Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)
ή αλλιώς Μπατόν Σαλέ σε στρόγγυλη εκδοχή. Δεν μπορείς με τίποτα να φας μόνο ένα!
Μόνο μια δοκιμή θα σας πείσει! Γι αυτό διαβάστε τη συνταγή και μπείτε στην κουζίνα! Είναι και με αλεύρι ολικής άλεσης για εσάς που προσέχετε τη σιλουέτα σας!
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 μαργαρίνη 250 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
- 1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
- 300 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 1 κουτ. γλ. κοφτό αλάτι (ανάλογα και με το πόσο αλμυρή είναι η κεφαλογραβιέρα, προσαρμόζετε την ποσότητα του αλατιού)
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 4 κουτ. σούπας σουσάμι
- αμύγδαλα ή φουντούκια
- ηλιόσπορους ή άλλο αντίστοιχους σπόρους
- 1 αυγό
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη μαργαρίνη, το αραβοσιτέλαιο και το γάλα και τα ανακατεύουμε με το χέρι, μέχρι να διαλυθεί καλά η μαργαρίνη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα, το αλάτι, το μπέικιν και το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε καλά.
- Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Εμείς επιλέξαμε μικρές στρόγγυλες μπαλίτσες.
- Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνουμε το σουσάμι και τους σπόρους και ανακατεύουμε.
- Παίρνουμε κάθε κουλουράκι και το ακουμπάμε από τη μία μεριά πάνω στο σουσάμι. Πχ. Ακουμπάμε κάθε στρόγγυλη μπαλίτσα πάνω στο σουσάμι και την πατάμε λίγο για να απλώσει και να γίνει πιο επίπεδη.
- Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με λαδόκολλα.
- Πάνω σε κάθε μπισκοτάκι / μπαλίτσα τοποθετούμε ένα αμύγδαλο ή φουντούκι.
- Σπάμε το αυγό σε ένα βαθύ πιάτο, το χτυπάμε με ένα πιρούνι ή ένα αυγοδάρτη και με ένα πινέλο αλείφουμε αυγό την επιφάνεια από κάθε κουλουράκι.
- Ψήνουμε στους 150οC - 170οC στον αέρα για 30 περίπου λεπτά.
Απολαμβάνουμε τα κουλουράκια ζεστά, όταν η κεφαλογραβιέρα λιώνει αλλά και αργότερα που θα κρυώσουν είναι εξίσου νόστιμα!