Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Ιστορία της μπίρας

Η μπίρα πήρε το όνομα της από τους Ρωμαίους, από το λατινικό bibere που σημαίνει πίνω. Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περισσότερο από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους που προσέθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Στην αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή ως κρίθινος οίνος σύμφωνα με τον Όμηρο.

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται κατά τον Μεσαίωνα, όταν βοήθησε στον περιορισμό της πανώλης, λόγω του αλκοόλ και του βρασμού. Οι μοναστηριακές μπίρες εμφανίστηκαν λίγο αργότερα και το 1516 ο Δούκας της Βαυαρίας με το νόμο "περί καθαρότητας της μπίρας" ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια γερμανική μπίρα. Κάτι σαν το σύγχρονο ISO δηλαδή.

Τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι τέσσερα, νερό σε αναλογία περίπου 95%, βύνη κριθαριού ή σιταριού ή καλαμποκιού ή άλλου δημητριακού, λυκίσκος (φυτό που τα άνθη του περιέχουν ρητίνες και αιθέρια έλαια) καθώς και μαγιά που αναλαμβάνει να ζυμώσει το γλεύκος και να το μετατρέψει σε μπίρα.

IMG 6002

Διαδικασία παραγωγής

Το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη. Διαβρέχεται, αφήνεται να βλαστήσει σε ειδικές δεξαμενές και μετά ξεραίνεται, ψήνεται και αφήνεται να ηρεμήσει για λίγες εβδομάδες.
Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με ζεστο νερό για να δημιουργήθεί ένας χυλός.Ο χυλός φιλτράρεται και μένει το γλεύκος (μούστος) που βράζεται σε μεγάλα καζάνια και στη συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος.

Το πικρό γλεύκος μπαίνει σε δοχεία περιδίνισης, μετά ψύχεται και δέχεται τη μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί μία περίπου εβδομάδα και μετά η μπίρα μεταφέρεται στα κελάρια όπου θα σιτευθεί από 3 μέχρι 30 ημέρες ανάλογα με τον τύπο της. Στη συνέχεια η μπίρα φιλτράρεται, ελέγχεται και συσκευάζεται σε μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια.

IMG 6020

IMG 6046

Κατηγορίες μπίρας

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μπύρας η Lager και η Ale. Η Lager αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και παρασκευάζεται από μαγιά η οποία κατά τη ζύμωση κατακάθεται στον πάτο του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε χαμηλή θερμοκρασία. Βασικές υποκατηγορίες είναι η Pilsener και η Dark Lager. Oι Αle μπίρες παρασκευάζονται από μαγιά που μετά τη ζύμωση ανεβαίνει στην επιφάνεια του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε υψηλές θερμοκρασίες. Βασικές υποκατηγορίες είναι οι Red Ale, Golden Ale, Weiss, Stout, Trappist.

Κάθε μπίρα έχει και το ποτήρι της

Οι Lager & Pilsener σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.
Οι Dark Lager σερβίρονται σε κολονάτο ποτήρι με ανοιχτό στόμιο.
Οι Ale σερβίρονται σε ποτήρι με ευθείες πλευρές με διάμετρο στόμιου μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές Ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα.
Οι Weiss σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος.

Μια δυνατή μπίρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8% ή περισσότερο, μια μέση 4% - 7%, μια ελαφριά 1,5% - 3,5% και οι χωρίς αλκοόλ λιγότερο από 0,7%.

Ακόμα όμως και να τη βάλουμε στο ποτήρι δεν είναι κάτι απλό αλλά ολόκληρη επιστήμη.

Μπίρα από φιάλη χωρίς εναπαζύμωση στο μπουκάλι.

Η φιάλη και το ποτήρι κρατούνται υπό γωνία 45 μοιρών και ο λαιμός της φιάλης ακουμπά τα χείλη του ποτηριού. Γεμίζουμε το ποτήρι αργά ώστε ο αφρός να ανεβαίνει επάνω. Για περισσότερο αφρό ακολουθείται η ίδια τακτική αλλά με γρηγορότερο άδειασμα της φιάλης. Πίνετε μεγάλες γουλιές έτσι ώστε να πίνετε μπύρα χωρίς να χαλά το στρώμα του αφρού. Ο αφρός εγκλωβίζει το οξυγόνο (μπουρμπουλήθρες) και η μπίρα σας παραμένει φρέσκια για περισσότερη ώρα.

Μπίρα από φιάλη με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Γεμίζουμε το ποτήρι αργά μέχρι τη μέση. Κουνάμε κυκλικά τη φιάλη δεξιά και αριστερά ώστε να ανακατευτεί η μαγιά που έχει κατακαθίσει. Αδειάζουμε γρήγορα το υπόλοιπο της φιάλης στο ποτήρι. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος, ιδανικά πάνω στο αντίστοιχο σουβέρ με το λογότυπο προς την πλευρά εκείνου που σερβίρουμε.

Βαρελίσια Μπίρα

Ξεπλένουμε το ποτήρι με δροσερό νερό. Τοποθετούμε το ποτήρι κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45 μοιρών και φροντίζουμε η μπίρα να πέφτει στα τοιχώματα του ποτηριού. Κόβουμε τον πλεονάζοντα αφρό με ένα βρεγμένο κόφτη. Η μπίρα πρέπει να έχει ένα στρώμα αφρού πάχους 2 εκατοστών περίπου. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος.

Μπίρα και φαγητό

Συνδυάστε μια Lager μπίρα με ζυμαρικά, ριζότο, ορεκτικά, σαλάτες , ψητά λαχανικά και κοτόπουλο
Συνδυάστε μια Golden Ale με μοσχάρι και χοιρινό
Συνδυάστε μια Pilsener με ποικιλία τυριών και ψάρι
Συνδυάστε μια Trappist με επιδόρπια φρούτων
Συνδυάστε μια Weiss με αλλαντικά και λουκάνικα
Συνδυάστε μια Red Ale με σιροπιαστά και creme brulee
Συνδυάστε μια Dark Lager με επιδόρπια σοκολάτας
Συνδυάστε μια Stout με θαλασσινά και οστρακοειδή

IMG 6076

Και αν τώρα κάποιος σας πει "πάμε για μια μπίρα" μπορείτε να το παίξετε έξυπνοι γιατί μετά από αυτό το μάθημα δεν είστε μόνο πότες αλλά και γνώστες. Και για να μην ξεχνιόμαστε απολαύστε υπεύθυνα που λέει και η γνωστή καμπάνια για να μπορούμε να λέμε περισσότερα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!

Πηγή: Αθηναΐκή Ζυθοποιία
Φωτογραφίες: maresei από το μουσείο της Heineken στο Amsterdam

Kείμενο: Γιώργος

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
06.12.2012
Απογευματινή απόλαυση

Διπλός ελληνικός καφές και λουκουμάκι μανιταριού!

Περισσότερα...
19.03.2014

Επιτέλους Άνοιξη!

Επιτέλους Άνοιξη!

Περάσαμε τα μέσα Μάρτη πια, ο καιρός ανοιξιάτικος και αρχίζει να μας τρελαίνει. Όχι πως είχαμε βαρύ χειμώνα αλλά όταν βλέπεις τη φύση να ξυπνάει, τα δέντρα ανθισμένα, όλα να πρασινίζουν και να έχουν περάσει 5-6 μήνες κλεισούρας, όπως και να το κάνουμε, χαίρεσαι, ξαλαφρώνεις και από τα έξοδα θέρμανσης και επανέρχεται η (πιθανή) χανένη αισιοδοξία σου.

Περισσότερα...
02.11.2013

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (ΙI)

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (ΙI)

Είστε έτοιμοι για μια δεύτερη βόλτα στο περίφημο Σαν Φρανσίσκο;

Περισσότερα...
29.11.2012
Ουρανοκατέβατα cookies... πού πέφτουν να πάμε;

Τι ωραία θα ήταν να πέφτουν τέτοια λαχταριστά μπισκοτάκια από τον ουρανό αντί για τις τεράστιες σταγόνες βροχής; Σουρεαλιστικό... Αλλά και δε θα βρεχόμασταν και θα γλυκαινόμασταν!

Περισσότερα...
01.04.2013
Χοιρινή τηγανιά με πατατούλες σαν τηγανιτές!

Ήρθε η ώρα του φαγητού.. και σήμερα το μενού λέει χοιρινή τηγανιά, κομμένη με έναν τρόπο διαφορετικό, για να μη βαριόμαστε ποτέ, να 'ναι καλά ο κρεοπώλης της γειτονιάς..

Και η απαραίτητη συνοδεία της χοιρινής τηγανιάς ποια είναι; 

Περισσότερα...
09.06.2014
Μαγειρέματα

Σπίτι μου - σπιτάκι μου... αυτό ήταν το moto αυτού του τριήμερου και η παραμονή στο σπίτι μας έδωσε την ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα για τα καλά. Άλλους για να μαγειρέψουμε και άλλους για να φάμε. Η προκοπή που μ' έπιασε ήταν μεγάλη και είπα να εκμεταλλευτώ τη δημιουργική μου διάθεση για κουζινομαγειρέματα (περιέργως) χωρίς πολλούς πειραματισμούς.

Και τι δεν είχε λοιπόν το μενού! Pancakes για πρωινό, παπουτσάκια για μεσημεριανό, σπιτικό τιραμισού για επιδόρπιο (κι ας μην το έκανα εγώ)... 

Περισσότερα...
23.01.2014

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τις ζύμες, η έμπνευση και η όρεξη δε σταματά... Αυτή τη φορά επέλεξα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με μια σπιτική τάρτα.

Περισσότερα...
17.12.2015

Santa's Mailbox DIY

Santa's Mailbox DIY

Φέτος οι γιορτές στο σπίτι μας μπορεί να μην κινούνται σε πολύ ...γιορτινό κλίμα για διάφορους λόγους, όπως και η διάθεσή μας, αλλά η ανάγκη για εκτόνωση και δημιουργικότητα είναι έντονη. Και προφανώς βρίσκει διέξοδο σε χειροτεχνίες και γιορτινές κατασκευές, που σκοπό δεν έχουν τόσο να στολίσουν το σπίτι μας αλλά να δώσουν χαρά σε πολλά παιδάκια. Μία από αυτές τις χειροτεχνίες είναι η κατασκευή ενός αυτοσχέδιου γραμματοκιβωτίου για τα γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη.

Η σκέψη ήταν εξαρχής η επαναχρησιμοποίηση ενός παλιού κουτιού αντί της αγοράς ενός νέου. Έτσι ξεκίνησα με ένα κουτί από παπούτσια, πρόσθεσα χαρτόνι που είχε ξεμείνει από παλιές κατασκευές καρτών, προμηθεύτηκα και κάποια πρόσθετα υλικά και έφτασα στο τελικό αποτέλεσμα, το Santa's mailbox. Και μπορεί να μην ήταν όπως το είχα αρκετά φανταστεί, λιτό και πανέμορφο αλλά έστω και έτσι τη δουλειά του την έκανε και τα σχόλια που κέρδισε ήταν θετικά.

Περισσότερα...
11.01.2013
Serendipity

Μα πόσο χαριτωμένη λέξη! Την προφέρεις και χαμογελάς!

Περισσότερα...
10.03.2013
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μη φεύγεις μη μένεις

Συστάσεις για την Ελευθερία Αρβανιτάκη σίγουρα δε χρειάζονται. Η πορεία της στην ελληνική μουσική σκηνή είναι γνωστή και η αγάπη μας για τα τραγούδια και τις ερμηνείες της μεγάλη.

Περισσότερα...
29.11.2013
Ο Μύλος των Ξωτικών - 2013

Ο Μύλος των Ξωτικών ανοίγει τις πύλες του και ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα, 29 Νοεμβρίου 2013, ξετυλίγοντας ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο παραμύθι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Περισσότερα...
21.02.2016

Σκέψεις περί ονείρων

Σκέψεις περί ονείρων

Όνειρα βλέπουμε. Όνειρα κάνουμε. Μόνοι μας. Με τον άνθρωπό μας. Με τους φίλους μας. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για τις σχέσεις μας. Για το παρόν και για το μέλλον. Ονειρευόμαστε γλυκά ή εφιαλτικά. Κάποια γίνονται πραγματικότητα, κάποια όχι. Κάποια μας στέλνουν μηνύματα, κάποια όχι. Κάποια είναι κομμάτι του ύπνου μας και κάποια όχι. Και σκέφτομαι γιατί να αποκαλούμε όνειρα τα μεν, όνειρα και τα δε.

Περισσότερα...
03.01.2013
Σαλάτα με iceberg, ρόκα, καρότο και ψαροκροκέτες

Μετά τις τεράστιες ποσότητες φαγητού όλες αυτές τις γιορτινές μέρες, νιώθουμε την ανάγκη να φάμε ένα πιο ελαφρύ γεύμα. Μια καλή επιλογή είναι μια σαλάτα για μεσημεριανό ή και βραδινό φαγητό.

Περισσότερα...
22.10.2012
Όταν ο ήλιος δύει...

Πολύ μας αρέσουν τα χρώματα του ουρανού την ώρα που ο ήλιος δύει!

01.02.2013
Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Το Παζάρι Βιβλίου μετά την πολυετή παραμονή του στην πλατείτα Κλαυθμώνος και την ολιγοήμερη στάση του στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, έχει πλέον μετεγκατασταθεί στη πλατεία Κοτζιά. Ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα...
26.11.2012
Σαν πίνακας ζωγραφικής

Φωτογραφίες όμοιες με πίνακα ζωγραφικής! Ας βλέπουμε ωραίες εικόνες αυτήν την εβδομάδα για να ξεχνιέται το μυαλό και να κάνουμε έστω και νοητά μικρά ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα.

Περισσότερα...
04.10.2013
Milan Fashion Week SS 2014

Τι λέτε για μια στιλιστική βόλτα στους δρόμους του Μιλάνο;

Περισσότερα...
04.06.2014

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας υπάρχει ένα μουσείο διαφορετικό απ' τ' άλλα. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη φύση και σε είδη που μας προσφέρει απλόχερα, ένα μουσείο μανιταριών! Και πού αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτό το μουσείο, πέρα από την ευρύτερη περιοχή της Πόλης των Μανιταριών;

Στα ορεινά των Γρεβενών, λοιπόν, στο καταπράσινο χωριό που ακούει στο όνομα Λάβδα, τον Νοέμβριο του 2011 ιδρύθηκε Μουσείο Μανιταριών. Έκτοτε κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, διοργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα τα Μανιτάρια. Φέτος οι "Δρόμοι του Μανιταριού" πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 30-31/5 και 1/6 και οδήγησαν στη Λάβδα μανιτραφόφιλους και εν γένει φυσιολάτρες.

Περισσότερα...
14.10.2012

Μια εικόνα...χίλιες σταγόνες

Μια εικόνα...χίλιες σταγόνες

Ένα από τα ωραιότερα μέρη στα οποία έχω βρεθεί ποτέ είναι ο καταρράκτης του Ρήνου κοντά στην πόλη Schaffhausen στη Βόρεια Ελβετία.

Περισσότερα...
06.05.2014
Pharrell Williams - Happy

Ώρα για μουσική!

"..Clap along if you feel like that's what you wanna do.."

Περισσότερα...
27.12.2014

5 βήματα για να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

5 βήματα για να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

Κάθε Δεκέμβριο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θέτουμε νέους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, θα προσπαθήσουμε και όντως θα επιτύχουμε τα όνειρα μας. Πώς μπορούμε όντως όμως να οδηγηθούμε στην επιτυχία;

Περισσότερα...
06.08.2013
Σταύρος Σιόλας - Διόδια

Μερικές φορές ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο, ακόμα και όταν ακούς αφηρημένα, γράφοντας, διαβάζοντας ή οδηγώντας, μπορείς να σε συγκινήσει τόσο. Είνη η μελωδία; Είναι η ερμηνεία; Είναι οι στίχοι; Είναι όλα μαζί;

Περισσότερα...
06.11.2012
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο!

Ο άρχοντας της λατέρνας! Ο πιο παραδοσιακός καλλιτέχνης του δρόμου!

28.11.2012

Lily Allen - Not fair

Lily Allen - Not fair

Ακόμα κι αν η μέρα σας δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές, πατήστε το play, ανεβάστε την ένταση και αφήστε τη Lily Alen να σας παρασύρει στο ρυθμό του τραγουδιού της!