Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Ιστορία της μπίρας

Η μπίρα πήρε το όνομα της από τους Ρωμαίους, από το λατινικό bibere που σημαίνει πίνω. Τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται 6.000 χρόνια πριν και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περισσότερο από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους που προσέθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της. Στην αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή ως κρίθινος οίνος σύμφωνα με τον Όμηρο.

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται κατά τον Μεσαίωνα, όταν βοήθησε στον περιορισμό της πανώλης, λόγω του αλκοόλ και του βρασμού. Οι μοναστηριακές μπίρες εμφανίστηκαν λίγο αργότερα και το 1516 ο Δούκας της Βαυαρίας με το νόμο "περί καθαρότητας της μπίρας" ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μια γερμανική μπίρα. Κάτι σαν το σύγχρονο ISO δηλαδή.

Τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι τέσσερα, νερό σε αναλογία περίπου 95%, βύνη κριθαριού ή σιταριού ή καλαμποκιού ή άλλου δημητριακού, λυκίσκος (φυτό που τα άνθη του περιέχουν ρητίνες και αιθέρια έλαια) καθώς και μαγιά που αναλαμβάνει να ζυμώσει το γλεύκος και να το μετατρέψει σε μπίρα.

IMG 6002

Διαδικασία παραγωγής

Το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη. Διαβρέχεται, αφήνεται να βλαστήσει σε ειδικές δεξαμενές και μετά ξεραίνεται, ψήνεται και αφήνεται να ηρεμήσει για λίγες εβδομάδες.
Η βύνη αλέθεται και αναμιγνύεται με ζεστο νερό για να δημιουργήθεί ένας χυλός.Ο χυλός φιλτράρεται και μένει το γλεύκος (μούστος) που βράζεται σε μεγάλα καζάνια και στη συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος.

Το πικρό γλεύκος μπαίνει σε δοχεία περιδίνισης, μετά ψύχεται και δέχεται τη μαγιά για να ξεκινήσει η ζύμωση. Η ζύμωση διαρκεί μία περίπου εβδομάδα και μετά η μπίρα μεταφέρεται στα κελάρια όπου θα σιτευθεί από 3 μέχρι 30 ημέρες ανάλογα με τον τύπο της. Στη συνέχεια η μπίρα φιλτράρεται, ελέγχεται και συσκευάζεται σε μπουκάλια, κουτιά και βαρέλια.

IMG 6020

IMG 6046

Κατηγορίες μπίρας

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μπύρας η Lager και η Ale. Η Lager αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και παρασκευάζεται από μαγιά η οποία κατά τη ζύμωση κατακάθεται στον πάτο του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε χαμηλή θερμοκρασία. Βασικές υποκατηγορίες είναι η Pilsener και η Dark Lager. Oι Αle μπίρες παρασκευάζονται από μαγιά που μετά τη ζύμωση ανεβαίνει στην επιφάνεια του δοχείου ζύμωσης και ωριμάζει σε υψηλές θερμοκρασίες. Βασικές υποκατηγορίες είναι οι Red Ale, Golden Ale, Weiss, Stout, Trappist.

Κάθε μπίρα έχει και το ποτήρι της

Οι Lager & Pilsener σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι που λεπταίνει προς τα κάτω.
Οι Dark Lager σερβίρονται σε κολονάτο ποτήρι με ανοιχτό στόμιο.
Οι Ale σερβίρονται σε ποτήρι με ευθείες πλευρές με διάμετρο στόμιου μικρότερη από τη διάμετρο του κορμού, ενώ μερικές Ale σερβίρονται σε ποτήρι τουλίπα.
Οι Weiss σερβίρονται σε ψηλό ποτήρι με στόμιο που κλείνει στο τέλος.

Μια δυνατή μπίρα έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 8% ή περισσότερο, μια μέση 4% - 7%, μια ελαφριά 1,5% - 3,5% και οι χωρίς αλκοόλ λιγότερο από 0,7%.

Ακόμα όμως και να τη βάλουμε στο ποτήρι δεν είναι κάτι απλό αλλά ολόκληρη επιστήμη.

Μπίρα από φιάλη χωρίς εναπαζύμωση στο μπουκάλι.

Η φιάλη και το ποτήρι κρατούνται υπό γωνία 45 μοιρών και ο λαιμός της φιάλης ακουμπά τα χείλη του ποτηριού. Γεμίζουμε το ποτήρι αργά ώστε ο αφρός να ανεβαίνει επάνω. Για περισσότερο αφρό ακολουθείται η ίδια τακτική αλλά με γρηγορότερο άδειασμα της φιάλης. Πίνετε μεγάλες γουλιές έτσι ώστε να πίνετε μπύρα χωρίς να χαλά το στρώμα του αφρού. Ο αφρός εγκλωβίζει το οξυγόνο (μπουρμπουλήθρες) και η μπίρα σας παραμένει φρέσκια για περισσότερη ώρα.

Μπίρα από φιάλη με επαναζύμωση στο μπουκάλι.

Γεμίζουμε το ποτήρι αργά μέχρι τη μέση. Κουνάμε κυκλικά τη φιάλη δεξιά και αριστερά ώστε να ανακατευτεί η μαγιά που έχει κατακαθίσει. Αδειάζουμε γρήγορα το υπόλοιπο της φιάλης στο ποτήρι. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος, ιδανικά πάνω στο αντίστοιχο σουβέρ με το λογότυπο προς την πλευρά εκείνου που σερβίρουμε.

Βαρελίσια Μπίρα

Ξεπλένουμε το ποτήρι με δροσερό νερό. Τοποθετούμε το ποτήρι κάτω από την κάνουλα σε γωνία 45 μοιρών και φροντίζουμε η μπίρα να πέφτει στα τοιχώματα του ποτηριού. Κόβουμε τον πλεονάζοντα αφρό με ένα βρεγμένο κόφτη. Η μπίρα πρέπει να έχει ένα στρώμα αφρού πάχους 2 εκατοστών περίπου. Σερβίρουμε κρατώντας το ποτήρι από το κάτω μέρος.

Μπίρα και φαγητό

Συνδυάστε μια Lager μπίρα με ζυμαρικά, ριζότο, ορεκτικά, σαλάτες , ψητά λαχανικά και κοτόπουλο
Συνδυάστε μια Golden Ale με μοσχάρι και χοιρινό
Συνδυάστε μια Pilsener με ποικιλία τυριών και ψάρι
Συνδυάστε μια Trappist με επιδόρπια φρούτων
Συνδυάστε μια Weiss με αλλαντικά και λουκάνικα
Συνδυάστε μια Red Ale με σιροπιαστά και creme brulee
Συνδυάστε μια Dark Lager με επιδόρπια σοκολάτας
Συνδυάστε μια Stout με θαλασσινά και οστρακοειδή

IMG 6076

Και αν τώρα κάποιος σας πει "πάμε για μια μπίρα" μπορείτε να το παίξετε έξυπνοι γιατί μετά από αυτό το μάθημα δεν είστε μόνο πότες αλλά και γνώστες. Και για να μην ξεχνιόμαστε απολαύστε υπεύθυνα που λέει και η γνωστή καμπάνια για να μπορούμε να λέμε περισσότερα ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!

Πηγή: Αθηναΐκή Ζυθοποιία
Φωτογραφίες: maresei από το μουσείο της Heineken στο Amsterdam

Kείμενο: Γιώργος

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Νοέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
31.10.2013
54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Αύριο μπαίνει ο τρίτος μήνας του φθινοπώρου και μαζί του ξεκινά το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Περισσότερα...
11.02.2013

Κέικ με άρωμα λεμονιού σε τρεις εκδοχές

Κέικ με άρωμα λεμονιού σε τρεις εκδοχές

Μuffins με παπαρουνόσπορο, cupcakes με μαρμελάδα δαμάσκηνο και άλλα τρία μικρά κεικάκια χωρίς πρόσθετα υλικά για όσους αγαπούν το άρωμα λεμονιού στα κέικ και δε θέλουν τίποτα να χαλάει τη γεύση του.

Περισσότερα...
16.01.2013

Oversized Sweaters

Oversized Sweaters

Όσο βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές και ενίοτε τα χιόνα, τόσο περισσότερο μας προβληματίζει καθημερινά το κλασικό ερώτημα "τι να φορέσω σήμερα;".

Περισσότερα...
05.06.2015
Dust in the Wind

Παλιό μα τόσο διαχρονικό και τόσο αγαπημένο!

Περισσότερα...
02.08.2013
Διακόσμηση με καλοκαιρινή διάθεση

Έχουμε ξαναπεί ότι το όμορφο, άνετο και φιλόξενο σπίτι φαίνεται από την είσοδο του. Πράγματι η διαμόρφωση του χώρου αυτού αντικατοπτρίζει το ύφος και το στιλ του σπιτιού αλλά και την αύρα των κατοίκων του. Τι θα λέγατε λοιπόν με το άνοιγμα της εξώπορτας να μπαίνετε στο κλίμα του καλοκαιριού;

Περισσότερα...
19.11.2012
Ωραίο πιάσιμο!

Απλό, πρωτότυπο και εύκολο! Πολύ μας αρέσει! Θα το δοκιμάσουμε κι εμείς..

Περισσότερα...
28.01.2015

Ο ιβίσκος με τις πολλαπλές ιδιότητες

Ο ιβίσκος με τις πολλαπλές ιδιότητες

Εκτός από το αλάτι Ιμαλαΐων, η μητέρα μετά την τελευταία της επίσκεψη στη γραφική Ξάνθη, μου έφερε και ένα σακουλάκι με ένα κόκκινο βότανο. Το είδα και δεν είχα ιδέα περί τίνος πρόκειται, μέχρι που μου είπε ότι είναι ιβίσκος που τον αγόρασε γιατί όπως της είπε ο φίλος Όμηρος, έχει εξαιρετικές ιδιότητες.

Το άνοιξα το σακουλάκι, έβαλα το περιεχόμενό του σε ένα δοχείο τσαγιού και το τοποθέτησα στο ντουλάπι με τα βότανα. Και μπορεί να έμεινε εκεί ανέγγιχτο για μήνες αλλά από τότε που το δοκίμασα, συνηθίζω να προσθέτω λίγα φύλλα ιβίσκου πολύ συχνά στα ζεστά κοκτέιλ βοτάνων που εκτός από έξτρα γεύση αποκτούν και ένα θεσπέσιο κόκκινο χρώμα.

Περισσότερα...
30.01.2013

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Το κίνημα του Guerrilla gardening και τα όνειρα

Η είδηση για το λαχανόκηπο στο Μαρούσι, που κυκλοφορεί σε όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, στάθηκε η αφορμή που με έκανε να αναζητήσω περισσότερες πληροφορίες για την έννοια του guerilla gardening.

Περισσότερα...
10.01.2013

Τι να φορέσω...

Τι να φορέσω...

αυτές τις ημέρες που έχει τόσο κρύο;

Περισσότερα...
01.01.2014
Ευτυχισμένο το 2014!!!

Τελικά ο Άγιος Βασίλης δε μας άφησε παραπονεμένους! Ήρθε!!!

Περισσότερα...
20.08.2013

Savoir Adore - Empire of Light

Savoir Adore - Empire of Light

Οι Savoir Adore με ταξιδιάρικη διάθεση μας τραγουδούν για την αυτοκρατορία του φωτός..

Περισσότερα...
22.12.2012

Συσκευασίες δώρων με φωτογραφίες

Συσκευασίες δώρων με φωτογραφίες

Μια ωραία ιδέα για τα δώρα των εορτών είναι να προσθέσετε στις συσκευασίες το προσωπικό σας στιλ μέσα από φωτογραφίες δικές σας, των φίλων σας ή φωτογραφίες από κοινές σας στιγμές.

Περισσότερα...
10.03.2013
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Μη φεύγεις μη μένεις

Συστάσεις για την Ελευθερία Αρβανιτάκη σίγουρα δε χρειάζονται. Η πορεία της στην ελληνική μουσική σκηνή είναι γνωστή και η αγάπη μας για τα τραγούδια και τις ερμηνείες της μεγάλη.

Περισσότερα...
13.06.2015

Food styling με ... καρπούζι

Food styling με ... καρπούζι

Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο; Ιδέες υπάρχουν πολλές... Όρεξη να έχουμε και φαντασία!

Περισσότερα...
10.02.2013

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Υποδεχόμαστε το βράδυ της Κυριακής με ένα μουσικό παραμύθι από τους Minor Project και τη Μαριέττα Φαφούτη.

Περισσότερα...
15.01.2014

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος Ι)

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος Ι)

Αφορμή γι αυτό το post στάθηκε μια πρόσφατη συζήτηση με μια φίλη μας, υπέρμαχο του κλασικού στιλ και των ασφαλών εμφανίσεων. Δεν της αρέσει να τολμάει πολλά, θέλοντας πάνω από όλα να νιώθει άνετα μέσα στα ρούχα της, να τα φοράει και να μην τη φοράνε, αγαπάει τα κοσμήματα και τα παντός τύπου αξεσουάρ και προσπαθεί πάντα οι εμφανίσεις της να συνάδουν με το σωματότυπο (σχετικά μικρόσωμη) και με την ηλικία της (50+).

Περισσότερα...
02.12.2015

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Προσπαθώ να μπω στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Και για να είμαι ειλικρινής δε δυσκολεύομαι πολύ.

Μ' αρέσουν τα Χριστούγεννα, η διαδικασία του στολισμού και μετά το δέντρο που δεσπόζει σε μια γωνιά του σπιτιού και η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και οι μυρωδιές και τα γλυκά μέσα στις γυάλες και το κόκκινο χρώμα παντού...

Απ' αυτό θα ξεκινήσω φέτος.

Περισσότερα...
14.04.2013

Μα τι έκπληξη!

Μα τι έκπληξη!

Είσαι στο αυτοκίνητο κάπου στη Φλώρινα, στην άκρη της πόλης και εκεί που οδηγείς αμέριμνος... δεν πιστεύεις στα μάτια σου... Λες δεν μπορεί, δεν βλέπω καλά... Δεν τολμάς ούτε καν να πεις στο συνοδηγό σου τι βλέπεις, δεν τολμάς να το ξεστομίσεις... Είναι που δε βλέπεις και πολύ καλά μακριά αλλά τι να πεις "Α να ένας ελέφαντας!"; 

Περισσότερα...
18.05.2013
Open Walk Athens! #1

Οι atenistas ξαναχτυπούν! Αυτή την Κυριακή 19.05 μας καλούν να ανακαλύψουμε παρέα μια άγνωστη Αθήνα..

Πρόκεται για μια δράση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
24.07.2016

Της στιγμής!

Της στιγμής!

Σας έχει τύχει ποτέ να σας έρχονται δάκρυα στα μάτια λόγω της έντασης της αγάπης που αισθάνεστε για κάποιον; Εμένα ναι! Αυτό το συναίσθημα που γεμίζεις ολόκληρος από μια λέξη, μια ματιά, μια κίνηση. Αυτά είναι τα δάκρυα της αγαλλίασης μάλλον!

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο, θέλω απλά να μοιραστώ την ένταση αυτού του συναισθήματος. Δεν μπορείς να πάρεις ανάσα και νιώθεις πίεση στον θώρακα, σαν κάτι να θέλει να βγει από μέσα σου. Αγκαλιά μάλλον. Κι αν αυτός λείπει δάκρυα έρχονται να με λυτρώσουν.

Περισσότερα...
14.05.2013
Μια χειροποίητη κάρτα γενεθλίων

Οι κάρτες γενεθλίων που πωλούνται στα καταστήματα έχουν πια διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη, άλλες περιέχουν μηνύματα και στιχάκια με χιούμορ, άλλες πιο σοβαρά, άλλες είναι κενές και περιμένουν τις δικές μας μοναδικές ευχές.

Περισσότερα...
23.01.2014

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Σπιτική τάρτα με κοτόπουλο και πράσο

Από τη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τις ζύμες, η έμπνευση και η όρεξη δε σταματά... Αυτή τη φορά επέλεξα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου με μια σπιτική τάρτα.

Περισσότερα...