Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Αυτή τη φορά στην κουζίνα μπήκε η μαμά μιας αγαπημένης φίλης, γνώριμης εδώ στο maresei από άρθρα περί αγάπης και ομορφιάς, και μας έφτιαξε μια φανουρόπιτα ή αλλιώς ένα κέικ νηστίσιμο για να είναι στο πνεύμα των ημερών. Ωστόσο δεν πρόκειται για την πιο συνηθισμένη φανουρόπιτα. Η προσθήκη cranberries και γλάσου είναι η αιτία της μετάλλαξης της κλασικής φανουρόπιτας σε μια αντίστοιχη πιο σύγχρονη. Τελικά μάλον όλοι στην παρέα έχουμε αδυναμία στα cranberries και τα χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στις συνταγές μας.

Για τη μεταλλαγμένη φανουρόπιτα λοιπόν χρειαζόμαστε: 

- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. σόδα
- Ξύσμα από 1 και ½ πορτοκάλι
- 1 κούπα μαύρες σταφίδες (ή εναλλακτικά cranberries)
- ½ κούπα καρύδια
- 2 φόρμες ψησίματος

Για το γλάσο

- 2 κουβερτούρες των 250 γραμ.
- 2 κ.γλ. μέλι
- 2 κ.γλ. σπορέλαιο

Εκτέλεση

- Στο μπολ του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε αρχικά το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
- Παράλληλα λιώνουμε τη σόδα με το χυμό του πορτοκαλιού σε μια κούπα και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα μας, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε έπειτα την κανέλα , το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το οποίο προηγουμένως έχουμε κοσκινίσει.
- Στο τέλος, μόλις το μείγμα μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ή εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε cranberries και τα ανακατεύουμε απαλά με μία κουτάλα.
- Στη συνέχεια μοιράζουμε το μείγμα σε 2 φόρμες ψησίματος και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40' σε προθερμασμένο φούρνο. 

Εκτέλεση για το γλάσο

- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει περίπου 4΄λεπτά και στη συνέχεια το απλώνουμε στη φόρμα (εφόσον τα κέικ μας έχουν κρυώσει λίγο). Για κάθε φόρμα επαναλαμβάνουμε ξεχωριστά τη διαδικασία.

-- Προαιρετικά, μπορούμε να διακοσμήσουμε τις φόρμες μας με cranberries!

-- Υποχρεωτικά, καλούμε τους φίλους μας στο σπίτι καφεδάκι και super μεταλλαγμένη φανουρόπιτα :)

Μ' αρέσει | 2012