Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

ΜΕ- ΝΟΥ για 5000 άτομα στη Θεσσαλονίκη!

Μια δράση που νομίζω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Ας δούμε το δελτίο τύπου όπως το διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της WWF.

"Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στoν Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη το Feeding the 5000, μια παγκόσμια εκστρατεία για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, θα προσφέρει ένα λαχταριστό δωρεάν γεύμα για 5000 κόσμο και σε προσκαλεί να είσαι εκεί! To γεύμα θα προετοιμαστεί με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δε θα καταναλώνονταν είτε λόγω εμφάνισης είτε λόγω περισσεύματος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback, τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το WWF Ελλάς, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Slow Food Thrace και το EU FUSIONS με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται ετησίως επειδή δεν είναι... εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση.

Το Με-Νού για 5000 θα είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που θα αναδείξει θετικές και πεντανόστιμες λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο σε επίπεδο νοικοκυριού αλλά και στα στάδια παραγωγής, διανομής και πώλησης τροφίμων. Στο πλαίσιο της καμπάνιας Feeding the 5000, μία σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Ναϊρόμπι και τη Βαρσοβία. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.

Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ, μια συνεργασία οργανισμών, εκατοντάδων εθελοντών και επώνυμων υποστηρικτών προσκαλεί το κοινό να απολαύσει το κυρίως γεύμα – ένα γιγαντιίο μπριάμ - και να συμμετάσχει σε μία σειρά ευφάνταστων παράλληλων δραστηριοτήτων.

Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλούνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω «άσχημης» εμφάνισης, όπως στραβά καρότα, άσχημες πατάτες και κολοκυθακια με «χαρακτήρα».

Μάλιστα, όσοι καταφτάσουν στον Λευκό Πύργο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τρεις επώνυμους σεφ, τον Λευτέρη Λαζάρου, την Νταϊάν Κόχυλα και τον Ευτύχη Μπλέτσα οι οποίοι θα παρουσιάσουν ευφάνταστες προτάσεις για την αξιοποίηση περισσευούμενου φαγητού καθώς και μία σειρά γαστριμαργικών δημιουργιών!

Σημείωσε επίσης ότι μπορείς να πάρεις μέρος στo Disco Soup, όπου μαζί με άλλους εθελοντές θα μπορέσεις να φτιάξεις και να απολαύσεις μια γιγαντιαία φρουτοσαλάτα, καθαρίζοντας και κόβοντας φρούτα και λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής των DJ. Την ημέρα πριν την εκδήλωση θα οργανωθεί άλλο ένα Disco Soup - ένα πάρτυ όπου πάνω από 70 εθελοντές θα προετοιμάσουν τα λαχανικά για το κυρίως γεύμα με χορευτική μουσική υπόκρουση.

Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δες εδώ περισσότερα στοιχεία για τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως"

Θεωρώ πως θα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα στη συμπρωτεύουσα! Γι αυτό όλοι οι ενδιαφερόμενοι, SAVE THE DATE!

Μακάρι τέτοιες δράσεις να γίνονται πιο συχνά, σε πιο πολλές πόλεις, μέχρι να μας γίνουν συνήθεια και να μπουν στη νοοτροπία μας τόσο ο εθελοντισμός και η συμμετοχή σε δράσεις όσο και η μη σπατάλη τροφίμων. Δε βγάζω τον εαυτό μου απέξω, δεν είναι λίγες οι φορές που πετάω τρόφιμα αλλά μετά την τελευταία ενημέρωση που είχα σχετικά με τα τεράστια νούμερα τροφίμων που σπαταλώνται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα προσπαθήσω να είμαι πιο συνεπής στον διατροφικό προγραμματισμό της εβδομάδας. Είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς με απασχολούσε, δεν ήθελα να πετάω τρόφιμα αλλά αρκετές φορές τύχαινε. Στο εξής θα σκέφτομαι δυο και τρεις φορές τις κινήσεις μου για να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις που ξεχασμένα λαχανικά πρόκειται να βρεθούν από το ψυγείο στον κάδο. 

 

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
18.09.2012

Ειρήνη Σκυλακάκη - In the light

Ειρήνη Σκυλακάκη - In the light

Nice & Greek! 

Η Ειρήνη Σκυλακάκη είναι μια νέα ελληνίδα τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια. To "In the light" είναι το πρώτο της single και έκλεψε άμεσα τις εντυπώσεις..

Περισσότερα...
13.04.2016

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Παστέλ αναμίξεις για παστέλ βρεφικά όνειρα

Όσο ο καιρός φτιάχνει τόσο πιο φωτεινές γίνονται οι μέρες, τόσο πιο παστέλ τα πάντα γύρω μου! Και ειδικά μετά την άφιξη της μπέμπας και την προσπάθεια για προσαρμογή στα νέα δεδομένα (που σχεδόν δύο μήνες μετά, παραμένει προσπάθεια... δεν έχει ακόμη φτάσει κάπου), το μάτι χάνεται όλο και περισσότερο σε φωτεινές, ρομαντικές, κοριτσίστικες αποχρώσεις. Από την γκαρνταρόμπα τη δική μου και της μπέμπας, μέχρι τα λουλούδια, τα γλυκά, τα όνειρα...

Γι' αυτό σήμερα ξεχώρισα υπέροχες παστέλ αποχρώσεις για το κοριτσίστικο βρεφικό δωμάτιο.

Για ιδέες και προτάσεις προχωρήστε παρακάτω :)

Περισσότερα...
18.05.2017

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 3η στάση: Ύδρα

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 3η στάση: Ύδρα

Είδαμε Αίγινα και Πόρο και πάμε για άλλα... Άλλος με τη βάρκα μας;

Επόμενη διαμονή έχουμε στις Σπέτσες αλλά εννοείται πως δεν μπορούμε να μην επισκεφτούμε τη μία και μοναδική Ύδρα. Οι πληροφοριοδότες μας έχουν πει τα καλύτερα για το ιστορικό νησί.

Περισσότερα...
06.06.2013

Η μετάλλαξη ενός βάζου

Η μετάλλαξη ενός βάζου

Οι δημιουργίες με σπάγγο μας αρέσουν και από ότι φαίνεται αρέσουν και σε σας. Ο σπάγγος άλλωστε βγάζει μια αίσθηση παλιού και παράλληλα αυθεντικού στοιχείου που είναι στη μόδα και ταιριάζει πια παντού.

Περισσότερα...
06.12.2013

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Christmastreestas 2013 III - Το δέντρο της Θεσσαλονίκης

Το δέντρο της Θεσσαλονίκης φέτος στολίστηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά! Την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη - επισήμως και του χειμώνα - κατέβηκαν τα στολίδια, άνοιξαν τα κλαδιά και άναψαν τα λαμπάκια του δικού μας δέντρου! 

Περισσότερα...
25.12.2012

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Χριστουγεννιάτικες Ταινίες

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι μέρες αυτές είναι ιδανικές για να χαρούμε τη θαλπωρή του σπιτιού μας παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Ευκαιρία λοιπόν να χαλαρώσουμε γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο παρακολουθώντας αγαπημένες επίκαιρες ταινίες..

Περισσότερα...
19.04.2016

Νέος Διαγωνισμός - Ιαματικά προϊόντα για χαλάρωση και ευεξία από την Saman Relax Center

Νέος Διαγωνισμός - Ιαματικά προϊόντα για χαλάρωση και ευεξία από την Saman Relax Center

Και επιστρέψαμε... Εξάλλου όσες φορές και να επισκεφτώ τα Λουτρά Πόζαρ δεν τα χορταίνω. Ο συνδυασμός του φυσικού περιβάλλοντος με τις ιαματικές πηγές με κάνουν να νιώθω πως βρίσκομαι σε έναν παραδεισένιο τόπο.

Περισσότερα...
17.03.2013

Gipsy Kings - Bamboleo

Gipsy Kings - Bamboleo

Έφτασε η Κυριακή των Αποκριών και βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την έναρξη των μεγάλων αποκριάτικων παρελάσεων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας. 

Περισσότερα...
25.08.2014

Μήλος, όταν η Αφροδίτη συνάντησε τους πειρατές

Μήλος, όταν η Αφροδίτη συνάντησε τους πειρατές

Μήλος, το νησί του έρωτα, των πειρατών, της Αφροδίτης, του απόλυτου τιρκουάζ, των σπηλιών, των ηφαιστείων, του ηλιοβασιλέματος, των ιδιόμορφων γεωλογικών σχηματισμών, της γεωθερμίας, των πετρωμάτων, της ιστορίας, των μεταλλείων και των ορυχείων. Ναι, η Μήλος είναι ίσως το πιο εξωπραγματικά όμορφο και γεμάτο γοητευτικές αντιθέσεις νησί και η πιθανότητα να την ερωτευτείς είναι δραματικά υπέρ της.

Περισσότερα...
17.02.2013

Γιώργος Ρους - Λένε

Γιώργος Ρους - Λένε

Αν και σήμερα μάλλον θα ταίριαζε περισσότερο το "Ένα χειμωνιάτικο πρωί" από την εξαιρετική φωνή της Ελένης Βιτάλη, εμείς ας αψηφήσουμε τον καιρό και ας απολαύσουμε ένα χρωματιστό πρωινό, ακούγοντας την ιδιαίτερη φωνή του Γιώργου Ρους να μας τραγουδάει ένα κομμάτι που αγαπήσαμε πολύ και έχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε.

Περισσότερα...
24.11.2012
Αγαπημένη συνήθεια

Πρωινό Σαββάτου: Συνάντηση με φίλους για βόλτα, καφεδάκι και κουβεντούλα!

28.02.2016

Φασκόμηλο: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε την αρνητική ενέργεια από το σπίτι σας

Φασκόμηλο: Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε την αρνητική ενέργεια από το σπίτι σας

Σπίτι μου σπιτάκι μου... Σαν το σπίτι μου πουθενά... Εκφράσεις χιλιοειπωμένες που δηλώνουν το δέσιμό μας με το σπίτι μας, τον προσωπικό μας χώρο. Και προφανώς όχι άδικα!

Συνήθως το σπίτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με στιγμές χαλάρωσης και θαλπωρής, αποτελεί την εστία μας, έναν χώρο γαλήνης και αρμονίας. Ωστόσο πολλές φορές επηρεαζόμαστε από τα προβλήματα, τα νεύρα και την πίεση στη δουλειά και μεταφέρουμε αυτή την αρνητική ενέργεια στον προσωπικό μας χώρο. Άλλες πάλι φορές είναι οι ίδιες οι εντάσεις στο σπίτι που κάνουν την ενέργεια του κάπως πιο βαριά. Πώς θα μπορούσαμε όμως να καθαρίσουμε όλη αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια; Η φύση έχει φροντίσει να μας εφοδιάσει με ένα θεραπευτικό βότανο που πολλές παραδόσεις χρησιμοποιούν ώστε να απαλλαγούμε από την αρνητική ενέργεια που ρέει στον χώρο μας.

Περισσότερα...
26.04.2014

Χρωματιστό πιάτο

Χρωματιστό πιάτο

Φρουτάκια φάγαμε σήμερα;

Περισσότερα...
10.05.2017

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 2η στάση: Πόρος

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 2η στάση: Πόρος

Με τον ήλιο να χάνεται πίσω από το Αγκίστρι και νωπές τις τελευταίες εικόνες από την Αίγινα, πάμε για Πόρο με μια σύντομη στάση στα Μέθανα. Έχει ήδη πέσει για τα καλά η νύχτα όταν φτάνουμε στον Πόρο και κατευθυνόμαστε απευθείας στο ξενοδοχείο, το οποίο φροντίσαμε και κλείσαμε πριν την έναρξη του ταξιδιού για δυο νύχτες. Αρκετά κουρασμένοι γιατί εκτός από την κούραση της ημέρας περπατήσαμε και κανένα χιλιόμετρο σέρνοντας τις αποσκευές, φτάνουμε στο δωμάτιο που ευτυχώς μας γεμίζει ικανοποίηση. Η καταπόνηση και η πείνα μας οδηγούν για φαγητό δίπλα στο ξενοδοχείο. Λίγο αργότερα αν και έχουμε αρκετές απορίες για το τι βλέπουμε τριγύρω, πώς είναι η χώρα του νησιού, τι είναι όλα αυτά τα φώτα κ.λπ., ο Μορφέας μας παρασύρει σχετικά εύκολα σε βαθύ ύπνο.

Περισσότερα...
01.02.2014

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Υποδεχόμαστε τον Φεβρουάριο με το νέο wallpaper του maresei.gr, που είναι εδώ για να μας θυμίζει το παιδί που κρύβεται μέσα μας.

Περισσότερα...
20.04.2015

Orliakas Race 2015: Μια υπέροχη αθλητική γιορτή

Orliakas Race 2015: Μια υπέροχη αθλητική γιορτή

Μια υπέροχη μέρα! Μια εξαιρετική αθλητική γιορτή! Μια άρτια διοργάνωση! Ένα γραφικό χωριό, ένα απείρου κάλλους φυσικό τοπίο, τόσα χαμογελαστά πρόσωπα, τόσοι άνθρωποι γεμάτη ενέργεια! Πόσο όμορφα περάσαμε!

Και όλα αυτά στο Σπήλαιο, ένα από τα πιο γνωστά χωριά των Γρεβενών που βρίσκεται στον Όρλιακα, ένα ιδιαίτερο βουνό με πολύ πλούσια βλάστηση. Με αφετηρία και τερματισμό στο χωριό, την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, πραγματοποιήθηκαν δύο αγώνες δρόμου, ο Orliakas Adventure Race με μήκος 33 χιλιόμετρα και ο Portitsa Trail με μήκος 7,5 χιλιόμετρα. Τους αγώνες διοργάνωσαν οι πάντα δραστήριοι Δρομείς Υγείας Γρεβενών με τη βοήθεια φορέων της πόλης, χορηγών και πλήθους εθελοντών.

Περισσότερα...
17.08.2013

Φουλ του χρώματος

Φουλ του χρώματος

Έχετε σκεφτεί να στρώσετε τραπέζι με ό,τι πιο χρωματιστό έχετε;

Περισσότερα...
24.08.2014

Aυγά ποσέ

Aυγά ποσέ

Aυτό το Σαββατοκύριακο, μια και μείναμε σπίτι μετά από πολύ καιρό, αποφάσισα να πειραματιστώ στην κουζίνα και να ετοιμάσω ένα διαφορετικό πρωινό. Θρεπτικό και υγιεινό.

Περισσότερα...
17.04.2014

Ευχαριστώ νονά ;)

Ευχαριστώ νονά ;)

Η φωτογραφία είναι αφιερωμένη σε όλους τους νονούς που δεν ξεχνούν τα βαφτιστήρια τους και τους δείχνουν την αγάπη τους με κάθε πιθανό τρόπο..

Περισσότερα...
13.06.2015

Food styling με ... καρπούζι

Food styling με ... καρπούζι

Με πόσους τρόπους μπορούμε να σερβίρουμε το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο; Ιδέες υπάρχουν πολλές... Όρεξη να έχουμε και φαντασία!

Περισσότερα...
28.11.2012
We love books

We love books!

Αυτά τα βιβλία είναι μερικά από τα αποκτήματά μου από το παζάρι βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Θυμάστε που σας είπα ότι πήραμε πολλά και δεν μπορούσαμε να τα κουβαλήσουμε;

Περισσότερα...
03.11.2012
Σαν Φρανσίσκο

Πώς γίνεται μια πόλη, που την ακούς ή τη βλέπεις σε ταινίες και καμιά φορά την οραματίζεσαι σαν κάτι το άγνωστο, το διαφορετικό ή ως έναν ονειρεμένο προορισμό για ένα μελλοντικό ταξίδι, να αποκτά ξαφνικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον απλώς και μόνο επειδή ένας δικός σου άνθρωπος ζει πια εκεί;

Περισσότερα...
10.04.2015

Eνδυματολογικές προτάσεις με αέρα Παρισιού

Eνδυματολογικές προτάσεις με αέρα Παρισιού

Μια που ο καιρός θα έχει λίγο από όλα αυτές τις μέρες, ας πάρουμε μερικές ιδέες για πιθανές ενδυματολογικές μας επιλογές βασιζόμενες στις εμφανίσεις της πάντα στιλάτης Miroslava Duma κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εβδομάδας μόδας στο Παρίσι.

Περισσότερα...
28.06.2013
Αποθηκεύστε τις χάρτινες θήκες των cupcakes

Την αγάπη μας για τα cupcakes σίγουρα την έχετε καταλάβει! Και εκτός από τα cupcakes μας αρέσουν πολύ και οι πολύχρωμες χάρτινες θήκες τους!

Περισσότερα...