Χοιρινό με πρασοσέλινο και αυγολέμονο: Μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη συνταγή
Είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο. Είναι γεύση συνυφασμένη με γιορτινές αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων. Το έφτιαχνε η μητέρα μου, ίσως και και η γιαγιά μου.
Τώρα το φτιάχνω εγώ για τα παιδιά μου. Σχεδόν πάντα στα γιορτινά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μεταξύ άλλων οικογενειακών συνταγών που αποτελούν πια για μας παράδοση κατά τις μέρες των γιορτών.
Χοιρινό με πρασοσέλινο, τυρί φέτα και αυγολέμονο
Υλικά
- 1,5 κιλό χοιρινό κατά προτίμηση λαιμός
- 1 κιλό σέλινο με τη ρίζα του
- 1 κιλό πράσα
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 2 αυγά
- Χυμός 1 μέτριου λεμονιού (Εξαρτάται από το πόσο ζουμερό είναι το λεμόνι και από το πόσο λεμονάτο, θέλετε το φαγητό)
- 150 γρ. τυρί φέτα
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το σωτάρουμε σε ελαιόλαδο για λίγο στη χύτρα ταχύτητας (στο 2,5 με μέγιστο 3).
2. Μόλις πάρει λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε 2,5 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει, χαμηλώνοντας τη φωτιά (στο 2 με μέγιστο το 3) για 45 λεπτά.
3. Παράλληλα ψιλοκόβουμε το πρασοσέλινο και το ζεματίζουμε.
4. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
5. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά για το βράσιμο του χοιρινού, αλατίζουμε το πρασοσέλινο και μαζί με τα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στη χύτρα. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για άλλα 45 λεπτά.
6. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και τρίβουμε τη φέτα.
7. Ρίχνουμε λίγο λίγο του ζουμί του φαγητού μέσα στο αυγολέμονο (σε διαφορετικό σκεύος) και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην ψηθεί το αυγό.
8. Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα στην κατσαρόλα.
9. Ρίχνουμε το ζουμί με το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακινούμε καλά την κατσαρόλα, να πάει παντού το αυγολέμονο και με το μάτι κλειστό το αφήνουμε για 30 λεπτά, να δέσει το φαγητό.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε το πεντανόστιμο δημιούργημά μας! Και φυσικά συνοδεύουμε οπωσδήποτε με κρασί!
Καλά μαγειρέματα και καλά τραπεζώματα!