Κέικ με άρωμα λεμονιού σε τρεις εκδοχές
Μuffins με παπαρουνόσπορο, cupcakes με μαρμελάδα δαμάσκηνο και άλλα τρία μικρά κεικάκια χωρίς πρόσθετα υλικά για όσους αγαπούν το άρωμα λεμονιού στα κέικ και δε θέλουν τίποτα να χαλάει τη γεύση του.
Η βασική συνταγή είναι η ίδια με το αφράτο, λαχταριστό κέικ της μαμάς, που είχαμε δει σε παλαιότερο post. Και είπαμε η μαμά στα κέικ έχει ιδιαίτερο ταλέντο! Οι παραμετροποιήσεις βασίστηκαν στο πώς θα ήθελα να γευτώ ένα αφράτο κέικ με άρωμα λεμόνι. Και για να μη χάνω χρόνο, είπα να δοκιμάσω όσα είχα στο μυαλό μου στο ίδιο μείγμα. Ευτυχώς η φαντασία μου με οδήγησε σε σωστά μονοπάτια και τα κεικάκια μου έγιναν κατά κοινή ομολογία υπέροχα!
Δείτε τη συνταγή και αφήστε και εσείς τη φαντασία σας να σας οδηγήσει σε νέα γευστικά μονοπάτια...
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 κούπα σχεδόν γεμάτη χυμό λεμόνι
- 1 κούπα αραβοσιτέλαιο
- 1 κούπα γάλα
- 1 μπέικιν
- 1 βανίλια
- ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι ή από δύο μικρότερα
- 6 κουτ. γλ. παπαρουνόσπορο
- μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα σπιτική μαρμελάδα με γεύση δαμάσκηνο)
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε στη λεκάνη του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το αραβοσιτέλαιο και το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ.
- Ρίχνουμε το μπέικιν, το αλεύρι και τη βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Εν συνεχεία μοιράζουμε το μείγμα (αυτή τη διαδικασία ακολούθησα εγώ) ως εξής:
- Σε 6 φορμάκια για muffins (*)
- Σε 12 φορμάκια για cupcakes (*)
- Σε 3 φορμάκια για cupcakes ή απλώς σε τρεις χάρτινες θήκες (*) - "στέκεται" το μείγμα και χωρίς φορμάκια.. και πόσα φορμάκια να έχουμε πια!
Για τα πρόσθετα υλικά κάνουμε τα εξής:
- Σε κάθε muffin ρίχνουμε μια κοφτή κουταλιά γλ. παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε να πάει σε όλο το μείγμα
- Για κάθε cupcake ρίχνουμε μια κοφτή κουτ. γλ. μαρμελάδα και ανακατεύουμε / τραβάμε τη μαρμελάδα από τη μέση προς τα άκρα του κέικ ή κάνουμε κυκλικές κινήσεις μέσα στο φορμάκι, για να πάει η μαρμελάδα παντού
- Στα τρία φορμάκια αφήνουμε το μείγμα ανόθευτο ή αν θέλουμε προσθέτουμε άλλο υλικό της αρεσκείας μας
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα σε δύο δόσεις:
- Τα muffins για 28-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο
- Τα cupcakes για 24-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο (Το ίδιο και τις χάρτινες θήκες)
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Είναι τόσο αφράτα και τόσο νόστιμα, που θα γίνουν ανάρπαστα!
(*) Αν χρησιμοποιούμε φορμάκια χωρίς χάρτινες θήκες πρέπει να τα λαδώσουμε και να τα αλευρώσουμε πριν ρίξουμε το μείγμα.