Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Αγναντεύοντας το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους με τη συντροφιά των θεών

Πανσέληνος: Σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης, η Σελήνη, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος... η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ότι ο Ήλιος, και τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. (Πλήρης ορισμός εδώ)

Πανσέληνος: Χιλιοφωτογραφημένη, χιλιοτραγουδισμένη, ρομαντική... Μια αφορμή για να επισκεφτούμε ένα μέρος με όμορφη θέα, με θέα στο φεγγάρι. Κι αν η πανσέληνος είναι του Αυγούστου, έχουμε μια εξαιρετική αφορμή να παρευρεθούμε σε μια από τις δεκάδες εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμή του πιο μεγάλου φεγγαριού σε αρχαιολογικούς χώρους, σε παραλίες... παντού!

Αλλά υπάρχει και άλλη ιδέα. Διαφορετική, ανατρεπτική, θέλει τρέλα και τόλμη. Αν δεν έχεις, μην προχωράς πιο κάτω. Αν πάλι σ' αρέσει το άγνωστο, το καινούριο, το διαφορετικό, συνέχισε να διαβάζεις.

Για να είσαι εδώ, σ' αρέσει... άρα, μην μείνεις στο μπαλκόνι σου, στην παραλία ή σε ρομαντικά εστιατόρια να δεις το φεγγάρι. Τόλμησε να πας όσο πιο κοντά του μπορείς.

Αυτό κάναμε κι εμείς πέρυσι στην αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2014. Πήγαμε όσο πιο κοντά του μπορούσαμε... Φτάσαμε στα 3 περίπου χιλιόμετρα πάνω από τη θάλασσα, στις κορυφές του Ολύμπου ικανοποιώντας την ανήσυχη φύση μας και δίνοντας τροφή στη ρομαντική ψυχή και τον φωτογραφικό μας φακό.

Όσα ακολουθούν είναι μια ένδειξη της μεγαλοπρέπειας του τοπίου και της αλησμόνητης εμπειρίας μας.

 MG 9297
Ο Όλυμπος από τα πεδινά του Λιτοχώρου, τα χαράματα, λουσμένος σ' ένα μαγευτικό φως. Δεν δείχνει τόσο μακριά.

 MG 9331
Ανεβαίνοντας, στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής, μέσα σε πυκνό, πανέμορφο δάσος.

 MG 0145

 MG 9309
Ο καιρός στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής θύμιζε ότι είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

 MG 9550

 MG 9578
Από την περιοχή του Λαιμού και μετά, καθώς το υψόμετρο αυξάνεται, το κρύο κι η ομίχλη σε μεταφέρουν σε άλλη εποχή του έτους. Τα "ψηλά" του Ολύμπου είναι ένας άλλος κόσμος, με το δικό του κλίμα.

 MG 9558
Πλησιάζοντας το Οροπέδιο των Μουσών, στο τέλος του "Λαιμού".

 MG 9610
Πρωτοαντικρύζοντας το Οροπέδιο των Μουσών, ένα μέρος που περιγράφεται με ακρίβεια μόνο με μία λέξη: ΕΠΙΚΟ.

 MG 9614
Διασχίζοντας το Οροπέδιο των Μουσών με κατεύθυνση προς το ορεινότερο καταφύγιο της Ελλάδας, το Γ. Αποστολίδης, στο οποίο διανυκτερεύσαμε.

 MG 9776
Σε ένα βραχώδες και φαινομενικά αφιλόξενο κατά τ' άλλα περιβάλλον, συναντάς μοναδικά δείγματα ζωής, αρκεί να κοιτάξεις προσεκτικά τριγύρω σου.

 MG 9887 8 9hdr Edit Edit
Η καθαρή ατμόσφαιρα, ο ήλιος του καλοκαιρινού δειλινού και οι άγριες βουνοκορφές κανουν τη θέα μοναδική.

 MG 9690
Τα αγριόγιδα του Ολύμπου, εμφανισιακά θυμίζουν τα "Κρι-κρι" της Σαμαριάς στην Κρήτη, αποτελούν ωστόσο ενδημικό είδος της περιοχής.

Η νύχτα πέφτει αργά και είναι πολύ φωτεινή, ακόμη και "ο θαλάσσιος δρόμος" του φεγγαριού στο Αιγαίο ξεχωρίζει από δω ψηλά.

olympos moonrise 2 of 1
Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος ανατέλει πάνω απ' τον Όλυμπο. Συνοδοιπόροι μας στο Οροπέδιο των Μουσών "πιάνουν" τις γύρω κορυφές για να την θαυμάσουν.

Το επόμενο πρωί

 MG 0016
Ο Αυγουστιάτικος ήλιος, όπως φαίνεται απ' τον Προφήτη Ηλία, ανατέλλοντας πάνω απ' το Αιγαίο.

Στον δρόμο της επιστροφής, όπου τελικά χρειάστηκε λίγο ωτοστόπ, πράγμα εύκολο με την ποιότητα του κόσμου που μαζεύει ο Όλυμπος.

 MG 0107
Σημάδια ανθρώπινης παρουσίας, σύμφωνα με την παράδοση, για καλή τύχη στον συνοδοιπόρο, δίπλα στη φυσική μεγαλοπρέπεια του βουνού που αντικρίζει τον πρωινό ήλιο πάνω απ' το Αιγαίο.

 MG 0142
Κι εκεί που, ολοκληρώνοντας σχεδόν το δρόμο της επιστροφής για τα Πριόνια, νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, ο Όλυμπος δεν σταματάει να σου χαρίζει μοναδικές εικόνες.

Υγ. Γι' αυτή την εκδρομή χρειάζεται διανυκτέρευση είτε σε σκηνάκι είτε σε καταφύγιο. Εμείς μείναμε στο ορεινότερο καταφύγιο της Ελλάδας, το Γ. Αποστολίδης. Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας στo Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
15.06.2015

Μοναδικές κρεμάστρες DIY με φυσικά υλικά

Μοναδικές κρεμάστρες DIY με φυσικά υλικά

Τρελαίνομαι για τέτοια DIY projects ακόμα κι αν μένουν μόνο στη λίστα με τα "to do" για καιρό, ακόμα κι αν δεν περνούν ποτέ στη λίστα με τα "done". Και με κάνουν να εύχομαι να είχε η μέρα 30 ώρες!

Περισσότερα...
24.07.2013
Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, το πιο ιδιαίτερο, το πιο χαρακτηριστικό νησί της Ελλάδας, λόγω της ηφαιστειογενούς της προέλευσης και της απαράμιλλης ομορφιάς της, μαγεύει κάθε επισκέπτη και κερδίζει το ενδιαφέρον κάθε φωτογράφου. Είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για πολύ μεγάλη μερίδα τουριστών. Τα γραφικά σοκάκια, η Καλντέρα, η πανέμορφη Οία, το υπέροχο ηλιοβασίλεμα δημιουργούν εικόνες και αναμνήσεις που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό των περισσότερων επισκεπτών.

Περισσότερα...
26.05.2013

Ένα τζάκι το καλοκαίρι

Ένα τζάκι το καλοκαίρι

Συνδυάζει όσα τόσο μας αρέσουν! Βιβλία, παλιές καρέκλες και την αγαπημένη μου υδρόγειο σφαίρα ως διακοσμητικό στοιχείο του χώρου.

Περισσότερα...
26.06.2013
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους σήμερα, 26 Ιουνίου. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της καθημερινότητας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιδιαίτερα στους κύκλους των νέων, είναι ο φόβος και ο τρόμος των γονιών.. Και σίγουρα η ανάγκη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι άκρως επιβεβλημένη.

Περισσότερα...
13.02.2013
Mumford & Sons - Lover Of The Light

Με ένα πολύ ωραίο τραγούδι των Mumford & Sons κλείσαμε τη χθεσινή μας μέρα και με ένα εξίσου ωραίο τραγούδι επιλέξαμε να ανοίξουμε τη σημερινή.

Περισσότερα...
01.06.2014

Το wallpaper του Ιουνίου

Το wallpaper του Ιουνίου

Έτοιμοι για την πρώτη βουτιά; Μερικοί τυχεροί την κάνανε άλλοι την ονειρευόμαστε ακόμα! Και μέχρι το όνειρο να γίνει πραγματικότητα, ας τη ζούμε νοητά στην επιφάνεια εργασίας μας!

Υποδεχόμαστε τον Ιούνιο, λοιπόν, με νέο wallpaper που εγκαινιάζει την καλοκαιρινή "φορεσιά" της οθόνης μας!

Περισσότερα...
07.05.2013
Αγόρια εν δράσει...

Μαύρο χαρτόνι, κομμένο σε λεπτές λωρίδες που σχηματίζουν το επιθυμητό μονόγραμμα, διορθωτικό ή άσπρη μπογιά και λεπτό πινέλο για τη διαχωριστική γραμμή - εδώ μπορεί να χρειαστεί η βοήθειά σας- κόλλα και αυτοκινητάκια και έτοιμη η επιτοίχια διακοσμητική πίστα. Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερο κεφαλάρι για το κρεβάτι του παιδιού σας ή πιο κατάλληλο διακοσμητικό για ένα αγορίστικο δωμάτιο;

Περισσότερα...
13.06.2015

Food styling με ... καρπούζι

Food styling με ... καρπούζι

Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο; Ιδέες υπάρχουν πολλές... Όρεξη να έχουμε και φαντασία!

Περισσότερα...
16.10.2012
Life is what happens to you while you're busy making other plans.

John Lennon, Άγγλος μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, ιδρυτικό μέλος των Beatles.

16.10.2013

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Σπιτικό ψωμί με αλεύρι ολικής και άσπρο αλεύρι

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο! Το τρως σκέτο, με φέτα, με κεφαλοτύρι... Ό,τι και να επιλέξεις, είναι απολαυστικό!

Περισσότερα...
06.03.2013

The hidden strength inside of you: Climbing up the Gramos Mountain

The hidden strength inside of you: Climbing up the Gramos Mountain

I'd love to share with you the joy of experiencing a mountain, the sounds of nature, the tranquillity, the team spirit, the panting and the sense of achievement when you get at the top. There are a number of chances for such jaunts in Greece I could think of. I'm starting the one to Gramos mountain.

Περισσότερα...
31.03.2016

Ανοιξιάτικα στεφάνια (και όχι μόνο) για χρώμα και ζωντάνια

Ανοιξιάτικα στεφάνια (και όχι μόνο) για χρώμα και ζωντάνια

Για την άνοιξη και για το Πάσχα που έρχεται. Για ανανέωση, για χρώμα, για ζωντάνια... Για αξιοποίηση υλικών που ήδη έχουμε. Για έμπνευση. Ένα DIY project για τις προσεχείς μέρες.

Ανοιξιάτικα στεφάνια! Με μπαμπού, με κορδέλες, με λουλούδια, με ψεύτικα αυγά, με μικρά διακοσμητικά. Με φελιζόλ ή ακόμα και με λάστιχο κήπου. Με ομπρέλες και με ψάθινα καπέλα.

Πάρτε ιδέες και περάστε από τη θεωρία στην πράξη!

Περισσότερα...
09.02.2013
Ενδυματολογικές προτάσεις για ζευγάρια

Για να μην αφήνουμε παραπονεμένους και τους άντρες φίλους μας, οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο Pinterest αυτή τη φορά αφορούν και τα δύο φύλα..

Περισσότερα...
28.03.2016
Woodkid - Iron

Ένα πολύ ωραίο κομμάτι με ένα εντυπωσιακό video clip θα μας βοηθήσει να συνέλθουμε από το τριήμερο που πέρασε και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς καθημερινότητας.

Περισσότερα...
19.11.2012
Ωραίο πιάσιμο!

Απλό, πρωτότυπο και εύκολο! Πολύ μας αρέσει! Θα το δοκιμάσουμε κι εμείς..

Περισσότερα...
19.12.2012

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Πράγα

Χριστουγεννιάτικη βόλτα στην Πράγα

Πήραμε μια γεύση από τη στολισμένη Βουδαπέστη, να μην πάρουμε μια μικρή γεύση και από την Πράγα; Φέτος είναι οι δυο TOP προορισμοί των φίλων μας για τις ημέρες των γιορτών.

Περισσότερα...
25.12.2014
Χαρούμενα Χριστούγεννα

Έφτασε η μέρα! Χρόνια Πολλά και τις πιο θετικές ευχές μας για Λαμπερά Χριστούγεννα σε όλους!

Περισσότερα...
23.11.2013
Τραχανότο

Μετά τον τραχανά βελουτέ, τι θα λέγατε για ένα τραχανότο;

Περισσότερα...
07.12.2012

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Όταν αγαπάς τα Χριστούγεννα ένα στολισμένο δέντρο δεν είναι ποτέ αρκετό! Με λίγες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε σε όλο το σπίτι χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και φυσικά θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα...
29.10.2014

Ένα διαφορετικό κεφαλάρι

Ένα διαφορετικό κεφαλάρι

Ένα χαλάκι ψάθινο, στρόγγυλο ή ορθογώνιο μπορεί να αλλάξει θέση...

Περισσότερα...
02.04.2015
James Bay - Hold Back The River

Για μια μουσική καλημέρα!

Αυτή η πρόταση έφτασε στο inbox μας πριν λίγες μέρες! Σήμερα επιτέλους άνοιξα το link, πάτησα play, πάτησα replay και κόλλησα!

Περισσότερα...
08.11.2016

Ριζότο άγριων μανιταριών

Ριζότο άγριων μανιταριών

Δημιουργώ και απολαμβάνω. Και φέρνω τη φύση στο τραπέζι μου. Από το δάσος στο πιάτο.

Κι όλα αυτά γιατί τα άγρια μανιταράκια δίνουν άλλο άρωμα και άλλη γεύση ακόμα και στο πιο απλό ριζότο.

Περισσότερα...
08.03.2013
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκτός από τους 8 λόγους για να έχουμε καλή διάθεση σήμερα, οι γυναίκες έχουμε έναν επιπλέον λόγο, τη Γιορτή της Γυναίκας ή αλλιώς την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Περισσότερα...
15.01.2015

10 πληροφορίες και μύθοι για τα ταξίδια με αεροπλάνο

10 πληροφορίες και μύθοι για τα ταξίδια με αεροπλάνο

Τα ταξίδια τα αγαπάμε πολύ και στην κορυφή της λίστας για το αγαπημένο μεταφορικό μέσο μάλλον έρχεται το αεροπλάνο, στο οποίο μπαίνεις και (καλώς εχόντων των πραγμάτων) βγαίνεις ατσαλάκωτος.

Περισσότερα...