Η φακή αλλιώς..
Όσο ο καιρός μας το επιτρέπει ακόμη, μια και η θερμοκρασία έπεσε λιγάκι αυτές τις μέρες, και στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος των τελευταίων ημερών, τι λέτε να μαγειρέψουμε ένα από τα αγαπημένα μας όσπρια;
Μετά από την κλασική και πεντανόστιμη συνταγή της γιαγιάς Β. που σας έχουμε ήδη προτείνει, τις κουτάλες αυτή τη φορά παίρνει ο V. και μας παρουσιάζει τις δικές του 2 εκδοχές του ίδιου πιάτου. Η διαφοροποίηση προκύπτει ανάλογα με το πόσο χυλωμένο θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα..
Υλικά:
- - Φακές
- - Ρύζι (άγριο κατά προτίμηση)
- - 2 φύλλα Δάφνης
- - 1 Καρότο
- - 1 Κρεμμύδι
- - 1 κουταλάκι γλυκού Μουστάρδα hot
- - Ξύδι Βαλσάμικο
- - 1 σφινάκι Αλκοόλ (προτίμησής σας)
- - Κάρυ
- - Αλάτι
- - Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τις Φακές για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά στο "πρώτο νερό".
- Αδειάζουμε το "πρώτο νερό", το αντικαθιστούμε με φρέσκο και συνεχίζουμε σε έντονη φωτιά.
- Προσθέτουμε ολόκληρο το καρότο, ολόκληρο το κρεμμύδι και τη δάφνη και αφήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά κατά τα οποία φροντίζουμε ανά τακτά διαστήματα να ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Με την πάροδο του 40λέπτου προσθέτουμε το άγριo ρύζι και τα υπόλοιπα συστατικά ένα προς ένα και αφήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά.
- Ενδιάμεσα ανακατεύουμε όπως και παραπάνω και προσθέτουμε νερό ανάλογα με την πορεία της βράσης.
- Δοκιμάζουμε για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι όπως πρέπει και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.
Στην πρώτη εκδοχή (της αρχικής φωτογραφίας) που μοιάζει πιο πολύ με φακόρυζο ή ριζότο με φακές απλά αυξήσαμε τον χρόνο βρασμού.
Για όσους όμως προτιμούν την εκδοχή που είναι πιο κοντά στην κλασική σούπα διακόπτουμε τη βράση νωρίτερα ή απλά προσθέτουμε ζεστό νερό και διατηρούμε στη φωτιά το φαγητό για μερικά ακόμη λεπτά και να το αποτέλεσμα:
Αν θέλετε αυτό μπορεί να γίνει και την επόμενη μέρα για να μη τρώτε δύο μέρες το ίδιο ακριβώς πιάτο. Σε κάθε περίπτωση η γεύση του φαγητού δεν αλλοιώνεται καθόλου! Φυσικά γίνεται και το αντίστροφο, απλά διατηρώντας το φαγητό στη φωτιά για περισσότερη ώρα.
Όποια και από τις τρεις εκδοχές και αν επιλέξετε, στρώστε όμορφα το τραπέζι σας, ετοιμάστε μια νόστιμη σαλάτα, φροντίστε να έχετε μοσχομυριστό ψωμί και καλή σας όρεξη!
Extra tip: Αν επιλέξετε την εκδοχή της σούπας αν θέλετε μπορείτε μετά το σερβίρισμα να προσθέσετε λίγο ωμό λάδι και φυσικά σε κάθε περίπτωση να συνοδεύσετε το φαγητό με ελιές και φέτα.