Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράλια Λάρισας: Ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός

Παράλια Λάρισας: Ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός

Λάρισα δε σημαίνει μόνο κάμπος. Σημαίνει και καταπληκτικές παραλίες, υπέροχα βουνά και λαγκάδια. Μεγάλο τμήμα του Ολύμπου, ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι είναι βουνά της Λάρισας. Όμως μια που οδεύουμε προς το καλοκαίρι, ας "κολυμπήσουμε" στις όμορφες παραλίες.

Από πού να ξεκινήσει κανείς... Αν κατεβαίνεις από βορρά, πριν μπεις στα Τέμπη, στρίψε αριστερά είτε προς Μεσάγγαλα και Στρίντζιο κοντά στο δέλτα του Πηνειού, είτε προς Στόμιο. Πιες δίπλα στο όμορφο λιμανι του Στομίου καφεδάκι, κάνε και το μπανάκι σου και ακολούθησε το δρόμο προς Καρίτσα και Κόκκινο Νερό. Στη διασταύρωση που θα συναντήσεις πιο πάνω, αν θέλεις ανεβαίνεις προς Καρίτσα απολαμβάνοντας το δάσος και τη θέα προς τη θάλασσα. Το βράδυ αν είναι καλή η ορατότητα, το μάτι βλέπει τα φώτα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Στη συνέχεια κατεβαίνεις στο Κόκκινο Νερό στο οποίο μπορείς να φτάσεις και πάλι, αν στην προηγούμενη διασταύρωση φύγεις αριστερά. Υπάρχουν πολλά κομμάτια παραλίας που δε φαίνονται από το δρόμο και είναι καταπληκτικά, αρκεί να κατέβεις τα χωμάτινα δρομάκια. Παναγιά, Ψαρόλακκας, Πηγάδι, Καλύβι, Πλατύς γιαλός, Τσιλιγιώργος. Υπάρχουν πινακίδες που σε ενημερώνουν σχετικά και ... έφτασες στο Κόκκινο Νερό. Δοκίμασε το μοναδικό μεταλλικό νερό στην πηγή του, που λέγεται ότι είναι και ιαματικό, κάνε και μπάνιο στις καινούριες βάθρες και αν θέλεις προχώρησε μέσα στην παχιά σκιά των πλατάνων και βγες στην παραλία του με τα ωραία καταστήματα δίπλα στο κύμα.

DSCN0783

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί προς τις πανέμορφες παραλίες Κουτσουπιάς και Παλιουριάς.

DSCN1008

DSCN1009

DSCN1010

DSCN1007

Μετά την Παλιουριά ο δρόμος σε ανεβάζει στο Ακρωτήριο Δερματάς. Μια μικρή στάση αξίζει τον κόπο για να απολαύσεις από ψηλά τις προηγούμενες παραλίες. Το πράσινο του Κισσάβου "σβήνει" κυριολεκτικά στη θάλασσα.

DSCN0859

Επόμενη στάση στο μικρό φάρο και αγνάντεμα προς τα νότια. Αν ο καιρός ευνοεί, πέρα από Μαυροβούνι, Πήλιο και Χαλκιδική μπορείς να δεις και τις Σποράδες.

DSCN0879

DSCN0876

Συνεχίζοντας νότια, έχεις αριστερά τη θάλασσα και πολλά τμήματα ήσυχων, σχεδόν ερημικών παραλιών - έξοχα σημεία για ψαροντούφεκο και δεξιά το καταπράσινο βουνό, ώσπου φτάνεις στα βραχάκια της Βελίκας.

DSCN0855 

DSC07524

Αν σου μυρίζει ρίγανη δεν έχεις παρά να την ψάξεις δίπλα στο δρόμο. Τέτοια ρίγανη σπανίζει. Από δω βλέπεις μια φοβερή παραλία, συνεχόμενη και προσβάσιμη σε κάθε σημείο της, κατοικημένη όλη, μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων μέχρι το λιμανάκι του Αγιοκάμπου. Ασυνήθιστο να υπάρχουν τέτοιες παραλίες.

DSCN0839

DSCN0843

Άραξε όπου σ' αρέσει. Υπάρχουν πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και γκαρσονιέρες για όλα τα βαλάντια. Υπάρχει και οργανωμένο ξενοδοχείο στην περιοχή του Σκιαθά, λίγα μέτρα πριν το λιμάνι.

DSCN0847

Όμως μιλάμε για παραλίες. Η ατέλειωτη παραλία που βλέπεις απ' τα βραχάκια της Βελίκας τυπικά χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Μπροστά σου είναι η Βελίκα, ακολουθεί η Κάτω Σωτηρίτσα και μετά ο Αγιόκαμπος. Όλες δικές σου. Όλες με γαλάζια σημαία παραδοσιακά. Πεντακάθαρες. Το μόνο πρόβλημα είναι ο καιρός που λόγω της ανοιχτής θάλασσας, Αιγαίο πέλαγος βλέπεις είναι αυτό, φυσάει κάπου κάπου και μπορεί να σηκώνει κύμα. Το παιχνίδι με τα κύματα,

IMG 3430

το surfing και άλλα αντίστοιχα σπορ ενδείκνυνται... Θάλασσες που να τελειώνεις το μπάνιο σου και να μυρίζεις ιώδιο λίγες υπάρχουν.

Διασχίζοντας όλη αυτή την παραλία φτάνεις στο λιμάνι - αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή Σκιαθά με τη φοβερή αμμουδιά και λες ότι εδώ είναι το τέρμα.

DSCN0935

DSCN0955

Κι όμως από το λιμάνι κοιτάζοντας νότια βλέπεις κι άλλες παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς.

DSCN0945

Κοιτάζοντας βόρεια βλέπεις τα βραχάκια της Βελίκας όπου ήσουν πριν λίγο. Βλέπεις ακόμη και την κορυφή του Κισσάβου.

DSCN0952

Λίγο πριν το λιμάνι, ακολουθώντας το δρόμο προς Πολυδένδρι και Σκλήθρο φτάνεις εύκολα στις παραλίες του Παπακώστα και του Ρακοποτάμου για πιο ήσυχες και ρομαντικές στιγμές, ψαροντούφεκο κι ελευθερία...

DSCN0987

DSCN0990

DSCN0992

DSCN0993

DSCN0996

Δεξιά σου είναι πάντα το καταπράσινο Μαυροβούνι γεμάτο καστανιές, βελανιδιές και άλλα πλατύφυλλα. Υπόψη ότι τα 33.000 στρέμματα που εκτείνονται από τα παράλια και προς τα ενδότερα κάποτε ανήκαν στους βασιλιάδες της χώρας και στο δρόμο που σε ανεβάζει στην εκκλησία της Παναγίας Πολυδενδρίου, όπου σήμερα υπάρχει οργανωμένος χώρος αναψυχής.

DSCN0076

IMG 8174

Επιπλέον, στο ίδιο περίπου σημείο υπάρχουν - αν και δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ - τα κυνηγετικά τους ανάκτορα και οι βοηθητικοί χώροι.

DSCN0154

DSCN0149

DSCN0073

Όλα αυτά λοιπόν εκτείνονται σε μήκος περίπου 40 ίσως και περισσότερων χιλιομέτρων, οπότε δεν έχεις παρά να επιλέξεις... Είτε οργανωμένα beach bars που υπάρχουν σε αφθονία και διαθέτουν πολύ καλές υποδομές

DSC07591

DSC07549

είτε πιο ήσυχες παραλίες για περισσότερο οικογενειακές στιγμές. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί η θάλασσα σε όλες τις περιοχές εκτός των Μεσαγγάλων, του Στρίντζιου και του Στομίου, είναι αρκετά βαθιά, γεγονός βέβαια που κάνει τους λουόμενους να είναι πιο προσεχτικοί και να αντιμετωπίζουν με το δέοντα σεβασμό το νερό. Οι οργανωμένες παραλίες κατά τους μήνες αιχμής μπορεί να διαθέτουν ναυαγοσώστες.

Δε φτάνουν όμως μόνο αυτά για τα παράλια της Λάρισας...

Πώς αλλιώς τα προσεγγίζουμε; Από Λάρισα μέσω Αγιάς φτάνουμε Αγιόκαμπο και έτσι επιλέγουμε και πάλι πού θα αράξουμε.

Και για φαγητό και διασκέδαση; Υπάρχουν πάρα πολλά και καλά καταστήματα κατά μήκος της παραλίας, αλλά και στα ενδότερα, που θα ικανοποιήσουν όλες τις ορέξεις. Ταχυφαγεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες και μπαρ, ζωντανή μουσική, μπαράκια για μετά τις 2 τη νύχτα, ψάρι φρέσκο, κοντοσούβλια, πιτσαρίες και ό,τι αγαπάει η ψυχή σου.

IMG 0351

Και υπάρχουν κι άλλα... Θέλεις να δοκιμάσεις τέχνη και τύχη στο ψάρεμα; Εύκολο αρκεί να 'χεις τα απαραίτητα. Κυρίαρχο ψάρι η μουρμούρα. Θέλεις να ψαρέψεις με βάρκα; Όλα τα είδη ψαριών και τσαπαρί άφθονο. Θέλεις παραγάδια; Άνετα, αρκεί να είσαι νόμιμος. Το Λιμενικό καιροφυλακτεί. Θέλεις να γυμναστείς; Υπάρχουν αρκετά γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϊ, τέννις, ποδοσφαίρου και διοργανώνονται αγώνες - πρωταθλήματα κυρίως ποδοσφαίρου και βόλλεϊ στην άμμο. Επίσης διοργανώνονται και κολυμβητικοί αγώνες.

Αν όμως όλα αυτά δε σε καλύπτουν, τι άλλες επιλογές έχεις; Τι άλλο μπορείς να επισκεφθείς; Από πλευράς θρησκευτικού τουρισμού αξίζουν επίσκεψης η εκκλησία της Παναγίας στο Πολυδένδρι, όπου φτάνεις μέσω αρκετά καλού χωματόδρομου μήκους 6 χιλιομέτρων, η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων στο δρόμο Αγιάς- Αγιοκάμπου, η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στην Αγιά, η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με τα αρχαία γύρω της στην περιοχή Βελίκας - να μην ξεχνάμε ότι κάπου εδώ ήταν το Βασίλειο του Ομηρικού ήρωα της Τροίας Φιλοκτήτη, η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου πάνω από το Στόμιο, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή και πλήθος παλιών και νέων εκκλησιών κυρίως στην Αγιά.

Τόσο η Αγιά όσο και τα χωριά Σκλήθρο, Σκήτη, Σωτηρίτσα, Μελιβοία, κοντά στα παράλια είναι πανέμορφα, καθώς και το Μεγαλόβρυσο στην πλαγιά του Κισσάβου. Η Ανατολή ψηλά στον Κίσσαβο επίσης. Όμως το χωριό που δεν "παίζεται" με τίποτα είναι το Μεταξοχώρι Αγιάς. Το χωριό των καλλιτεχνών. Περπατάς στο δρόμο, κάτω από τα πλατάνια, ακούς το νερό να ρέει μέσα στο χωριό, θαρρείς πως θα βγουν οι νεράιδες... Θες δε θες εκεί γίνεσαι ή νοιώθεις καλλιτέχνης. Μάλλον είναι η αύρα του χωριού... Επισκεφθείτε το, ρωτήστε και θα δείτε... μάθετε για την ιστορία του.

Κατά τους μήνες αιχμής διοργανώνονται πάρα πολλές ψυχαγωγικές αλλά και επιμορφωτικές εκδηλώσεις σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του καλλικρατικού πλέον Δήμου Αγιάς στον οποίο ανήκουν σχεδόν όλες αυτές οι παραλίες. Ειδικά οι Γιορτές Θάλασσας που γίνονται κάθε χρόνο έχουν δημιουργήσει παράδοση. Κεντρικό σημείο εκδηλώσεων παραμένει ο πολυχώρος στα πλατάνια Βελίκας.

Απόλαυσε τη νέα "εθνική οδό" που χαράζει το φεγγάρι μέσα στο πέλαγος άμα τύχει πανσέληνος, από όποιο σημείο και αν βρίσκεσαι.

 MG 0829

DSCN0887

Όμως όσο πιο ψηλά τόσο το καλύτερο και αν τύχει να έχει κάποια συναυλία στον απίστευτο χώρο του Δοχού στην Καρίτσα μην τη χάσεις, γιατί θα χάσεις. Δεν περιγράφεται το πως νιώθεις εκεί με πανσέληνο, ωραία τραγούδια και φοβερή θέα. Φαίνονται φωτισμένες οι παραλίες της Κατερίνης, της Χαλκιδικής και όλος ο Θερμαϊκός. Κι αν τύχει να ξενυχτήσεις, απολαμβάνεις και μια ανατολή ηλίου χάρμα ιδέσθαι. Στις δε "αφέγγαρες" νύχτες βλέπεις πάλι φώτα στο Αιγαίο. Είναι τα φώτα των γρι-γρι που ψαρεύουν, ώστε το πρωί να μπορείς να προμηθευτείς φρεσκότατα ψάρια, αφού δεν τα κατάφερες ο ίδιος στο ψάρεμα.

Τέλος αν δε φτάνουν όλα αυτά, βγες στη φύση και πάρε τα βουνά. Είτε με εταιρία που οργανώνει αποδράσεις είτε ιδιωτικά, περπάτησε στα όμορφα μονοπάτια του Πολυδενδρίου,

DSCN0101 

στο μονοπάτι Βελίκας - Μελιβοίας με τον καταπληκτικό καταρράκτη και τις τεράστιες καστανιές,

 MG 4514

 MG 4586 7 8

στην ευρύτερη περιοχή των Αγίων Αναργύρων με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και τον οργανωμένο χώρο αναψυχής,

IMG 3717

IMG 3714

φτάσε μέχρι το φαράγγι της Καλυψώς στην Καρίτσα, ανέβα στην κορυφή του Κισσάβου είτε από Καρίτσα, είτε από το χωριό Σπηλιά και χαιρέτησε από κει τον Όλυμπο και το Αιγαίο. Με κατάλληλο όχημα μπορείς να φτάσεις μέσω Σκλήθρου στο Κεραμίδι και από εκεί στη Μαγνησία.

Όπως και να 'χει, τα παράλια της Λάρισας μπορούν να ικανοποιήσουν τα γούστα όλων των επισκεπτών. Το μόνο που μένει είναι να τα επισκεφτείς και να ανακαλύψεις μόνος σου όλα όσα αναφέραμε αλλά και όλα αυτά που δεν ήταν δυνατόν να αναφερθούν εδώ.

Μην ξεχάσεις φεύγοντας να προμηθευτείς καταπληκτικό ντόπιο λάδι από τα ελαιοπερίβολα που ήδη έχεις δει, καθώς και άλλα φρούτα εποχής και το φθινόπωρο, όπου δεις κάστανα αυτής της περιοχής, προτίμησέ τα. Και κάτι ακόμα! Μην απορήσεις με τις μικρές ταμπελίτσες κατά μήκος της παραλίας και τις "φραγμένες περιοχές". Πρόκειται για τα κρινάκια της άμμου, είναι προστατευόμενο είδος. Άσ' τα να ανθίσουν!

DSCN0911

IMG 0340

IMG 0341

Καλές διακοπές! 

Μ' αρέσει | 2012