Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οnce - The musical

Ακολουθεί η αφήγηση μίας πολύ ωραίας καλλιτεχνικής εμπειρίας που οι αγαπημένοι φίλοι μας, Χάρης και Χρύσα, είχαν την τύχη να ζήσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (28/2 – 3/3). Στις γραμμές παρακάτω, δεν θα βρείτε ούτε μία αναφορά σε ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, χαρταετό ή κούλουμα.

Ημερομηνία: 28/2/2014

Τοποθεσία: Phoenix Theatre, London West End

- Πάμε?
- Και δεν πάμε... Τι παίζει?
- Το Once.

Once: Βραβευμένο Musical που εξιστορεί τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό τεχνίτη και μία Τσέχα μετανάστρια σε μία Ιρλανδική συνοικιακή Pub.

Πριν το θέατρο

Τηρώντας πιστά το πλάνο που είχαμε ετοιμάσει, περπατήσαμε το μεσημέρι στο Portobello market και καταλήξαμε σε μία pub να πίνουμε μπύρα και να τρώμε burger βγάζοντας selfies. Εκεί ένας συμπαθέστατος θαμώνας προσφέρθηκε να μας φωτογραφίσει, επειδή οι selfies όπως είπε, δεν είναι κολακευτικές, ειδικά αν έχεις λίγο φουσκωμένα μάγουλα... Σου κάνουνε το πρόσωπο αχλάδι και σου ρίχνουνε την αυτοπεποίθηση.Το ένα έφερε το άλλο κι έτσι καταλήξαμε να κάνουμε μία εκτενέστατη ανάλυση της σχέσης αυτοφωτογράφισης και αυτοπεποίθησης. Τον αντίκτυπο που μπορεί αυτή να έχει στην παραγωγικότητα του ανθρώπου, η οποία αν κατ' επέκταση αναχθεί στην μαζικότητα του φαινομένου αυτοφωτογράφισης, δυνητικά μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μην επιτευχθεί αυτή νωρίτερα από την εξάλειψη των πλουτοπαραγωγικών πόρων, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό τσουνάμι, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Πραγματικά πείστηκα ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας μια και καλή στις selfies.

Μ' αυτά και μ' αυτά η ώρα πέρναγε και τα υποτραπέζια ποδοτσιγκλίσματα υπενθύμισης, είχανε αποκτήσει μουσικό ρυθμό... Προάγγελος αυτού που θα ακολουθούσε!

Φτάνοντας στο θέατρο

Μπαίνουμε βιαστικά σε ένα ταξί. Είχαμε 40 λεπτά στη διάθεσή μας. Το Λονδίνο για έναν παράξενο λόγο έχει κίνηση μόνο τα βράδια. Τις εργάσιμες ώρες όλα κυλάνε μια χαρά. Ούτε κίνηση ούτε νεύρα. Λες και σ' αυτή την πόλη κανείς δε δουλεύει. Μόνο διασκεδάζουν. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται από τους δείκτες ανεργίας και τον αριθμό των γραφείων της πόλης. Η κίνηση απίστευτη. Παρατάμε το ταξί στην Piccadilly και αρχίζουμε να τρέχουμε με κατεύθυνση προς το θέατρο. Φτάνουμε λοιπόν 5 λεπτά πριν την έναρξη. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές της παράστασης, ήταν πάνω στην σκηνή ήδη και έπαιζαν μουσική μέχρι να μαζευτεί ο κόσμος...! Τι ανατροπή! Οι πρωταγωνιστές ήταν εκεί και περιμένανε τους καλεσμένους τους, παίζοντας μουσική για να ψυχαγωγήσουν όσους είχανε ήδη πάρει θέση... (φωτογραφία παραπάνω).

Η παράσταση αρχίζει

Δύο βιολιά, ένα κοντραμπάσο, δύο κιθάρες, ένα ακορντεόν, ένα μαντολίνο, ένα μπάσο, ένα μπάντζο (έγχορδο και κρουστό, φολκλορικό όργανο) και αργότερα ένα πιάνο. Η σκηνή γεμάτη και ένας τύπος στο πίσω μέρος της, να σιγοτραγουδάει παίζοντας κιθάρα... Όσο τραγουδούσε αυτός, τα υπόλοιπα όργανα, σταδιακά ανέβαζαν την ένταση μέχρι τη σόλο κορύφωση του πρωταγωνιστή. Πολύ δυνατό ξεκίνημα!

Ξαφνικά, σηκώνεται από το κοινό μία κοπέλα, πλησιάζει το cast και αρχίζει να χειροκροτεί μόνη της. Όχι ότι δε θα το κάναμε και εμείς, το υπόλοιπο κοινό, αλλά λες και η κοπέλα μας αιφνιδίασε όλους και αντί να χειροκροτήσουμε το καστ, κοιτάζαμε αυτήν... Στην πορεία η κοπέλα ανέβηκε στη σκηνή και ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη ομάδα. Το έργο τώρα αρχίζει. Κεντρικά πρόσωπα, η κοπέλα και ο τραγουδιστής.

Αυτός επιδιορθώνει ηλεκτρικές σκούπες και γράφει μουσική από χόμπι. Αυτή έχει σπουδές κλασικής μουσικής και εργάζεται σε ένα κατάστημα μουσικών οργάνων.
Τον ακούει να παίζει μουσική στην Pub και μπαίνει μέσα. Την μαγεύει η φωνή του και γνωρίζονται. Ξεκινάει μία γνωριμία που στηρίζεται στην προσπάθεια της κοπέλας να παρακινήσει τον καινούριο της φίλο, να ασχοληθεί με το τραγούδι επαγγελματικά.

Όλο το έργο εκτυλίσσεται στο ίδιο σκηνικό, που κατά βάση είναι η pub, αλλά με ένα μαγικό τρόπο, οι ήρωες του έργου, αλλάζουνε τη θέση του καναπέ, ή του τραπεζιού και μας μεταφέρουνε σε άλλα μέρη... Στο σπίτι, το μαγαζί, το εργαστήριο...

Όλο το έργο εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες, αλλά σε κανένα σημείο του έργου δεν απουσιάζουνε όλοι οι άλλοι συντελεστές – ήρωες. Καθώς παίζονται οι σκηνές του έργου, κάθονται διακριτικά σε κάποιο σημείο του σκηνικού, κρατώντας το μουσικό τους όργανο και συμμετέχουν και με κείμενο όταν χρειαστεί.

Τα συναισθήματα των ηρώων, κατά βάση εκφράζονται με τους ήχους του βιολιού, της κιθάρας και του ακορντεόν. Οι μελωδίες εκφράζουνε τα συναισθήματα της κάθε σκηνής, με ένα τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτό από το κοινό αν το συναίσθημα είναι χαρά, λύπη, αγάπη, νοσταλγία, πάθος, ένταση. Απίστευτο!! Ακόμα και οι κρυφές σκέψεις του πρωταγωνιστή, ή της κοπέλας, σιγοτραγουδιούνται από τους υπόλοιπους. Πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό παίξιμο. Πολύ όμορφο μουσικά.

Εξαιρετική ατμόσφαιρα. Πολύ χιουμοριστικοί διάλογοι. Γεμάτο έργο!

Διάλειμμα

Άλλη μία έκπληξη στο διάλειμμα. Οι ηθοποιοί αποσύρονται από την σκηνή (την pub), η οποία ωστόσο γίνεται προσβάσιμη στο κοινό για να σερβιριστεί την μπύρα του, ή το ποτό του! Πολύ ωραίο! Από εκεί και το αναμνηστικό θερμός της φωτογραφίας.

once-the-musical1

Ήταν μία συνολικά πολύ ωραία εμπειρία. Η βραδιά έκλεισε με cocktail σε κοντινό bar στο soho.

Σχετικά με την παράσταση

Οι πρωταγωνιστές: Declan Bennett (ο τύπος), Zrinka Cvitešić (η κοπέλα)

Musical Soundtrack : Falling Slowly

Αγαπημένο κομμάτι του musical: When your mind's made up

 

Kείμενο και φωτογραφίες: Χάρης Τ.

 

Y.γ.: Χάρη, σ' ευχαριστούμε πολύ για το πολιτιστικό ρεπορτάζ από τη Βρετανική πρωτεύουσα. Πολύ μας αρέσει. Μας άνοιξες την όρεξη και θέλουμε κι άλλο κείμενο από σένα σύντομα! :-)

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
09.02.2013

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει

Η ανταποκρίτριά μας από τη Θεσσαλονίκη σε νέες δράσεις! Μετά τις πετυχημένες συνταγές της, για αυτό το Σαββατοκύριακο μας προτείνει μια εξόρμηση δίπλα στη θάλασσα..

Περισσότερα...
21.02.2016

Σκέψεις περί ονείρων

Σκέψεις περί ονείρων

Όνειρα βλέπουμε. Όνειρα κάνουμε. Μόνοι μας. Με τον άνθρωπό μας. Με τους φίλους μας. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Για τις σχέσεις μας. Για το παρόν και για το μέλλον. Ονειρευόμαστε γλυκά ή εφιαλτικά. Κάποια γίνονται πραγματικότητα, κάποια όχι. Κάποια μας στέλνουν μηνύματα, κάποια όχι. Κάποια είναι κομμάτι του ύπνου μας και κάποια όχι. Και σκέφτομαι γιατί να αποκαλούμε όνειρα τα μεν, όνειρα και τα δε.

Περισσότερα...
26.12.2012
Your living is determined not so much by what life brings to you as by the attitude you bring to life; not so much by what happens to you as by the way your mind looks at what happens.

Kahlil Gibran, ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης.

12.10.2013
Στα χρώματα του φθινοπώρου

Και μια που μιλήσαμε για τη φθινοπωρινή ποδηλατοβόλτα στην εξοχή, ας δούμε και μια άκρως φθινοπωρινή στιλιστική πρόταση για τις βόλτες με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.

Περισσότερα...
07.05.2017

Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσετε

Το Κόκκινο Δωμάτιο: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσετε

Δεν πέρασε πάνω από μια ώρα που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου. Περπατώντας πλέον πλάι στο ποτάμι, απολαμβάνω τους ήχους και τα χρώματα της άνοιξης και σκέφτομαι ακόμα την υποθεση.

Περισσότερα...
15.02.2013

Η Blair Eadie παραδίδει μαθήματα στιλ

Η Blair Eadie παραδίδει μαθήματα στιλ

Εμείς θα είμαστε καλές μαθήτριες;

Περισσότερα...
23.02.2013

Δικαίωμα στην Ελληνική Ιθαγένεια

Δικαίωμα στην Ελληνική Ιθαγένεια

Μια διαφήμιση που τράβηξε την προσοχή μας! Πιθανόν να την έχετε ήδη δει μια και η συγκεκριμένη καμπάνια ανακοινώθηκε τέλος Ιανουαρίου. Ωστόσο, όσοι δεν την έχετε πετύχει αφιερώστε 40 δευτερόλεπτα. Αξίζει τον κόπο.

Περισσότερα...
25.01.2013

Δημιουργήστε με σπάγκο

Δημιουργήστε με σπάγκο

Πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με ένα κομμάτι σπάγκο; Πολλά! Φαντασία να υπάρχει...

Δείτε μερικές προτάσεις για να παίρνετε ιδέες.

Περισσότερα...
07.05.2013

Duran Duran - Ordinary World

Duran Duran - Ordinary World

Η σημερινή μουσική μας πρόταση είναι ένα πολύ γνωστό και αγαπημένο τραγούδι, ιδιαίτερα δημοφιλές παγκοσμίως και μας αρέσει πολύ!

Περισσότερα...
23.11.2012
Κομμάτια κέικ

Μακάρι να είχαμε κι ένα και δύο και τρία κομμάτια κέικ... μαζί με τον καφέ βοηθάνε να ξεκινήσει καλύτερα η μέρα μας!

Περισσότερα...
04.03.2013

Μαρίζα Ρίζου-Μια άλλη ευτυχία

Μαρίζα Ρίζου-Μια άλλη ευτυχία

Ένα μουσικό διάλειμμα με ένα ακόμη κομμάτι από τη Μαρίζα Ρίζου..

Περισσότερα...
11.08.2013
To στιλ της Olivia

Η Olivia Palermo κλέβει τις εντυπώσεις σε κάθε της εμφάνιση.

Περισσότερα...
27.02.2013

Cupcakes βανίλιας με μπισκότα oreo

Cupcakes βανίλιας με μπισκότα oreo

Χθες βράδυ με έπιασε μια υπογλυκαιμία, μια τρομερή διάθεση για γλυκό και λαχταρούσα να σηκωθώ το πρωί και να βρω ένα νόστιμο πρωινό. Ένα, ή τουλάχιστον ένα, cupcake ήταν η τέλεια επιλογή και παράλληλα ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Ψάχνοντας διαθέσιμες συνταγές στα βιβλία μου, εντόπισα αυτή που βόλευε βάσει των υλικών που είχα στην κουζίνα και του χρόνου που απαιτούσε για την εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατα cupcakes βανίλιας με σοκολατένια μπισκότα oreo! Δεν ακούγεται άσχημα, ε; Και πιστέψτε με, δεν είναι!  

Περισσότερα...
18.08.2013
Βροντάδος, Χίος

Διασχίζοντας τους δρόμους στον Βροντάδο σε περιμένουν ευχάριστες εκπλήξεις, όπως αυτό το ερειπωμένο σπίτι που το έχουν σχεδόν καλύψει τα φυτά!

Περισσότερα...
31.07.2013
Πράσινη Γωνιά

Δημιουργήστε μια διαφορετική πράσινη γωνία στο σπίτι σας!

Περισσότερα...
09.03.2015

Μάρτης είναι... πότε κλαίει, πότε γελάει

Μάρτης είναι... πότε κλαίει, πότε γελάει

Οι προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. για το περασμένο σαββατοκύριακο, που έλεγαν χιόνια στα ορεινά, βγήκαν αληθινές. Φωτογραφίες με μαρτιάτικο χιόνι έφτασαν στο inbox μας!

Περισσότερα...
30.10.2012

Αν δεν είναι αυτός λόγος για πικ - νικ, τότε ποιος είναι;

Αν δεν είναι αυτός λόγος για πικ - νικ, τότε ποιος είναι;

Παραλαμβάνω αναπάντεχα σήμερα ειδοποιητήριο από το Ταχυδρομείο. Είναι στο όνομά μου και πρόκειται για δέμα από Γερμανία. Μα τι να είναι; Το μυαλό μου δεν πηγαίνει πουθενά! Έχω ένα φίλο στη Γερμανία αλλά δέμα... τι δέμα τι να μου έστειλε;

Περισσότερα...
30.01.2014

Ένα φυσικό παγοδρόμιο στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας

Ένα φυσικό παγοδρόμιο στο δρόμο Γρεβενών - Καλαμπάκας

Φεύγοντας από Γρεβενά και ταξιδεύοντας προς Τρίκαλα συναντάς ένα εκπληκτικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχεί ο ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα. 

Περισσότερα...
04.02.2013
Zaz - Je Veux

Μια μουσική καλημέρα για την έναρξη της εβδομάδας στα γαλλικά..

Περισσότερα...
20.12.2012

Πρωινή βόλτα στη Βουδαπέστη

Πρωινή βόλτα στη Βουδαπέστη

Αφού κάναμε τη νυχτερινή μας βόλτα και στην Πράγα, μπορούμε να επιστρέψουμε στη Βουδαπέστη για να πάρουμε μια γεύση από την εικόνα της πόλης και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι για να μη δίνουμε την εντύπωση ότι μας αρέσουν μόνο τα "νυχτοπερπατήματα"..

Περισσότερα...
03.08.2014

Πού να βάλω την πετσέτα μου;

Πού να βάλω την πετσέτα μου;

Πόσος κόσμος να χωρέσει σε μια παραλία...;

Περισσότερα...
04.06.2015

Ιδέες για food styling

Ιδέες για food styling

Ιδέες για food styling που μου δίνουν έξτρα κίνητρο για να οργανώνω μαζώξεις φίλων στο σπίτι.

Γιατί να περιοριζόμαστε στα τετριμμένα; Σερβίτσια, πιατέλες, μπολ και άλλα καθημερινά ή επίσημα μα εντελώς συνηθισμένα; Η έμπνευση έρχεται από μερικές φωτογραφίες που κάνουν τις λιχουδιές μας να δείχνουν ακόμα πιο λαχταριστές και πολύ πολύ όμορφες!

Περισσότερα...
01.12.2012
Στολίδια στο χέρι

Στήσιμο δέντρου, στολίδια στο χέρι, καλή παρέα, χριστουγεννιάτικη μουσική και ξεκινάμε..

Περισσότερα...
06.10.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Μπούρινο

Μια πολύ ωραία ορεινή περιπλάνηση είναι η κατάκτηση της κορυφής του Μπούρινου. Ένα μαγευτικό βουνό που όσο σκαρφαλώνεις, τόσο ομορφαίνει... Είχαμε τη χαρά να το επισκεφτούμε την περασμένη άνοιξη.

Περισσότερα...