Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ενήλικες και ανεξάρτητοι ή παιδιά για μια ζωή;

Από τη φίλη και γλυκιά μαμά Ζ.Λ. και τη μικρή της κόρη, πάμε σε μια πιο μεγάλη κόρη, ολόκληρη γυναίκα πια, την Παυλίνα μας, που εκφράζει σκέψεις περί ενηλικίωσης... Σκέψεις που προσωπικά θεωρώ πως ειδικά στις μέρες μας κάνουν όλοι οι συνομήλικοί της και οι τουλάχιστον κατά μια πενταετία μεγαλύτεροί της.

"Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία αποδέχεται το 18ο έτος της ηλικίας μας, ως έτος ενηλικίωσης. Είναι η ηλικία κατά την οποία φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή μας που θα την καθορίσουν, να ζήσουμε μόνοι μας, να δουλέψουμε νόμιμα, να διαχειριστούμε χρήματα. Αναρωτιέμαι αν όλα τα παραπάνω αρκούν για να χαρακτηριστώ ενήλικας και ανεξάρτητη.

Από την πρώτη μέρα στο σχολείο μας προετοιμάζουν για τις πανελλαδικές και μας πείθουν ότι αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας και το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να φύγουμε από το σπίτι μας, να ζήσουμε μόνοι μας, χωρίς έλεγχο και ανεξάρτητα. Να αρχίσει η ζωή μας, όπως αυτή πρέπει να είναι. Όντας φοιτήτρια θέλω να σας πω ότι δεν είναι ψέματα. Είναι τρομερό να ζεις μόνος σου, να είσαι υπεύθυνος για την καθαριότητα του σπιτιού σου, για το φαγητό σου, για την υγεία σου. Όλα εξαρτώνται από σένα και το λάθος σου το αντιμετωπίζεις πια μόνος, που είναι πολύ χειρότερο από τη γκρίνια της μαμάς.

Ναι ανεξαρτητοποιήθηκα σε μεγάλο βαθμό και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου που βιώνουν κάτι αντίστοιχο συμφωνούν μαζί μου. Δε μπορώ να πω, όμως, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή του «ζω μόνος μου». Ανεξαρτητοποιείσαι στα θέματα σπιτιού και αυτοπροστασίας, όχι, όμως, στο θέμα επιβίωσης. Όσα χιλιόμετρα μακριά και να είσαι, είσαι πάντα το παιδί των γονιών σου. Που πάντα σε στηρίζουν και σε αγαπούν και σου στέλνουν τα λεφτάκια τους γιατί «μια φορά έρχονται τα φοιτητικά τα χρόνια και πρέπει να τα χαρείς, και εμείς θα στερηθούμε για να τα περάσεις καλά». Από μόνη της η παραπάνω φράση που η πλειοψηφία των φοιτητών ακούει σπάει την ανεξαρτησία μας και μας καθιστά εξαρτημένους.

Όχι για πάντα. «4 χρόνια», μου είπαν, «διαρκεί η σχολή σου, έχεις και έναν παραπάνω. Μετά δουλειά». Όταν έφτασε αυτό το «μετά δουλειά» κατάλαβα πολλά. Τώρα σπάει η γυάλα, τώρα πρέπει να μάθω να προστατεύομαι από τα χαστούκια και τις απορρίψεις της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Γιατί ενηλικιώνεσαι για όλους από το 18ο έτος της ηλικίας σου αλλά στα 22,5 είσαι ακόμη μικρός και άπειρος και δεν έχεις ζήσεις τίποτα. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στη δουλειά. Αναφέρομαι στο πως σε αντιμετωπίζουν οι φίλοι των γονιών σου, οι συγγενείς, ο ευρύτερος κύκλος. Τελικά τίποτα δεν άλλαξε από την ημέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και δειλά αποφάσισα τι θα ήθελα μάλλον να κάνω στη ζωή μου. Μάλλον άλλαξε κάτι, ότι τώρα αναφερόμαστε σε πτυχίο και όχι σε σχολείο και ότι το μετά τώρα είναι δύσκολο ενώ τότε ήταν εύκολο.

Παραλήρημα όλο το παραπάνω. Κλασσικά... απλά σκέφτομαι ότι δε θέλω να τα παιδιά μου να ζήσουν στο καλούπι που η κοινωνία ετοιμάζει για αυτά αλλά δεν τα προετοιμάζει καταλλήλως για αυτό. Ανεξαρτησία δεν είναι μόνο η δυνατότητα να μένεις μόνος σου αλλά και η δυνατότητα να βγάζεις τα λεφτά σου και να τα διαχειρίζεσαι όπως θες. Το να αφήσεις τους γονείς σου πίσω και να φύγεις δε σε καθιστά ενήλικο. Γιατί στο κάτω κάτω όπου και να πας πάντα εκεί θα γυρνάς στην πρώτη δυσκολία. Στη μαμά και στον μπαμπά.

Όλα στη ζωή είναι εμπειρίες και πρέπει έτσι να κρατάμε τις στιγμές. Όμως, έννοιες όπως ανεξαρτησία και ενηλικίωση δεν καθορίζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάποιος στα 18 είναι έτοιμος για αυτά, κάποιος άλλος, όμως, όχι. Αυτός που αργεί να αισθάνεται καλά γιατί δίνει παράταση στην ανέμελη ζωή του και αυτός που βιάζεται να είναι περήφανος που νωρίς μπόρεσε να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Καμία ηλικία δεν μπορεί να καθορίσει το πώς ζούμε, τις ανάγκες μας και την ωριμότητά μας.

Εγώ δεν ντρέπομαι να πανικοβληθώ που η ζωή μου αλλάζει, ούτε να ζητήσω παρηγοριά στην αγκαλιά των γονιών μου. Το θέμα είναι, εξάλλου, τελικά να τα καταφέρνεις και να ακολουθείς το δρόμο που εσύ διαλέγεις για σένα και όχι κάποιος άλλος".

Φωτογραφία

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
19.01.2013
A little magic

Πράγματι! Ας προσθέσουμε λοιπόν λίγη "μαγεία" στην καθημερινότητά μας..

Περισσότερα...
09.12.2012
Πρωινό Κυριακής

Μέρες τώρα σκεφτόμουν να ξαναρχίσω τους φρέσκους χυμούς με διάφορα φρούτα εποχής αλλά όλο κάτι τύχαινε και με τη συνεχή δικαιολογία του ότι δεν προλαβαίνω, άφηνα τα φρούτα παραπονεμένα και ειδικά τα ρόδια είχαν γίνει σχεδόν διακοσμητικά!

Περισσότερα...
03.07.2014

Λαμπερά, πολύτιμα "σκουπίδια"! Παίζοντας με τις πέρλες της γιαγιάς

Λαμπερά, πολύτιμα "σκουπίδια"! Παίζοντας με τις πέρλες της γιαγιάς

Μια μικρή ιστοριούλα..

Playing with granny's pearls!

Οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας φορούσαν παλιά αυτά τα μικρά μαργαριταράκια, ή αλλιώς "ρυζάκια"! Σειρές ολόκληρες με χρυσά πολύπλοκα κουμπώματα, μέσα στις μπιζουτιέρες, απαραίτητο αξεσουάρ για γιορτές, επισκέψεις, events, αλλά και για τα δικά μας κοριτσίστικα παιχνίδια!

Περισσότερα...
06.05.2013

Carla Morrison - Hasta la piel

Carla Morrison - Hasta la piel

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με το χαριτωμένο αυτό κομμάτι της 26χρονης Μεξικανής Carla Morrison.

Περισσότερα...
11.01.2013
Serendipity

Μα πόσο χαριτωμένη λέξη! Την προφέρεις και χαμογελάς!

Περισσότερα...
20.05.2014

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Κίσσαβο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Κίσσαβο

"Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το 'να να ρίξει τη βροχή, τ' άλλο να ρίξει χιόνι", λέει το δημοτικό ποίημα-τραγούδι. Τον Όλυμπο ως "αρχηγό" τον επισκεφθήκαμε πολλές φορές και πάλι θα τον επισκεφθούμε. Τον Κίσσαβο όμως ως "αντίπαλο δέος" του Ολύμπου να τον αφήσουμε με το παράπονο; Είναι και εύκολη η "κατάκτησή" του, οπότε ήρθε κι αυτουνού η σειρά.

Περισσότερα...
10.01.2013

Ειρήνη Δούκα & Greggy K - Mind Games

Ειρήνη Δούκα & Greggy K - Mind Games

Aς ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας με τη μουσική συνεύρεση της Ειρήνης Δούκα με τον Greggy K στο remix του τραγουδιού "Mind Games" των Her Majesty's Sound.

Περισσότερα...
06.02.2013

Imelda May - Inside Out

Imelda May - Inside Out

Ένα μουσικό διάλειμμα για να δώσουμε ώθηση στη διάθεσή μας!

Περισσότερα...
25.04.2013

Η φακή της γιαγιάς

Η φακή της γιαγιάς

Μπορεί η φακή να μην είναι το πιο ευπαρουσίαστο πιάτο.. Μπορεί να μην είναι το πιο χρωματιστό.. Αλλά είναι τόσο θρεπτική.. κι αν είναι η φακή της γιαγιάς, είναι τόσο νόστιμη που δεν μπορούμε να μη σας πούμε τη μαγική συνταγή.

Περισσότερα...
25.08.2014

Μήλος, όταν η Αφροδίτη συνάντησε τους πειρατές

Μήλος, όταν η Αφροδίτη συνάντησε τους πειρατές

Μήλος, το νησί του έρωτα, των πειρατών, της Αφροδίτης, του απόλυτου τιρκουάζ, των σπηλιών, των ηφαιστείων, του ηλιοβασιλέματος, των ιδιόμορφων γεωλογικών σχηματισμών, της γεωθερμίας, των πετρωμάτων, της ιστορίας, των μεταλλείων και των ορυχείων. Ναι, η Μήλος είναι ίσως το πιο εξωπραγματικά όμορφο και γεμάτο γοητευτικές αντιθέσεις νησί και η πιθανότητα να την ερωτευτείς είναι δραματικά υπέρ της.

Περισσότερα...
14.05.2013
Μια χειροποίητη κάρτα γενεθλίων

Οι κάρτες γενεθλίων που πωλούνται στα καταστήματα έχουν πια διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη, άλλες περιέχουν μηνύματα και στιχάκια με χιούμορ, άλλες πιο σοβαρά, άλλες είναι κενές και περιμένουν τις δικές μας μοναδικές ευχές.

Περισσότερα...
18.02.2015

Ιδέες για αποκριάτικες δημιουργίες

Ιδέες για αποκριάτικες δημιουργίες

Οι Απόκριες έφτασαν και μαζί τους πλησιάζει το πολυπόθητο τριήμερο. Πάρτι, εκδηλώσεις, παρέλαση, ξέφρενος χορός, οικογενειακές στιγμές... όλα θα χωρέσουν μέσα στο προσεχές τριήμερο.

Σας έχουμε μερικές προτάσεις για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά ή για εμπνευσμένες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους οπαδούς του Καρναβαλιού. Δείτε ιδέες και αναλάβετε δράση ακόμα και για κατασκευές της τελευταίας στιγμής!

Περισσότερα...
20.07.2013

Καλοκαιρινός Προορισμός: Κύθηρα

Καλοκαιρινός Προορισμός: Κύθηρα

Αυτό το Σαββατοκύριακο αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στα Κύθηρα και να σας ξεναγήσουμε σε αυτά μέσα από τον φωτογραφικό μας φακό.

Περισσότερα...
27.01.2013
Τι να φορέσω αύριο;

Τρεις νέες εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο pinterest για τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που ξεκινά αύριο.

Περισσότερα...
25.08.2013

Οι τσιμεντόλιθοι αλλιώς

Οι τσιμεντόλιθοι αλλιώς

Για διαφορετικές γλάστρες έχουμε μιλήσει κι άλλες φορές. Οι επιλογές είναι πολλές αν σκεφτούμε μερικά αντικείμενα αλλιώς.

Περισσότερα...
25.12.2012

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι μέρες αυτές είναι ιδανικές για να χαρούμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Ευκαιρία λοιπόν να χαλαρώσουμε γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παρακολουθώντας αγαπημένες επίκαιρες ταινίες..

Περισσότερα...
06.08.2014

Κόσμος πάει κι έρχεται... στον Όλυμπο

Κόσμος πάει κι έρχεται... στον Όλυμπο

Κι ενώ ο περισσότερος κόσμος έχει ξεχυθεί στις παραλίες, ανεβαίνεις στον Όλυμπο καλοκαιριάτικα και βλέπεις τόσο κόσμο που δεν πιστεύεις στα μάτια σου! Γκρουπ αλλά και μεμονωμένοι εκδρομείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Ξένοι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με όνειρο ζωής να επισκεφτούν τον Όλυμπο!

Περισσότερα...
22.08.2014

Προς αναζήτηση της καλύτερης στάσης για ύπνο

Προς αναζήτηση της καλύτερης στάσης για ύπνο

Κι αναζητά την καλύτερη στάση για ύπνο... και διαβάζει για το πώς μπορούμε να κοιμόμαστε καλύτερα... Μα γιατί; Μήπως (νομίζει ότι) δεν κοιμάται καλά;

Τις μέρες που περάσαμε παρέα πάντως αυτό το καλοκαίρι δε διαπιστώσαμε να έχει τέτοιο πρόβλημα. Έπεφτε στο κρεβάτι, διάβαζε για 3 μετρημένα λεπτά και απευθείας παραδιδόταν σε ύπνο βαθύ. Λίγα λεπτά αργότερα ο ήχος του ροχαλητού του διαπερνούσε τα αυτιά μας κι ας μας χώριζε ένας τοίχος και δυο κλειστές πόρτες. Ακόμα και μέσα στη μέρα κοιμόταν όποτε ήθελε. Τάχα ξάπλωνε για δέκα λεπτά και μπορεί να περνούσαν ώρες. Λες και είχε τον ύπνο στο τσεπάκι...

Περισσότερα...
19.02.2013

H Δύναμη του Συν (+)

H Δύναμη του Συν (+)

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα του φετινού TEDxThessaloniki και όπως σας είχαμε υποσχεθεί φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας. Το φετινό θέμα μας αρέσει πολύ και μας εκφράζει ακόμη περισσότερο..

Περισσότερα...
17.02.2014

BAFTA 2014: Οι νικητές

BAFTA 2014: Οι νικητές

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των βραβείων. Μετά τις Χρυσές Σφαίρες λοιπόν και πριν τα Όσκαρ, ήρθε η σειρά των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA.

Περισσότερα...
27.11.2012
Κρεμάστρες στον τοίχο

Πώς θα σας φαινόταν αν χρησιμοποιούσατε τις κρεμάστρες των ρούχων σας όπως στη φωτογραφία;

Περισσότερα...
13.01.2016

Υπέροχα παιδικά δωμάτια

Υπέροχα παιδικά δωμάτια

Παιδικά δωμάτια...
Εκεί, όπου το χρώμα τραγουδάει...
Εκεί, όπου η ζωντάνια και το γέλιο παίζουνε κρυφτό...
Εκεί, όπου οι κωλοτούμπες και τα ακροβατικά ζωγραφίζουν...
Εκεί, όπου η φαντασία ζει και βασιλεύει...
Ναι.
Εκεί, όπου οι μικρές οι πατουσίτσες αφήνουν τα σημάδια τους στους τοίχους!

Περισσότερα...