Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στη Βουδαπέστη

Μια και νωρίτερα αναφερθήκαμε στο ζεστό ρόφημα από τη Βουδαπέστη, τι θα λέγατε για μια βραδινή Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας;

Η Βουδαπέστη είναι ένας σχετικά εύκολος και κοντινός προορισμός για μας. Η απευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη διαρκεί λίγο πάνω από μια ώρα και από Αθήνα περίπου δύο. Την επισκέφθηκα τα περασμένα Χριστούγεννα και ομολογώ μου άρεσε. Είχε πάρα πολύ κρύο βέβαια, αλλά ευτυχώς ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι και το αντιμετωπίζαμε.

Η πόλη είναι όμορφη, όχι τόσο όσο η Πράγα βέβαια, αλλά είναι και αυτή ατμοσφαιρική και έχει το δικό της μυστήριο. Ο Δούναβης που τη διαπερνά της χαρίζει γοητεία και αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην "αυτοκρατορική", ήσυχη και κτισμένη στους λόφους Βούδα και τη σύγχρονη, πιο ζωντανή και πεδινή Πέστη. Από τις έξι γέφυρες που συνδέουν τις δύο πλευρές, η πιο γνωστή αλλά και η πιο ιστορική είναι η λεγόμενη Γέφυρα των Αλυσίδων, η οποία αποτελεί και μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης.

Κατά την άποψή μου, τρεις με τέσσερις μέρες είναι αρκετές για να σχηματίσετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Βουδαπέστης. Τα αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφθεί είναι αρκετά. Εμείς βέβαια αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε την πόλη πιο χαλαρά. Είδαμε εννοείται τα βασικά αξιοθέατα, αλλά κυρίως περιπλανηθήκαμε στις διάφορες γειτονιές, ανεβοκατεβήκαμε αρκετές φορές τη Váci utca και κάναμε βόλτες στην αγορά Nagycsarnok και στα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά και Παζάρια" που είχαν στηθεί στις διάφορες πλατείες.

Επειδή επιλέξαμε να μη χρησιμοποιήσουμε το μετρό ή κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, κάναμε αρκετά διαλείμματα για να ζεσταθούμε και να ξεκουραστούμε σε ορισμένα πολύ ωραία καφέ και εστιατόρια. Μάλιστα, οι περισσότερες επιλογές μας σε σχέση με το φαγητό ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες. Δοκιμάσαμε αρκετά τοπικά πιάτα, παραδοσιακά γλυκά και Ουγγρικά κρασιά. Η κουζίνα τους είναι λίγο βαριά αλλά μου άρεσε πολύ και τα κρασιά τους με εντυπωσίασαν. Δεν ήξερα ότι η Ουγγαρία έχει τόσο καλή παραγωγή.

Ακολουθούν μερικές νυχτερινές φωτογραφίες από τις βόλτες μας στη στολισμένη για τα Χριστούγεννα Βουδαπέστη και ορισμένες πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

budapest0
H Γέφυρα των Αλυσίδων

budapest12
Στο βάθος τα Ανάκτορα και το Κάστρο και μπροστά στο φωταγωγημένο Τραμ

budapest14
Η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου

budapest1a
Η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου από την πίσω όψη όπως φαίνεται μέσα από τον Πύργο των Ψαράδων

budapest1b
Στο βάθος τμήμα του καθεδρικού ναού του Αγίου Στεφάνου

budapest1 2
Τμήμα της Váci utca το βράδυ

budapest8
Μια από τις στολισμένες κεντρικές πλατείες στην Πέστη με το δέντρο και το "Χριστουγεννιάτικο Χωριό" της

budapest1e
Ένα από τα μαγαζάκια για φαγητό και ποτό που είχε στηθεί στο πλαίσιο του "Χριστουγεννιάτικου Χωριού" σε μια από τις πλατείες

budapest1d
Ένα από τα μαγαζάκια που φτιάχνει τα παραδοσιακά γλυκά Vitéz Kürtős σε ένα από τα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά"

budapest1c
Ένα από τα μαγαζάκια που πουλούσε ξερά φρούτα, ζαχαρωτά και διάφορα γλυκίσματα σε ένα από τα "Χριστουγεννιάτικα Χωριά"

Μερικές πληροφορίες για τη Βουδαπέστη που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στη Βούδα είναι το τα Ανάκτορα, το Κάστρο και ο Λαβύρινθος του, ο Πύργος των Ψαράδων, η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας, το ξενοδοχείο και τα θερμά λουτρά του Gellert καθώς και το άγαλμα Citadella στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Βέβαια στη Βούδα αξίζει να χαθείτε στα λιθόκτιστα δρομάκια, να πιείτε ένα καφέ σε κάποιο από τα στιλάτα καφέ που θα συναντήσετε και φυσικά να απολαύσετε από ψηλά τη θέα του ποταμού και της Πέστης απέναντι.

Στην Πέστη από την άλλη μπορείτε να επισκεφθείτε το Κοινοβούλιο, την Όπερα, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, τις πλατείες Hősök, Vorosmarty, Deak, Kalvin, Erzsébet και Oktogon, το Εθνικό μουσείο αλλά και μουσεία Καλών Τεχνών και Μοντέρνας Τέχνης, τη λεωφόρο Andrassy και την πολυσύχναστη Vaci Utca, το περίφημο πάρκο της πόλης, το Σπίτι του Τρόμου, την Εβραϊκή συνοικία με τη συναγωγή του Dohany, το ξενοδοχείο Meridien, το ζαχαροπλαστείο Gerbeaud, αλλά και τη Μεγάλη Αγορά (Nagycsarnok). Εδώ, όμως όπως είπαμε είναι η καρδιά της σύγχρονης πόλης και θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια πολλά από τα οποία μάλιστα είναι ιστορικά.

Μια βόλτα στο Δούναβη με ποταμόπλοιο, μια βόλτα στο νησί της Μαργαρίτας, η παρακολούθηση μιας παράστασης στην Όπερα και μια επίσκεψη σε κάποιο από τα θερμά λουτρά είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που προτείνονται.

Χαρακτηριστικό σουβενίρ και σήμα κατατεθέν της πόλης είναι η πάπρικα. Θα τη βρείτε είτε σε διάφορες συσκευασίες (σε σκόνη -γλυκιά ή καυτερή- ή αυτούσια αποξηραμένη) και είναι ένα πολύ ωραίο και αντιπροσωπευτικό δώρο για εσάς και όσους αγαπάτε. Θα αξιοποιηθούν σίγουρα.

Το νόμισμα τους είναι το Φιορίνι και δε χρειάζεται να κάνετε συνάλλαγμα από την Ελλάδα. Θα βρείτε ένα ανταλλακτήριο στο αεροδρόμιο για τα πρώτα έξοδα και πολλά άλλα με καλύτερη ισοτιμία στο κέντρο της πόλης.

Συγκοινωνιακά η πόλη καλύπτεται με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία αλλά μπορείτε να γυρίσετε τα βασικά της σημεία και πεζοί.

Αν πάτε χειμώνα μη ξεχάσετε να πάρετε σκούφο που να καλύπτει και τα αυτιά, μπαλακλάβα (γιακάς που φοράνε στο σκι) και διάφορα ισοθερμικά αξεσουάρ και ρούχα. Όταν κυκλοφορείτε έξω θα φαίνονται μόνο τα μάτια σας, σαν να φοράτε χειμερινή μπούργκα, αλλά μπρος το κρύο τι είναι τα κάλλη; Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι έτσι κυκλοφορούν. Ίσως βέβαια είναι προτιμότερο να την επισκεφθείτε Μάιο ή Σεπτέμβριο που ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα μπορείτε να κυκλοφορείτε άνετα.

Υγ. Σε περίπτωση που θέλετε πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο που μείναμε, τα εστιατόρια και τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στείλτε μας ένα μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
11.12.2016

Νέος διαγωνισμός για μια χειροποίητη φάτνη (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

Νέος διαγωνισμός για μια χειροποίητη φάτνη (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

Από παιδάκι είχα να βάλω φάτνη κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι. Και μιλάμε για μια φάτνη που μπορεί να ήταν φτιαγμένη και από χαρτόνι. Από τότε δε μου πολυάρεσαν οι φάτνες. Προτιμούσα να έχω δώρα κάτω από το δέντρο αληθινά... ή καμιά φορά και ψεύτικα. Οι φάτνες μου φαινόταν πολύ υπερβολικές, πολύ φορτωμένες, πολύ αδιάφορες, πολύ "γιαγιαδίστικες".

Μέχρι που είδα αυτή τη φάτνη της Artmania. Διαφορετική και minimal, μου άρεσε πολύ! Άρεσε και στην κολώνα του σπιτιού μας ;)

Περισσότερα...
16.02.2014
77 Bombay Street - Oko Town

Ρυθμικό και αισιόδοξο!

Περισσότερα...
21.06.2015

Στιγμές ευτυχίας και αναζωογόνησης στο βουνό

Στιγμές ευτυχίας και αναζωογόνησης στο βουνό

"Σαν την Τύμφη δεν έχει"... Τη σύγκρινε ακόμα και με τον Όλυμπο. "Και όμως δεν συγκρίνεται! Το τοπίο είναι μαγευτικό, ανεπανάληπτο. Ίσως συγκρίνεται με το Οροπέδιο των Μουσών. Και μόνο με αυτό". Έτσι είπε μετά την πρώτη του ανάβαση στην Τύμφη.

Περισσότερα...
07.04.2013
Για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού

Ένα παλιό ποτιστήρι, μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, φυσικά σαν τα φρέσκα δεν έχει.., λίγη πρασινάδα, μια ωραία κορδέλα και λίγα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση και να κρεμαστούν στην εξώπορτα, σε ένα δωμάτιο, στον τοίχο του μπαλκονιού ή στην ιδανική περίπτωση που διαθέτουμε αυλή θα μπορούσαν να διακοσμούν το χώρο εκεί.

Περισσότερα...
23.02.2017

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικο και λαχανικά

Θέλεις να κάνεις ομελέτα για πολλά άτομα και δε χωράει στο τηγάνι; Να μην χρειαστεί να την αναποδογυρίσεις με ότι ρίσκο αυτό εμπεριέχει; Η λύση είναι μία, ομελέτα φούρνου. Πολύ πιο νόστιμη, ωραία πλούσια υφή τύπου σουφλέ, και πάντα πετυχημένη.

Περισσότερα...
17.07.2013

Koza Mostra - Τι κάνω εδώ;

Koza Mostra - Τι κάνω εδώ;

Είμαι σίγουρη ότι οσοι δεν είμαστε διακοπές αναρωτίομαστε "Τι κάνω εδώ;".

Περισσότερα...
21.08.2013
Η χαρά

Έτσι για μια μικρή υπενθύμιση!

Περισσότερα...
23.02.2013

Elisa Tovati feat. Tom Dice

Elisa Tovati feat. Tom Dice

Το απόγευμα του Σαββάτου πλησιάζει και η ώρα είναι κατάλληλη για ένα γλυκό μουσικό διάλειμμα.

Περισσότερα...
30.07.2013
35ο River party στο Νεστόριο Καστοριάς

Αύριο 31 Ιουλίου 2013 ξεκινά το 35ο river party στο Νεστόριο Καστοριάς. Η εκδήλωση κάθε χρόνο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία και μάλιστα η επιτυχία του 34ου river party ήταν τέτοια που το κατέταξε στη λίστα των 12 σημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ του "Europe Festival Awards 2012".

Περισσότερα...
05.04.2016

Η τούρτα της κόρης

Η τούρτα της κόρης

Μαθημένοι από τον γιο δεν είχαμε και ιδιαίτερο πρόβλημα στις τούρτες για τα γενέθλιά του – άντε μέχρι και τρίτη/τετάρτη Δημοτικού. Κανένας σκαντζόχοιρος (κορμός-μωσαϊκό με καθαρισμένα αμύγδαλα για αγκάθια), κανένα απλό παγωτό με γραμμένη την ομάδα του...φτάσαμε στα 11. Πλέον οι τούρτες και τα κεράκια «είναι για μωρά».

Και το κορίτσι το «ξεγελάσαμε» μέχρι τα τρίτα του γενέθλια. Πεταλούδες, πασχαλίτσες (φυσικά με κορμό-μωσαϊκό και χρωματιστή τρούφα ή/και smarties). Στα τέταρτα όμως ήταν ανένδοτη: ΘΕΛΩ ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ!!!. Ό,τι πεις πριγκιπέσσα μας... και το google πήρε φωτιά. Καταλήξαμε στην πιο εύκολη. Μην αποθαρρύνεστε από την ομορφιά της – αλήθεια είναι πολύ εύκολη!

Περισσότερα...
20.12.2017

Ο Άγιος Βασίλης στο πιάτο σας

Ο Άγιος Βασίλης στο πιάτο σας

Μετά το δεντράκι στο τραπέζι του 2015 και τον Άγιο Βασίλη πέρυσι... τι θα ακολουθήσει; 

Θα δούμε το φετινό christmas table art... Αλλά και οι δυο παλαιότερες ιδέες για το δίπλωμα της χαρτοπετσέτας στο γιορτινό τραπέζι δείχνουν πολύ όμορφα.

Περισσότερα...
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
19.05.2013

Οι δαντέλες αλλιώς

Οι δαντέλες αλλιώς

Πάλι οι δαντέλες στο προσκήνιο και αυτή τη φορά σε μια διαφορετική εκδοχή. Οι δαντέλες - γιρλάντες για τη διακόσμηση του σπιτιού.

Περισσότερα...
12.01.2014

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Η Μαρίλη Νίκα στο TEDxZurich

Θέλετε να ταξιδέψουμε παρέα στο 2035;

Περισσότερα...
14.10.2012

La Valse D’Amelie

La Valse D’Amelie

Πώς γίνεται μια μελωδία να γεννά τόσα συναισθήματα ταυτόχρονα: Νοσταλγία, τρυφερότητα, λύπη και χαρά μαζι...

Περισσότερα...
20.08.2013
Διακοπές με την τεχνολογία στο χέρι;

Τελικά η τεχνολογία πάει παντού; Πάει μαζί μας διακοπές; Ή καλύτερα εμείς πάμε διακοπές χωρίς το laptop ή το tablet μας; Ψάχνουμε δωμάτιο με δωρεάν WiFi, θέλουμε WiFi στην παραλία για ένα σερφάρισμα έστω μέσω κινητού...

Περισσότερα...
09.03.2013

Οι τσαγιέρες στο προσκήνιο

Οι τσαγιέρες στο προσκήνιο

Τα βιβλία τα αγαπάμε πολύ και μας αρέσουν οι μεγάλες βιβλιοθήκες από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Μας αρέσει όμως πολύ να αλλάζουμε και τακτικά διακόσμηση, να ανανεώνουμε το χώρο, να πρωτοτυπούμε όσο μπορούμε με ό,τι έχουμε σπίτι μας.

Περισσότερα...
22.02.2014

Έφτασαν οι Απόκριες!

Έφτασαν οι Απόκριες!

Για πότε έφτασαν οι Απόκριες φέτος, ούτε που το κατάλαβα!

Και όμως ήρθε η Τσικνοπέμπτη, πέρασε, μας άφησε αναμνήσεις... και οδεύουμε προς την εβδομάδα των Αποκριών που τα καρναβαλάκια γεμίζουν τους δρόμους, τα πάρτι είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα καταστήματα, ο χορός πολύς και η χαρά διάχυτη!

Περισσότερα...
29.04.2013

Τα wallpapers του maresei έφτασαν!

Τα wallpapers του maresei έφτασαν!

Μύρισε καλοκαίρι! Ο καιρός όλες αυτές τις μέρες είναι υπέροχος! Ήλιος! Ζέστη! Θες δε θες, το μυαλό τρέχει στη θάλασσα! Και μάλλον όχι μόνο το μυαλό, διότι οι πρώτες πετσέτες θαλάσσης και τα πρώτα μαγιό άρχισαν να ξεπροβάλουν στα μπαλκόνια της γειτονιάς, γεγονός που μαρτυρά πως κάποιος άρχισε δειλά δειλά ... να κολυμπά!

Περισσότερα...
03.12.2012

Shivaree - Goodnight Moon

Shivaree - Goodnight Moon

Ας κλείσουμε την ημέρα μας με το τραγούδι που ακούγεται στο κλείσιμο της ταινίας Kill Bill 2 του Ταραντίνο.

Καλή μας νύχτα!

31.12.2012
Ένα υπέροχο καλάθι

Η φίλη μας που ξέρει από μουσική και από cookies, ετοίμασε ένα υπέροχο καλάθι με κρασιά και βότανα, τα στόλισε υπέροχα με σπάγγο και κλαδιά που βρήκε στον κήπο της και μας το έφερε!

Περισσότερα...
30.11.2012

Dean Martin - Papa loves mambo

Dean Martin - Papa loves mambo

Μια που για αρκετούς είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, ας ανέβουμε λίγο!

Περισσότερα...