Σπιτικά burgers: Να μην αφήνεις ούτε μπουκιά
Όλο έλεγα πως θα φτιάξω σπιτικά burgers, αληθινά σπιτικά burgers και όλο έμενα στα λόγια... Λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα... Είχα δώσει τον λόγο μου όμως και ο καιρός περνούσε. Και λόγο στον λόγο, τα κατάφερα.
Πριν λίγες μέρες ετοίμασα σπιτικά burgers και ήταν υπέροχα! Εξαιρετικά! Και αυτό ήταν καλό! Τουλάχιστον άξιζε η αναμονή! Ήταν τόσο πετυχημένα που φάγαμε πάρα πολύ. Ακόμα και η φίλη μου η λουίζα δυσκολεύτηκε να ανακουφίσει τα στομάχια μας. Και αυτό ήταν κακό.
Η λύση είναι μία: Να τρώμε πιο συχνά για να μη μας φαίνονται τόσο λαχταριστά.
Τι μπορεί να περιέχει ένα μεγάλο ξύλινο πλατό με σπιτικά burgers; Η δική μας εκδοχή περιείχε:
Μπιφτέκια σκεπασμένα με τυρί τσένταρ λιωμένο από τη θερμότητα των μπιφτεκιών και ένα έξτρα στρώμα ντομάτας πασπαλισμένης με αλάτι και ρίγανη που έπαιρνε έξτρα άρωμα και γεύση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Παρέα στα μπιφτέκια κάνανε πατατούλες τηγανιτές, που θα μπορούσαν άνετα να είναι και ψητές στη λαδόκολλα (σαν και αυτές) και σως φτιαγμένη από μαγιονέζα, αγγουράκι τουρσί και κάπαρη - ιδανική για burgers - σερβιρισμένη πάνω σε φρέσκα φύλλα μαρουλιού. Παρέα στη σως, έκανε η μουστάρδα και το κέτσαπ, ενώ την οικογένεια των burgers συμπλήρωναν ψημένες πιτούλες που αντικατέστησαν επιτυχώς τα κλασικά στρόγγυλα ψωμάκια.
Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Και το δίδαγμα; Είχε τρία σκέλη:
1. Το "βρώμικο" στο σπίτι είναι απαραίτητο και με λίγη προσπάθεια δεν υστερεί σε τίποτα από το έτοιμο fast food.
2. Τα καλύτερα μπιφτέκια είναι τα πιο απλά. Τα δικά μας πειριείχαν μοσχαρίσιο κιμά (περίπου 700 γρ.), 1 μεγάλο κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, μπόλικο μαϊδανό, λίγο ελαιόλαδο, ελάχστο ξύδι και κάτι λιγότερο από δυο φέτες ψωμί ζυμωτό, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και μείγμα μπαχαρικών για μπιφτέκια και λίγο ξερό δυόσμο. Λένε μάλιστα πως στα αυθεντικά burgers τα μπιφτέκια είναι ακόμα πιο απλά. Μόνο ο κιμάς και τα μπαχαρικά μπορούν να γίνουν μπιφτέκι! Εντάξει, εμείς θέλαμε να έχουν περισσότερη γεύση και να είναι αφράτα. Νομίζω πως σε αυτό το τελευταίο βοήθησε το τηγάνι - γκριλιέρα και το γεγονός ότι δε ζύμωσα πολύ τον κιμά. Ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια το μείγμα έμεινε για λίγες ώρες στο ψυγείο και έτσι ήταν εύκολο στο πλάσιμο των μπιφτεκιών λίγο πριν το ψήσιμο.
3. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις καραμελωμένα κρεμμύδια. Και είναι τόσο νόστιμα! Ακόμα κι αν γενικά δεν τρως κρεμμύδια, σε αυτή την εκδοχή τους δεν μπορείς να αντισταθείς. Τι χρειάζεται: Κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή ροδέλες, ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγη μαύρη ή ακόμα και άσπρη ζάχαρη. Η μαύρη ζάχαρη βοηθάει να αποκτήσουν πιο καραμελένιο χρώμα. Βάζεις το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, σοτάρεις τα κρεμμύδια και μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν προσθέτεις τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτεις λίγο νεράκι και περιμένεις να μαραθούν αρκετά. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις βαλσάμικο ξύδι μεινώνοντας την ποσότητα του νερού.
Δοκιμάστε τα!