Λουίζα αγάπη μου
Πόσο σε ευχαριστώ που κάθε φορά που παρασύρομαι και γεμίζω το στομάχι μου παραπάνω από όσο αντέχει, έρχεσαι στο νου μου εσύ... σε πίνω και διώχνεις μακριά το φούσκωμα και τη δυσπεψία... Ελπίζω να μη μου λείψεις ποτέ!
Η λουίζα είναι ένα από τα βότανα που προτιμώ και το τιμώ σε διάφορες περιπτώσεις. Όταν θέλω απλώς να απολαύσω ένα ζεστό ρόφημα, αναμειγνύω διάφορα βότανα. Χρησιμοποιώντας ως βάση το τσάι του βουνού, προσθέτω και άλλα βότανα που έχω στο ντουλάπι μου, ανάμεσα στα οποία και η λουίζα με το ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Όταν πάλι έχω φάει λίγο παραπάνω ή κάτι με έχει ενοχλήσει και μου δημιουργεί φούσκωμα ή δυσφορία στο στομάχι, ένα ζεστό ρόφημα με βάση τη λουίζα μπορεί να μου προσφέρει άμεση ανακούφιση. Γενικά, είναι μερικά βότανα που δε λείπουν ποτέ από την κουζίνα μου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η λουίζα, που τα τελευταία καλοκαίρια την καλλιεργώ και σε γλάστρα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που λόγω της συνεπούς μου συμπεριφοράς προς το φυτό, αποξήρανα μερικά φύλλα και έχω τη δική μου ευωδιαστή λουίζα! Κι είναι αληθινά ευωδιαστή, η πιο μυρωδάτη λουίζα που έχω πιει!
Το άρθρο αυτό είναι προς τιμή του υπέροχου αυτού βότανου και μας δίνει την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας.
Το επίσημο όνομα του φυτού είναι lippia citriodora ή Aloysia cirtodora και είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει το πολύ στα 2 μέτρα. Με προέλευση από τη Λατινική Αμερική - ευτυχώς για μας -, έφτασε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μ.Χ. από Ισπανούς εξερευνητές. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδανικά τότε συλλέγεται. Το άρωμά της θυμίζει λεμόνι και βρίσκει πολλές χρήσεις στη μαγειρική, τη φαρμακευτική και τον καλλωπισμό.
Περισσότερο γνωστή στο ισχυρό φύλο είναι ως βότανο που ωφελεί στο αδυνάτισμα και στην εξάλειψη της κυτταρίτιδας. Τώρα, αν με ρωτάτε και μιλώντας εμπειρικά, πώς να σε αδυνατίσει το καημένο το φυτό ή να απομακρύνει την κυτταρίτιδα, αν προηγουμένως έχεις περιδρομιάσει κάθε λογής λιχουδιά; Βάσει εμπειρίας πάντως μπορώ να σας πω πως καταπραΰνει το στομάχι και το ανακουφίζει το πεπτικό σύστημα, γι αυτό και είναι ιδανικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας και φουσκωμάτων.
Μιλώντας γενικά πάντως, όπως βρίσκουμε στο vita.gr η λουίζα θεωρείται ότι:
- Μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στο αδυνάτισμα, καθώς λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
- Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι' αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών.
- Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματική σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
- Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες.
- Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος.
- Είναι γνωστή για τη διουρητική της δράση, γι' αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις). Ωστόσο, επειδή ρίχνει την πίεση, καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπότασης, εγκυμοσύνης και θηλασμού.
- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί έγχυμα λουίζας για τον καθαρισμό του προσώπου.
- Με τη μορφή ελαίου συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.
- Έχει παρατηρηθεί ότι ανακουφίζει από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αφτιά.
- Χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Με τόσα καλά που κάνει, δεν μπορούμε να μην έχουμε λουίζα στο σπίτι μας!
Γενικά, μπορούμε να προμηθευτούμε γλαστράκια με λουίζα από φυτώρια και πλανόδιους πωλητές φυτών ή από τους ανθοπώλες στις λαϊκές αγορές, με σκοπό να χρησιμοποιούμε φρέσκα φύλλα ή να τα αποξηράνουμε. Αν πάλι δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στη φροντίδα του φυτού, μάλλον είναι προτιμότερο να αγοράσουμε το βότανο έτοιμο αποξηραμένο από καταστήματα με βιολογικά είδη ή ακόμα και από φαρμακείο, όπου μπορούμε να τη βρούμε και σε μορφή αιθέριου έλαιου.
Επί του πρακτέου:
Σε κάθε περίπτωση, κάθε που νιώθουμε φουσκωμένοι, βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα λίγα φύλλα από το βότανο, τα αφήνουμε για λίγα λεπτά και όταν τα αφαιρέσουμε έχουμε το τέλειο χωνευτικό, ανακουφιστικό αφέψημα! Αν θέλουμε να είναι λίγο πιο γλυκό, προσθέτουμε μια κουταλιά μέλι.
Αν πάλι εκτός από δυσπεψία, έχουμε και αϋπνία, μπορούμε εκτός από φύλλα λουίζας, να προσθέσουμε και λίγη λεβάντα στο ρόφημα.
Σε περίπτωση πληγής, αν διαθέτουμε και αιθέριο έλαιο λουίζας, μπορούμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες σε ένα βαμβάκι και να το ακουμπήσουμε πάνω στην πληγή για να εκμεταλλευτούμε την επουλωτική δράση του μαγικού βότανου. Βέβαια, προφανώς θα χρειαστεί να επαναλάβουμε 2-3 φορές την ημέρα για άμεσα αποτελέσματα.