Πασχαλινά Κουλουράκια
Το ραντεβού είχε δοθεί. Την Κυριακή των Βαΐων θα ετοιμάζαμε Πασχαλινά Κουλουράκια!
Μετά την επιτυχία των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων οι fans μας ανυπομονούσαν για μια νέα δημιουργία. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν τους απογοητεύσαμε. Το αντίθετο μάλιστα. Τα κουλουράκια μας τείνουν προς εξαφάνιση.
Η συνταγή ανήκει στον Στέλιο Παρλιάρο και η επιλογή της έγινε έναν χρόνο νωρίτερα, όταν η Χρύσα και ο Χάρης δοκίμασαν τα Πασχαλινά Κουλουράκια που ετοίμασε η Αρετή ακολουθώντας την.
Ενώσαμε λοιπόν τις δυνάμεις μας σαν τρεις σωματοφύλακες, το διασκεδάσαμε και το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Στο πλάσιμο μάλιστα δεν μείναμε στο κλασικό σχήμα, δοκιμάσαμε διάφορα σχέδια για να έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα τα Πασχαλινά Κουλουράκια μας.
Ακολουθεί η συνταγή και εικόνες από την εκτέλεση της για να σας παροτρύνουμε να την επιχειρήσετε και εσείς. Σηκωθείτε λοιπόν από τον καναπέ, προμηθευτείτε τα υλικά, καλέστε τους φίλους σας, ακολουθείστε τις οδηγίες του Στέλιου Παρλιάρου και δεν θα χάσετε!
Άλλωστε είναι μια πολύ ωραία επιλογή αυτές τις μέρες να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα βάζο γεμάτο με λαχταριστά κουλουράκια φτιαγμένο από εσάς και επιμελημένο με τα χεράκια σας.
Εμείς σε κάθε περίπτωση δεν θα περιμένουμε το Πάσχα του 2016 για να τα ξαναφτιάξουμε! Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε ανύποπτο χρόνο.
Υλικά:
- 750 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. βούτυρο αγελάδος
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι (προαιρετικά)
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό για το αυγούλωμα
Εκτέλεση:
1. Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια το βούτυρο παγωμένο και αν θέλουμε προσθέτουμε ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή ένα λεμόνι.
2. Tα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (αλεύρι, αυγά, μπέικιν, άχνη).
3. Ζυμώνουμε καλά έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι.
4. Εάν το ζυμάρι βγει μαλακό και κολλάει, το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
5. Πλάθουμε μικρά κουλούρια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου.
6. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170ºC.
8. Μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα τα αποσύρουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Tips:
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη άχνη με καστανή στην ίδια ποσότητα για να γίνουν πιο τραγανά.
- Μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουτ. του γλυκού κανέλα ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας.
- Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη (ωμή) στο ψυγείο, τυλιγμένη σε μεμβράνη έως και 1 εβδομάδα προκειμένου να ψήσουμε τα κουλούρια όποτε θέλουμε και να είναι πάντα φρέσκα.
- Για να διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο και πιο τραγανά τα τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος, ερμητικά κλεισμένο.
Καλή επιτυχία και να περάστε όμορφα αυτές τις μέρες!