Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οnce - The musical

Ακολουθεί η αφήγηση μίας πολύ ωραίας καλλιτεχνικής εμπειρίας που οι αγαπημένοι φίλοι μας, Χάρης και Χρύσα, είχαν την τύχη να ζήσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (28/2 – 3/3). Στις γραμμές παρακάτω, δεν θα βρείτε ούτε μία αναφορά σε ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, χαρταετό ή κούλουμα.

Ημερομηνία: 28/2/2014

Τοποθεσία: Phoenix Theatre, London West End

- Πάμε?
- Και δεν πάμε... Τι παίζει?
- Το Once.

Once: Βραβευμένο Musical που εξιστορεί τη σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε έναν Ιρλανδό τεχνίτη και μία Τσέχα μετανάστρια σε μία Ιρλανδική συνοικιακή Pub.

Πριν το θέατρο

Τηρώντας πιστά το πλάνο που είχαμε ετοιμάσει, περπατήσαμε το μεσημέρι στο Portobello market και καταλήξαμε σε μία pub να πίνουμε μπύρα και να τρώμε burger βγάζοντας selfies. Εκεί ένας συμπαθέστατος θαμώνας προσφέρθηκε να μας φωτογραφίσει, επειδή οι selfies όπως είπε, δεν είναι κολακευτικές, ειδικά αν έχεις λίγο φουσκωμένα μάγουλα... Σου κάνουνε το πρόσωπο αχλάδι και σου ρίχνουνε την αυτοπεποίθηση.Το ένα έφερε το άλλο κι έτσι καταλήξαμε να κάνουμε μία εκτενέστατη ανάλυση της σχέσης αυτοφωτογράφισης και αυτοπεποίθησης. Τον αντίκτυπο που μπορεί αυτή να έχει στην παραγωγικότητα του ανθρώπου, η οποία αν κατ' επέκταση αναχθεί στην μαζικότητα του φαινομένου αυτοφωτογράφισης, δυνητικά μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μην επιτευχθεί αυτή νωρίτερα από την εξάλειψη των πλουτοπαραγωγικών πόρων, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό τσουνάμι, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Πραγματικά πείστηκα ότι πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη μας μια και καλή στις selfies.

Μ' αυτά και μ' αυτά η ώρα πέρναγε και τα υποτραπέζια ποδοτσιγκλίσματα υπενθύμισης, είχανε αποκτήσει μουσικό ρυθμό... Προάγγελος αυτού που θα ακολουθούσε!

Φτάνοντας στο θέατρο

Μπαίνουμε βιαστικά σε ένα ταξί. Είχαμε 40 λεπτά στη διάθεσή μας. Το Λονδίνο για έναν παράξενο λόγο έχει κίνηση μόνο τα βράδια. Τις εργάσιμες ώρες όλα κυλάνε μια χαρά. Ούτε κίνηση ούτε νεύρα. Λες και σ' αυτή την πόλη κανείς δε δουλεύει. Μόνο διασκεδάζουν. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται από τους δείκτες ανεργίας και τον αριθμό των γραφείων της πόλης. Η κίνηση απίστευτη. Παρατάμε το ταξί στην Piccadilly και αρχίζουμε να τρέχουμε με κατεύθυνση προς το θέατρο. Φτάνουμε λοιπόν 5 λεπτά πριν την έναρξη. Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές της παράστασης, ήταν πάνω στην σκηνή ήδη και έπαιζαν μουσική μέχρι να μαζευτεί ο κόσμος...! Τι ανατροπή! Οι πρωταγωνιστές ήταν εκεί και περιμένανε τους καλεσμένους τους, παίζοντας μουσική για να ψυχαγωγήσουν όσους είχανε ήδη πάρει θέση... (φωτογραφία παραπάνω).

Η παράσταση αρχίζει

Δύο βιολιά, ένα κοντραμπάσο, δύο κιθάρες, ένα ακορντεόν, ένα μαντολίνο, ένα μπάσο, ένα μπάντζο (έγχορδο και κρουστό, φολκλορικό όργανο) και αργότερα ένα πιάνο. Η σκηνή γεμάτη και ένας τύπος στο πίσω μέρος της, να σιγοτραγουδάει παίζοντας κιθάρα... Όσο τραγουδούσε αυτός, τα υπόλοιπα όργανα, σταδιακά ανέβαζαν την ένταση μέχρι τη σόλο κορύφωση του πρωταγωνιστή. Πολύ δυνατό ξεκίνημα!

Ξαφνικά, σηκώνεται από το κοινό μία κοπέλα, πλησιάζει το cast και αρχίζει να χειροκροτεί μόνη της. Όχι ότι δε θα το κάναμε και εμείς, το υπόλοιπο κοινό, αλλά λες και η κοπέλα μας αιφνιδίασε όλους και αντί να χειροκροτήσουμε το καστ, κοιτάζαμε αυτήν... Στην πορεία η κοπέλα ανέβηκε στη σκηνή και ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη ομάδα. Το έργο τώρα αρχίζει. Κεντρικά πρόσωπα, η κοπέλα και ο τραγουδιστής.

Αυτός επιδιορθώνει ηλεκτρικές σκούπες και γράφει μουσική από χόμπι. Αυτή έχει σπουδές κλασικής μουσικής και εργάζεται σε ένα κατάστημα μουσικών οργάνων.
Τον ακούει να παίζει μουσική στην Pub και μπαίνει μέσα. Την μαγεύει η φωνή του και γνωρίζονται. Ξεκινάει μία γνωριμία που στηρίζεται στην προσπάθεια της κοπέλας να παρακινήσει τον καινούριο της φίλο, να ασχοληθεί με το τραγούδι επαγγελματικά.

Όλο το έργο εκτυλίσσεται στο ίδιο σκηνικό, που κατά βάση είναι η pub, αλλά με ένα μαγικό τρόπο, οι ήρωες του έργου, αλλάζουνε τη θέση του καναπέ, ή του τραπεζιού και μας μεταφέρουνε σε άλλα μέρη... Στο σπίτι, το μαγαζί, το εργαστήριο...

Όλο το έργο εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο κεντρικούς ήρωες, αλλά σε κανένα σημείο του έργου δεν απουσιάζουνε όλοι οι άλλοι συντελεστές – ήρωες. Καθώς παίζονται οι σκηνές του έργου, κάθονται διακριτικά σε κάποιο σημείο του σκηνικού, κρατώντας το μουσικό τους όργανο και συμμετέχουν και με κείμενο όταν χρειαστεί.

Τα συναισθήματα των ηρώων, κατά βάση εκφράζονται με τους ήχους του βιολιού, της κιθάρας και του ακορντεόν. Οι μελωδίες εκφράζουνε τα συναισθήματα της κάθε σκηνής, με ένα τέτοιον τρόπο ώστε να γίνεται αντιληπτό από το κοινό αν το συναίσθημα είναι χαρά, λύπη, αγάπη, νοσταλγία, πάθος, ένταση. Απίστευτο!! Ακόμα και οι κρυφές σκέψεις του πρωταγωνιστή, ή της κοπέλας, σιγοτραγουδιούνται από τους υπόλοιπους. Πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό παίξιμο. Πολύ όμορφο μουσικά.

Εξαιρετική ατμόσφαιρα. Πολύ χιουμοριστικοί διάλογοι. Γεμάτο έργο!

Διάλειμμα

Άλλη μία έκπληξη στο διάλειμμα. Οι ηθοποιοί αποσύρονται από την σκηνή (την pub), η οποία ωστόσο γίνεται προσβάσιμη στο κοινό για να σερβιριστεί την μπύρα του, ή το ποτό του! Πολύ ωραίο! Από εκεί και το αναμνηστικό θερμός της φωτογραφίας.

once-the-musical1

Ήταν μία συνολικά πολύ ωραία εμπειρία. Η βραδιά έκλεισε με cocktail σε κοντινό bar στο soho.

Σχετικά με την παράσταση

Οι πρωταγωνιστές: Declan Bennett (ο τύπος), Zrinka Cvitešić (η κοπέλα)

Musical Soundtrack : Falling Slowly

Αγαπημένο κομμάτι του musical: When your mind's made up

 

Kείμενο και φωτογραφίες: Χάρης Τ.

 

Y.γ.: Χάρη, σ' ευχαριστούμε πολύ για το πολιτιστικό ρεπορτάζ από τη Βρετανική πρωτεύουσα. Πολύ μας αρέσει. Μας άνοιξες την όρεξη και θέλουμε κι άλλο κείμενο από σένα σύντομα! :-)

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2021 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
21.06.2013

Οδοιπορικό στη Βάλια Κάλντα - Προς αναζήτηση της Gymnadenia frivaldii

Οδοιπορικό στη Βάλια Κάλντα - Προς αναζήτηση της Gymnadenia frivaldii

Βάλια Κάλντα σημαίνει Ζεστή Κοιλάδα. Είναι η Ζεστή Κοιλάδα του ομώνυμου Εθνικού Δρυμού, που περιλαμβάνεται πια στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου.

Περισσότερα...
06.02.2013

Tortillas με κοτόπουλο και λαχανικά

Tortillas με κοτόπουλο και λαχανικά

Μετά τα cupcakes βανίλιας και τα cupcakes hotdog, ήρθε η ώρα και για τη συνταγή των ξακουστών πλέον - στην παρέα μας -  tortillas που μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία δε θα μπορούσα να μην τις ξαναφτιάξω...

Περισσότερα...
13.01.2015

First Aid Kit - My Silver Lining

First Aid Kit - My Silver Lining

Πολύ μ'αρέσει!

"I don't want to wait anymore I'm tired of looking for answers
Take me some place where there's music and there's laughter..."

Περισσότερα...
05.10.2012

Μια πρωτοβουλία άξια επαίνου

Μια πρωτοβουλία άξια επαίνου

Ένας τόνος πλαστικά καπάκια ισοδυναμεί με ένα αναπηρικό αμαξίδιο!

Περισσότερα...
16.11.2012

The Cure - Friday I'm In Love

The Cure - Friday I'm In Love

We love Fridays! Μας αρέσουν οι Παρασκευές!

Ξυπνάμε με άλλη διάθεση και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο...

06.02.2013
Επιλέξτε την Ευτυχία!

Μια καινούρια μέρα ξεκινά και επιλέγουμε να είμαστε ευτυχείς! Γιατί έτσι μας αρέσει!

Περισσότερα...
11.11.2015

Adele - Hello

Adele - Hello

Καιρό έχουμε να ακούσουμε μουσική μέσα από τη "συχνότητα" του maresei μας! Ίσως επειδή είχαμε καιρό να πετύχουμε ένα τόσο κινηματογραφικό video clip επενδυμένο με μια εξαιρετική φωνή, όπως αυτή της Adele.

Γι αυτό λοιπόν Hello! Είμαστε εδώ με μουσική και πάλι!

Περισσότερα...
08.02.2016

Η Δέσποινα και η πρότασή της για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - DIY massage oil

Η Δέσποινα και η πρότασή της για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου - DIY massage oil

Έχεις μια φίλη, φίλη καρδιακή, φίλη που την κοιτάς και σε κοιτά και δε χρειάζεται να πεις πολλά. Φίλη που μαζί της έμαθες να μοιράζεσαι τα "μυστικά" της εφηβείας, τα καλά και τα άσχημα, το φοιτητικό χαρτζιλίκι, που το μεγαλύτερο μέρος του το έδινες στον ΟΤΕ για τις δεκάδες κλήσεις που κατόρθωναν να καλύψουν τα 504 χλμ. που σας χώριζαν. Φίλη από αυτές που δε συναντάς συχνά, φίλη που κι αν δεν της μιλάς συχνά, ξέρεις ότι χαίρεται ειλικρινά με τη χαρά σου και στενοχωριέται με τη λύπη σου.

Και έρχεται αυτή η φίλη και από αναγνώστρια, παίρνει πια ενεργό ρόλο και μπαίνει στη συγγραφική παρέα του maresei.

Περισσότερα...
13.12.2012

Get Well Soon - Roland, I feel you

Get Well Soon - Roland, I feel you

Πολύ μ'αρέσει η μελωδία του.. πράγματι sweet melody.. όπως αναφέρεται κ στους στίχους..

Περισσότερα...
27.10.2014

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Όπως σας εκμυστηρευτήκαμε πρόσφατα, κάπως έτσι άρχισαν όλα. 

Περισσότερα...
07.12.2012

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Διακόσμηση στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Όταν αγαπάς τα Χριστούγεννα ένα στολισμένο δέντρο δεν είναι ποτέ αρκετό! Με λίγες κινήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε σε όλο το σπίτι χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! Θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και φυσικά θα χαρούμε να μάθουμε και τις δικές σας στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα...
01.04.2015
Καλωσήρθες Απρίλη

Αγαπημένε μου Απρίλη,

Περισσότερα...
12.12.2014

Ιδέες και λύσεις για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού

Ιδέες και λύσεις για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού

Και αν δε θέλω να στολίσω δέντρο; Και αν βαριέμαι να το βγάλω, να το στήσω, να ανοίγω κλαδιά, να τα βάζω στη θέση τους... ή αν το δέντρο μου χάλασε, έσπασε... και δεν με παίρνει να αγοράσω καινούριο; Ή αν εκτός από δέντρο, θέλω να στολίσω και άλλα σημεία του σπιτιού; Τι μπορώ να κάνω;

Δείτε μερικές ιδέες, διαλέξτε και φέρτε το πνεύμα των Χριστουγέννων στο σπίτι σας.

Περισσότερα...
02.10.2013
Κηροπήγιο σε φθινοπωρινή εκδοχή

Όσο φθινοπωριάζει τόσο περισσότερες βραδιές θα περνάμε πλέον στο σπίτι υπό το φως των κεριών, βλέποντας ταινίες, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και τσιμπολογώντας αγαπημένες λιχουδιές.

Περισσότερα...
01.12.2016

Χιονανθρωπάκια DIY - Φτιαγμένα από κάλτσες και ρύζι

Χιονανθρωπάκια DIY - Φτιαγμένα από κάλτσες και ρύζι

Τελευταίος μήνας του χρόνου και μια μόνο ανάσα πριν τα Χριστούγεννα. Οι γιορτινές δημιουργίες συνεχίζονται. Και δεν ξέρω αν χαίρομαι πιο πολύ εγώ ή ο Φίλιππος. Η απάντηση νομίζω πως είναι προφανής.Ο Φίλιππος ενδεχομένως θα μπορούσε να αρκεστεί στο παιχνίδι με τα τουβλάκια και τη ζωγραφική του και να είναι πολύ ικανοποιημένος. Εγώ πάλι όχι.

Περισσότερα...
10.05.2013

Η φακή αλλιώς..

Η φακή αλλιώς..

Όσο ο καιρός μας το επιτρέπει ακόμη, μια και η θερμοκρασία έπεσε λιγάκι αυτές τις μέρες, και στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος των τελευταίων ημερών, τι λέτε να μαγειρέψουμε ένα από τα αγαπημένα μας όσπρια;

Περισσότερα...
14.12.2012

Σπιτικά Cookies

Σπιτικά Cookies

H φίλη μας που σας λέγαμε ότι ξέρει από μουσική, ξέρει και από μαγειρική και ζαχαροπλαστική..

Περισσότερα...
21.06.2016

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Είχα ζουμερά και μυρωδάτα λεμόνια στο ψυγείο. Τα λεμόνια του γείτονα! Και γινόταν ολοένα και περισσότερα. Και μύριζε όλο το ψυγείο τόσο όμορφα!

Κάτι έπρεπε να φτιάξω, κάτι λεμονάτο και ευωδιαστό. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω συνταγές για λεμονόπιτες. Lemon pies!

Περισσότερα...
09.09.2013
Keep calm and love autumn

Καλή μας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Είναι η δεύτερη εβδομάδα του φθινοπώρου και ώρες ώρες μας κακοφαίνεται. Ειδικά όσους δε βρισκόμαστε σε παραθαλάσσιο μέρος και η ιδέα για ένα τελευταίο σαββατοκύριακο στη θάλασσα απομακρύνεται...

Περισσότερα...
13.06.2013

Leftover Cuties - Sunnyside

Leftover Cuties - Sunnyside

Ακόμη ένα χαριτωμένο κομμάτι από τους αγαπημένους Leftover Cuties.. για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χαμογελώντας..

Περισσότερα...
11.05.2015

Σοκολατένια τάρτα με φράουλες

Σοκολατένια τάρτα με φράουλες

Τρεις φορές στη σειρά την έφτιαξα αυτή την τάρτα μέσα σε 10 περίπου μέρες! Την πρώτη την προόριζα για το πικ νικ της Πρωτομαγιάς αλλά τελικά καταναλώθηκε στο σπίτι. Τη δεύτερη την έκανα με σκοπό να τη δοκιμάσουν φίλοι και συνάδελφοι, την τρίτη την έφτιαξα και πάλι προσπαθώντας να την προσαρμόσω λίγο περισσότερο στο προσωπικό μου γούστο και την έκανα λίγο πιο bitter! Γεγονός είναι πως κέρδισε τις εντυπώσεις και στις τρεις περιπτώσεις!

Περισσότερα...
04.05.2013

Yann Tiersen - A Secret Place

Yann Tiersen - A Secret Place

Αγαπημένο κομμάτι του Yann Tiersen με την ιδιαίτερη φωνή του frontman των "Tindersticks", Stuart A. Staples.

Περισσότερα...
23.11.2012

Dean Martin - That’s amore

Dean Martin - That’s amore

Για να κλείσουμε όμορφα τη βραδιά μας..

"...Ting-a-ling-a-ling Ting-a-ling-a-ling and you'll sing Vita Bella..."

28.09.2012
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πολύ καλή ευκαιρία για ένα διαφορετικό σαββατοκύριακο!

Περισσότερα...