Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Σφάλμα
  • JCacheStorageFile::_filesInFolderJFolder: :delete: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/dpappas.gr/httpdocs/maresei.gr/cache

Ψαρόσουπα η παρεξηγημένη

Θα ήθελα το comeback μου να είναι λίγο πιο artistic, κάποιο ταξίδι ίσως, μια θεματική φωτογράφιση, μια κατασκευή, αλλά δε βαριέσαι έχουμε καιρό γι' αυτά και αρκετά GB φωτογραφιών σε ετοιμότητα... Κρύο κάνει, αν μη τι άλλο μια ψαρόσουπα είναι ότι πρέπει για τους αρρωστούληδες (όπως εγώ) και όχι μόνο.

Τελευταία παθαίνω μια παράκρουση με το L.A. (λαϊκή αγορά) του Σαββάτου στη Βούλγαρη. Εκτός του ότι είναι καλτ και περνάω υπέροχα, με πιάνει μια καταναλωτική μανία, ειδικά με τα θαλασσινά, τα θέλω όλα! Δηλαδή σαν να μην είμαι από τα βουνά ένα πράγμα. Από τις Σαββατιάτικες βόλτες στο zara στους πάγους της λαϊκής! Είναι τόσα πολλά και τόσο περίεργα! Ίσως επειδή στο χωριό μου έχει μόνο αγριογούρουνα και μανιτάρια; Ίσως επειδή στα Γρεβενά ήταν λίγο δύσκολο να φτάσει μεγάλη ποικιλία ψαριών και περιοριζόμασταν στα κλασικά; Δεν ξέρω, πάντως λατρεύω τα θαλασσινά, όχι μόνο να τα τρώω, μ' αρέσει να τα παρατηρώ, να μαθαίνω συνταγές μέχρι και για ψάρεμα καλαμαριών πήγα φέτος.

la 1 1

la 2 2

Σε μια τέτοια τελευταία εξόρμηση αναζητούσα ψάρι για ψαρόσουπα, είχα διαβάσει ότι η σφυρίδα είναι ένα από τα ψάρια τα κατάλληλα για σούπα οπότε την βρήκα με εκπτωσούλα προς το μεσημεράκι (mid season sales) και την πήρα!

Στη σούπα -που έφτιαξα για πρώτη φορά- έβαλα:

- 1 σφυρίδα (700g)
- 3 μέτριες πατάτες σε μικρά κομμάτια
- Σέλινο & σελινόριζα
- 2 καρότα
- 1 πράσο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο και 1 ολόκληρο
- Ελαιόλαδο, λεμόνι, αλάτι, πιπέρι

ingredients 3

Στο internet έχει διάφορες συνταγές, άλλοι τα βράζουν όλα μαζί, άλλοι βάζουν τα λαχανικά πρώτα τα αφαιρούν και συνεχίζουν με το ψάρι, εγώ σκέφτηκα αρχικά να δημιουργήσω τη βάση, δηλαδή έναν νόστιμο ζωμό ψαριού μέσα στο οποίο θα βράσουν μετά τα λαχανικά και να φροντίσω να μην έχω αγκάθια. Οπότε τα βήματα είναι τα εξής:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το πράσο, τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι, με το ολόκληρο κρεμμύδι, 1 καρότο, τη σελινόριζα σε κομμάτια, το σέλινο και βραστό νερό να καλύπτει το ψάρι και το αφήνουμε να βράσει. (Προς το τέλος έβαλα και 1 λεμονόκουπα δεν είμαι σίγουρη αν έκανε κάτι στη γεύση απλά το αναφέρω.)

Μόλις βράσει, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το ψάρι και όλο αυτό το συνονθύλευμα λαχανικών, κρατάμε μόνο το καρότο και τη σελινόριζα, τα υπόλοιπα τα πετάμε. Σουρώνουμε τον ζωμό για αγκαθάκια και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά δηλαδή τις πατάτες, το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο που έχουμε κρατήσει και φρεσκοκομμένο σέλινο.

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι και το κρατάμε για το τέλος για να μη λιώσει στο βρασμό.

Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά (πολύ λίγη ώρα θα σας πάει ειδικά αν είναι μικρά κομμάτια) προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο ψάρι αλάτι πιπέρι και μπόλικο λεμόνι και είμαστε έτοιμοι!

Tip: Αλέθουμε το καρότο με τη σελινόριζα που έχουμε κρατήσει από το ζωμό, και τα βάζουμε στη σούπα για ένα βελούδινο και χρωματιστό αποτέλεσμα!

soup2 5

Ήταν πάρα πολύ νόστιμη, από ότι μου είπαν κυρίως γιατί εγώ δεν είχα πολύ καλή όσφρηση και γεύση εκείνη την ημέρα. Καλό μας χειμώνα!

Έμπνευση - Εκτέλεση συνταγής και Φωτογραφίες: Νίκη Χ.

Νίκη χαρήκαμε πολύ με το come back σου! :)

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
18.04.2013

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

με αφορρμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολτιστικής Κληρονομιάς.

Περισσότερα...
10.12.2013

Πώς οι ήχοι και η μουσική επηρεάζουν την εξέλιξη της προσωπικότητας του βρέφους;

Πώς οι ήχοι και η μουσική επηρεάζουν την εξέλιξη της προσωπικότητας του βρέφους;

Έχουμε δει ποτέ ένα βρέφος να χτυπάει ένα κουτάλι πάνω σε ένα τραπέζι; Σίγουρα!

Και τρελαινόμαστε...

Και όσο λες "Σταμάτα", τόσο πιο δυνατά το βρέφος χτυπάει το κουτάλι πάνω στο τραπέζι.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό;

Περισσότερα...
13.04.2014

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Η μετάλλαξη της φανουρόπιτας

Αυτή τη φορά στην κουζίνα μπήκε η μαμά μιας αγαπημένης φίλης, γνώριμης εδώ στο maresei από άρθρα περί αγάπης και ομορφιάς, και μας έφτιαξε μια φανουρόπιτα ή αλλιώς ένα κέικ νηστίσιμο για να είναι στο πνεύμα των ημερών. Ωστόσο δεν πρόκειται για την πιο συνηθισμένη φανουρόπιτα. Η προσθήκη cranberries και γλάσου είναι η αιτία της μετάλλαξης της κλασικής φανουρόπιτας σε μια αντίστοιχη πιο σύγχρονη. Τελικά μάλον όλοι στην παρέα έχουμε αδυναμία στα cranberries και τα χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά στις συνταγές μας.

Περισσότερα...
12.02.2013
Oversized κοσμήματα

Για κάθε ολοκληρωμένη εμφάνιση τα όμορφα ρούχα και τα περιποιημένα παπούτσια είναι απαραίτητα. Ωστόσο, τα αξεσουάρ είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Περισσότερα...
20.12.2012

Πρωινή βόλτα στη Βουδαπέστη

Πρωινή βόλτα στη Βουδαπέστη

Αφού κάναμε τη νυχτερινή μας βόλτα και στην Πράγα, μπορούμε να επιστρέψουμε στη Βουδαπέστη για να πάρουμε μια γεύση από την εικόνα της πόλης και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι για να μη δίνουμε την εντύπωση ότι μας αρέσουν μόνο τα "νυχτοπερπατήματα"..

Περισσότερα...
26.11.2012

Sea Wolf - Priscilla

Sea Wolf - Priscilla

Το κομμάτι που ξεχωρίσαμε από το νέο cd της μπάντας από την Καλιφόρνια, το οποίο κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2012 με τίτλο Old World Romance.

Περισσότερα...
31.03.2013

i saw 43 sunsets - Nightcall & Under your spell

i saw 43 sunsets - Nightcall & Under your spell

Αποχαιρετάμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης μουσικά με μια υπέροχη διασκευή!

Περισσότερα...
02.01.2015
Fink - Walking In The Sun (PANG! Slow Things Down Mix)

Ας κλείσουμε την ημέρα μουσικά!

Περισσότερα...
26.10.2013

Διακοσμήστε την είσοδο του σπιτιού σας

Διακοσμήστε την είσοδο του σπιτιού σας

Τι χρειάζεται ένα χωλ για να είναι άνετο και πρακτικό;

Περισσότερα...
06.03.2015

Τα μαχαιροπίρουνα στην πόρτα μας

Τα μαχαιροπίρουνα στην πόρτα μας

Ο φίλος μας ξαναχτύπησε, ναι αυτός ο φίλος που μετά το Μιλάνο είπε "Δεν πετάγομαι και μια βόλτα στην Αθήνα;"... Και μπορεί να βρέθηκε στην πρωτεύουσα για επαγγελματικούς λόγους αλλά βρήκε τον χρόνο να τριγυρίσει λίγο και να μας στέλνει κάθε τόσο ανταπόκριση.

Περισσότερα...
08.11.2012

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο post, αυτή είναι μια σούπερ επιλογή για ένα πλήρες πρωινό που σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα!

Περισσότερα...
12.03.2013

Μαριέττα Φαφούτη - Become the sun

Μαριέττα Φαφούτη - Become the sun

Η Μαριέττα Φαφούτη μας αρέσει πολύ. Τα τραγούδια της βγάζουν μια αισιοδοξία, μια αίσθηση θετικής ενέργειας, μια ανοιξιάτικη εικόνα.. Ακούς να τραγουδά και νομίζεις πως βρίσκεται σε ένα καταπράσινο λιβάδι.. Σκέφτεσαι ότι θα βρεθείς και εσύ εκεί και θα αρχίσεις να τρέχεις με τα χέρια ψηλά, ελεύθερα και με ένα πλατύ χαμόγελο..

Περισσότερα...
17.09.2013
Τι να φορέσω;

Για να μπαίνουμε στο κλίμα του φθινοπώρου και στιλιστικά, ας παραδειγματιστούμε για άλλη μια φορά από την casual εμφάνιση της Blair Eadie.

Περισσότερα...
23.04.2014

Ώρα για αποτοξίνωση

Ώρα για αποτοξίνωση

Ένα μήνυμα της αγαπημένης μας φίλης Ιωάννας έφτασε στο inbox μας. Αυτή τη φορά δε μοιράστηκε μαζί μας συμβουλές ομορφιάς ούτε σκέψεις περί αγάπης ούτε συνταγές της μαμάς. Αντί όλων αυτών, επέλεξε να μας μυήσει στη δική της τακτική αποτοξίνωσης μετά τις αμαρτωλές - σε σχέση με το φαγητό - ημέρες του Πάσχα.

Περισσότερα...
24.12.2012

Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό

Το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό

Αν η ώρα πέρασε και δεν προλάβατε να κάνετε γλυκό για το αυριανό τραπέζι, δοκιμάστε να φτιάξετε έναν πολύ γρήγορο κορμό, ιδανικό για τους λάτρεις των "γλυκών" γλυκών.

Περισσότερα...
13.03.2013
Βαγγέλης Παπαθανασίου - pinta, nina, santa maria

Όνειρα, εξερευνήσεις, ταξίδια, μοναδικές εμπειρίες.. Διάθεση για μια ζωή γεμάτη έντονες στιγμές, μεγάλες συγκινήσεις, πολλές αναμνήσεις. 

Περισσότερα...
15.10.2012
Ένας ζωντανός πίνακας..

Καμιά φορά μπορεί να ακουμπάμε πράγματα που τυχαίνει να έχουμε στα χέρια μας σε μια τυχαία θέση. Κι έτσι τυχαία παρατηρούμε λίγο αργότερα πως το αποτέλεσμα δεν μοιάζει καθόλου τυχαίο. Απεναντίας είναι σαν να προσπαθούσαμε να τα ταιριάξουμε για ώρα.

Περισσότερα...
08.02.2013
Χρωματιστές μάλλινες γιρλάντες

Μια που σήμερα μιλήσαμε για χρώμα σκεφτείτε την παλαιότερη ιδέα μας για αιωρούμενες γιρλάντες σε μια διαφορετική εκδοχή.

Περισσότερα...
01.11.2013

Καλωσορίζουμε το Νοέμβριο με νέο wallpaper

Καλωσορίζουμε το Νοέμβριο με νέο wallpaper

Για πότε  ήρθε το φθινόπωρο... για πότε μπαίνει και ο τελευταίος μήνας! Σε λίγο θα αρχίσουμε το στόλισμα! 

Μέχρι τότε όμως ας έχουμε έναν υπέροχο Νοέμβριο! Ας χαιρόμαστε την κάθε μέρα του μήνα! Ο καιρός κρατάει ακόμα ευτυχώς! Οι βόλτες συνεχίζονται... Ας βλέπουμε τα πράγματα θετικά και αισιόδοξα! 

Περισσότερα...
26.04.2014

Χρωματιστό πιάτο

Χρωματιστό πιάτο

Φρουτάκια φάγαμε σήμερα;

Περισσότερα...
11.03.2013

Περπατώντας στο Notting Hill

Περπατώντας στο Notting Hill

Ακούγοντας την Παρασκευή το "She" του Elvis Costello ήρθαν αυτομάτως στο μυαλό μου σκηνές από την ταινία "Μια βραδιά στο Notting Hill". Παράλληλα όμως ανακάλεσα και εικόνες από τις βόλτες μας σε αυτή την περιοχή του Λονδίνου σχεδόν δύο χρόνια πριν.

Περισσότερα...
19.04.2014
Kαλή Ανάσταση!

Να περάσετε όμορφα.. όπου και αν είστε.. ό,τι και αν κάνετε.. 

Περισσότερα...
08.12.2013
Συννεφιασμένη Κυριακή

Άλλη μια κρύα, παγωμένη για να ακριβολογούμε, μέρα ξημέρωσε! Και μια που είναι Κυριακή έχουμε την τέλεια αφορμή να διαλέξουμε έναν κοντινό προορισμό, να βρούμε ένα μικρό καταφύγιο μέσα στη φύση, έναν ξενώνα, ένα σαλέ, ένα πετρόχτιστο ξενοδοχείο, να πάρουμε τους φίλους μας και να πάμε να περάσουμε τη μέρα μας εκεί, πίνοντας καφεδάκι, διαβάζοντας εφημερίδες, συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια.

Περισσότερα...
22.07.2013

Καλοκαιρινός Προορισμός: Κύθηρα ΙΙΙ

Καλοκαιρινός Προορισμός: Κύθηρα ΙΙΙ

Και συνεχίζουμε το αφιέρωμα στα Κύθηρα με μια "φωτογραφική" πεζοπορία στους καταρράκτες και τις βάθρες.

Περισσότερα...