Ψαρόσουπα η παρεξηγημένη
Θα ήθελα το comeback μου να είναι λίγο πιο artistic, κάποιο ταξίδι ίσως, μια θεματική φωτογράφιση, μια κατασκευή, αλλά δε βαριέσαι έχουμε καιρό γι' αυτά και αρκετά GB φωτογραφιών σε ετοιμότητα... Κρύο κάνει, αν μη τι άλλο μια ψαρόσουπα είναι ότι πρέπει για τους αρρωστούληδες (όπως εγώ) και όχι μόνο.
Τελευταία παθαίνω μια παράκρουση με το L.A. (λαϊκή αγορά) του Σαββάτου στη Βούλγαρη. Εκτός του ότι είναι καλτ και περνάω υπέροχα, με πιάνει μια καταναλωτική μανία, ειδικά με τα θαλασσινά, τα θέλω όλα! Δηλαδή σαν να μην είμαι από τα βουνά ένα πράγμα. Από τις Σαββατιάτικες βόλτες στο zara στους πάγους της λαϊκής! Είναι τόσα πολλά και τόσο περίεργα! Ίσως επειδή στο χωριό μου έχει μόνο αγριογούρουνα και μανιτάρια; Ίσως επειδή στα Γρεβενά ήταν λίγο δύσκολο να φτάσει μεγάλη ποικιλία ψαριών και περιοριζόμασταν στα κλασικά; Δεν ξέρω, πάντως λατρεύω τα θαλασσινά, όχι μόνο να τα τρώω, μ' αρέσει να τα παρατηρώ, να μαθαίνω συνταγές μέχρι και για ψάρεμα καλαμαριών πήγα φέτος.
Σε μια τέτοια τελευταία εξόρμηση αναζητούσα ψάρι για ψαρόσουπα, είχα διαβάσει ότι η σφυρίδα είναι ένα από τα ψάρια τα κατάλληλα για σούπα οπότε την βρήκα με εκπτωσούλα προς το μεσημεράκι (mid season sales) και την πήρα!
Στη σούπα -που έφτιαξα για πρώτη φορά- έβαλα:
- 1 σφυρίδα (700g)
- 3 μέτριες πατάτες σε μικρά κομμάτια
- Σέλινο & σελινόριζα
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο και 1 ολόκληρο
- Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι
Στο internet έχει διάφορες συνταγές, άλλοι τα βράζουν όλα μαζί, άλλοι βάζουν τα λαχανικά πρώτα τα αφαιρούν και συνεχίζουν με το ψάρι, εγώ σκέφτηκα αρχικά να δημιουργήσω τη βάση, δηλαδή έναν νόστιμο ζωμό ψαριού μέσα στο οποίο θα βράσουν μετά τα λαχανικά και να φροντίσω να μην έχω αγκάθια. Οπότε τα βήματα είναι τα εξής:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το πράσο, τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι, με το ολόκληρο κρεμμύδι, 1 καρότο, τη σελινόριζα σε κομμάτια, το σέλινο και βραστό νερό να καλύπτει το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. (Προς το τέλος έβαλα και 1 λεμονόκουπα δεν είμαι σίγουρη αν έκανε κάτι στη γεύση απλά το αναφέρω.)
Μόλις βράσει, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το ψάρι και όλο αυτό το συνονθύλευμα λαχανικών, κρατάμε μόνο το καρότο και τη σελινόριζα, τα υπόλοιπα τα πετάμε. Σουρώνουμε τον ζωμό για αγκαθάκια και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά δηλαδή τις πατάτες, το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο που έχουμε κρατήσει και φρεσκοκομμένο σέλινο.
Ξεψαχνίζουμε το ψάρι και το κρατάμε για το τέλος για να μη λιώσει στο βρασμό.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά (πολύ λίγη ώρα θα σας πάει ειδικά αν είναι μικρά κομμάτια) προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο ψάρι αλάτι πιπέρι και μπόλικο λεμόνι και είμαστε έτοιμοι!
Tip: Αλέθουμε το καρότο με τη σελινόριζα που έχουμε κρατήσει από το ζωμό, και τα βάζουμε στη σούπα για ένα βελούδινο και χρωματιστό αποτέλεσμα!
Ήταν πάρα πολύ νόστιμη, από ότι μου είπαν κυρίως γιατί εγώ δεν είχα πολύ καλή όσφρηση και γεύση εκείνη την ημέρα. Καλό μας χειμώνα!
Έμπνευση - Εκτέλεση συνταγής και Φωτογραφίες: Νίκη Χ.
Νίκη χαρήκαμε πολύ με το come back σου! :)