Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στο Μαυροβούνι και τις λίμνες Φλέγκα

Τις γνωρίζετε τις δίδυμες αλπικές λίμνες Φλέγκα; Έχετε ακούσει κάτι γι' αυτές; Όπως και να 'χει, ελάτε να τις επισκεφθούμε, αξίζει νομίζω πραγματικά το χρόνο που θα διαθέσετε γι' αυτό το νοερό ταξίδι.

Η τριμελής και αυτή τη φορά ομάδα - παρέα αποφάσισε να επισκεφθεί τις δρακόλιμνες Φλέγκα στα μέσα Ιουνίου. Οι λίμνες είναι στο Μαυροβούνι, το βουνό που είναι κατά κάποιο τρόπο ανάμεσα στη Βάλια Κάλντα (κυριολεκτικά πάνω απ' το ξακουστό Αρκουδόρεμα) και την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου στην περιοχή του Μετσόβου. Πρόκειται για περιοχή απείρου φυσικού κάλλους. Αν επισκεφθείς τις δρακόλιμνες απ' το Αρκουδόρεμα ανεβαίνεις ένα πολύ δύσκολο ανηφορικό μονοπάτι και θέλεις περίπου 3 ώρες για να φτάσεις.

Εμείς με εφόδιο κάποιες μάλλον... ασαφείς πληροφορίες, αποφασίσαμε να τις επισκεφθούμε από την πλευρά της λίμνης του Αώου, δηλαδή από δυτικά. Η πληροφορία έλεγε ότι μόλις φτάνεις στη λίμνη, συναντάς - τι άλλο; - στάνες, οπότε φεύγεις δεξιά στο χαλικόδρομο και προχωράς μέσα στο δάσος παράλληλα με το δρόμο που κάνει το γύρο της λίμνης. Έτσι προχωρήσαμε αρκετά έχοντας αριστερά τη λίμνη και δεξιά το Μαυροβούνι με το 4x4 να υποφέρει από τις νεροφαγιές του δρόμου. Πηγαίναμε εντελώς "στο περίπου" μέχρι που σταματήσαμε και ετοιμαστήκαμε για την ανάβαση "καρφί" που λένε, με πίστη και ελπίδα ότι θα βγούμε πάνω από τις δρακόλιμνες και θα τις... καμαρώσουμε από ψηλά.

fl awos2

Με τα σακίδια στην πλάτη, τα μπατόν σφιγμένα γερά στα χέρια και λίγη αγωνία αρχίσαμε την "κατσικοανάβαση" μέσα στο απάτητο δάσος όπου τα πόδια βούλιαζαν μέσα στα φύλλα. Ανεβαίναμε αργά αλλά σταθερά με στόχο την κορυφή. Βλέπαμε μπροστά να ορθώνονται βράχια που έπρεπε να σκαρφαλώσουμε ή να παρακάμψουμε και φυσικά προτιμήσαμε το δεύτερο. Μέσα από διάχυτο αυτοσαρκασμό "πω πω τι αγριοκάτσικα είμαστε εμείς κλπ" άρχισε να αυξάνεται η αγωνία ...πού πάμε;

fl awos

fl awos1

Όμως η ημέρα ήταν καταπληκτική, είχαμε πια ανέβει αρκετά, άρχισε να φαίνεται η πανέμορφη λίμνη του Αώου πίσω μας, γεγονός που μας γέμιζε με αισιοδοξία και έδιωχνε τον όποιο φόβο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ως προς το να μη χαθούμε, να μην τρακάρουμε με καμιά αρκουδίτσα κλπ. Και εκεί που προχωρούσαμε, εντελώς ξαφνικά - η τύχη φαίνεται πως ήταν με το μέρος μας - φτάσαμε σε "πατημένο" μονοπάτι που ανηφόριζε σχετικά ομαλά προς την κορυφή. Υπήρχε και το σήμα του μονοπατιού Ρ6. Τώρα πιο ήρεμοι, αρχίσαμε να απολαμβάνουμε το τοπίο καλύτερα.

flegka3

Το μονοπάτι μας έβγαλε σε ένα διάσελο στην κορυφογραμμή. Νέα ερωτήματα γεννήθηκαν. Προς τα πού πάμε τώρα; Δεξιά ή αριστερά; Έχουμε προσπεράσει τις λίμνες άρα να πάμε δεξιά ή είναι αριστερά μας; Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει ενημερωτική πινακίδα αλλά δυστυχώς... Ήμασταν λοιπόν ψηλά, περίπου πάνω από το Αρκουδόρεμα, πίσω μας η λίμνη του Αώου γυαλοκοπούσε όπως την έβλεπε ο ήλιος, αλλά που να 'ναι οι λίμνες;

Μετά από μια μικρή ανίχνευση - εξερεύνηση υπολογίσαμε ότι τις είχαμε προσπεράσει, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε δεξιά από το διάσελο, δηλαδή να έχουμε δεξιά μας τώρα τη λίμνη και αριστερά το Αρκουδόρεμα. Ακολουθώντας το Ρ6, γέμιζε το μάτι από το πανέμορφο τοπίο και τα πεύκα που είχαν καταστραφεί από τις αστραπές, μέχρι που βγήκαμε σε μια πετρώδη κορυφή, την ψηλότερη ίσως του Μαυροβουνίου. Εκεί που ετοιμαζόμασταν να πούμε ότι μάλλον κάναμε λάθος, αντικρίσαμε κάτω αριστερά μας τις πανέμορφες δρακόλιμνες να μας "χαμογελούν και μας προσκαλούν" να τις θαυμάσουμε από κοντά.

flegka5

flegka8

Με αυτό το θέαμα γίνεσαι άπληστος, δε χορταίνει το μάτι σου εικόνες, ούτε η ψυχή σου συναισθήματα. Κατεβήκαμε σιγά σιγά, τις πλησιάσαμε απολαμβάνοντας τα πάντα γύρω μας. Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ατέλειωτα ρυάκια - από παντού τρέχουν νερά που καταλήγουν στις λίμνες και από εκεί στο Αρκουδόρεμα και τον Αώο. Οι μόνοι ήχοι προερχόταν από το θρόισμα του αέρα ανάμεσα στα πευκόφυλλα, το κελάρισμα των νερών και ναι, υπήρχαν και πουλάκια που κελαηδούσαν και πεταλούδες.. Πανέμορφα τα πάντα! Μπορείς να γονατίσεις και να πιεις νερό στα ρυάκια, μπορείς να θαυμάσεις τους αλπικούς τρίτωνες ή όπως είθισται να λέγονται, τους μκρούς "δράκους" που ζουν μέσα στις λίμνες σε υψόμετρο 1960 μ. Τι άλλο θέλεις; Πραγματοποίησες ένα ακόμη μικρό όνειρο, τώρα δε θα λες πια "άκουσα ότι..." αλλά είδα από κοντά τις πανέμορφες δρακόλιμνες Φλέγκα και πραγματικά άξιζε ο κόπος. Βγάζεις και πολλές φωτογραφίες για να σου θυμίζουν την υπέροχη εμπειρία και το μαγευτικό τοπίο.

flegka6

flegka7

fl tritonas

flegka2

Όμως επειδή όλα τα καλά έχουν ένα τέλος, άρχισε η επιστροφή. Αρχικά η ανάβαση μέχρι να βγούμε στο διάσελο ήταν λίγο κουραστική, αλλά να και μια έκπληξη! Δείτε το "δρακομπαμπά"... λες και βγήκε από τις λίμνες και μεγάλωσε και στοίχειωσε και τώρα τις φυλάει από δω ψηλά παρακολουθώντας τα πάντα με το μεγάλα μάτια του.. Ησυχία, να μην τον ξυπνήσουμε. Τι λέτε δε μοιάζει για τέτοιος; Ε ρε τι κάνει η φύση! Τεράστια ρίζα ρόμπολου ήταν αλλά εγώ έτσι τη φαντάστηκα...

flegka1

Φτάνοντας λοιπόν και πάλι στο διάσελο, πάνω από τις δρακόλιμνες, αγναντέψαμε ακόμη μια φορά τη θέα. Τώρα έχοντας μπροστά μας τη λίμνη του Αώου ξέραμε πού να πάμε, οπότε σε 50 λεπτά περίπου κατεβήκαμε καρφί κάτω. Ούτε μονοπάτι ούτε αγωνία, διασχίσαμε το δάσος, κατεβήκαμε στο δρόμο, βρήκαμε τα πρωινά ίχνη του αυτοκινήτου, τα ακολουθήσαμε, φτάσαμε στο 4x4, πολύ ικανοποιημένοι και πολύ ενθουσιασμένοι και απ' αυτό το "μικρό" κατόρθωμα. Σημειώστε εδώ ότι η ανάβαση μέχρι τις λίμνες διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, ενώ η επιστροφή 1,5.

ΥΓ. Θυμηθείτε και τις ορεινές περιπλανήσεις στο Πάπιγκο, τον Γράμο και τον Σμόλικα.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
27.05.2013
Η φυσική γωνιά στην κουζίνα...

Το ξύλο, οι πέτρες, τα φυτά, τα φυσικά υλικά γενικώς έχουν έρθουν στο προσκήνιο και μπορούν να δώσουν μια πολύ ωραία εικόνα στο χώρο μας, δίνοντας την εντύπωση πως βρισκόμαστε λίγο πιο κοντά στη φύση.

Περισσότερα...
24.08.2014

Aυγά ποσέ

Aυγά ποσέ

Aυτό το Σαββατοκύριακο, μια και μείναμε σπίτι μετά από πολύ καιρό, αποφάσισα να πειραματιστώ στην κουζίνα και να ετοιμάσω ένα διαφορετικό πρωινό. Θρεπτικό και υγιεινό.

Περισσότερα...
05.04.2013

Ο μαυροπίνακας, η καρέκλα, τα ράφια της κουζίνας, τα λεμόνια...

Ο μαυροπίνακας, η καρέκλα, τα ράφια της κουζίνας, τα λεμόνια...

Ξεχωριστή διακόσμηση για την κουζίνα με συνδυασμό όσων έχουμε δει κατά καιρούς:

Περισσότερα...
22.04.2017

Πασχαλινές εικόνες από τον δικό μας Παράδεισο

Πασχαλινές εικόνες από τον δικό μας Παράδεισο

Η πασχαλινή μας απόδραση ολοκληρώθηκε αισίως και φέτος. Κλασικός κι αγαπημένος τόπος προορισμού, η εξωτική Βελίκα στα παράλια της Λάρισας. Το σπιτάκι μας, η αυλή μας, η θέα μας, η παραλία μας, ο παράδεισός μας.

Λίγο πριν αρχίσουμε την αναπόληση στις στιγμές του περσινού καλοκαιριού (έρχεται σύντομα σειρά αναρτήσεων από τις περσινές ταξιδιωτικές εμπειρίες στον Αργοσαρωνικό), θέλω να αποτυπώσω, να μην ξεχάσω, να μην αφήσω να χαθούν οι στιγμές του φετινού Πάσχα. Ο Φίλιππος 3 ετών και 3 μηνών, η Μάγδα 14 μηνών έδωσαν άλλο χρώμα στις διακοπές μας και έκαναν μοναδικό το τελευταίο Πάσχα που σε αυτή την αυλή έπαιξαν μόνο δύο παιδιά... και δύο σκυλιά σχεδόν αδέσποτα, σχεδόν της γειτονιάς... Δύο σκυλιά που αγαπάμε οικογενειακώς. Νονός του θηλυκού είναι ο Φίλιππος! Και το όνομα αυτής, Κωνσταντίνα! Μόνο λαμπάδα που δεν της πήραμε!

Περισσότερα...
22.10.2012

Peggy Lee vs Iggy Pop - Passenger Fever

Peggy Lee vs Iggy Pop - Passenger Fever

Δύο διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια σε μία εξαιρετική διασκευή!

Περισσότερα...
28.09.2013
Τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου

Καλημέρα & καλό μας σαββατοκύριακο!

Περισσότερα...
21.03.2013
Καιρός για σακάκι

Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα "τι να φορέσω" αναπάντητα ερωτήματα δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Πολλές φορές και οι άντρες αναρωτιούνται τι να φορέσουν, πώς να βγουν έξω, τι ρούχα και τι χρώματα να συνδυάσουν. Επιπλέον, αν κρίνουμε και από το ενδιαφέρον που δείχνετε για τις προηγούμενες αναρτήσεις μας που αφορούν προτάσεις για ανδρικές εμφανίσεις, τότε μάλλον σας απασχολεί το θέμα. 

Περισσότερα...
18.03.2013
Ανθισμένη καλημέρα

Μια ανθισμένη καλημέρα! Παρά την πτώση τη θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες, η άνοιξη είναι εδώ και η φύση μας το αποδεικνύει.. οι αμυγδαλιές άρχισαν να ανθίζουν!

Περισσότερα...
20.04.2013
Το καλό να λέγεται...

Το καλό πρέπει να λέγεται και να προβάλεται και εμάς αυτό το διαφημιστικό σποτ μας άρεσε, οπότε δεν μπορούμε παρά να το προβάλουμε και στο maresei.

Περισσότερα...
30.12.2014

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Μέρες γιορτής και χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, αλλεπάλληλων συναντήσεων με φίλους και συγγενείς και συνεχούς φαγητού. Μα πόσο φαηγτό πια; Τόσο που να μη χωράει ούτε σε πιατέλες στο τραπέζι ούτε και στο στομάχι μας; Τι μας πιάνει τέτοιες μέρες και ετοιμάζουμε τόσο πολύ φαγητό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία;

Περισσότερα...
30.04.2013
Διεθνής Ημέρα της Jazz

Σήμερα η jazz έχει την τιμητική της!

Περισσότερα...
05.03.2013

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

ή αλλιώς Μπατόν Σαλέ σε στρόγγυλη εκδοχή. Δεν μπορείς με τίποτα να φας μόνο ένα!

Περισσότερα...
24.05.2015
Μια ευχάριστη έκπληξη!

Τι ωραία να ξυπνάς το πρωί και να βρίσκεις έξω από την πόρτα σου τρία νουφαράκια!

Περισσότερα...
08.03.2013
Mαθήματα στιλ για άνδρες: Πώς να δένετε τη γραβάτα σας

Μπορεί σήμερα να είναι η Γιορτή της Γυναίκας και πολλές γυναικοπαρέες να κανονίζουν έξοδο χωρίς συντρόφους ή άντρες φίλους αλλά εμείς σας έχουμε άλλη πρόταση. Και μάλιστα πρόταση που αφορά στους αρσενικού γένους επισκέπτες μας. Σήμερα συνοδεύστε τις γυναίκες σας, τις φίλες σας, τις αδερφές σας στις εξόδους τους. Και μάλιστα, γιορτή είναι, προσέξτε λίγο παραπάνω την εμφάνισή σας! Βγάλτε επιτέλους και εκείνη τη γραβάτα από τη ντουλάπα. Θέλει και αυτή να πάρει τον αέρα της! Και αν δεν ξέρετε πώς να τη δέσετε, έχουμε τη λύση! Στο εξής ο V θα φροντίζει για σας...

Περισσότερα...
29.11.2012
Κρυμμένοι θησαυροί...

Ελεύθερη μετάφραση: Ιδιαίτερα πράγματα υπάρχουν ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές μας στιγμές. Κρυμμένοι θησαυροί μπορεί να βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον μας.

Περισσότερα...
21.09.2015

Αθλητικό απόγευμα στο Καστράκι 2015

Αθλητικό απόγευμα στο Καστράκι 2015

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, οι Δρομείς Υγείας Γρεβενών ετοίμασαν άλλη μια αθλητική διοργάνωση για τους δρομείς της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Έχοντας πλέον στο ενεργητικό τους μια σειρά από διοργανώσεις αγώνων δρόμου, προσέφεραν την ευκαιρία σε αθλητές από Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Ιωάννινα και πολλές άλλες περιοχές να παρευρεθούν σε έναν άρτια οργανωμένο αγώνα.

Η τοποθεσία στο Καστράκι Γρεβενών, τρεις διαδρομές για μικρούς και μεγάλους μέσα σε πανέμορφα μονοπάτια, η ζωντάνια και η καλή διάθεση όλων και ένας μεγάλος μπουφές στο τέλος ήταν τα συστατικά που συνετέλεσαν στη μετατροπή του αγώνα σε μια μεγάλη αθλητική γιορτή.

Κι αν βρεθείς εκεί μια χρονιά, πρέπει να έχεις πολύ σοβαρό λόγο για να μην πας και την επόμενη.

Περισσότερα...
10.06.2013

Πρωινό στο μπαλκόνι

Πρωινό στο μπαλκόνι

Το πρωινό σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής είναι ή έστω πρέπει να είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κατά το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε την απαραίτητη ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά για να αντιμετωπίζουμε τις μετέπειτα υποχρεώσεις μας. Μάλιστα όταν τρώμε καλό πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα. 

Περισσότερα...
12.04.2013

Πιστεύετε στα θαύματα;

Πιστεύετε στα θαύματα;

Και όταν τα θαύματα συμβαίνουν στη φύση, τότε αλλάζουν όνομα και αποκαλούνται γεωθαύματα.

Γεωθαύματα! Ωραία ακούγεται!

Περισσότερα...
03.09.2015

Διακοπές στην πηλιoρείτικη Κάτω Γατζέα (plus Καλά Νερά - Άφυσσος)

Διακοπές στην πηλιoρείτικη Κάτω Γατζέα (plus Καλά Νερά - Άφυσσος)

Αυτό το καλοκαίρι αποφασίσαμε να εκδράμουμε στο Πήλιο για να περάσουμε ένα τετραήμερο με αγαπημένους φίλους. Μετά από μια σύντομη αναζήτηση καταλύμματος, βρεθήκαμε στην Κάτω Γατζέα, για την οποία ομολογώ πως δεν είχαμε ακούσει ποτέ τίποτα. Νομίζαμε βάσει όσων διαβάσαμε ότι είναι ένα μικρό ψαροχώρι με μόνο θετικό την κοντινή απόσταση από τα φημισμένα Καλά Νερά και τη γραφική Άφησσο.

Και ναι μεν είναι ένα σχετικά μικρό ψαροχώρι αλλά είναι και μια ανέλπιστη έκπληξη για όποιον το επισκέπτεται πρώτη φορά!

Περισσότερα...
14.03.2014

Η Φρανκφούρτη από ψηλά

Η Φρανκφούρτη από ψηλά

Η Φρανκφούρτη είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας και το σπουδαιότερο οικονομικό κέντρο της χώρας. Τη διαρρέει ο ποταμός Μάιν και όπως κάθε πόλη που "έχει νερό", έχει σημεία στις όχθες του πολύ όμορφα. Επιπλέον, διαθέτει ένα ενδιαφέρον ιστορικό κέντρο αν και είναι γνωστή κυρίως για τους ουρανοξύστες της. Εκεί που περπατάς, κοιτάς ψηλά και τα κτίρια δεν έχουν τελειωμό...

Περισσότερα...
29.11.2012

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Βράδιασε... Για άλλους ήρθε η ώρα για τον ημερήσιο απολογισμό, για άλλους η ώρα για χαλάρωση, για άλλους η ώρα της προετοιμασίας για το αυριανό φαγητό ή για άλλες δουλειές του σπιτιού.

Περισσότερα...
20.04.2013
Today's tip

Οι φίλοι μας λένε πως κάθε κάθε εβδομάδα αναζητούν στο διαδίκτυο όμορφες φωτογραφίες και ευχές για καλό σαββατοκύριακο.. Ίσως επειδή νιώθουν την ανάγκη να δουν και οι ίδιοι ένα ευχάριστο μήνυμα, λίγες θετικές σκέψεις, ίσως επειδή θέλουν να αναρτήσουν στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που να αποπνέει θετικά συναισθήματα;

Περισσότερα...
06.06.2013

Η μετάλλαξη ενός βάζου

Η μετάλλαξη ενός βάζου

Οι δημιουργίες με σπάγγο μας αρέσουν και από ότι φαίνεται αρέσουν και σε σας. Ο σπάγγος άλλωστε βγάζει μια αίσθηση παλιού και παράλληλα αυθεντικού στοιχείου που είναι στη μόδα και ταιριάζει πια παντού.

Περισσότερα...