Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Αηλιά Πενταλόφου

Άλλη μια περιπλάνηση στο όμορφα ελληνικά βουνά ξεκινά. Ανάβαση στον Αηλιά Πενταλόφου, στο Βόιο Κοζάνης.

Αν ταξιδεύεις στην παλιά εθνική οδό Θεσ/νικης - Ιωαννίνων, μόλις περνάς τον Πεντάλοφο, βλέπεις δεξιά του δρόμου μια παράξενη κορυφή

DSCN2128

και λίγο παρακάτω συναντάς την αρχή ενός όμορφου μονοπατιού που ξεκινάει απ' την άσφαλτο

DSCN1958

DSCN1959

και σε ανεβάζει εκεί πάνω σε περίπου 1,5 ώρα. Εκεί είναι το εκκλησάκι του Αηλιά.

DSCN2129

Ξεκινάς λοιπόν την ανάβαση ακολουθώντας το καλά σηματοδοτημένο στην αρχή τουλάχιστον μονοπάτι, μέσα στα πεύκα και στις πελώριες οξιές,

DSCN1979

πιο πάνω παιδεύεσαι λίγο να βρεις τη συνέχειά του γιατί χάνονται κάπως τα σημάδια αλλά η κορυφή, που τώρα τη βλέπεις συνεχώς, είναι οδηγός σου μέχρι να τα ξαναβρείς.

DSCN1993

Ανεβαίνοντας το μάτι ξεκουράζεται στο βαθύ πράσινο του τοπίου που ξετυλίγεται συνέχεια παντού γύρω σου. Ο Σμόλικας είναι ο πρώτος που "μας χαιρετά" νοτιοδυτικά απ΄τη θέση που βρισκόμαστε.

DSCN1966

Καθώς το δάσος της οξιάς τελειώνει, η κορυφή φαντάζει σαν να 'ναι πάνω απ' τα κεφάλια μας, τόσο απότομη είναι.

DSCN1981

Η τριμελής κι αυτή τη φορά ομάδα, αλλά με τελείως διαφορετική σύνθεση σε σχέση με προηγούμενες περιπλανήσεις, ανεβαίνει και θαυμάζει. Το ένα μέλος έχει ξανανέβει οπότε είναι ο "αρχηγός". Όσο ανεβαίνεις τόσο το τοπίο αποκαλύπτεται στα μάτια σου ομορφότερο.

Ο Σμόλικας κυρίαρχος, η πλαγιά γεμάτη πανέμορφα λουλούδια και πεταλούδες, το τσάι σχεδόν ανθισμένο και η κορυφή όλο και ζυγώνει. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου είναι σκέτη απόλαυση.

DSCN1998

DSCN2001

DSCN2009

DSCN2007

DSCN2008

DSCN2038

DSCN2013

DSCN2116 

Κοντεύοντας στην κορυφή, μια τεράστια μεταλλική σκάλα διακρίνεται στον απότομο βράχο, την οποία μάλλον πρέπει να ανέβεις γιατί διαφορετικά δεν περνάς για πάνω. Είναι σχεδόν κάθετη και αρχικά σου προκαλεί κάποιες αναστολές. Όμως μόλις φτάνεις κοντά και την ελέγχεις, διαπιστώνεις πόσο στέρεη είναι, οπότε ανεβαίνεις χωρίς κανένα δισταγμό.

DSCN2015

DSCN2024

Ένας ένας λοιπόν να 'μαστε πάνω, διασχίζουμε ακόμη μια μικρή κορυφογραμμή, ανεβαίνουμε μια ακόμη μικρότερη τώρα σκάλα...και νάτος ο Αηλιάς του Πενταλόφου. Ένα συμπαθητικό εκκλησάκι, σημείο αναφοράς για την περιοχή.

DSCN2037

DSCN2051

DSCN2062

DSCN2072

Ελαφρύ πάντα κολατσιό, αγνάντι και ξεκούραση. Οι Αρένες του Γράμου απέναντι,

DSCN2060

ο ίδιος ο Γράμος αχνοφαίνεται,

DSCN2055

η τεχνητή λίμνη του Πραμόριτσα

DSCN2063

καθώς και ο Όρλιακας επίσης. Το Επταχώρι στα "πόδια" σου και ο Σμόλικας άπαιχτος.

DSCN2059

Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας φαίνεται τόσο κοντά σου από δω, που δε χορταίνεις να το θαυμάζεις. Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση όταν τον "κατακτάς", απ' αυτή που νιώθεις βλέποντάς τον από δω. Έντονα συναισθήματα και τα δύο.

DSCN2114

Από δω αν θέλεις συνεχίζεις για Βυθό,

DSCN2074

όμως το δικό μας πρόγραμμα λέει επιστροφή αντίστροφα και καφέ στο όμορφο χωριό του Αη Σωτήρα με τα ωραία πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικά της περιοχής του Βοΐου.

DSCN2136

Εμείς λοιπόν κατεβαίνουμε

DSCN2089

και μια άλλη ομάδα ανεβαίνει να κάνει "παρέα" τον Αηλιά. Το βλέμμα πνίγεται για μια ακόμη φορά στο απέραντο πράσινο του τοπίου κατεβαίνοντας και η ευχάριστη αυτή ορεινή περιπλάνηση κλείνει για να δώσει τη σειρά της σε επόμενη. Πού; Θα δούμε...

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
30.09.2013

Ένα μπουκάλι σε ρόλο κηροπήγιου

Ένα μπουκάλι σε ρόλο κηροπήγιου

Έχετε άδεια γυάλινα μπουκάλια από χυμούς ή άλλα ποτά; Μήπως έχετε και τα κλασικά ψηλά μακρόστενα κεριά μέσα στο ντουλάπι;

Περισσότερα...
17.03.2013

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ - Απόκριες στην Ξάνθη

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ - Απόκριες στην Ξάνθη

Κέφι, ζωντάνια, χορός, πολλά χρώματα και φυσικά τρελός ρυθμός στη φετινή αποκριάτικη παρέλαση της Ξάνθης! Εμπειρία αξεπέραστη!

Περισσότερα...
20.03.2014

Cat Power - Metal Heart

Cat Power - Metal Heart

Ένα τραγούδι που ξέρουμε και αγαπάμε σε μια ζωντανή εμφάνιση της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού που ακούει στο όνομα Cat Power. 

Έτσι για να κάνουμε ένα μουσικό διάλειμμα!

Περισσότερα...
30.12.2014

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Μέρες γιορτής και χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, αλλεπάλληλων συναντήσεων με φίλους και συγγενείς και συνεχούς φαγητού. Μα πόσο φαηγτό πια; Τόσο που να μη χωράει ούτε σε πιατέλες στο τραπέζι ούτε και στο στομάχι μας; Τι μας πιάνει τέτοιες μέρες και ετοιμάζουμε τόσο πολύ φαγητό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία;

Περισσότερα...
19.12.2012

Η Αθήνα το Δεκέμβριο του 1960

Η Αθήνα το Δεκέμβριο του 1960

Εξαιρετική φωτογραφία πραγματικά! Το κέντρο της Αθήνας τα Χριστούγεννα του 1960. 

Πρόκειται για μια φωτογραφία του Κώστα Μπαλάφα από το αντίστοιχο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Ίσως την έχετε ήδη δει..

Περισσότερα...
22.03.2013

Minor Project - Great

Minor Project - Great

Τους Minor Project πλέον τους γνωρίζουμε όλοι. Έχουν καταφέρει να μας συντροφεύουν μουσικά σε πολλές καθημερινές μας στιγμές ακούγοντας μερικά από τα τραγούδια τους πολύ συχνά στο ραδιόφωνο.

Περισσότερα...
15.04.2015

Είναι μεγάλη χαρά για μας

Είναι μεγάλη χαρά για μας

Πόση χαρά πήρα πριν λίγες μέρες όταν γυρνώντας στο σπίτι βρήκα έναν φάκελο στο γραμματοκιβώτιο. Και φυσικά δεν ήταν λογαριασμός! Γι αυτό χάρηκα και γιατί ο φάκελος στο εσωτερικό του περιείχε δυο κάρτες, πολλές ευχές και πολλή θετική διάθεση!

Περισσότερα...
23.06.2015

Σαν τη Ζυρίχη το καλοκαίρι δεν έχει!

Σαν τη Ζυρίχη το καλοκαίρι δεν έχει!

Ήταν ένας καυτός Ιούλης όταν βρέθηκα για πρώτη και τελευταία δυστυχώς φορά στη Ζυρίχη. Σε έναν κατεξοχήν χειμερινό προορισμό δηλαδή όπου φαντάζεται κανείς χιόνια, Άλπεις, ζεστή σοκολάτα, ρολόγια, Χάιντι και τα συναφή. Πάντα έβρισκα συναρπαστικό το να βρεθείς σε ένα μέρος, στο οποίο έχει αποδοθεί μια πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα, τη "λάθος" εποχή, για παράδειγμα στο Σαρακήνικο της Μήλου το χειμώνα, ή σε ένα χιονοδρομικό πχ. στη Βασιλίτσα το καλοκαίρι, είναι αυτή η γοητεία των αντιθέσεων. Δε φανταζόμουν όμως ποτέ ότι η Ζυρίχη θα με εκπλήξει έτσι.

Περισσότερα...
14.08.2013
Το γκρι παιδικό δωμάτιο

Έχετε σκεφτεί ποτέ γκρι έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο;

Περισσότερα...
05.01.2013

Περπατώντας στα Τρίκαλα

Περπατώντας στα Τρίκαλα

Μπορεί ο Μύλος των Ξωτικών να είναι το βασικό αξιοθέατο των Τρικάλων κατά την περίοδο των γιορτών αλλά κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, ανακαλύψαμε πολλές ακόμα όμορφες γωνιές. 

Περισσότερα...
06.05.2013

Carla Morrison - Hasta la piel

Carla Morrison - Hasta la piel

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με το χαριτωμένο αυτό κομμάτι της 26χρονης Μεξικανής Carla Morrison.

Περισσότερα...
09.02.2013

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Η ανταποκρίτριά μας από τη Θεσσαλονίκη σε νέες δράσεις! Μετά τις πετυχημένες συνταγές της, για αυτό το Σαββατοκύριακο μας προτείνει μια εξόρμηση δίπλα στη θάλασσα..

Περισσότερα...
05.04.2013
Ένα αυτοσχέδιο παρτέρι

Ξεκινήσαμε κάπου εκεί στα 18 να πίνουμε το πολύ πολύ μια μπύρα και κανένα ποτήρι κρασί.. Τα άλλα τα πιο βαριά ποτά δε μας άρεσαν και δε μας αρέσουν ακόμα.. Κρασί, λικέρ και παντός τύπου χωνευτικά αλκοολούχα ποτά είναι το στοιχείο μας και κάθε φορά που βγαίνουμε για ποτό συνήθως καταλήγουμε να πίνουμε ένα - δυο ή και περισσότερα ποτήρια κρασί..

Περισσότερα...
03.03.2013
Caro Emerald - Tangled Up

Πώς σας φαίνεται το ολοκαίνουριο κομμάτι της Caro Emerald; Εμάς πάντως μας αρέσει πολύ και θεωρούμε ότι ο ρυθμός του ταιριάζει γάντι με τη διάθεση της ημέρας!

Περισσότερα...
20.03.2013

Στον ποταμό Άρδα

Στον ποταμό Άρδα

Τον ποταμό Άρδα τον έχουμε όλοι κατά καιρούς ακούσει λόγω του φεστιβάλ νέων που λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό γνωστών καλλιτεχνών και ακόμο μεγαλύτερο αριθμό κατασκηνωτών και επισκεπτών. Μερικοί τυχεροί τον έχουμε επισκεφτεί κιόλας σε διάφορες χρονικές περιόδους αν και δυστυχώς όχι κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Περισσότερα...
04.10.2016

Μ for Magda ή αλλιώς "Η βάπτιση της Μάγδας"

Μ for Magda ή αλλιώς "Η βάπτιση της Μάγδας"

ή αλλιώς ο λόγος που χάθηκα τον τελευταίο καιρό. Ετοιμασίες για τη βάπτιση της μικρής μας!

Βασικός μας άξονας οι παστέλ αποχρώσεις σε ροζ, λιλά, κίτρινο και βεραμάν. Και παρόλο που ήταν μια βάπτιση σε οικογενειακό κύκλο, η λόξα της μαμάς δεν την αφήνει σε ησυχία :) Έπρεπε να απαρνηθώ τον (έτσι κι αλλιώς λιγοστό) ύπνο μου για μερικές νύχτες και να απορρίψω οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης μέσα στη μέρα για να είναι όλα όπως τα είχα φανταστεί. Φυσικά ήθελα να επιμεληθώ προσωπικά πολλά από τα στοιχεία της βάπτισης! Όλα αν ήταν δυνατόν... που δεν ήταν.

Έτσι, πολύτιμη  ήταν η συμβολή του V. που σχεδίασε το "Μ" μας και της αγαπημένης artmania που μεγαλούργησε με τις ξύλινες δημιουργίες της. Εντάξει έκανα κι εγώ μερικά πράγματα, βρήκα τα χρώματα, πήρα κορδέλες, αν και πιο πολλές φρόντισε να προμηθευτούμε η κουμπαρούλα και νονά του Φίλιππου, παρήγγειλα του πουγκιά, τα κουφέτα και γενικώς έκανα τη ...συναρμολόγηση. Κι έκανα και πολλές εκπτώσεις στις αρχικές μου προσδοκίες :(

Μια γεύση από όσα ετοίμασα...

Περισσότερα...
20.09.2014

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Operalia, όπως λέμε “Να η ευκαιρία” στην όπερα

Στη χώρα μας έχουμε δει κατά καιρούς πολλά μουσικά talent shows τύπου Fame Story, Super Idol, Pop Stars, Dream Show, The Voice (προφανώς θα ξεχνάμε και κάποια!) να δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανερχόμενους τραγουδιστές να αναδείξουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν την απαιτούμενη αναγνωρισιμότητα για να ξεκινήσουν την καριέρα τους, ενώ κάποιοι από αυτούς μεσουρανούν πλέον στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας (και μπράβο τους!).

Περισσότερα...
10.08.2013
Ένα μπουκέτο αγριολούλουδα

Σάββατο σήμερα! Αγαπημένη μέρα ειδικά όταν βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά του Αυγούστου! Πιο αγαπημένη για όσους βρίσκονται σε διακοπές αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς που είμαστε στο σπιτάκι μας...

Περισσότερα...
16.09.2014

Τα χειροποίητα κοσμήματα της Καλλιόπης

Τα χειροποίητα κοσμήματα της Καλλιόπης

Σήμερα θα σας συστήσω την Καλλιόπη, μια φίλη που θα μπορούσε να κατέχει επάξια τον τίτλο του "Clothes & Colors Matching". Τι εννοώ; Είναι αυτή που μπορεί να συνδυάσει τα πάντα, ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ υπέροχα. Δε χρειάζεται να είναι ακριβά, δε χρειάζεται να είναι σεταρισμένα, χρειάζεται απλώς να μπουν στη ντουλάπα της. Τα βλέπεις και απορείς για το πώς μπορεί μια τόσο απλή φούστα, μια απόλυτα ουδέτερη μπλούζα και κάποια αξεσουάρ να δείχνουν τόσο μοναδικά! Αυτά τα τελευταία, τα αξεσουάρ είναι και η μεγάλη της αδυναμία. 

Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί στην τελευταία μας συνάντηση, ήρθε με μεγάλη χαρά και με μια χαρτοσακούλα γεμάτη κολιέ και άλλα μπιζού, φτιαγμένα με τα χεράκια της. Αυτή τη δραστηριότητα διάλεξε για να εκτονώσει την καταπιεσμένη της δημιουργικότητα. Και απ' ότι φαίνεται, η νέα της ενασχόληση είναι ένα αγχολυτικό γι αυτή. Πόσο όμορφο είναι οι άνθρωποι να ασχολούμαστε με πράγματα που μας αρέσουν, μας χαλαρώνουν, μας γεμίζουν και μας κάνουν να ξεχνάμε τις έγνοιες της καθημερινότητας!

Περισσότερα...
16.10.2012
Life is what happens to you while you're busy making other plans.

John Lennon, Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των Beatles.

11.11.2015

Adele - Hello

Adele - Hello

Καιρό έχουμε να ακούσουμε μουσική μέσα από τη "συχνότητα" του maresei μας! Ίσως επειδή είχαμε καιρό να πετύχουμε ένα τόσο κινηματογραφικό video clip επενδυμένο με μια εξαιρετική φωνή, όπως αυτή της Adele.

Γι αυτό λοιπόν Hello! Είμαστε εδώ με μουσική και πάλι!

Περισσότερα...
18.05.2013
Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Καλημέρα! Σαββατιάτικη, χαλαρή, θετική! Τι έχει σήμερα το πρόγραμμά σας; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο πιο κοντινό μουσείο μια που τα μουσεία σήμερα έχουν την τιμητική τους και... έχουν και ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερα...
23.02.2013
Σαββατόβραδο στο σπίτι

Όσοι μείναμε σπίτι, ετοιμάζουμε στα γρήγορα ένα πλατό με τυριά και αλλαντικά, ανοίγουμε ένα ωραίο μπουκάλι κρασί..

Περισσότερα...
08.12.2013
Συννεφιασμένη Κυριακή

Άλλη μια κρύα, παγωμένη για να ακριβολογούμε, μέρα ξημέρωσε! Και μια που είναι Κυριακή έχουμε την τέλεια αφορμή να διαλέξουμε έναν κοντινό προορισμό, να βρούμε ένα μικρό καταφύγιο μέσα στη φύση, έναν ξενώνα, ένα σαλέ, ένα πετρόχτιστο ξενοδοχείο, να πάρουμε τους φίλους μας και να πάμε να περάσουμε τη μέρα μας εκεί, πίνοντας καφεδάκι, διαβάζοντας εφημερίδες, συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια.

Περισσότερα...