Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ορεινές περιπλανήσεις - Περπατώντας στο Σκοτωμένο Νερό

Τώρα που το καλοκαίρι πέρασε και μαζί οι θαλασσινές μας περιπλανήσεις, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βουνά και τα λαγκάδια, στη φύση, στα δάση, σε μέρη όμορφα που αξίζει να επισκέπτεσαι όσο πιο συχνά μπορείς.

Για μια τέτοια ορεινή περιπλάνηση θα μιλήσουμε σήμερα. Προορισμός είναι η θέση "Σκοτωμένο Νερό". Μη σας παρασύρει το όνομα, το μέρος είναι υπέροχο και η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικές εποχές να πάει κανείς, όταν η φύση αλλάζει και γεμίζει με χρώμα και όταν το νερό ρέει και σε συντροφεύει μοναδικά. Αυτές τις εποχές το τοπίο είναι ειδυλλιακό, περιμένεις να βγουν οι νεράιδες!

Ας πάμε λοιπόν παρέα στο "Σκοτωμένο Νερό", στο Βυθό Πενταλόφου, στο Βόιο Κοζάνης. Η προσέγγιση γίνεται μέσω της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Θεσσαλονίκης. Παράλληλα και ειδικά αν ταξιδεύεις προς Ιωάννινα, μπορείς να επισκεφθείς στον Αη - Σωτήρα, το παλιό αλλά ανέγγιχτο απ' το χρόνο καταπληκτικό πέτρινο γεφύρι της Σβόλιανης, στον Πραμόριτσα, σημαντικό παραπόταμο του Αλιάκμονα. Υπάρχει πάνω στο δρόμο σχετική μεγάλη πινακίδα που σε ενημερώνει. Με 4x4 και στεγνό καιρό κατεβαίνεις πολύ κοντά στο γεφύρι. Όμορφα όμως είναι να κατέβεις περπατώντας το πέτρινο καλντερίμι που σε φέρνει ακριβώς στο γεφύρι, απολαύστε το.

DSC05534

DSC05536

DSC05541

DSC05549 

Στη συνέχεια μέσα από τον παραδοσιακό πετρόχτιστο Πεντάλοφο, στρίβεις δεξιά προς Βυθό.

pentalofos

pentalofos 1

DSC05560

Θαυμάζεις τις παλιές και νέες πέτρινες κατασκευές για τις οποίες έγιναν ξακουστοί οι πετράδες της περιοχής, καθώς και την πανέμορφη τεχνητή λίμνη στο σχετικό φράγμα του Πραμόριτσα από ψηλά.

DSC03821

DSC03834

Ακολουθώντας το δρόμο προς το ιστορικό και πανέμορφο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, σημείο αναφοράς για την περιοχή

DSC03843

και τον Αυγερινό, συναντάς πινακίδα αριστερή που σε οδηγεί στην αρχή του όμορφου μονοπατιού - δρόμου προς το στόχο. Ο δρόμος βατός και αν είναι ξερός επιτρέπει με λίγη προσοχή και σε συμβατικό όχημα να κινηθεί. Κι εφόσον πας άνοιξη, όπως πήγαμε εμείς, η φύση έχει ξυπνήσει για τα καλά, το πράσινο είναι πολύ και υπάρχουν λουλούδια παντού.

DSC05642

Να κι ένας φιδαετός ψάχνει για κανένα "μεζέ". Μόλις μας πήρε είδηση, ανέβηκε ψηλά.

DSC05645

Στο σημείο που αρκετά νερά "κόβουν" κάθετα το δρόμο, είσαι στο τέρμα και απέναντι αρχίζει το σηματοδοτημένο μονοπάτι. Σήμα το έλατο, αλλά είναι πολύ ευδιάκριτο και καθαρό, πνιγμένο μέσα στις πελώριες παλιές και νέες καστανιές.

DSC05639

Η ομάδα έτοιμη, με τα απαραίτητα εφόδια αρχίζει την ανάβαση ακολουθώντας τα σημάδια, στην αρχή παράλληλα με το ποταμάκι που κατεβαίνει απ' το στόχο και σε περίπου μία ώρα χαλαρά, να η διασταύρωση για την κάτω βάθρα.

DSC05568

DSC05572

Πάμε; Όχι πάμε πρώτα στο μεγάλο καταρράκτη και μετά στην κάτω βάθρα. Εξάλλου σύμφωνα με τις πληροφορίες, εδώ είναι το πιο εντυπωσιακό τοπίο. Συνεχίζουμε λοιπόν την ανάβαση και σε περίπου 45΄ έχουμε μπροστά μας αυτό το όμορφο θέαμα!

DSC05613

DSC05611

Πραγματικά σκοτωμένο νερό. Όπως πέφτει "σκοτώνεται" πάνω στις πέτρες και συνεχίζει για την κάτω βάθρα όπου "ξανασκοτώνεται" και από εκεί πιο ήρεμα συνεχίζει την πορεία του για τον Πραμόριτσα. Για δείτε, έχει και δω Μάταλα αλλά σε μικρογραφία.

DSC05580

Περνάς κάτω από τον όμορφο καταρράκτη, αν φυσάει δροσίζεσαι κιόλας, το καλοκαίρι φαντάζομαι κάνεις άνετα μπανάκι και η εικόνα απ' την απέναντι πλευρά είναι ακόμη πιο όμορφη.

DSC05587

Το νερό κάνει παιχνίδια με τις ακτίνες του ήλιου, κάθεσαι και ξεκουράζεσαι και δε σου κάνει κέφι ούτε να σκεφθείς την επιστροφή. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να το αποφασίσεις. Φωτογραφίες ατέλειωτες, εικόνες αποτυπωμένες μέσα σου και σιγά σιγά άντε να πάμε και στις άλλες βάθρες, να μην τις αφήσουμε με το παράπονο.

DSC05578

Να λοιπόν και η πάνω βάθρα, στην οποία φτάνεις με λίγο ακόμα περπάτημα. Η ομορφιά δε συγκρίνεται με τον καταρράκτη αλλά είναι ευκαιρία για μερικές ακόμα φωτογραφίες. Γεμίζουμε τα παγούρια μας νερό και φτάνει η ώρα να κατηφορίσουμε προς τα κάτω.

skotwmeno nero vathra 4

Η κάτω βάθρα επίσης όμορφη, πιο ανοιχτή, λιγότερο εντυπωσιακή μας "υποδέχεται", την απολαμβάνουμε, κάνουμε στάση για κολατσιό και πλατσούρισμα στο νερό...

DSC05618

skotwmeno nero vathra 1

skotwmeno nero vathra 5 

Λίγη ώρα αργότερα αποφασίζουμε να τις αποχαιρετίσουμε.

Σκεφθείτε η κάθετη απόστασή τους δεν είναι πάνω από 50 με 60 μέτρα αλλά μέσω του μονοπατιού απέχουν περίπου 45΄. Αυτό λόγω του απότομου βράχου που τις χωρίζει και πρέπει να τον παρακάμψεις κυκλικά, ώστε να ανέβεις ή να κατέβεις απ' τη μια στην άλλη. Ας είναι δεν τις κατηγορούμε για τον κόπο στον οποίο μας υπέβαλαν. Αντίθετα τις ευχαριστούμε για τις όμορφες εικόνες που μας χάρισαν και ναι, με την πρώτη ευκαιρία θα τις επισκεφθούμε ξανά. Εξάλλου είναι σύντομη κι ευχάριστη διαδρομή, παρά τις δυσκολίες λόγω ανηφόρας και ζέστης, ιδανική για μια απόδραση μέσα στη φύση. Ιδιαίτερα τώρα το φθινόπωροι, θα είναι μια πολύ ευχάριστη εναλλαγή από την καθημερινότητα! Οπότε "Σκοτωμένο Νερό" περίμενέ μας!

Στην πορεία της επιστροφής, τι τύχη! Δείτε τις κορυφές του Σμόλικα φορτωμένες με χιόνι...

DSC05653

ΥΓ. Ο Πεντάλοφος Κοζάνης είναι πανέμορφο χωριό. Δείτε περισσότερα στοιχεία και φωτογραφίες στην ανάρτηση "Εξόρμηση για κάστανα".

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
15.05.2013
Le syndrome de Peter Pan - Elisa Tovati

Ξεκινάμε άλλη μια χαρούμενη μέρα με ένα αισιόδοξο τραγούδι που ερμηνεύει η Elisa Tovati.

Περισσότερα...
14.10.2012

Adele - Skyfall

Adele - Skyfall

Η νέα δημιουργία της Αdele και του Paul Epworth, που είναι και το μουσικό θέμα της νέας ταινίας του James Bond, ανέβηκε στη σελίδα της τραγουδίστριας πριν 10 ημέρες, στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ης επετείου των ταινιών του πράκτορα 007.

Περισσότερα...
18.02.2013

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις βάφουμε σε διάφορα χρώματα, βάζουμε μαξιλαράκια και δημιουργούμε μια μοναδική τραπεζαρία, πρωτότυπη και με στιλ.

Περισσότερα...
05.06.2013

Στολισμός γάμου σε αποχρώσεις λευκού - κίτρινου

Στολισμός γάμου σε αποχρώσεις λευκού - κίτρινου

Το λευκό και το κίτρινο είναι ένας πολύ όμορφος και αρκετά πρωτότυπος χρωματικός συνδυασμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το στολισμό του γάμου σας.

Περισσότερα...
31.10.2013

OneRepublic - Good Life

OneRepublic - Good Life

Mια μουσική καλημέρα για μια όμορφη μέρα και μια καλή ζωή!

Περισσότερα...
29.03.2013

Αυτές οι ξαφνικές μαγικές αποδράσεις..Ο χρόνος σταμάτησε στην Αγία Κυριακή Πηλίου

Αυτές οι ξαφνικές μαγικές αποδράσεις..Ο χρόνος σταμάτησε στην Αγία Κυριακή Πηλίου

Πιστεύω ότι ο καθένας μας μπορεί και οφείλει να φτιάχνει τον δικό του μικρό παράδεισο όπου ζει, για να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο όμορφη. Υπάρχουν όμως κάποια μέρη που είναι μικροί παράδεισοι από μόνα τους, που από το πρώτο βήμα που θα κάνεις, νιώθεις αυτές τις μαγικές δονήσεις που αναβλύζουν θετική ενέργεια.

Περισσότερα...
01.01.2013

Καλή Χρονιά!

Καλή Χρονιά!

Στην υγειά μας και Καλή Χρονιά!!

Περισσότερα...
08.11.2012

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Pancakes ολικής με μέλι, άχνη, μπανάνα και καρύδια

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο post, αυτή είναι μια σούπερ επιλογή για ένα πλήρες πρωινό που σου δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα!

Περισσότερα...
23.10.2013
Tι να φορέσω;

Πλησιάζουμε στο τέλος του φθινοπώρου, αλλά η θερμοκρασία μέσα στην ημέρα παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις. Η κατάλληλη απάντηση στην ερώτηση "Τι να φορέσω σήμερα;" δεν είναι άλλη από το ντύσιμο σε επίπεδα.

Περισσότερα...
01.02.2013
Πρόταση για το σαββατοκύριακο

Το Παζάρι Βιβλίου μετά την πολυετή παραμονή του στην πλατείτα Κλαυθμώνος και την ολιγοήμερη στάση του στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, έχει πλέον μετεγκατασταθεί στη πλατεία Κοτζιά. Ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και θα παραμείνει εκεί μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Περισσότερα...
16.10.2012
Το Μεγάλο Μυστικό

Από Το Μυστικό (The Secret) της Rhonda Byrne

Το Μεγάλο Μυστικό της Ζωής είναι ο νόμος της έλξης.

Περισσότερα...
22.04.2013
Today's tip

Ξεκινάμε να μετράμε αντίστροφα.. 13 και σήμερα;.. και φτάνουμε στο Πάσχα! Πώς περνάει έτσι ο καιρός; 

Περισσότερα...
14.10.2012
Η φύση στο σπίτι μας

Πείτε το μανία, ψύχωση, εμμονή αλλά σε κάθε εξόρμηση στο βουνό ή τη θάλασσα έχω την τάση να μαζεύω και κάτι, μια όμορφη πέτρα, ένα ξύλο σε περίεργο σχηματισμό, φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, κοχύλια, καρπούς, οτιδήποτε μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο του σπιτιού φέρνοντας τη φύση στο σπίτι.

Περισσότερα...
20.10.2013

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Δωρεάν ξεναγήσεις σε ναούς και μνημεία: Αδράξτε την ευκαιρία!

Μπορεί η σημερινή Κυριακή να είναι η τελευταία μέρα για το Open House Thessaloniki, όμως οι πολίτες της συμπρωτεύουσας έχουν ακόμα μια ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους μέσω του φθινοπωρινού κύκλου δωρεάν ξεναγήσεων σε ναούς και μνημεία που διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...
18.02.2013

Μπισκότα βρώμης με μαύρη σοκολάτα και cranberries

Μπισκότα βρώμης με μαύρη σοκολάτα και cranberries

ή αλλιώς Cookies Σοκολάτας για Tweety Girls, όπως ήταν ο τίτλος της συνταγής στο Tweety περιοδικό της μικρής μου ξαδέρφης.

Περισσότερα...
25.12.2012

Christmas table art

Christmas table art

Θυμάστε που λέγαμε ότι δε χρειάζεται να είναι μια ειδική περίσταση για να στρώσουμε ένα ωραίο τραπέζι; 

Περισσότερα...
13.08.2013
H φωτογραφία της ημέρας

Βροχή μετεώρων στα Μετέωρα.. 

Περισσότερα...
26.03.2013
Let's Do It Greece

Πόσο συχνά περπατάμε στο δρόμο και βλέπουμε κάτω χαρτιά μικρά και μεγάλα, πακέτα από τσιγάρα και τσίχλες, γόπες και παντός τύπου σκουπίδια;

  •  Συνέχεια!
Περισσότερα...
12.02.2013
Project: Οργάνωση μπαλκονιού

Η χθεσινή βόλτα στο super market της γειτονιάς ήταν αρκετή για να με ξεσηκώσει, να πάρουν τα μυαλά μου αέρα και να μπω σε ανοιξιάτικη διάθεση.

Περισσότερα...
03.04.2013
Ανεβαίνοντας στο Μέτσοβο

Στο δρόμο για το Μέτσοβο, πριν λίγες εβδομάδες...

Περισσότερα...
05.07.2013
The Babysitters Circus - Everything's Gonna Be Alright

Παρασκευή σήμερα και δε μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα χαρούμενο τραγούδι..

Περισσότερα...
01.02.2013
Depeche Mode - Heaven

Αναρτήθηκε χθες το βράδυ και σε λιγότερες από 24 ώρες ξεπέρασε τις 300.000 προβολές στο YouTube..

Περισσότερα...
14.04.2013
Happy Sunday!

Επιτέλους Κυριακή! Ωραία μέρα! Ήσυχη, ήρεμη, καθαρή.. Σήμερα δεν είναι η δράση καθαριότητας; Προλαβαίνουμε να ψάξουμε πού διοργανώνεται κάτι σχετικό στην περιοχή μας και να στηρίξουμε την εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του περιβάλλοντος. Κάποια στιγμή εξάλλου πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε δεδομένα όσα μας παρέχονται τόσα χρόνια δωρεάν.

Περισσότερα...