
19.01.2014

Vampire Weekend - Step

Vampire Weekend - Step

Ένα μουσικό "βήμα" πριν κλείσει το Σαββατοκύριακο μας.

Περισσότερα...
02.04.2013

Το λαχταριστό σοκολατένιο κέικ της μαμάς

Το λαχταριστό σοκολατένιο κέικ της μαμάς

που πάντα έκανε θραύση σε όλες τις παιδικές μας γιορτές και όλοι μετά ζητούσαν τη συνταγή!

Περισσότερα...
18.02.2013

Adele - Set Fire to the Rain

Adele - Set Fire to the Rain

Ένα υπέροχο κομμάτι για να βάλουμε "φωτιά" στη βροχή, μήπως και καταφέρουμε να την ξορκίσουμε και σταματήσει.

Περισσότερα...
17.08.2013

Στη Χίο.. λίγο πριν την αυγή

Στη Χίο.. λίγο πριν την αυγή

Η ανταπόκριση από το νησί της Χίου, που επιλέξαμε για τις φετινές καλοκαιρινές μας διακοπές, ξεκινά με εικόνες από το ξημέρωμα στο λιμάνι της πόλης της Χίου ή αλλιώς της Χώρας.

Περισσότερα...
01.03.2013
Morcheeba - Blood Like Lemonade

Για τους Morcheeba ξαναμιλήσαμε λίγο καιρό πριν, όταν ακούσαμε το "Wonders Never Cease", υπό τη σκέψη των αναζητήσεων που δε σταματούν ποτέ.

Περισσότερα...
16.07.2013

Το φαράσι αλλιώς

Το φαράσι αλλιώς

Ακόμα και ένα μεταλλικό φαράσι μπορούμε να το δούμε αλλιώς με λίγη φαντασία. Πώς αλλιώς;

Περισσότερα...
13.01.2013
Hope vs. Fear

H δύναμη της ελπίδας!

Περισσότερα...
03.05.2014

Smoothie με φράουλες και βρώμη

Smoothie με φράουλες και βρώμη

Μία εναλλακτική και υγιεινή επιλογή για πρωινό αποτελεί το smoothie με φράουλες και βρώμη, το οποίο είναι θρεπτικότατο και σπάει τη μονοτονία του κλασικού πρωινού γεύματος, ενώ ενδείκνυται και για detoxing. Εξάλλου σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε μετά τις αμαρτωλές μέρες του Πάσχα.

Περισσότερα...
04.10.2013
Milan Fashion Week SS 2014

Τι λέτε για μια στιλιστική βόλτα στους δρόμους του Μιλάνο;

Περισσότερα...
23.09.2014

Race for the cure 2014

Race for the cure 2014

Μια δράση που αξίζει τη στήριξή μας! Όσοι βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προλαβαίνετε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι και αύριο. Το ραντεβού έχει δοθεί για αυτή την Κυριακή 28/09 στο Ζάππειο στις 10.00 π.μ. και είναι για καλό σκοπό!

Περισσότερα...
14.04.2013
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Μετακόμιση Τώρα

Πολλοί φίλοι μετακομίζουν τελευταία.. Βγάζει και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη το καινούριο τραγούδι "Μετακόμιση τώρα"... Τι γίνεται;

Περισσότερα...
15.09.2013

Nouvelle Vague - Dancing with myself

Nouvelle Vague - Dancing with myself

Ας ακούσουμε παρέα τη Melanie Pain να μας τραγουδάει "Dancing with myself". Την Παρασκευή που μας πέρασε βέβαια, χορέψαμε όλοι μαζί με την Παριζιάνικη μπάντα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερα...
21.11.2012

Τι φοράμε πάλι αύριο;

Τι φοράμε πάλι αύριο;

Άσπρο - μαύρο - γκρι: μια τριχρωμία ιδανική για όλες τις ώρες. Βγάλαμε και τα χοντρά μας κασκόλ και για μερικούς μήνες δεν τα αποχωριζόμαστε κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι.

Περισσότερα...
12.04.2014
Μια κούπα - μπαλαρίνα

Μια κούπα μπαλαρίνα!

Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα μιας φίλης μόλις είδε αυτή τη φωτογραφία. Και επειδή μας θυμίζει μια πολύ όμορφη μέρα της ζωής μας, τη μοιραζόμαστε μαζί σας. Έτσι για να μην ξεχνάμε...

Περισσότερα...
15.09.2013

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Μετά τη Σύρο αναχωρούμε για την άλλη αρχόντισσα, την Πάρο.

Περισσότερα...
04.07.2014

Ο lego-Παρθενώνας

Ο lego-Παρθενώνας

Άλλοι (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε) σκέφτονται να φτιάξουν μπομπονιέρες από lego... κι άλλοι φτιάχνουν ολόκληρο τον Παρθενώνα!

Μαγικά αυτά τα παιχνίδια, υπέροχη και η ιδέα των Αυστραλών που έφτιαξαν την Ακρόπολη από τουβλάκια lego με σκοπό να την χαρίσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Περισσότερα...
13.11.2013
The XX - Together

Απόλυτα ατμοσφαιρικό κομμάτι για να χαλαρώσουμε απόψε.

Περισσότερα...
08.08.2013
Τι να φορέσω;

Ακόμη μια εμφάνιση της style blogger από την Φλόριντα που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα.

Περισσότερα...
02.03.2014

Gadjo Dilo - Σου σφυρίζω

Gadjo Dilo - Σου σφυρίζω

"Σου σφυρίζω
για να βγεις σου σφυρίζω
και σιγομουρμουρίζω
το δικό μας σκοπό.."

Περισσότερα...
29.07.2014

Οργάνωση παιδικού δωματίου

Οργάνωση παιδικού δωματίου

Το καλοκαιράκι οργανώνουμε αποδράσεις και διακοπές, πυκνά συχνά όμως ασχολούμαστε και με την αναδιοργάνωση του σπιτιού ή κάποιων από τα διαθέσιμα δωμάτια. Το συνηθέστερο δωμάτιο που κάποιο καλοκαίρι αλλάζει μορφή είναι το παιδικό. Είτε από ξενώνας - γραφείο - αποθήκη - σιδερώστρα - χώρος για τα ασιδέρωτα ή για άπλωμα μετατρέπεται σε παιδικό είτε από πολύ παιδικό με κούνια και άπειρα κουκλάκια μετατρέπεται σε λιγότερο, φεύγει η κούνια και η αλλαξιέρα,  μπαίνει μονό κρεβάτι, γραφείο, οργανώνονται τα παιχνίδια... Ουφ! Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν...

Περισσότερα...
06.05.2013

Carla Morrison - Hasta la piel

Carla Morrison - Hasta la piel

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με το χαριτωμένο αυτό κομμάτι της 26χρονης Μεξικανής Carla Morrison.

Περισσότερα...
13.04.2016

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Όσο ο καιρός φτιάχνει τόσο πιο φωτεινές γίνονται οι μέρες, τόσο πιο παστέλ τα πάντα γύρω μου! Και ειδικά μετά την άφιξη της μπέμπας και την προσπάθεια για προσαρμογή στα νέα δεδομένα (που σχεδόν δύο μήνες μετά, παραμένει προσπάθεια... δεν έχει ακόμη φτάσει κάπου), το μάτι χάνεται όλο και περισσότερο σε φωτεινές, ρομαντικές, κοριτσίστικες αποχρώσεις. Από την γκαρνταρόμπα τη δική μου και της μπέμπας, μέχρι τα λουλούδια, τα γλυκά, τα όνειρα...

Γι' αυτό σήμερα ξεχώρισα υπέροχες παστέλ αποχρώσεις για το κοριτσίστικο βρεφικό δωμάτιο.

Για ιδέες και προτάσεις προχωρήστε παρακάτω :)

Περισσότερα...
16.11.2014
Σπιτικές μπάρες δημητριακών με βρώμη και μήλα

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ!

Περισσότερα...
01.04.2013
Στο σταθμό της Κοπεγχάγης

Ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις δε συμβαίνουν μόνο στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά.

Περισσότερα...