Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

6η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς - Λαρίσης

6η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο Αγιάς - Λαρίσης

Το σαββατοκύριακο που πέρασε δε θέλαμε να μείνουμε σπίτι. Ο καιρός ήταν τόσο καλός, μύριζε καλοκαίρι, εμείς είχαμε καιρό να ξεκουνηθούμε από τη βάση μας, είχαμε δυο μέρες και κάτι αν ξεκινήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής να τις γεμίσουμε διαφορετικά και αδράξαμε την ευκαιρία.

Λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και του δεσμού μας με την περιοχή, κινηθήκαμε προς τα παράλια Λάρισας. Εκεί διοργανώθηκαν δύο εκδηλώσεις, η Γιορτή Μανιταριού στο Σκλήθρο και η Γιοργή Κάστανου στη Σκήτη. Πρόκειται για χωριά της Λάρισας που στη μετά τον Καλλικράτη ανήκουν στο Δήμο Αγιάς.

Ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην περιοχή από το Σκλήθρο, αφού αυτό επισκεφτήκαμε πρώτο.

Το Σκλήθρο είναι χτισμένο στο Μαυροβούνι, ανάμεσα στον Κίσσαβο και το Πήλιο. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί έναν εξαιρετικό πόλο έλξης όλων των απανταχού φυσιολατρών. Πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο, βλέπει το Αιγαίο από ψηλά μέσα από τ' ανοίγματα που κάνει το βουνό και η θέα είναι εκπληκτική! Στο χωριό αυτό οι Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκληθριωτών, διοργάνωσαν την 6η Γιορτή Μανιταριού την Κυριακή 19/10/2014.

DSCN1898

DSCN1897

Και ενώ μέχρι και μια - δυο μέρες πριν ο κόσμος ακόμα κολυμπούσε, την Κυριακή άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεχε ακατάπαυστα. Μπορεί λοιπόν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν την έξοδο στο δάσος για αναγνώριση και συλλογή άγριων μανιταριών, εντούτοις συνετέλεσαν στο να γίνει ένα πολύ καλό σεμινάριο γύρω από τα άγρια μανιτάρια. Ο δάσκαλος των μανιταριών και όχι μόνο, Γιώργος Κωνσταντινίδης από τα Γρεβενά, την πόλη των μανιταριών, πρόεδρος των μανιταρόφιλων Ελλάδος, παρουσίσε εμπεριστατωμένα, τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα στοιχεία ερευνών, δίνοντας απαντήσεις σε όσους βάλλουν κατά της κατανάλωσης άγριων μανιταριών. 

DSCN1865

Όμως και τα μέλη του συλλόγου, αλλά και άλλοι μανιταρόφιλοι απ' την προηγούμενη ημέρα μάζεψαν αρκετά μανιτάρια στην περιοχή και τα εξέθεσαν για αναγνώριση - ενημέρωση των επισκεπτών εντός και εκτός της αίθουσας του σεμιναρίου. Επιπλέον, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν και μανιταροπροϊόντα από εκθέτες που ασχολούνται με επεξεργασία - τυποποίηση άγριων μανιταριών.

DSCN1852

DSCN1853

DSCN1891

Η παρουσία του κόσμου γενικά ήταν αρκετά ικανοποιητική παρά τον κακό καιρό, η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 12 βαθμούς, τα τζάκια κάπνιζαν, ενώ 2 μέρες ζούσαμε σε ρυθμούς καλοκαιριού. Αλλά όπως έχουμε ξαναπεί... μπορεί να τα βάλει κανείς με τον καιρό;

DSCN1832

DSCN1888

Εστιάζοντας στο θέμα της ημέρας, τα μανιτάρια, το μήνυμα είναι σταθερό: ΔΕΝ αγγίζω, ΔΕΝ συλλέγω, ΔΕΝ καταναλώνω μανιτάρια που ΔΕΝ γνωρίζω. Αυτό το πεντανόστιμο και πολύτιμο δώρο της φύσης, το σέβομαι το αγαπώ και το εκτιμώ. Δεν το καταστρέφω γιατί συμβάλλει πολλαπλώς στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Αγαπάμε τα μανιτάρια, πιο πολύ όμως αγαπάμε τη ζωή. Με τα μανιτάρια δεν παίζουμε.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στον πρόεδρο των μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, Στέργιο Μίχο, και στις κυρίες του χωριού για τα εξαιρετικά δημιουργήματά τους. Πάντα τέτοια...

Υγ.1. Έπεται συνέχεια για τη Γιορτή Κάστανου στη Σκήτη.

Υγ.2. Θυμηθείτε και την παλαιότερη εκδήλωση των Μανιτραρόφιλων Θεσσαλίας στα Περτουλιώτικα Λιβάδια. 

Μ' αρέσει | 2012