Τραχανάς Βελουτέ
Τι θα λέγατε για μια διαφορετική σούπα στα γρήγορα;
Ο ξινός τραχανάς είναι από τα αγαπημένα μου πιάτα. Eιδικά όταν η πρώτη ύλη προέρχεται από τα χεράκια της γιαγιάς Β., μπορώ να το τρώω κάθε μέρα.
Απόψε, έχοντας τη διάθεση να πειραματιστώ, αποφάσισα να επιχειρήσω μια διαφορετική προσέγγιση μετρέποντας τον σε βελουτέ σούπα. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα τώρα που η θερμοκρασία αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει. Πρόκειται για ένα "ελαφρύ" πιάτο που είναι έτοιμο στο τραπέζι μας σε λιγότερο από μισή ώρα. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι απλά και η διαδικασία απλή και εύκολη.
Yλικά:
- Ένα φλιτζάνι του τσαγιού ξινός τραχανάς
- Δύο-τρία φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Πιπέρι
- Κάρδαμο
- Ρίγανη
- Μια πιπεριά καγιέν
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε για λίγο το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά
- Προσθέτουμε τον τραχανά και τον "τσιγαρίζουμε" για λίγο, ώσπου να πάρει χρώμα
- Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, τα μπαχαρικά και την πιπερίτσα ολόκληρη
- Αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά να βράσει ανακατεύοντας που και που
- Μόλις το μείγμα χυλώσει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά
- Μετά από λίγα λεπτά, μεταγγίζουμε το περιεχόμενο της στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να έχουμε λείο αποτέλεσμα
- Σερβίρουμε την κρεμώδη σούπα σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη
Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας με παξιμαδάκια και τυρί, κατά προτίμηση φέτα. Φυσικά, αν δεν θέλετε το κρεμώδες αποτέλεσμα, απλά παραλείπετε το έκτο βήμα.
Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!