Φάε μπρόκολο... είναι φάρμακο!
Μπρόκολο... μπλιαχ... Έτσι έλεγα από παιδί. "Άκου μπρόκολο! Και γενικά ε όχι να φάω και σαλάτα! Τι να την κάνω τη σαλάτα, δε μ' αρέσουν οι σαλάτες, δε θέλω να φάω, όχι μαμά δε θα φάω με το ζόρι... ούτε τις πέντε ντομάτες που μου έβαλες στο πιάτο, δε θέλω να φάω καθόλου"... και να τα δράματα κάθε μεσημέρι!
Ευτυχώς μεγαλώνοντας, έμαθα να τρώω και σαλάτες. Αγγουροντομάτα στην αρχή, να και λίγο μαρούλι μετά, άντε να δοκιμάσω και λίγο λάχανο, και λίγο μπρόκολο... Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τώρα, που η σαλάτα δε λείπει από κανένα γεύμα. Μια από τις αγαπημένες μου, που είναι και της εποχής, είναι το μπρόκολο.
Τι θρεπτική αξία έχει; Η μαμά λέει ότι το μπρόκολο είναι φάρμακο. Και αφού το λέει η μαμά, κάτι θα ξέρει :)
Ωστόσο, έψαξα και βρήκα περισσότερα, οπότε ήρθε η ώρα για μάθημα ;)
Το μπρόκολο που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Είναι πρώτο στη λίστα των λαχανικών που καταναλώνουν τα άτομα με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα καρκίνου του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, οπότε βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που με συστηματική κατανάλωση μπορούν να μας παρέχουν λαμπερή επιδερμίδα.
Είναι καλή πηγή ασβεστίου, οπότε βοηθάει στην υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Με τις φυτικές είναι που περιέχει και τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και κατ' επέκταση προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Έξτρα πλεονέκτημα: Έχει και ελάχιστες θερμίδες.
Nα μάθουμε και λίγη ιστορία
Το μπρόκολο με την ιταλική καταγωγή, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους, αργότερα έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σταδιακά εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον υπόλοιπο κόσμο, με ολοένα αυξανόμενη παραγωγή. Σήμερα καταναλώνεται ευρέως σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας παράγεται σχεδόν παντού και μπορείτε ανά πάσα στιγμή να βρείτε έναν μπροκολο-παραγωγό στη λαϊκή αγορά της περιοχής σας που θα έχει στον πάγκο του τρυφερά μπροκολάκια.
Μαγείρεμα
Τρώγεται σαν σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι αλλά μπορεί να αποτελεί ένα από τα συστατικά σε διάφορες συνταγές ζυμαρικών. Επιπλέον, συνοδεύει εξαιρετικά κρεατικά ή ψάρι, ενώ μπορούμε να φάμε και μπρόκολο ογκρατέν. Προσωπικά, το προτιμώ ως σαλάτα και νομίζω ότι ταιριάζει πολύ και με τα όσπρια. Το βασικό είναι να προσέχουμε το χρόνο βρασμού. Καλό είναι το μπρόκολο να κρατάει τη ζωντάνια του, αν θέλουμε να κρατάει και τα θρεπτικά συστατικά του!
Πηγές: Iatronet & Clickatlife