Φ for Φαντασία στην κουζίνα
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ευχαριστιέμαι να μπαίνω στην κουζίνα και να φτιάχνω πράγματα... Γλυκά, αλμυρά., ό,τι μου αρέσει να τρώω. Αυτός είναι και μόνος μου περιορισμός. Θέλω (και συνηθίζω) να φτιάχνω ό,τι μου αρέσει να τρώω. Κάποιος παραπονιέται γι αυτό :(
Ειδικά όταν πρόκειται να υποδεχτώ φίλους και συγγενείς, ανθρώπους δικούς μου που δε με ενδιαφέρει να μείνω στους τύπους, θέλω να τους ευχαριστήσω, να τους χαρώ και να με χαρούν. Τότε έχω κάθε λόγο να μπω στην κουζίνα και να ετοιμάσω ό,τι κατεβάζει ο νους μου. Αυτό βέβαια εκτός από δημιουργικό είναι και κάπως ριψοκίνδυνο. Δεν πετυχαίνουν πάντα τα πειράματα!
Την τελευταία φορά βέβαια που μπήκα στην κουζίνα πριν λίγες μέρες, δεν πειραματίστηκα πολύ. Άφησα κατά μέρους τους αυτοσχεδιασμούς, εντάξει όχι και τελείως..., και κινήθηκα στα σίγουρα. Το μενού είχε cupcakes με γλάσο αυτή τη φορά, λαχταριστά σοκολατένια cookies και σοκολατάκια. Είχε και αλμυρά εδέσματα βέβαια αλλά εκεί επέλεξα πιο έτοιμες και πρόχειρες λύσεις.
Σε σχέση με τα γλυκά πάντως, κινήθηκα με βασικό άξονα να χρησιμοποιήσω υλικά που είχα ήδη στο ντουλάπι μου. Τελευταία όλα αγόραζα προμήθειες αφού συνέχεια έλεγα πως κάτι θα φτιάξω, γλυκό, αλμυρό... και όλα το ανέβαλα. Ήρθε όμως η μέρα η μεγάλη και αξιοποίησα ό,τι είχα. Αυτή ήταν η απόφασή μου. Δε θα αγόραζα τίποτα έξτρα. Θα χρησιμοποιούσα όσα είχα και θα έκανα ό,τι καλύτερο με αφορμή τη γιορτή του μικρού Φίλιππου.
Νομίζω πως τα κατάφερα αρκετά καλά. Και ιδού το αποτέλεσμα:
- Cupcakes βανίλιας, με συνταγή δοκιμασμένη. Αυτή τη φορά είχαν και γλάσο, φτιαγμένο με τυρί κρέμα, άχνη ζάχαρη και κομματάκια μπισκότου.
- Cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ και βανίλιας και κομματάκια μαύρης σοκολάτας, διακοσμημένα με γλάσο από μαργαρίνη, γάλα, πραλίνα φουντουκιού και άχνη. Και φυσικά, στην κορυφή τους σοκολατένια Φ φτιαγμένα μετά από αρκετή προσπάθεια με λιωμένη κουβερτούρα χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο κορνέ από λαδόκολλα.
Οι αναλογίες στο γλάσο εξαρτώνται από το πόσο γλυκό το θέλουμε. Για παράδειγμα, σε 100 γρ. μαργαρίνη ή μαργαρίνη με βούτυρο ή βούτυρο, μπορούμε να προσθέσουμε 100 γρ. άχνη ζάχαρη και 2-3 κουτ. σούπ. πραλίνα φουντουκιού και μια κούτ. σούπ. γάλα. Αν πάλι θέλουμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, θα μπορούσαμε να βάλουμε περισσότερη άχνη, ενώ για πιο σοκολατένιο χρώμα ή για πιο γεμάτη γεύση, θα μπορούσαμε να βάλουμε λίγη περισσότερη πραλίνα φουντουκιού. Επίσης, αντί για βούτυρο, μπορούμε να αναμείξουμε πραλίνα φουντουκιού με τυρί κρέμα και άχνη ζάχαρη σε αναλογία που μας ικανοποιεί γευστικά. Το γλάσο μπορούμε να το τοποθετήσουμε πάνω στα cupcakes με κορνέ ή με ένα κουτάλι, ανάλογα με το πόσο καλά χειριζόμαστε το κορνέ. Αν δεν το 'χουμε, μπορούμε να το τοποθετήσουμε με ένα κουτάλι και να πούμε απλώς πως δεν τα θέλαμε πολύ στημένα :)
- Σοκολατένια cookies που θυμίζουν σουφλέ σοκολάτας. Κυκλοφορούν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο. Εγώ χρησιμοποιήσα συνδυασμό κάποιων και έκανα και έξτρα προσθήκες ινδοκάρυδου και ξηρών καρπών σε κάποια μπισκότα.
- Τελευταία σοκολατοπαρασκευή, άλλη μια εκδοχή των αυτοσχέδιων σοκολατομπουκιών μου! Αυτή νομίζω πως είναι η καλύτερη και επειδή προέκυψε (πώς αλλιώς;) τυχαία, θα την επιχειρήσω ξανά, για να σας πω τη συνταγή. Αξίξει τον κόπο και το αποτέλεσμα!
Υγ. Μην περιμένε να έρθει μια γιορτή για κουζινοπειραματισμούς! Η ενασχόληση με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική είναι πάντα αγχολυτική. Εκμεταλλευτείτε το και φτιάξτε νοστιμιές για τους αγαπημένους σας!