Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Καλαμάρι γεμιστό με φέτα, πιπεριές και μυρωδικά

Στενές επαφές τρίτου τύπου με μελάνια, πλοκάμια, και διάφορα άλλα γλιστερά πράγματα

Χθες αναμετρήθηκα για πρώτη φορά με ένα καλαμάρι που ταξίδεψε από τη Λήμνο σε ένα φελιζόλ. Ψαρεμένο από καλούς μας φίλους, λάτρεις και επαγγελματίες της θάλασσας και του κόσμου της. Στις διακοπές μας στο μαγικό αυτό νησί, (χρωστάω άρθρο αν καταφέρω να ανακτήσω τις φωτογραφίες από τον σκληρό που μας άφησε χρόνους) όπου ο θαλάσσιος πληθυσμός κινδύνεψε με εξαφάνιση εξαιτίας μας, μεταξύ άλλων λιχουδιών η Εύα μας μαγείρεψε ένα εκπληκτικό γεμιστό ψητό καλαμάρι με ντόπια τυριά και μυρωδικά. Όταν παρέλαβα λοιπόν αυτό το υπέροχο αλμυρό δεματάκι θέλησα να αναβιώσω τη συνταγή της όπως υπήρχε στη γευστική μου μνήμη.

Η ανατομία του καλαμαριού, μια πρωτόγνωρη εμπειρία

Έχω έρθει πολλές φορές σε στενή επαφή με εκλεκτά εδέσματα όπως κοκορέτσι, κεμπάπ, σπληνάντερο, είμαι λίγο βουνίσια τέλος πάντων αλλά αγαπάω τα θαλασσινά πολύ και με συναρπάζει η ανατομία τους. Όταν έφαγα πρώτη φορά φρέσκο καβούρι ολόκληρο έπαιζα για καμιά ώρα με τις δαγκάνες παρατηρώντας με ενδιαφέρον όλες τις αρθρώσεις του. Η γνωριμία μου με το φρέσκο καλαμάρι ξεκίνησε θεαματικά. Καταρχήν έχει βεντούζες, δεν ξέρω αν το ξέρατε. Κολλάει λοιπόν στο χέρι μου το πλοκάμι με τις βεντούζες, τινάζομαι εγώ από το φόβο μου, πάει το καλαμάρι εκσφενδονίζεται στην άλλη άκρη της κουζίνας. Ψυχραιμία λέω υποσχέθηκες στους κουμπάρους ψητό καλαμάρι, προσπάθησε να φερθείς ώριμα. Δεύτερο σοκ τα μεγάλα μάτια του, νόμιζα ότι ακολουθούσαν το βλέμμα μου. Ας είναι σκέφτομαι, οπλίζομαι με θάρρος, παίρνω ένα γάντι και τραβάω τα κεφάλια και όλο το κακό συναπάντημα που είχε μέσα του και πρέπει να αφαιρεθεί. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα περιέχει, τώρα καταλαβαίνω την τιμή του φρέσκου στις ταβέρνες. Τρίτο σοκ έχει κόκκαλο! Ένα διάφανο πράγμα, σαν εξαιρετικής ποιότητας πλαστικό, που μοιάζει με φτερό και διατρέχει το σώμα του. Πιτσιλισμένη με μελάνια κατάφερα επιτέλους να τα καθαρίσω. Τα πτερύγια τα έκοψα για να τα χρησιμοποιήσω στη γέμιση, τα πλοκάμια τα άφησα μαζί με το κεφάλι, δεν είχα ξεπεράσει ακόμα την ταραχή της βεντούζας. Όμως το καλαμάρι μου ήτανε μωβ πιτσιλωτό και όχι άσπρο όπως της Εύας. Διαβάζω λοιπόν ότι έχει και δέρμα! Μάλιστα είναι αυτό που το βοηθάει να καμουφλάρεται και να κρύβεται από τους εχθρούς χάρη στα χρωματοφόρα κύτταρα του (και βιολογία θαλάσσιου κόσμου). Εντάξει αυτό αφαιρέθηκε πολύ εύκολα είναι κάτι σαν μεμβράνη. Τα καλαμάρια θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, το τι χαρά έκανα όταν τα είδα έτοιμα και πλυμένα δε λέγεται!

Η γέμιση και η προετοιμασία

Στη γέμιση έβαλα κρεμμυδάκι, σκόρδο, κόκκινες και πράσινες πιπεριές που τα σοτάρισα πολύ καλά, πελτέ και χυμό ντομάτας. Έσβησα με ούζο και αφού κρύωσε λιγάκι, πρόσθεσα φέτα, λίγο τυρί κρέμα, μελίχλωρο Λήμνου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό, ρίγανη και λίγο δυόσμο. Καλό είναι να μείνουν μερικά υγρά στη γέμιση για να είναι ζουμερή. Γέμισα τα καλαμάρια και τα έκλεισα με οδοντογλυφίδες. Μπορείτε αντί για ούζο να σβήσετε και με λευκό κρασί ταιριάζει εξίσου ωραία. Δε χρησιμοποίησα καθόλου αλάτι γιατί τα τυριά μου ήταν σχετικά αλμυρά.

1preparation

2filled

Το ψήσιμο

Τα έψησα συνολικά για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο, με φέτες ντομάτας επάνω και λίγο λαδάκι, πρώτα σκεπασμένα στους 180°C με λαδόκολλα για να μην ξεραθούν και στο τέλος περίπου 15 λεπτά στους 200°C ξεσκέπαστα και από τις 2 πλευρές. Αν σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να την ανακατέψετε με το ζουμί που θα μείνει στο ταψί -και είναι πεντανόστιμο- και έτσι θα έχετε μια τέλεια συνοδευτική σάλτσα!

Υ.Γ. Μέσα στην κοιλιά του θα βρείτε και ένα μικρό ασημί σακουλάκι, όχι δεν είναι δώρο ή ψαράκι που νόμιζα εγώ. Περιέχει το μελάνι του ένα πολύτιμο συστατικό, το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε και να το χρησιμοποιήσετε σε μια μακαρονάδα ή ένα κριθαρότο θαλασσινών! Να θυμάστε ότι μπαίνει πάντα στο τέλος του μαγειρέματος και είναι πλούσιο σε γλουταμάτη ένα αμινοξύ που σχετίζεται με το μεταβολισμό, τη μνήμη, την αντίληψη και τη μάθηση. Και ιατρικό το άρθρο σήμερα!

Υλικά για 5 μικρά και 1 μεγάλο καλαμάρι

2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ από ντοματάκι Σαντορίνης
1 τριμμένη ντομάτα
200g φέτα
50g τυρί κρέμα
50g μελίχλωρο τριμμένο ή κασέρι
μαϊντανός
πιπέρι, ρίγανη, δυόσμος

Σας προτείνω να το μαγειρέψετε με παρέα για άφθονες στιγμές γέλιου. Καλή διασκέδαση!

4served

Δημιουργός και φωτογράφος: Νίκη Χ.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
14.12.2012

Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Μια και τα πρώτα χιόνια έπεσαν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όσοι έχετε την τύχη να είστε κοντά σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα, μη χάσετε την ευκαιρία για μια εκδρομή.

Περισσότερα...
31.01.2013

Jimmy Nail - Walking On The Moon

Jimmy Nail - Walking On The Moon

Τι θα λέγατε για μια μουσική βόλτα στο φεγγάρι;

Περισσότερα...
02.11.2013

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (ΙI)

Περπατώντας στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο (ΙI)

Είστε έτοιμοι για μια δεύτερη βόλτα στο περίφημο Σαν Φρανσίσκο;

Περισσότερα...
23.12.2012
Γλυκιά θαλπωρή

Γιορτές εκτός ή εντός σπιτιού; 

Περισσότερα...
19.07.2014

Τα νέα βραχιολάκια... που ήρθαν για να μείνουν!

Τα νέα βραχιολάκια... που ήρθαν για να μείνουν!

Μάντεψε τι συμβολίζει... θα μπορούσε να είναι η λεζάντα αυτής της φωτογραφίας:

α) μουσικό κλειδί

β) το "Φ" της Φωτεινής, της Φανής, του Φώτη, του Φοίβου ή του Φίλιππου

γ)  το "e" του Explorer

Περισσότερα...
29.08.2014

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Ταξίδι στον κόσμο της μπίρας

Είναι το ποτό του καλοκαιριού, της άνοιξης και για μερικούς και του χειμώνα και του φθινοπώρου. Κανένα άλλο αλκοολούχο ποτό δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση από μεγάλους και μικρούς σε ηλικία αλλά και σε εμπειρία στο αλκοόλ.

Τι είναι όμως αυτό το ποτό που έχει κυριεύσει όλον τον κόσμο και αποτελεί την πιο συχνή επιλογή μας όταν αποφασίζουμε να βγούμε από το σπίτι; Άραγε γνωρίζουμε το βιογραφικό της ή απλά την καταναλώνουμε για να ξεδιψάσουμε ή και για να αρχίσουμε τα αναίτια χαμόγελα; Μην στενοχωριέστε... Ας αρχίσουμε το μάθημα για να είμαστε πότες αλλά και γνώστες!

Περισσότερα...
31.03.2015

Η πρώτη λαμπάδα maresei

Η πρώτη λαμπάδα maresei

Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα πασχαλινές λαμπάδες μόνη μου. Αγόρασα λαμπάδες σε διάφορα χρώματα, χρησιμοποίησα σπάγγο, κορδέλες και διάφορα υλικά που κατά κύριο λόγο είχα στο σπίτι και ετοίμασα χειροποίητες λαμπάδες για τα βαφτιστηράκια μας και όχι μόνο...

Περισσότερα...
03.01.2015

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του χιονιά

Λίγο πριν μπει η νέα χρονιά, είδαμε τις πρώτες άσπρες μέρες κυριολεκτικά. Χιόνι έπεσε σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ακόμα και δίπλα στο κύμα, οι φωτογραφίες με τα χιονισμένα τοπία κατέκλυσαν τα social media, παιδάκια γέμισαν τα πεζοδρόμια για να παίξουν χιονοπόλεμο παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και εκδρομείς βρέθηκαν για ώρες στους δρόμους αφού αναγκάστηκαν να ταξιδεύουν με πολύ μικρές ταχύτητες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Περισσότερα...
22.12.2012
Ώρα για κρασάκι..

Επίσκεψη στη Φλώρινα για τις Φωτιές 2012. Η θερμοκρασία έξω είναι χαμηλή, αλλά μέσα το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό. Καλή παρέα, ωραίο περιβάλλον, εξαιρετικό φαγητό πάντα με τη συνοδεία τοπικού κόκκινου κρασιού..

Περισσότερα...
29.07.2013

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια των Χανίων

Περπατώντας στα γραφικά σοκάκια των Χανίων

Μόλις έφτασαν οι φωτογραφίες από τους φίλους που εδώ και δυο μέρες βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές στα πανέμορφα Χανιά.

Περισσότερα...
21.10.2013
Νατάσσα Μποφίλιου - Άνω τελεία

Ας βάλουμε μια άνω τελεία σε ό,τι μας απασχόλησε σήμερα κι ας χαλαρώσουμε. Η Νατάσσα Μποφίλιου μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό.

Περισσότερα...
11.03.2013

Οι μαυροπίνακες και πάλι κοντά μας!

Οι μαυροπίνακες και πάλι κοντά μας!

Ο πρώτος μου μαυροπίνακας ήταν σε ένα από κλασικά αριθμητήρια που είχα ως παιδί. Πορτοκαλί αριθμητήριο με ένα μικρό μαυροπίνακα από κάτω. Έτσι το θυμάμαι τουλάχιστον και μάλλον αναφέροντας αυτή την ανάμνηση, μαρτυρώ και την ηλικία μου :) Αλλά το θυμάμαι με νοσταλγία.

Περισσότερα...
14.11.2012
Οι πρώτες μου χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Οι πρώτες μου χριστουγεννιάτικες κατασκευές είναι γεγονός και προορίζονται για δώρο σε μια φίλη που έχει σήμερα τα γενέθλιά της.

Περισσότερα...
07.04.2013
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Είναι κάποιες στιγμές που το μόνο που θες είναι να απομονωθείς από το θόρυβο και την ένταση της πόλης, να βρεθείς στην εξοχή, σε ένα μέρος με θέα, να ακούς μόνο τους ήχους της φύσης, να έχεις ένα ποτήρι κρασί κι ένα καλό βιβλίο.. Και αν μπορείς να αγναντεύεις ένα όμορφο τοπίο μπροστά σου, τότε το όνειρο εκπληρώνεται και το απόγευμα, εκεί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να σου δημιουργήσει τα πιο υπέροχα αισθήματα ξενοιασιάς, αγαλλίασης, ευτυχίας.. 

Περισσότερα...
10.08.2013
Andy Williams - Music to Watch Girls By

Μουσική από το παρελθόν που μας φτιάχνει τη διάθεση!

Περισσότερα...
12.11.2013

Τραχανάς Βελουτέ

Τραχανάς Βελουτέ

Τι θα λέγατε για μια διαφορετική σούπα στα γρήγορα;

Περισσότερα...
30.03.2013
Το DIY project του σαββατοκύριακου

Να μια ωραία ιδέα για ένα δημιουργικό σαββατοκύριακο. Εκτός από τις ποδηλατοβόλτες και τα καφεδάκια του σαββατοκύριακου, μπορούμε επιτέλους να αξιοποήσουμε το μηχανισμό του σπασμένου καθρέφτη, προσαρμόζοντας ένα πορτατίφ ή μία λάμπα και δημιουργώντας ένα μοναδικό χειροποίητο φωτιστικό για το κομοδίνο ή το γραφείο.

Περισσότερα...
01.01.2013

Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Στην υγειά μας και Καλή Χρονιά!!

Περισσότερα...
13.11.2015

Το χρονικό μιας σχέσης vol.1 (δούναι και λαβείν)

Το χρονικό μιας σχέσης vol.1 (δούναι και λαβείν)

Ανθρώπινες Σχέσεις. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωή όλων των ανθρώπων. Όλη μας η ζωή είναι σχέσεις, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, συναδελφικές. Για να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση απαιτούνται τουλάχιστον δύο άνθρωποι οι οποίοι καλούνται να «δώσουν» ο ένας στον άλλον, οπότε και να «πάρουν».

Περισσότερα...
09.01.2013
Το πιο νόστιμο κοκτέιλ

Υπάρχουν cocktails, χυμοί και τόσα άλλα δροσερά ροφήματα. Αυτό όμως είναι σίγουρα το πιο νόστιμο και θρεπτικό μη αλκοολούχο cocktail φρούτων!

Περισσότερα...
20.10.2013

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Μπορεί η σημερινή Κυριακή να είναι η τελευταία μέρα για το Open House Thessaloniki, όμως οι πολίτες της συμπρωτεύουσας έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους μέσω του φθινοπωρινού κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων σε ναούς και μνημεία που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
28.01.2013
Νέες χρήσεις για τις παλιές ξύλινες σκάλες

Είναι μερικά πράγματα που δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένα. Και όταν τα δούμε με φαντασία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να δημιουργήσουμε όμορφες γωνιές.

Περισσότερα...
12.02.2014
Woodkid - I Love You

Ένα αγαπημένο κομμάτι με ένα κινηματογραφικό video clip.

Περισσότερα...
25.03.2014
Πάμε όλοι μαζί σε μια παραλία;

Αργία σήμερα! Ο καιρός είναι καλός! Ευκαιρία για εξόρμηση στη φύση, πεζοπορία, βόλτα με το ποδήλατο, ρακέτες ή βόλευ στην παραλία, πικ νικ.. ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

Περισσότερα...