Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Χωρίς ζάχαρη για όσους δεν αγαπούν τις πολύ γλυκές λιχουδιές ή για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.

Η συνταγή είναι της μητέρας που έχει μεγάλο ταλέντο στη ζαχαροπλαστική. Τα κέικ σε κάθε πιθανή παραλλαγή, η τούρτα κωκ, η τούρτα σοκολάτα και το σεράνο της είναι μερικά από τα γλυκά που έχουν κερδίσει κατ' επανάληψη τα πιο θετικά σχόλια. Τα τελευταία χρόνια βέβαια εξασκείται κυρίως στην παραγωγή "άγλυκων γλυκών" αποφεύγοντας την προσθήκη ζάχαρης κατά την παρασκευή εδεσμάτων. Ωστόσο οι λιχουδιές της περιέχουν συνήθως διάφορα άλλα υλικά που προσθέτουν άρωμα και γεύση και ξεγελούν ευχάριστα όσους πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.

Δείτε τα υλικά που χρειάζονται για τα κουλουράκια και όποτε παραστεί ανάγκη για περιορισμούς στη διατροφή σας, δοκιμάστε να εκτελέσετε τη συνταγή.

Υλικά

  • Χυμός και ξύσμα από 3 πορτοκάλια, ο χυμός πρέπει να είναι περίπου 1 ποτήρι του νερού
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 1 κουτ. γλ. κανέλα
  • 2 κουτ. σούπ. μέλι
  • 1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 4 κουτ. σούπ. ινδοκάρυδο
  • 4 κουτ. σούπ. σουσάμι
  • 3 κουτ. σούπ. τρούφα
  • 1 κουτ. γλ. σόδα φαγητού
  • 1 μπέικιν
  • 3 περίπου κούπες αλεύρι ή αν χρειαστεί και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο υγρό θα σας βγει το μείγμα. Για πιο υγεινό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης
  • κράνμπερι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα.
  • Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το μέλι, το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα των πορτοκαλιών και το χυμό. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ινδοκάρυδο, το σουσάμι και την τρούφα και ανακατεύουμε.
  • Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, οπότε κρίνουμε τη στιγμή της παρασκευής πόσο ακριβώς αλεύρι θα χρειαστεί.
  • Μόλις όλα τα υλικά ανακατευτούν καλά και δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη, ξεκινάμε το πλάσιμο. Πλάθουμε κουλουράκια σε πλεξούδες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Γενικά η έλλειψη ζάχαρης δυσκολεύει το πλάσιμο, οπότε θέλει εμπειρία και μαεστρία ο σχηματισμός τέλειων πλεξούδων. Επομένως, μπορείτε να προτιμήσετε πιο απλά σχήματα όπως μικρές κουλούρες ή μπαστουνάκια.
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε κουλουράκι και ένα-δυο κράνμπερι αν είναι μικρό ή περισσότερα αν το έχουμε κάνει πιο μεγάλο.
  • Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. Θα χρειαστούμε 2 λαμαρίνες - ταψιά ή ένα το οποίο θα ξαναγεμίσουμε μόλις ψηθεί η πρώτη φουρνιά.
  • Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.

Μόλις βγει το πρώτο ταψί από το φούρνο ετοιμάζουμε ελληνικό καφέ για να βουτάμε τα κουλουράκια μας... Από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Extra Tips:

  • Αν δε σας αρέσει κάποιο από τα υλικά, πχ. το σουσάμι, η τρούφα ή το ινδοκάρυδο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι από τα υπόλοιπα.
  • Προσωπικά τα κράνμπερι μου αρέσουν πάρα πολύ. Θεωρώ ότι δίνουν πολύ ιδιαίτερη γεύση στα κουλουράκια.

Καλή επιτυχία στους δημιουργικούς σας κουζινοπειραματισμούς!

 
 
επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
16.11.2012
Έχει κρύο... ντυθείτε καλά!

Η πρόσφατη πτώση θερμοκρασίας στάθηκε η αφορμή για ανασκαφές στη ντουλάπα. Κασκόλ, χοντρά μπουφάν, μπότες, πουλόβερ, βγήκαν όλα στην επιφάνεια. Ντυνόμαστε χοντρά λοιπόν για να κυκλοφορούμε άνετα εντός και εκτός σπιτιού.

Περισσότερα...
11.01.2013

Διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες

Διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες

Αυτό το σαββατοκύριακο οργανώστε μια συνάντηση φίλων στο σπίτι και ετοιμάστε μια διαφορετική διακόσμηση με χάρτινες γιρλάντες. 

Περισσότερα...
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
17.09.2013

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Συμβουλές για τον ύπνο από τον Russel Foster

Γιατί κοιμόμαστε; Πόσο σημαντικό είναι να κοιμόμαστε σωστά και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;

Στα ερωτήματα αυτά έψαχνε απαντήσεις ο φίλος μας ο Β., που επέλεξε να μοιραστεί αυτό το βίντεο μαζί μας.

Περισσότερα...
17.11.2013

Ορεινή περιπλάνηση στα Πιέρια Όρη μέσω Βελβεντού

Ορεινή περιπλάνηση στα Πιέρια Όρη μέσω Βελβεντού

Ο Βελβεντός (ή Βελβεντό) γνωστός για τα καταπληκτικά του φρούτα, τις μαρμελάδες, το απέραντο πράσινο αλλά και για τα ιστορικά, πολιτιστικά - παραδοσιακά και άλλα στοιχεία, αποτελεί τη βάση για ορεινές περιπλανήσεις στα όμορφα Πιέρια Όρη.

Περισσότερα...
12.02.2013

Pancakes με ανθότυρο, μέλι και καρύδια

Pancakes με ανθότυρο, μέλι και καρύδια

Pancakes για όλα τα γούστα θα μπορούσε να είναι το σύνθημα των πρωινών μας το τελευταίο διάστημα. Pancakes με μαρμελάδα, με μέλι, με πραλίνα, με αλεύρι ολικής άλεσης... Διάφορες παραλλαγές για να μη βαριόμαστε ποτέ πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Περισσότερα...
23.05.2014

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μια που τη συνταγή για υπέροχη σάλτσα μανιταριών την έχουμε και μια που οι μανιταροπαρασκευές δεν τελειώνουν ποτέ, κάθε τόσο βγαίνουμε και ψάχνουμε για μανιτάρια ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχει μπόλικα.

Η συλλογή μανιταριών είναι η αφορμή για μια ακόμα επαφή με την εκπληκτική αυτή την εποχή φύση. Περπατάς στο δάσος, στα καταπράσινα λιβάδια και κάθε τόσο σταματάς να μαζέψεις τα μανιταράκια σου και να απολαύσεις το τοπίο.

Περισσότερα...
29.06.2013

Τα μανταλάκια αλλιώς

Τα μανταλάκια αλλιώς

Όλα έτοιμα για το γάμο σας; Ιδέες και προτάσεις ως τώρα σας έχουμε παρουσιάσει... Αλλά τελειώνουν τα ωραία; Δεν τελειώνουν ποτέ!

Περισσότερα...
19.01.2015
Sia - Chandelier

Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον αυτό ήταν το αγαπημένο κομμάτι της μικρής μου φίλης, που ακούει στο όνομα Μελίνα. Το άκουσα νωρίτερα, τη σκέφτηκα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Ανεβάστε την ένταση, πατήστε play και...1,2,3...αφεθείτε στον ρυθμό του. Προσοχή όμως, γιατί είναι εθιστικό ;-)

Περισσότερα...
04.01.2014

Koop - Come to Me

Koop - Come to Me

Ωρα για μουσικό διάλειμμα με διάθεση για χορό!

Περισσότερα...
24.10.2016

Αύριο είναι μια καινούρια μέρα

Αύριο είναι μια καινούρια μέρα

Αύριο είναι μια καινούρια μέρα.

Αύριο ο ουρανός ια είναι διαφορετικός, αγάπη μου. Περίμενε και θα δεις.

Περισσότερα...
25.10.2012
Τι να φορέσω αύριο

Ενδυματολογική πρόταση για την Παρασκευή στο γραφείο! Casual & chic! Ετοιμάστε τα ρούχα σας για να κερδίσετε χρόνο αύριο το πρωί!

Περισσότερα...
10.09.2013

One Republic - Counting Stars

One Republic - Counting Stars

Αυτό το τραγούδι μας αρέσει πολύ! Και κυρίως του αρέσει πολύ! Του Γ. που με ρωτάει σχεδόν κάθε μέρα... Το "Counting stars" το ανέβασες; Και εγώ όλο τον στενοχωρώ... όχι δεν το ανέβασα, όχι το αμέλησα, όχι δεν προλαβα... Τέρμα όμως οι δικαιολογίες! Το αγαπάμε και οι δυο και ήθρε η ώρα να το ακούσουμε παρέα!

Περισσότερα...
20.05.2013
Passenger - Let Her Go

Mα τι γλυκό κομμάτι!

Περισσότερα...
15.12.2012

Parov Stelar - The Princess

Parov Stelar - The Princess

Έτσι, για να νιώσουμε πριγκίπισσες σήμερα..

Περισσότερα...
03.02.2014

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος ΙΙ)

Στιλιστικές προτάσεις - Κλασικές επιλογές (Μέρος ΙΙ)

Οι στιλιστικές μας προτάσεις για τις μεγαλύτερες ή υπέρμαχες του κλασικού στιλ φίλες μας την προηγούμενη φορά εστίασαν στην επιλογή του σακακιού. Σήμερα θα δούμε μερικές ακόμα ιδέες που εντοπίσαμε και νομίζουμε πως προσφέρονται για καθημερινές εμφανίσεις.

Περισσότερα...
20.04.2013
Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα στην Καστοριά

Η εικόνα αυτού του υπέροχου ηλιοβασιλέματος στη μαγευτική Καστοριά θα μας συντροφεύει στις μετά τη δύση του ηλίου σαββατιάτικες δραστηριότητες.

Περισσότερα...
26.03.2015

Οδοιπορικό στη Λίμνη Πλαστήρα

Οδοιπορικό στη Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα ή επισήμως λίμνη Ταυρωπού είναι μια από τις πιο γνωστές τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού. Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομα με το οποίο η λίμνη είναι ευρέως γνωστή.

Περισσότερα...
06.06.2013

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Αγαπημένη απογευματινή συνήθεια

Και μετά την απογευματινή βόλτα στη φύση, ήρθε η ώρα να αναπληρώσουμε τις ...χαμένες θερμίδες με μια πολύχρωμη φρουτοσαλάτα στο μπαλκόνι.

Περισσότερα...
04.04.2017

Να ονειρευτώ ξανα: Νέος βιβλιο - Διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

Να ονειρευτώ ξανα: Νέος βιβλιο - Διαγωνισμός (ΕΛΗΞΕ)

Να ονειρευτώ ξανά

Και μόνο από τον τίτλο θα μπορούσα να επιλέξω αυτό το βιβλίο. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι χωρίς όνειρα δε ζεις, κέντρισε το ενδιαφέρον μου από την πρώτη στιγμή. Διαβάζοντας την περιγραφή στο οπισθόφυλλο, βρήκα έναν ακόμη λόγο για να το προτιμήσω. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, μέρες που έρχονται, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας παντού. Στην εξοχή για πρωινή ανάγνωση στη δροσιά κατά τις ημέρες του Πάσχα, σε ένα ήσυχο καφέ, στο κρεβάτι για ανάγνωση πριν τον ύπνο, στην παραλία. Παντού! 

Είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσει καλή συντροφιά. Παρόλο όμως που διαβάζεται εύκολα, θίγει ζητήματα πολύ σοβαρά.

Περισσότερα...
15.09.2013

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Κυκλαδονήσια - Καλοκαιρινή Περιπλάνηση (Μέρος 3ο)

Μετά τη Σύρο αναχωρούμε για την άλλη αρχόντισσα, την Πάρο.

Περισσότερα...
06.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

Περισσότερα...
26.03.2013
Let's Do It Greece

Πόσο συχνά περπατάμε στο δρόμο και βλέπουμε κάτω χαρτιά μικρά και μεγάλα, πακέτα από τσιγάρα και τσίχλες, γόπες και παντός τύπου σκουπίδια;

  •  Συνέχεια!
Περισσότερα...
10.10.2012

Μαριέττα Φαφούτη - Don't stop

Μαριέττα Φαφούτη - Don't stop

Σήμερα δουλεύουμε ακούγοντας τη μελωδική φωνή της Μαριέττας Φαφούτη που πραγματικά σε κάνει να ονειρεύεσαι...

Περισσότερα...