Το γραφείο κάτω από τη σκάλα
Σπίτια σε επίπεδα.. Σπίτια διώροφα.. Εσωτερική σκάλα.. Γοητευτικά χαρακτηριστικά για κάθε σπίτι. Κρεβατοκάμαρες πάνω, σαλόνι - κουζίνα κάτω, εσωτερική σκάλα και ο τοίχος πλάι της γεμάτος οικογενειακές φωτογραφίες.., ό,τι και να σκεφτώ μ' αρέσει. Τώρα για το αν είναι βολικά ή όχι αυτά τα σπίτια, τι να πω; Όσοι τα έχουν συχνά διαμαρτύρονται ότι αυτό το πάνω-κάτω όλη μέρα, συχνά τους κουράζει. Προσωπικά μ' αρέσουν τα διώροφα σπίτια αλλά φαντάζομαι ότι όσο τα χρόνια περνούν και τα πόδια μπορεί να βαραίνουν, ίσως να μην είναι τόσο ευχάριστο το "ανέβα - κατέβα".
Εφόσον τα έχουμε όμως, καλό είναι να τα χαιρόμαστε και να εκμεταλλευόμαστε κάθε γωνιά τους. Για πολλούς, για παράδειγμα, ο χώρος της σκάλας είναι κάπως χαμένος. Ωστόσο, με σωστό σχεδιασμό μπορεί να αξιοποιηθεί. Κάποιες λύσεις γι αυτόν τον σκοπό έχουμε δει, όταν σας προτείναμε να αυξήσετε τους αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού, αξιοποιώντας την περιοχή της σκάλας.
Σήμερα θα δούμε μερικές ακόμα ιδέες για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον χώρο κάτω από τη σκάλα για να φτιάξουμε ένα μικρό ή μεγάλο γραφείο στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς όταν μιλάμε για καθημερινά συνηθισμένα σπίτια, ο χώρος δεν είναι ποτέ αρκετός. Επομένως, όσο πιο εφευρετικοί φανούμε, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να χωρέσουμε στα διαθέσιμα τετραγωνικά.
- Μια επιλογή λοιπόν είναι να στήσουμε το γραφείο μας στον ανοιχτό χώρο κάτω από τη σκάλα. Ένα γραφείο, μια συρταριέρα και μια - δυο καρέκλες, ανάλαγα με τις απαιτήσεις μας, μπορούν να συνθέσουν ένα πρακτικό γραφείο στο σπίτι, εξυπηρετώντας τις καθημερινές μας ανάγκες για χαλάρωση, σερφάρισμα ή ακόμα και δουλειά από το σπίτι.
Φωτογραφία: Pinterest
- Εναλλακτικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και ράφια πάνω από το γραφείο. Μάλιστα αν θέλουμε, για ακόμα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, μπορούμε να επενδύσουμε τον τοίχο με ξύλο. Ειδικά όταν και η σκάλα είναι ξύλινη και ανοιχτόχρωμη, τότε το αποτέλεσμα είναι μια ενιαία εικόνα πολύ φωτεινή.
Φωτογραφία: Pinterest
- Αν ο χώρος μας είναι ενιαίος με το σαλόνι, τότε μπορούμε να δώσουμε μια πιο σύγχρονη και επίσημη εικόνα στο γραφείο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να εστιάσουμε σε μια πιο ιδιαίτερη καρέκλα.
Φωτογραφία: Pinterest
- Αν έχουμε και περισσότερα τετραγωνικά στη διάθεσή μας και ο χώρος μας είναι ενιαίος με το σαλόνι, μπορούμε ακόμα και να διαμορφώσουμε έναν οργανωμένο χώρο εργασίας αν δουλεύουμε από το σπίτι. Μια πιο "γεμάτη" επιφάνεια και μια κατάλληλη καρέκλα στα χρώματα των υπόλοιπων επίπλων, μερικές κορνίζες, μια μικρή ή μεγάλη ραφιέρα στον τοίχο, μπορούν να συνθέσουν έναν πλήρες χώρο εργασίας χωρίς να φαίνονται παράταιρα σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι.
Φωτογραφία: Pinterest
- Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός, τότε μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα πολύ μικρό γραφείο και μια καρέκλα, περισσότερο ως κονσόλα, παρά σαν πάγκο εργασίας. Επιπλέον, βάζοντας φωτογραφίες, post cards, αγαπημένα μηνύματα και ρητά στον τοίχο, προσθέτουμε χρώμα και το προσωπικό μας στιλ, διαμορφώντας μια πολύ όμορφη γωνιά. Σε αυτήν την περίπτωση και για να μην αφήνουμε συνέχεια σημάδια στον τοίχο, μπορούμε να τον επενδύσουμε με ένα στρώμα φελλό, όμοιο με αυτόν που περιέχουν οι συνηθισμένοι πίνακες ανακοινώσεων. Επίσης και σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι την προσοχή να τραβάει η καρέκλα, οπότε η επιλογή μιας καρέκλας σε έντονο χρώμα μπορεί να αναδείξει περισσότερο τη γωνιά μας.
Φωτογραφία: Pinterest
Φωτογραφία: Pinterest
- Ένας ακόμα τρόπος για να δώσουμε πιο ιδιαίτερο και νεανικό στιλ στον χώρο αυτό, είναι να κολλήσουμε μια ταπετσαρία στον τοίχο και να επιλέξουμε έπιπλα (γραφείο, καρέκλα) και διακοσμητικά σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Σε αυτήν την περίπτωση όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η σύνθεση τόσο πιο φωτεινό και ανάλαφρο θα είναι το αποτέλεσμα.
Φωτογραφία: Pinterest
- Σε περίπτωση που το σπίτι μας είναι πιο κλασικό ή θυμίζει περισσότερο εξοχική κατοικία, μπορούμε να επιλέξουμε ένα πιο κλασικό χρώμα ξύλου και να κινηθούμε σε πιο "μαμαδίστικες" επιλογές.
Φωτογραφία: Pinterest
Φωτογραφία: Pinterest
- Τέλος, αν κάτω από τη σκάλα σχηματίζεται ένα μικρό δωμάτιο, που δε χρειάζεται να κάνουμε αποθήκη, κι αν δεν πάσχουμε από κλειστοφοβία, μπορούμε να έχουμε ένα γραφείο, που όποτε θέλουμε οι πόρτες του κλείνουν. Έτσι δε μας ενδιαφέρει αν είναι ή όχι τακτοποιημένο κάθε φορά που κάποιος μας επισκέπτεται, ενώ παράλληλα είναι πιο εύκολο να εξασφαλίζουμε την ησυχία μας όταν έχουμε δουλειά αλλά δεν είμαστε μόνοι στο σπίτι.
Φωτογραφία: Pinterest