Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - "Φλεγκιάδα" 2014

Αποφασίσαμε με το βασικό μόνιμο συνοδοιπόρο να ξεκινήσουμε τις ορεινές περιπλανήσεις του 2014 απ΄τις δρακόλιμνες Φλέγκα, να τις απολαύσουμε και να τις φωτογραφίσουμε όσο ακόμη υπάρχει χιόνι, ελπίζοντας παράλληλα να είμαστε οι πρώτοι που θα τις επισκεφτούν για φέτος (μεγάλος στόχος!!!).

Έτσι Κυριακή πρωί 11/5 στις 10 περίπου είμαστε κάτω απ' την ψηλότερη κορφή του Μαυροβουνίου, δίπλα στη λίμνη των πηγών του Αώου, γνωρίζοντας ότι ακριβώς πάνω και μπροστά απ' την κορυφή είναι οι δρακόλιμνες. Επιλέγουμε μάλιστα να ανέβουμε "καρφί" και όχι απ΄τη διαδρομή που ακολουθήσαμε προ 2 ετών.

DSCN7514

DSCN7535

Στο ξεκίνημα η ανηφόρα γλυκιά και το μέρος ανοιχτό, όλο πανέμορφα λιβάδια γεμάτα νερά και λουλούδια. Μια μικρή μάλλον εποχική λιμνούλα η "Λα Λιαγκούνου", ( τοπική βλάχικη ονομασία) που σημαίνει "στην κούνια", αποτελεί την πρώτη στάση για φωτογραφίες και λίγες ανάσες.

DSCN7553

Το τοπίο συμπληρώνει η Λίμνη του Αώου, που με φόντο τα χιονισμένα Τζουμέρκα δημιουργεί καταπληκτική εικόνα.

DSCN7543

DSCN7573

Από δω και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Κοιτώντας προς την κορυφή που φαντάζει κοντά, η ανηφόρα ξεκινάει απότομα και όσο ανεβαίνεις γίνεται ακόμη πιο απότομη. Σου κόβει λίγο την όρεξη (και την ανάσα) αλλά πρέπει να συνεχίσεις. Εννοείται ότι μονοπάτι δεν υπάρχει και... ανεβαίνεις... ανεβαίνεις με παρέα τα πελώρια ρόμπολα, αργά αλλά σταθερά. Κουράστηκες; Δεν κάθεσαι, απλά στέκεσαι λίγο, ηρεμείς την αναπνοή σου και παίρνεις καινούρια δύναμη απ΄τη θέα που έχεις πίσω σου, καθώς η λίμνη έχει αποκαλυφθεί σχεδόν ολόκληρη. Κοιτάζεσαι με το συνοδοιπόρο και μόνο με τα μάτια ο καθένας επιδοκιμάζει την επιλογή και την απόφαση για τη σημερινή ανάβαση. Μα τι ομορφιά είναι αυτή!

DSCN7601

DSCN7605

Ξανά λοιπόν στην ανηφόρα και σε λίγο τα χιόνια που φαινόταν από χαμηλά στην κορυφή αρχίζεις να τα πατάς, άρα όπου να 'ναι φτάνουμε.

DSCN7580

DSCN7595

DSCN7607

Πράγματι σε 2,5 ώρες περίπου είμαστε στην κορυφή του Μαυροβουνίου σε υψόμετρο 2.159 μέτρα, έχοντας καλύψει την υψομετρική διαφορά των 820 μέτρων. Κάτω στη λίμνη το υψόμετρο είναι 1.340 μέτρα και είναι η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας θαρρώ. Βέβαια οι συχνές στάσεις για φωτογραφίες μας έκαναν να χασομερήσουμε λίγο, αλλά μήπως μας κυνηγάνε κιόλας;

DSCN7610

Να 'μαστε λοιπόν στην κορυφή, απόλυτη ησυχία, μέρα καταπληκτική και χιόνι; Ατελείωτο απ΄τη μεριά των δρακόλιμνων οι οποίες ίσα που ξεχωρίζουν. Μισοπαγωμένες και γεμάτες χιόνι. Μα πόσο χιόνι ρίχνει εδώ πάνω αναρωτιόμαστε... Υπάρχουν φοβερά ανεμοσούρια, χιονοστιβάδες και είναι αδύνατο να κατέβεις στις δρακόλιμνες. Μόνο με σκι κατεβαίνεις. Οπότε τις κοιτάμε από ψηλά και μόνο.

DSCN7612

DSCN7613

DSCN7619

Η θέα εκπληκτική, τα γύρω κοντινά βουνά στέκονται μεγαλόπρεπα: Τύμφη, Σμόλικας, Βασιλίτσα, το Αυγό, οι Μπάλτσες και νότια τα Τζουμέρκα, όλα μας "χαιρετάνε".

DSCN7620

DSCN7621

DSCN7622

DSCN7649

Καθόμαστε στην κτιστή πεζούλα και το απολαμβάνουμε. Ίχνη άλλων φετινών επισκεπτών δεν φαίνονται, άρα μάλλον πετύχαμε τον στόχο μας συνολικά. Ανεβήκαμε και μάλιστα πρώτοι!

Σαν κάτι να ακούγεται... Ομιλίες; Αφουγκραζόμαστε, Κοιταζόμαστε... λες να ανεβαίνουν και άλλοι; Και τι βλέπουν σε λίγο τα μάτια μας... Μια παρέα τριών ποδηλατιστών που με τα ποδήλατα στην πλάτη ανέβηκαν εδώ πάνω.

DSCN7631

Είναι να μη τους καλωσορίσεις, να μη τους θαυμάσεις και να μη τους χειροκροτήσεις; Έκπληκτοι κι αυτοί και εμείς το καλαμπουρίσαμε δεόντως. Μπράβο παλικάρια εμείς, μπράβο αυτοί σε μας καθότι έχουμε σχεδόν τα διπλάσια χρόνια τους και όλα καλά. Στη φράση "τι όμορφα που είναι εδώ πάνω"... ένας απ΄τους ποδηλάτες, ο μεγαλύτερος λέει "δεν υπάρχει άσχημο βουνό", πράγματι το καθένα έχει τη χάρη του. Μάλλον κάποια τέτοια εικόνα θα είχε στο μυαλό του ο στιχουργός του τραγουδιού που λέει "καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη, ποιος είδε βάρκα στο Χελμό, στο Μέτσοβο βαπόρι..."

Χορτασμένοι λοιπόν γενικώς, ξεκινάμε την αντίστροφη ακριβώς πορεία για κάτω και σε μιάμιση ώρα είμαστε στο αυτοκίνητο, έχοντας "οδηγό" συνέχεια την πανέμορφη λίμνη του Αώου. Σε πολλά σημεία η κατηφόρα είναι χειρότερη απ' την ανηφόρα. Κοιτάμε προς την κορυφή ξανά και λέμε "καλά ανεβοκατεβήκαμε σήμερα πραγματικά ή το ονειρευτήκαμε";

Καλή αρχή λοιπόν και... έπεται η συνέχεια.

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Οκτώβριος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
04.10.2014

Οι φίλοι μου τα ζώα

Οι φίλοι μου τα ζώα

Παγκόσμια ημέρα των ζώων σήμερα και θυμήθηκα τον καλό μου αδερφό που σε ένα παλιότερο e-mail του με οικογενειακές φωτογραφίες έβαλε τον τίτλο "Η οικογένειά μου κα άλλα ζώα". Κι επειδή το μήνυμα είχε αποδέκτες όλα τα μέλη της οικογένειας, προς αποφυγή παραξηγήσεων, έσπευσε να επισημάνει ότι ο τίτλος του είναι δανεικός από το σχετικό βιβλίο του Τζέραλντ Ντάρελ. Ομολογώ ότι από τότε μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να το διαβάσω το βιβλίο, κάτι που δεν έτυχε ως τώρα... αλλά πού θα πάει! Ας μην ξεφεύγω από το θέμα όμως.

Περισσότερα...
25.10.2014
15 πράγματα που δείχνουν ότι είμαστε συναισθηματκά ώριμοι

Πόσο εύκολο είναι να καθορίσει κανείς τους παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο αισθανόμαστε επιτυχημένοι, πλήρεις ή ευτυχισμένοι; Πόσες φορές συζητάμε με φίλους ή σκεφτόμαστε σε φάσεις περισυλλογής και προσωπικών αναζητήσεων τι είναι αυτό που φέρνει την ευτυχία, αν είμαστε ικανοποιημένοι με όσα έχουμε, τι μπορεί να μας προσφέρει περισσότερη χαρά... Σκέψεις χωρίς τελειωμό.

Το άρθρο που συνάντησα τυχαία στο laspas.gr δίνει μια ενδιαφέρουσα οπτική σε αυτούς τους προβληματισμούς. Κρατάω κάποια στοιχεία που μου έμειναν και προσθέτω τη δική μου προσέγγιση στα πράγματα. Ας μπούμε σε σκέψεις.

Περισσότερα...
03.04.2013
Στολισμός γάμου

Άλλη μια ωραία ιδέα που μπορείτε να ενσωματώσετε στο στολισμό του γάμου σας.

Περισσότερα...
02.07.2013

Χειροποίητα αξεσουάρ γραφείου

Χειροποίητα αξεσουάρ γραφείου

Έχετε σκεφτεί να εξοπλίσετε το γραφείο σας με τις δικές σας κατασκευές;

Περισσότερα...
21.02.2014
BRIT Awards 2014

Mετά τα Grammy απονεμήθηκαν δύο μέρες πριν στην Ο2 αρένα στο Λονδίνο τα BRIT Awards 2014, δηλαδή τα βρετανικά μουσικά βραβεία για τη χρονιά που πέρασε.

Περισσότερα...
01.11.2012

Αλλάζω μαλλιά… αλλάζω διάθεση!

Αλλάζω μαλλιά… αλλάζω διάθεση!

Μαύρα, καστανά ή ξανθά, βαμμένα ή φυσικά, ίσια ή σγουρά, τα μαλλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας εμφάνισης (και της αντρικής φυσικά αλλά εδώ ας επικεντρωθούμε στις γυναίκες και σε επόμενο post θα μιλήσουμε και για τους άντρες). Για πολλές γυναίκες μια αλλαγή στα μαλλιά πηγάζει από την ανάγκη για ανανέωση και συνήθως συνεπάγεται βελτίωση της διάθεσης και της ψυχολογίας.

Περισσότερα...
31.03.2014

Της χαράς μαγαζί

Της χαράς μαγαζί

Ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ και δε βαριέμαι ν' ακούω... Ένα τραγούδι για να ξεκινήσουμε όμορφα την εβδομάδα μας.

Περισσότερα...
15.11.2013
John Newman - Love Me Again

Καλημέρα! Η Παρασκευή είναι εδώ και αυτό μόνο είναι αρκετό για να μας φτιάξει η διάθεση. Ξεκινάμε λοιπόν την ημέρα μας με μουσική. 

Περισσότερα...
10.05.2013

Η φακή αλλιώς..

Η φακή αλλιώς..

Όσο ο καιρός μας το επιτρέπει ακόμη, μια και η θερμοκρασία έπεσε λιγάκι αυτές τις μέρες, και στο πλαίσιο της αποτοξίνωσης από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος των τελευταίων ημερών, τι λέτε να μαγειρέψουμε ένα από τα αγαπημένα μας όσπρια;

Περισσότερα...
04.04.2015

Λαμπάδες maresei

Λαμπάδες maresei

Όπως ήδη αναφέραμε, φέτος ήταν η πρώτη φορά που τα κορίτσια του maresei.gr αποφασίσαμε να φτιάξουμε μόνες μας τις λαμπάδες για τα πνευματικά μας παιδιά αλλά και για αγαπημένους φίλους!

Μας αρέσει πολύ να δημιουργούμε άλλωστε και μετά την εμπειρία των βαπτιστικών πακέτων, η δημιουργία των χειροποίητων λαμπάδων ήταν σχεδόν δεδομένη. Δεν χρειάστηκε 2η σκέψη. Προμηθευτήκαμε τα κεριά και κάποια συμπληρωματικά υλικά και λάβαμε δράση.

Ήδη σας έχουμε παρουσιάσει την πρώτη maresei λαμπάδα για τη βαπτιστήρα μιας φίλης μας. Σειρά σήμερα έχουν οι λαμπάδες που δημιουργήθηκαν για ένα ζευγάρι φίλων μας. Στόχος μας, πέρα από το να τους χαρίσουμε χαμόγελα, ήταν να τους θυμίσουμε το γαμήλιο ταξίδι τους στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη. Είχαμε άλλωστε τα υλικά από τη δημιουργία της λαμπάδας που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη ροκ μικρή κυρία που ακούει στο όνομα Μαργαρίτα.

Περισσότερα...
18.08.2013

Ποιος λέει όχι στο καρπούζι;

Ποιος λέει όχι στο καρπούζι;

Δροσερό, νόστιμο και υγιεινό, το καρπούζι κερδίζει περίτρανα μια θέση σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Είτε ως σνακ είτε ως γεύμα είτε ως επιδόρπιο, το καρπούζι έχει φανατικούς οπαδούς.

Περισσότερα...
21.05.2013
Τι να φορέσω σήμερα;

Η σημερινή μας στιλιστική πρόταση δίνει απάντηση στο καθημερινό "τι να φορέσω" ερώτημα που με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει να μας βασανίζει σε ρυθμούς καλοκαιριού...

Περισσότερα...
16.04.2013

Μαγειρεύοντας

Μαγειρεύοντας

πολύχρωμα με πράσινες και κόκκινες πιπεριές..

Περισσότερα...
23.12.2012
Δαντελοπειραματισμοί με κρεμάστρες

Δοκιμές διακόσμησης σε μια retro εκδοχή... ένα μικρό διάλειμμα από τα χριστουγεννιάτικα ντεκόρ για να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα σας προτείνουμε.

Περισσότερα...
16.11.2013
Καλό σαββατοκύριακο

Καλημέρα και καλό μας σαββατοκύριακο!

Περιμένουμε τις προτάσεις για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου! Δείτε περισσότερα:

Περισσότερα...
30.09.2015
Η πετρόσουπα

Καινούρια στο σπορ των παραμυθιών, μόλις που θυμάμαι μερικά από τα παραδοσιακά παραμύθια κι αυτά αποσπασματικά από τα δικά μου παιδικά χρόνια... Άρχισα όμως να ψάχνομαι τους τελευταίους μήνες γιατί το θέμα με αφορά πλέον άμεσα. Εξάλλου είναι αρκετά συνηθισμένη η "κόντρα" μεταξύ παραδοσιακών και σύγχρονων παιδικών παραμυθιών και ομολογώ ότι ακόμα δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη άποψη.

Περισσότερα...
06.04.2013

Σ' αγαπώ θα πει...

Σ' αγαπώ θα πει...

Σου δίνω μέσα μου χώρο
Σ' αγαπώ θα πει
σού δίνω μέσα μου χώρο
δίνω την ψυχή
σαν να είναι απλό δώρο
Σ' αγαπώ θα πει
θα ειμ' εγώ ο άνθρωπός σου
Σ' αγαπώ θα πει
μ' αρέσει να 'σαι ο εαυτός σου

Περισσότερα...
06.06.2013
Μια όμορφη έκπληξη

Μια βόλτα στη φύση αυτή την εποχή μπορεί να κρύβει μια σειρά από πανέμορφες εκπλήξεις! Πράσινο σε όλες τις αποχρώσεις, λουλούδια ανθισμένα, λιβάδια ολόκληρα... να μη σταματάς να τα κοιτάς... να μη χορταίνεις να τα περπατάς...

Περισσότερα...
06.06.2016

All about my Cakes: Όλες οι συνταγές συγκεντρωμένες

All about my Cakes: Όλες οι συνταγές συγκεντρωμένες

Όπως ίσως έχετε καταλάβει, τα κέικ τα λατρεύω! Μ' αρέσουν τόσο πολύ! Και μ' αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές, να κάνω δικές μου παραλλαγές, να προσαρμόζω τα υλικά που έχω στο σπίτι, ενώ συχνά απλώς σκέφτομαι "Τι θα ήθελα να έχει μέσα το κέικ μου; Τι θα ήθελα να φάω;" και με οδηγό την απάντησή μου, τροποποιώ μια κλασική συνταγή.

Επειδή λοιπόν έχουμε πολλές συνταγές για κέικ στη σελίδα, για να  μην παιδεύεται όποιος ψάχνει, είπα να τις συγκεντρώσω σε αυτή την ανάρτηση. Βέβαια, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και άλλες κεϊκοσυνταγές, οπότε όταν βρίσκω χρόνο θα ανανεώνω την παρούσα ανάρτηση.

Περισσότερα...
28.05.2014

Cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ & βανίλια

Cupcakes σοκολάτας με άρωμα καφέ & βανίλια

Γι αλλού ξεκίνησα κι αλλού η φαντασία με πήγε... και προέκυψαν αυτά τα "όσο και αν φάω, δεν τα βαριέμαι" cupcakes. Ίσως φταίει που ενώ είναι εντελώς σοκολατένια έχουν ένα διακριτικό άρωμα βανίλιας, εμπλουτισμένο με τη γεύση του καφέ. Υπέροχα!

Περισσότερα...
16.04.2013
Today's tip

Η ευτυχία είναι επιλογή και κατάκτηση. Θέλει προσπάθεια, θέλει τόλμη, θέλει δύναμη, θέλει στόχο κι εμπειρίες. Να μερικές σκέψεις ακόμα...

Περισσότερα...
20.03.2016

Domino με ζωάκια για μικρά παιδιά

Domino με ζωάκια για μικρά παιδιά

Άλλο ένα παιχνίδι που προσφέρεται τόσο για καλοπέραση μικρών μεγάλων όσο και για μεταφορά.

Το γνωστό σε όλους μας domino που δέχθηκε ο Φίλιππος ως δώρο στα γενέθλιά του από μια έμπειρη μαμά, προσαρμοσμένο στην ηλικία του! Domino με ζωάκια!

Περισσότερα...
25.10.2013

Open House 2013: Εντυπώσεις

Open House 2013: Εντυπώσεις

Το OPEN HOUSE THESSALONIKI άνοιξε για δεύτερη φορά τις πόρτες του...

Περισσότερα...