Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόλτα στο Ροδοχώρι

Βόλτα στο Ροδοχώρι
Τι λέτε για μια Κυριακάτικη βόλτα στο Ροδοχώρι με ξεναγό την ανταποκρίτριά μας από τη Θεσσαλονίκη;
Το Ροδοχώρι Βοΐου είναι ένα μικρό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας κρυμμένο μέσα στο δάσος και εντελώς ανεπηρέαστο από τη βαβούρα των μεγαλουπόλεων. Είναι ένα χωριό με ανεξερεύνητες ακόμα ομορφιές, με μικρά φαράγγια και ένα πανέμορφο ορεινό ποτάμι, από αυτά που κανείς δε γνωρίζει το όνομά του! Κανείς εκτός από τους ντόπιους!
 
potami-rodochori

Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι 10-15 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους και νεαρά άτομα, που αποφάσισαν να κάνουν μια θαρραλέα αποκέντρωση! Αυτοί μαζί με τους υπόλοιπους Βοϊότες, που επισκέπτονται τον τόπο τους όποτε ξεκλέβουν χρόνο τα σαββατοκύριακα και κυρίως το καλοκαίρι, καταφέρνουν και κρατούν το χωριό τους ζωντανό. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις, βέβαια γίνονται σε γιορτές και πανηγύρια, οπότε αναβιώνουν τα έθιμα της περιοχής και οι κάτοικοι γλεντάνε με τη ψυχή τους! Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις το μικρό καφενείο του χωριού, ο μοναδικός τόπος συνάντησης και διασκέδασης των ντόπιων, γνωρίζει μεγάλες δόξες με φαγοπότια που μένουν αξέχαστα!

Αν βρεθεί κανείς στο Ροδοχώρι, θα περπατήσει στους παραδοσιακούς πλακόστρωτους δρόμους και στα μονοπάτια όπου δεσπόζουν δέντρα αιωνόβια, θα θαυμάσει το πετρόκτιστο γεφύρι του Τσούκαρη (αρχική φωτογραφία) - το μοναδικό πεντάτοξο γεφύρι της ευρύτερης περιοχής-, το παλιό σχολείο στην πλατεία και τα μικρά ξωκλήσια χτισμένα όλα από τους παλιούς κατοίκους του χωριού.

monopati-rodochori

old-school-rodochori

vrysi-serifi-rodochori

playground-rodochori

Απαραίτητη περιήγηση η βόλτα στο δάσος με τις δρυς. Στο δάσος αυτό βρέθηκα κι εγώ αρκετές φορές και μυήθηκα στην αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων: το μάζεμα μανιταριών! Έχοντας αρκετές σακούλες στις τσέπες, με την ελπίδα ότι θα τις επιστρέψουμε γεμάτες, σκορπιζόμαστε στα μονοπάτια ακολουθώντας ο καθένας το ένστικτό του! Φυσικά μαζεύονται μόνο τα είδη που τα χαρακτηριστικά τους αναγνωρίζονται με απόλυτη βεβαιότητα και καθώς η παραμικρή αμφιβολία είναι λόγος απόρριψης, εγώ, που είμαι ακόμα καινούρια, ρωτάω πάντα τους παλιούς και έμπειρους "μανιταρολόγους".

mushroom-rodochori-1

mushroom-rodochori-2

Αν είμαστε τυχεροί και βρούμε κάποιο από τα εδώδιμα είδη, μπορούμε να επιστρέψουμε περήφανοι και να δώσουμε τα μανιτάρια μας στο καφενείο, όπου ο Ν. και ο Γ. θα μας τα μαγειρέψουν και θα τα απολαύσουμε όλοι μαζί! Διαφορετικά θα πάει ο καθένας σπίτι του ελπίζοντας ότι την επόμενη φορά θα είναι πιο τυχερός!

Κείμενο: Σίσσυ Κ. - Φωτογραφίες: Κώστας Κ.

Μ' αρέσει | 2012