Κέικ χωρίς ζάχαρη
Μετά τη θραύση που έκαναν τα χωρίς ζάχαρη κουλουράκια, η μητέρα πήρε θάρρος και αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας και άλλες αντίστοιχες συνταγές για όσους προτιμούν τα "άγλυκα" γλυκά.
Αυτή τη φορά σειρά έχει το κέικ της το οποίο είναι επίσης πολύ υγιεινό, με αλεύρι ολικής άλεσης, με λίγο μέλι και πολλά άλλα υλικά για έξτρα άρωμα και γεύση.
Δείτε τη συνταγή και βρείτε χρόνο το σαββατοκύριακο να μπείτε στην κουζίνα.
Υλικά:
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 4 αυγά
- 1 κούπα γάλα
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σουπ. μέλι
- 1/2 κούπα ινδοκάρυδο
- 1/2 κούπα τρούφα
- 1/2 κούπα κράνμπερι
- 1/2 κούπα καρύδια τριμμένα
- 1 κουτ. γλ. κανέλα
- 1 μπέικiν πάουντερ
- 2 1/2 κούπες αλεύρι (αν θέλετε ολικής άλεσης)
- σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Συγκεντρώνουμε σε ένα βαθύ μπολ το ινδοκάρυδο, την τρούφα, τα κράνμπερι, τα καρύδια, την κανέλα, το μπέικiν και το αλεύρι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, τα αυγά και το μέλι, ώσπου το μέλι να διαλυθεί καλά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα στον κάδο του μίξερ, συνεχίζοντας πάντα το ανακάτεμα.
- Αδειάζουμε λίγο λίγο το μείγμα των στέρεων υλικών από το μπολ στη λεκάνη του μίξερ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι όλο το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε ταψί με λαδόκολλα. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι από πάνω, για να έχουμε... κέικ με σχέδια στο πάνω μέρος του!
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στον αέρα στους 150οC - 170οC (ανάλογα με το φούρνο - όπως ψήνετε συνήθως τα κέικ).
Σημείωση: Το αλεύρι ολικής άλεσης κρατάει όλα τα γλυκά λίγο πιο "σκληρά" και σίγουρα πιο σκούρα. Έτσι εξηγείται και το σκούρο χρώμα που έχει το κέικ, όπως και η ηλιοκαμένη όψη που έχουν τα κουλουράκια.