Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Στενές επαφές τρίτου τύπου με μελάνια, πλοκάμια, και διάφορα άλλα γλιστερά πράγματα

Χθες αναμετρήθηκα για πρώτη φορά με ένα καλαμάρι που ταξίδεψε από τη Λήμνο σε ένα φελιζόλ. Ψαρεμένο από καλούς μας φίλους, λάτρεις και επαγγελματίες της θάλασσας και του κόσμου της. Στις διακοπές μας στο μαγικό αυτό νησί, (χρωστάω άρθρο αν καταφέρω να ανακτήσω τις φωτογραφίες από τον σκληρό που μας άφησε χρόνους) όπου ο θαλάσσιος πληθυσμός κινδύνεψε με εξαφάνιση εξαιτίας μας, μεταξύ άλλων λιχουδιών η Εύα μας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό γεμιστό ψητό καλαμάρι με ντόπια τυριά και μυρωδικά. Όταν παρέλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο αλμυρό δεματάκι θέλησα να αναβιώσω τη συνταγή της όπως υπήρχε στη γευστική μου μνήμη.

Η ανατομία του καλαμαριού, μια πρωτόγνωρη εμπειρία

Έχω έρθει πολλές φορές σε στενή επαφή με εκλεκτά εδέσματα όπως κοκορέτσι, κεμπάπ, σπληνάντερο, είμαι λίγο βουνίσια τέλος πάντων αλλά αγαπάω τα θαλασσινά πολύ και με συναρπάζει η ανατομία τους. Όταν έφαγα πρώτη φορά φρέσκο καβούρι ολόκληρο έπαιζα για καμιά ώρα με τις δαγκάνες παρατηρώντας με ενδιαφέρον όλες τις αρθρώσεις του. Η γνωριμία μου με το φρέσκο καλαμάρι ξεκίνησε θεαματικά. Καταρχήν έχει βεντούζες, δεν ξέρω αν το ξέρατε. Κολλάει λοιπόν στο χέρι μου το πλοκάμι με τις βεντούζες, τινάζομαι εγώ από το φόβο μου, πάει το καλαμάρι εκσφενδονίζεται στην άλλη άκρη της κουζίνας. Ψυχραιμία λέω υποσχέθηκες στους κουμπάρους ψητό καλαμάρι, προσπάθησε να φερθείς ώριμα. Δεύτερο σοκ τα μεγάλα μάτια του, νόμιζα ότι ακολουθούσαν το βλέμμα μου. Ας είναι σκέφτομαι, οπλίζομαι με θάρρος, παίρνω ένα γάντι και τραβάω τα κεφάλια και όλο το κακό συναπάντημα που είχε μέσα του και πρέπει να αφαιρεθεί. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα περιέχει, τώρα καταλαβαίνω την τιμή του φρέσκου στις ταβέρνες. Τρίτο σοκ έχει κόκκαλο! Ένα διάφανο πράγμα, σαν εξαιρετικής ποιότητας πλαστικό, που μοιάζει με φτερό και διατρέχει το σώμα του. Πιτσιλισμένη με μελάνια κατάφερα επιτέλους να τα καθαρίσω. Τα πτερύγια τα έκοψα για να τα χρησιμοποιήσω στη γέμιση, τα πλοκάμια τα άφησα μαζί με το κεφάλι, δεν είχα ξεπεράσει ακόμα την ταραχή της βεντούζας. Όμως το καλαμάρι μου ήτανε μωβ πιτσιλωτό και όχι άσπρο όπως της Εύας. Διαβάζω λοιπόν ότι έχει και δέρμα! Μάλιστα είναι αυτό που το βοηθάει να καμουφλάρεται και να κρύβεται από τους εχθρούς χάρη στα χρωματοφόρα κύτταρα του (και βιολογία θαλάσσιου κόσμου). Εντάξει αυτό αφαιρέθηκε πολύ εύκολα είναι κάτι σαν μεμβράνη. Τα καλαμάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, το τι χαρά έκανα όταν τα είδα έτοιμα και πλυμένα δε λέγεται!

Η γέμιση και η προετοιμασία

Στη γέμιση έβαλα κρεμμυδάκι, σκόρδο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές που τα σοτάρισα πολύ καλά, πελτέ και χυμό ντομάτας. Έσβησα με ούζο και αφού κρύωσε λιγάκι, πρόσθεσα φέτα, λίγο τυρί κρέμα, μελίχλωρο Λήμνου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό, ρίγανη και λίγο δυόσμο. Καλό είναι να μείνουν μερικά υγρά στη γέμιση για να είναι ζουμερή. Γέμισα τα καλαμάρια και τα έκλεισα με οδοντογλυφίδες. Μπορείτε αντί για ούζο να σβήσετε και με λευκό κρασί ταιριάζει εξίσου ωραία. Δε χρησιμοποίησα καθόλου αλάτι γιατί τα τυριά μου ήταν σχετικά αλμυρά.

1preparation

2filled

Το ψήσιμο

Τα έψησα συνολικά για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, με φέτες ντομάτας επάνω και λίγο λαδάκι, πρώτα σκεπασμένα στους 180°C με λαδόκολλα για να μην ξεραθούν και στο τέλος περίπου 15 λεπτά στους 200°C ξεσκέπαστα και από τις 2 πλευρές. Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να την ανακατέψετε με το ζουμί που θα μείνει στο ταψί -και είναι πεντανόστιμο- και έτσι θα έχετε μια τέλεια συνοδευτική σάλτσα!

Υ.Γ. Μέσα στην κοιλιά του θα βρείτε και ένα μικρό ασημί σακουλάκι, όχι δεν είναι δώρο ή ψαράκι που νόμιζα εγώ. Περιέχει το μελάνι του ένα πολύτιμο συστατικό, το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε και να το χρησιμοποιήσετε σε μια μακαρονάδα ή ένα κριθαρότο θαλασσινών! Να θυμάστε ότι μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος και είναι πλούσιο σε γλουταμάτη ένα αμινοξύ που σχετίζεται με το μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση. Και ιατρικό το άρθρο σήμερα!

Υλικά για 5 μικρά και 1 μεγάλο καλαμάρι

2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ από ντοματάκι Σαντορίνης
1 τριμμένη ντομάτα
200g φέτα
50g τυρί κρέμα
50g μελίχλωρο τριμμένο ή κασέρι
μαϊντανός
πιπέρι, ρίγανη, δυόσμος

Σας προτείνω να το μαγειρέψετε με παρέα για άφθονες στιγμές γέλιου. Καλή διασκέδαση!

4served

Δημιουργός και φωτογράφος: Νίκη Χ.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
10.04.2013
Μια διαφορετική τραπεζαρία

Την ιδέα του χάρτη στον τοίχο την έχουμε ξαναδεί και φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στα μάτια μας. Κάθε κλεφτή ματιά και ένας νέος προορισμός! Αφήστε που μπορούμε να σχεδιάσουμε και το γύρο του κόσμου σε 80 - 100 - 200 ημέρες... Όνειρο ζωής!

Περισσότερα...
12.09.2015

Ένα μπαρ στο μπαλκόνι

Ένα μπαρ στο μπαλκόνι

Τι  κι αν το μπαλκόνι σου είναι μικρό; Τι κι αν δεν έχει πολύ χώρο; Ιδέες υπάρχουν! Κι αυτή μου άρεσε πολύ!

Ένα μπαρ στο μπαλκόνι!

Αφού δε χωράει τραπέζι και καρέκλες και καναπέδες και χαλιά και όλα αυτά που βλέπουμε σε φωτογραφίες και ζηλεύουμε και νομίζουμε ότι όλα τα μπαλκόνια - εκτός από το δικό μας - μπορούν να γίνουν επίγειοι παράδεισοι... Ε λοιπόν, γιατί να μη δημιουργήσουμε ένα μπαρ στο μπαλκόνι;

Περισσότερα...
15.10.2012
Μικρές εκπλήξεις για τους ανθρώπους μας

Οι μικρές εκπλήξεις είναι το αλατοπίπερο των διαπροσωπικών μας σχέσεων... Είτε μιλάμε για τη σχέση με τους γονείς, τους φίλους ή το σύντροφό μας, μια έστω και μικρή έκπληξη μπορεί να δώσει λίγη χαρά τόσο σε αυτόν που την οργανώνει όσο και στον αποδέκτη της!

Περισσότερα...
26.02.2013

Biagio Antonacci - Sognami

Biagio Antonacci - Sognami

Μετά τη στιλιστική βόλτα μας στους δρόμους του Μιλάνο, συνεχίζουμε μελωδικά και ιταλικά..

Περισσότερα...
11.07.2013
Γιώργος Σαμπάνης feat Pro Sinnerz

To τραγούδι που συνόδεψε τις διακοπές μας 2 χρόνια πριν..

Περισσότερα...
03.04.2016

Το μυστικό της Νίκης

Το μυστικό της Νίκης

Θα διαθέσουμε 18 λεπτά παρέα με τα παιδάκια μας σήμερα για να δούμε μια ταινία animation;

Περισσότερα...
06.02.2014

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και το διαδίκτυο βρίσκονται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της καθημερινής μας ζωής. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις πως οι περισσότεροι μιλούν ή ασχολούνται με το κινητό, μπαίνεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς και οι επιβάτες παίζουν παιχνίδια ή σερφάρουν μέσω κινητών και ταμπλέτων, περιμένεις σε μια στάση ή στο αεροδρόμιο και γίνεται το ίδιο. Στις καφετέριες επικρατεί η ίδια κατάσταση. Βλέπεις γονείς να βγάζουν τα παιδιά τους έξω και αντί για μπάλα να τους δίνουν την ταμπλέτα ή το κινητό για να περάσουν το χρόνο τους σερφάροντας.

Περισσότερα...
27.09.2012
Με σήμα κατατεθέν το φιόγκο & την ανοιχτή πλάτη

Με σήμα κατατεθέν το φιόγκο & την ανοιχτή πλάτη

Πρόσφατα ανακάλυψα το συγκεκριμένο ελληνικό brand και χάρηκα πολύ που πρόκειται για την προσπάθεια μιας ομάδας νέων κοριτσιών με επικεφαλή τη σχεδιάστρια Ελίνα Κορδαλή.

Περισσότερα...
09.06.2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Αϊγιωργίτικο μονοπάτι και Τσούρχλειος δρόμος 2015

Άμα το μικρόβιο του δρομέα τρυπώσει μέσα σου και νιώσει τον ρυθμό, την ένταση και τη χαρά του αγώνα, δύσκολα γλιτώνεις... Κι έτσι όπου αγώνας και χαρά κι εγώ εκεί!

Περισσότερα...
12.11.2012
Καλημέρα!

Hola a todos!

Καλή μας μέρα κι ας έχουμε μια χρωματιστή εβδομάδα! :-)

26.02.2013
Από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο

Οι εβδομάδες μόδας που διεξάγονται σε διάφορες πόλεις του κόσμου δύο φορές το χρόνο, είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τους απανταχού λάτρεις της μόδας. Στο Μιλάνο η εν λόγω εβδομάδα ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα. Προηγήθηκαν αυτές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, ενώ σήμερα ξεκινά η αντίστοιχη στο Παρίσι. Όπως καταλαβαίνετε ο κόσμος της μόδας βρίσκεται σε εγρήγορση.

Περισσότερα...
30.10.2012

Αν δεν είναι αυτός λόγος για πικ - νικ, τότε ποιος είναι;

Αν δεν είναι αυτός λόγος για πικ - νικ, τότε ποιος είναι;

Παραλαμβάνω αναπάντεχα σήμερα ειδοποιητήριο από το Ταχυδρομείο. Είναι στο όνομά μου και πρόκειται για δέμα από Γερμανία. Μα τι να είναι; Το μυαλό μου δεν πηγαίνει πουθενά! Έχω ένα φίλο στη Γερμανία αλλά δέμα... τι δέμα τι να μου έστειλε;

Περισσότερα...
21.10.2012
Τι να φορέσω σήμερα;
Κάθε μέρα η ίδια σκέψη! Είτε από το βράδυ είτε πρωί πρωί το ερώτημα "Τι να φορέσω;" επαναλαμβάνεται!
Περισσότερα...
29.10.2013

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (Ι)

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (Ι)

Ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε παρέα σε ένα μέρος μαγικό κι ονειρεμένο, μακρινό, πολύ μακρινό... να περάσουμε τον Ατλαντικό και να φτάσουμε σχεδόν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αγαπημένος φίλος βρέθηκε στο ξακουστό Σαν Φρανσίσκο, συνδύασε δουλειά με βόλτες στην πόλη και με μεγάλη (δική μας) χαρά επέλεξε να μοιραστεί μερικές φωτογραφίες μαζί μας.

Περισσότερα...
05.02.2013

Cupcakes Hot Dog

Cupcakes Hot Dog

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη των γλυκών cupcakes, σειρά έχουν τα αλμυρά και ιδιαίτερα πρωτότυπα cupcakes με hot dog. Οι φίλοι μου ξέρετε τρώνε αρκετά και εμένα μ' αρέσει πάντα να τους ετοιμάζω ωραίες λιχουδιές.

Περισσότερα...
20.05.2014

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Κίσσαβο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Κίσσαβο

"Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος τα δυο βουνά μαλώνουν, το 'να να ρίξει τη βροχή, τ' άλλο να ρίξει χιόνι", λέει το δημοτικό ποίημα-τραγούδι. Τον Όλυμπο ως "αρχηγό" τον επισκεφθήκαμε πολλές φορές και πάλι θα τον επισκεφθούμε. Τον Κίσσαβο όμως ως "αντίπαλο δέος" του Ολύμπου να τον αφήσουμε με το παράπονο; Είναι και εύκολη η "κατάκτησή" του, οπότε ήρθε κι αυτουνού η σειρά.

Περισσότερα...
24.11.2012

Muffins βανίλιας

Muffins βανίλιας

Από χθες το πρωί είχα βάλει στο μυαλό μου λίγο κέικ. Οπότε σήμερα που με έπιασε η προκοπή, είπα να δοκιμάσω άλλη μια συνταγή για muffins βανίλιας με κομματάκια κουβερτούρας. Έγιναν νοστιμότατα και φυσικά ανάρπαστα!

Περισσότερα...
18.02.2013
Δείτε τις Δευτέρες αλλιώς

Πράγματι! Είναι γεγονός ότι τις Δευτέρες οι περισσότεροι δε τις συμπαθούμε ιδιαίτερα, γιατί έρχονται πολύ γρήγορα μετά τις Παρασκευές αλλά και γιατί οι Παρασκευές έρχονται πολύ αργά μετά τις Δευτέρες.

Περισσότερα...
13.06.2013
Τρεις εμφανίσεις για τις βόλτες στην πόλη

Τρεις ενδυματολογικές προτάσεις από την Alyson Haley για τις ηλιόλουστες βόλτες μας στην πόλη..

Περισσότερα...
07.12.2012

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Όταν αγαπάς τα Χριστούγεννα ένα στολισμένο δέντρο δεν είναι ποτέ αρκετό! Με λίγες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε σε όλο το σπίτι χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και φυσικά θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα...
01.11.2014

Το wallpaper του Νοεμβρίου

Το wallpaper του Νοεμβρίου

Kαλωσορίζουμε τον Νοέμβρη με νέο wallpaper!

Περισσότερα...
24.03.2013

Περπατώντας στο Λονδίνο - Μια ευχάριστη έκπληξη

Περπατώντας στο Λονδίνο - Μια ευχάριστη έκπληξη

Περπατώντας στους δρόμους και τα πάρκα του Λονδίνου συναντάει κανείς πολλές εκπλήξεις. Αλλά ποιά μπορεί να είναι πιο ευχάριστη από ένα σκιουράκι που απολαμβάνει με τόση λαχτάρα το φαγητό του;

Περισσότερα...
23.02.2017

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Θέλεις να κάνεις ομελέτα για πολλά άτομα και δε χωράει στο τηγάνι; Να μην χρειαστεί να την αναποδογυρίσεις με ότι ρίσκο αυτό εμπεριέχει; Η λύση είναι μία, ομελέτα φούρνου. Πολύ πιο νόστιμη, ωραία πλούσια υφή τύπου σουφλέ, και πάντα πετυχημένη.

Περισσότερα...