Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Κίσσαβο

"Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το 'να να ρίξει τη βροχή, τ' άλλο να ρίξει χιόνι", λέει το δημοτικό ποίημα-τραγούδι. Τον Όλυμπο ως "αρχηγό" τον επισκεφθήκαμε πολλές φορές και πάλι θα τον επισκεφθούμε. Τον Κίσσαβο όμως ως "αντίπαλο δέος" του Ολύμπου να τον αφήσουμε με το παράπονο; Είναι και εύκολη η "κατάκτησή" του, οπότε ήρθε κι αυτουνού η σειρά.

Αρχές του περασμένου Ιούλη, διμελής αυτή τη φορά ομάδα, μέσω του χωριού Σπηλιά ανεβήκαμε εύκολα με συμβατικό αυτοκίνητο στο καταφύγιο του Κισσάβου (δε λειτουργεί), από ασφάλτινο δρόμο.

DSCN4118

Η διαδρομή αρκετά όμορφη, η κορυφή ορατή και να 'μαστε στο καταφύγιο πρωί - πρωί. Από δω ένα ανηφορικό αλλά καλό μονοπάτι, (ακολουθώντας τους πασσάλους από ένα παλιό lift),

DSCN4124

σε οδηγεί σε περίπου 50 λεπτά στα εγκαταλελειμένα κτίρια του ΟΤΕ. Όπως κάθε τι που κλείνει τον κύκλο του κι αφήνεται στην τύχη του και το "σαράκι του χρόνου", έτσι κι αυτά την ίδια τύχη έχουν. Αμαυρώνουν την όμορφη εικόνα του τοπίου... Ας είναι όμως, κάποτε τα ραντάρ αυτά και οι κεραίες εξυπηρετούσαν τις τηλεπικοινωνίες μας.

DSCN4166

IMG 4452

Μερικές ανάσες στο απάγκιο - εδώ ψηλά φυσάει ένας βοριάς "που τ'αρνάκια παγώνει"... Δε θα το πιστέψετε αλλά Ιούλιο μήνα με λιακάδα, ξυλιάσανε τα χέρια μας. Μιλάμε για πολύ κρύο, το "στέλνει", μέσω του βοριά, ο Όλυμπος που κρατάει ακόμη πολύ χιόνι στις ανήλιες κορυφές του.

DSC04089

Είμαστε με βερμούδες αλλά τίποτα δε μας σταματά. Το μονοπάτι μπροστά μας καθαρό, μοιάζει με τεράστιο φίδι που πάει κορυφή,

DSCN4160

εμείς ανεβαίνουμε, αλλά σε λίγο το κρύο μας κάνει να παρεκκλίνουμε ελαφρά αριστερά του μονοπατιού όπως το βλέπουμε, για να μη μας δέρνει ο βοριάς.

DSCN4130

Σε όλο το μήκος του μονοπατιού απ' το καταφύγιο και πάνω το τοπίο είναι υπαλπικό, χωρίς ούτε ένα δένδρο, όμως η θέα είναι φανταστική. Νότια βλέπεις την κοιλάδα στο ρέμα Μπελμά απ' όπου μπορείς να ανέβεις με 4x4 μέχρι τα κτίρια του ΟΤΕ.

DSCN4161

Δεν το συνιστώ όμως, γιατί έχει τόση "τραμπάλα" που και το 4x4 θα υποφέρει. Εξάλλου, θέλεις και να περπατήσεις. βλέπεις επίσης το δασωμένο Κίσσαβο, και ακόμη πιο νότια το Μαυροβούνι και το Πήλιο. Δυτικά βλέπεις τον κάμπο της Λάρισας,

 MG 9213

βόρεια τον "αντίπαλο" (Όλυμπο) και ευτυχώς που ανάμεσά τους είναι η κοιλάδα των Τεμπών, γιατί ακόμη θα μάλωναν... 

Η υγρασία που ανεβαίνει από τον Πηνειό και τη θάλασσα, παρά τον αέρα είναι τόση που δεν επιτρέπει καθαρές φωτογραφίες. Ανατολικά είναι οι παραλίες της Κατερίνης και της Λάρισας, το Αιγαίο πέλαγος στα πόδια σου, στον ορίζοντα. Ο καθαρός καιρός σου επιτρέπει να βλέπεις όλη τη Χαλκιδική. Αυτό όμως συμβαίνει κυρίως το χειμώνα.

DSCN4151

Στην κορυφή λοιπόν, να 'μαστε σε 30 περίπου λεπτά φωτογραφίζοντας αλλά και τουρτουρίζοντας, ικανοποιημένοι όμως απ' τη θέα και την "κατάκτηση". Κυριακή πρωί, χτυπάμε την καμπάνα του Προφήτη Ηλία. Είμαστε στα 1.977 μέτρα σύμφωνα με τον πεζοπορικό χάρτη και ο Προφήτης Ηλίας κυριολεκτικά μέσα στο χώμα μας "υποδέχεται".

 MG 9208

 MG 9209

DSCN4156

 MG 9215

DSCN4135

 MG 9222

Ο αέρας λυσσομανάει πραγματικά - δείτε το σκοινί της καμπάνας.

DSCN4150

Αν είσαι ιδρωμένος "την αρπάζεις" άρα δεν είναι για χασομέρια... Την πατήσαμε αλλά δεν την απολαύσαμε την κορυφή, καθόμαστε για λίγο ακόμη απάνεμα και επιστρέφουμε στο καταφύγιο. Από δω αν θέλεις ακολουθείς αντίστροφη πορεία ή επιλέγεις να κατέβεις στα παράλια της Λάρισας μέσω Καρίτσας. Ένας καλός από πλευράς ομορφιάς δρόμος, που το μισό κομμάτι του είναι στρωμένο με χαλίκι και το υπόλοιπο ασφάλτινο μέσα στα πεύκα και στις οξιές σε οδηγεί στην Καρίτσα και από εκεί συνεχίζεις για όπου τραβάει η ψυχή σου. Οι παραλίες της Λάρισας θα σε δροσίσουν γιατί τώρα μεσημέριασε, εδώ κάτω δε φυσάει, άρα δεν έχεις παρά να επιλέξεις: Στόμιο, Κόκκινο Νερό, Βελίκα, Αγιόκαμπος και όλα τα ενδιάμεσα κολπάκια σε περιμένουν...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
25.05.2016

Write on me

Write on me

Επανέρχομαι με τραγούδι. Γιατί εγώ μπορεί αυτές τις κοπελιές να τις έχω παρεξηγημένες, πολύ μάλιστα, αλλά να που ποτέ μη λες ποτέ γιατί συμβαίνει κάτι σαν 20 φορές την ώρα.

Περισσότερα...
17.02.2015
Damien Rice - The Blower's Daughter

Ένα κομμάτι που βρίσκεται πάντα στη λίστα με τα πιο αγαπημένα! Ξεχειλίζει από συναίσθημα!

Περισσότερα...
28.01.2013
Για όσους αγαπούν το κρασί

Θυμάστε τα ΒορΟινά στη Θεσσαλονίκη; Είναι μια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην οποία είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στις 22 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
22.08.2013
Μια αυτοσχέδια σύνθεση με ό,τι έχετε πρόχειρο

Άσπρο - μαύρο - καλάθια - φυτά... Βάλτε το προσωπικό σας γούστο και διακοσμήστε το σπίτι σας με ό,τι έχετε διαθέσιμο.

Περισσότερα...
23.12.2012
Γλυκιά θαλπωρή

Γιορτές εκτός ή εντός σπιτιού; 

Περισσότερα...
07.06.2014

Άρδας 2014 - 20η Συνάντηση Νέων

Άρδας 2014 - 20η Συνάντηση Νέων

Το δελτίο τύπου για την 20η Συνάντηση Νέων στον Άρδα έφτασε εδώ και λίγο καιρό.... Καιρός λοιπόν να σας το κοινοποιήσουμε.

Περισσότερα...
12.01.2014

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Θέλετε να ταξιδέψουμε παρέα στο 2035;

Περισσότερα...
09.08.2013

Ανθοδέσμη για το γάμο σας διαλέξατε;

Ανθοδέσμη για το γάμο σας διαλέξατε;

Να μία διαφορετική ανθοδέσμη που μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν όλα τα νυφικά και να κλέψει τις εντυπώσεις προσθέτοντας πράσινες πινελιές στη νυφική σας εμφάνιση.

Περισσότερα...
26.05.2013

Ένα τζάκι το καλοκαίρι

Ένα τζάκι το καλοκαίρι

Συνδυάζει όσα τόσο μας αρέσουν! Βιβλία, παλιές καρέκλες και την αγαπημένη μου υδρόγειο σφαίρα ως διακοσμητικό στοιχείο του χώρου.

Περισσότερα...
14.01.2013

Χρυσές Σφαίρες 2013

Χρυσές Σφαίρες 2013

Τις τελευταίες μέρες ο κόσμος του κινηματογράφου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, μια και μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες..

Περισσότερα...
08.03.2013

Elvis Costello - She

Elvis Costello - She

Μέρα που είναι δεν μπορούμε να μην απολαύσουμε ένα τόσο όμορφο, τρυφερό και ατμοσφαιρικό ύμνο στη γυναίκα.

Περισσότερα...
19.08.2013

Απέραντο Γαλάζιο

Απέραντο Γαλάζιο

Φαγητό στο "απέραντο γαλάζιο" στη νότια άκρη του νησιού, στον Άγιο Ιωάννη Βουνού με θέα τον κόλπο του Λιλικά και της Κώμης.

Περισσότερα...
07.02.2015

Damien Rice - It Takes a Lot To Know a Man

Damien Rice - It Takes a Lot To Know a Man

Ένα εξαιρετικό κομμάτι! Πατήστε οπωσδήποτε play!

Περισσότερα...
19.02.2013

Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..

Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..

..που κανείς δε μπορεί να φάει μόνο ένα!

Περισσότερα...
16.12.2014

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015"

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015"

Ο δεύτερος διαγωνισμός μας έληξε.

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε και αναδείχθηκαν οι δυο τυχερές νικήτριες που κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου "Ημερολόγιο Καλοτυχίας 2015".

Περισσότερα...
23.05.2014

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μια που τη συνταγή για υπέροχη σάλτσα μανιταριών την έχουμε και μια που οι μανιταροπαρασκευές δεν τελειώνουν ποτέ, κάθε τόσο βγαίνουμε και ψάχνουμε για μανιτάρια ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχει μπόλικα.

Η συλλογή μανιταριών είναι η αφορμή για μια ακόμα επαφή με την εκπληκτική αυτή την εποχή φύση. Περπατάς στο δάσος, στα καταπράσινα λιβάδια και κάθε τόσο σταματάς να μαζέψεις τα μανιταράκια σου και να απολαύσεις το τοπίο.

Περισσότερα...
07.10.2015

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Η στρόγγυλη τραπεζαρία που θα 'θελα να έχω

Αυτό που εύκολα θα άλλαζα στο σπίτι μου είναι η τραπεζαρία. Δεν είναι πως δε μ' αρέσει η υπάρχουσα. Μ' αρέσει! Και μάλιστα πιστεύω πως ταιριάζει απόλυτα με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα και με τον χώρο. Ίσως γι αυτό θα την άλλαζα. Για να μην ταιριάζει τόσο. Για να είναι κάτι διαφορετικό!

Και αν την άλλαζα πιθανότατα αυτή τη φορά να επέλεγα στρόγγυλο τραπέζι. Γιατί όσο τις βλέπω τόσο πιο πολύ μ' αρέσουν οι στρόγγυλες τραπεζαρίες! Οι ροτόντες!

Περισσότερα...
17.12.2016

Τυλίγουμε δώρα αξιοποιώντας φακέλους και χαρτοσακούλες

Τυλίγουμε δώρα αξιοποιώντας φακέλους και χαρτοσακούλες

Σήμερα το διαδικτυακό μας μενού έχει ιδέες για τα περιτυλίγματα των χριστουγεννιάτικων δώρων σας προς τους αγαπημένους σας ανθρώπους, βασισμένες στα περσινά μας δώρα.

Περισσότερα...
28.12.2015

Στολίδια από πηλό DIY

Στολίδια από πηλό DIY

Λίγες μέρες πριν το γραμματοκιβώτιο του Άγιου Βασίλη πάρει σάρκα και οστά, καθίσαμε στο καρεκλάκι μας και μαζί με τον Φίλιππο παίξαμε για πρώτη φορά με τον πηλό. Εγώ έφτιαχνα, αυτός χαλούσε. Αλλά τι σημασία έχει; Περάσαμε μια δημιουργική ώρα χωρίς τουβλάκια και κουμπάκια και φτιάξαμε μικρά στολιδάκια.

Περισσότερα...
04.12.2012
Θεσσαλονίκη: Ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013

Η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για το 2013 σύμφωνα με το National Geographic.

Περισσότερα...
18.11.2013
Σαλάτα Παντζάρι

Τι θα φάμε απόψε; Τι θα λέγατε για μια δροσερή σαλάτα με παντζάρια;

Περισσότερα...
23.12.2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Χριστούγεννα χωρίς επίσκεψη σε χριστουγεννιάτικο χωριό γίνεται; Δε γίνεται!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει φέτος στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Ανταποκριτές μας; Αγαπημένοι άνθρωποι που πήγαν, είδαν και μας ενημέρωσαν, στέλνοντάς μας και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερα...
21.02.2016

Σκέψεις περί ονείρων

Σκέψεις περί ονείρων

Όνειρα βλέπουμε. Όνειρα κάνουμε. Μόνοι μας. Με τον άνθρωπό μας. Με τους φίλους μας. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για τις σχέσεις μας. Για το παρόν και για το μέλλον. Ονειρευόμαστε γλυκά ή εφιαλτικά. Κάποια γίνονται πραγματικότητα, κάποια όχι. Κάποια μας στέλνουν μηνύματα, κάποια όχι. Κάποια είναι κομμάτι του ύπνου μας και κάποια όχι. Και σκέφτομαι γιατί να αποκαλούμε όνειρα τα μεν, όνειρα και τα δε.

Περισσότερα...
14.10.2012

Λαχταριστό αφράτο κέικ... το σπίτι να μυρίσει

Λαχταριστό αφράτο κέικ... το σπίτι να μυρίσει

Κυριακή πρωί σήμερα με πολλή βροχή και μουντό καιρό… Ευκαιρία για πρωινό καφέ στο σπίτι με φίλους! Ας κάνουμε ένα αφράτο, λαχταριστό κέικ, το κέικ της μαμάς!

Περισσότερα...