Πλάθω πλάθω κουλουράκια...
Χωρίς ζάχαρη για όσους δεν αγαπούν τις πολύ γλυκές λιχουδιές ή για λόγους υγείας πρέπει να αποφεύγουν τη ζάχαρη.
Η συνταγή είναι της μητέρας που έχει μεγάλο ταλέντο στη ζαχαροπλαστική. Τα κέικ σε κάθε πιθανή παραλλαγή, η τούρτα κωκ, η τούρτα σοκολάτα και το σεράνο της είναι μερικά από τα γλυκά που έχουν κερδίσει κατ' επανάληψη τα πιο θετικά σχόλια. Τα τελευταία χρόνια βέβαια εξασκείται κυρίως στην παραγωγή "άγλυκων γλυκών" αποφεύγοντας την προσθήκη ζάχαρης κατά την παρασκευή εδεσμάτων. Ωστόσο οι λιχουδιές της περιέχουν συνήθως διάφορα άλλα υλικά που προσθέτουν άρωμα και γεύση και ξεγελούν ευχάριστα όσους πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους.
Δείτε τα υλικά που χρειάζονται για τα κουλουράκια και όποτε παραστεί ανάγκη για περιορισμούς στη διατροφή σας, δοκιμάστε να εκτελέσετε τη συνταγή.
Υλικά
- Χυμός και ξύσμα από 3 πορτοκάλια, ο χυμός πρέπει να είναι περίπου 1 ποτήρι του νερού
- 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
- 1 κουτ. γλ. κανέλα
- 2 κουτ. σούπ. μέλι
- 1 κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 4 κουτ. σούπ. ινδοκάρυδο
- 4 κουτ. σούπ. σουσάμι
- 3 κουτ. σούπ. τρούφα
- 1 κουτ. γλ. σόδα φαγητού
- 1 μπέικιν
- 3 περίπου κούπες αλεύρι ή αν χρειαστεί και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο υγρό θα σας βγει το μείγμα. Για πιο υγεινό αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης
- κράνμπερι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Διαλύουμε μέσα στο χυμό πορτοκαλιού τη σόδα.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το μέλι, το αραβοσιτέλαιο, το ξύσμα των πορτοκαλιών και το χυμό. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το ινδοκάρυδο, το σουσάμι και την τρούφα και ανακατεύουμε.
- Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά. Θέλουμε η ζύμη να είναι μαλακή, οπότε κρίνουμε τη στιγμή της παρασκευής πόσο ακριβώς αλεύρι θα χρειαστεί.
- Μόλις όλα τα υλικά ανακατευτούν καλά και δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη και μαλακή ζύμη, ξεκινάμε το πλάσιμο. Πλάθουμε κουλουράκια σε πλεξούδες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Γενικά η έλλειψη ζάχαρης δυσκολεύει το πλάσιμο, οπότε θέλει εμπειρία και μαεστρία ο σχηματισμός τέλειων πλεξούδων. Επομένως, μπορείτε να προτιμήσετε πιο απλά σχήματα όπως μικρές κουλούρες ή μπαστουνάκια.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε σε κάθε κουλουράκι και ένα-δυο κράνμπερι αν είναι μικρό ή περισσότερα αν το έχουμε κάνει πιο μεγάλο.
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί, όπου έχουμε στρώσει λαδόχαρτο. Θα χρειαστούμε 2 λαμαρίνες - ταψιά ή ένα το οποίο θα ξαναγεμίσουμε μόλις ψηθεί η πρώτη φουρνιά.
- Ψήνουμε στον αέρα στους 170οC για 20-25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
Μόλις βγει το πρώτο ταψί από το φούρνο ετοιμάζουμε ελληνικό καφέ για να βουτάμε τα κουλουράκια μας... Από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Extra Tips:
- Αν δε σας αρέσει κάποιο από τα υλικά, πχ. το σουσάμι, η τρούφα ή το ινδοκάρυδο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάτι από τα υπόλοιπα.
- Προσωπικά τα κράνμπερι μου αρέσουν πάρα πολύ. Θεωρώ ότι δίνουν πολύ ιδιαίτερη γεύση στα κουλουράκια.
Καλή επιτυχία στους δημιουργικούς σας κουζινοπειραματισμούς!