Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ενήλικες και ανεξάρτητοι ή παιδιά για μια ζωή;

Από τη φίλη και γλυκιά μαμά Ζ.Λ. και τη μικρή της κόρη, πάμε σε μια πιο μεγάλη κόρη, ολόκληρη γυναίκα πια, την Παυλίνα μας, που εκφράζει σκέψεις περί ενηλικίωσης... Σκέψεις που προσωπικά θεωρώ πως ειδικά στις μέρες μας κάνουν όλοι οι συνομήλικοί της και οι τουλάχιστον κατά μια πενταετία μεγαλύτεροί της.

"Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία αποδέχεται το 18ο έτος της ηλικίας μας, ως έτος ενηλικίωσης. Είναι η ηλικία κατά την οποία φαίνεται πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις για τη ζωή μας που θα την καθορίσουν, να ζήσουμε μόνοι μας, να δουλέψουμε νόμιμα, να διαχειριστούμε χρήματα. Αναρωτιέμαι αν όλα τα παραπάνω αρκούν για να χαρακτηριστώ ενήλικας και ανεξάρτητη.

Από την πρώτη μέρα στο σχολείο μας προετοιμάζουν για τις πανελλαδικές και μας πείθουν ότι αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας και το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Να μπούμε στο πανεπιστήμιο και να φύγουμε από το σπίτι μας, να ζήσουμε μόνοι μας, χωρίς έλεγχο και ανεξάρτητα. Να αρχίσει η ζωή μας, όπως αυτή πρέπει να είναι. Όντας φοιτήτρια θέλω να σας πω ότι δεν είναι ψέματα. Είναι τρομερό να ζεις μόνος σου, να είσαι υπεύθυνος για την καθαριότητα του σπιτιού σου, για το φαγητό σου, για την υγεία σου. Όλα εξαρτώνται από σένα και το λάθος σου το αντιμετωπίζεις πια μόνος, που είναι πολύ χειρότερο από τη γκρίνια της μαμάς.

Ναι ανεξαρτητοποιήθηκα σε μεγάλο βαθμό και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου που βιώνουν κάτι αντίστοιχο συμφωνούν μαζί μου. Δε μπορώ να πω, όμως, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή του «ζω μόνος μου». Ανεξαρτητοποιείσαι στα θέματα σπιτιού και αυτοπροστασίας, όχι, όμως, στο θέμα επιβίωσης. Όσα χιλιόμετρα μακριά και να είσαι, είσαι πάντα το παιδί των γονιών σου. Που πάντα σε στηρίζουν και σε αγαπούν και σου στέλνουν τα λεφτάκια τους γιατί «μια φορά έρχονται τα φοιτητικά τα χρόνια και πρέπει να τα χαρείς, και εμείς θα στερηθούμε για να τα περάσεις καλά». Από μόνη της η παραπάνω φράση που η πλειοψηφία των φοιτητών ακούει σπάει την ανεξαρτησία μας και μας καθιστά εξαρτημένους.

Όχι για πάντα. «4 χρόνια», μου είπαν, «διαρκεί η σχολή σου, έχεις και έναν παραπάνω. Μετά δουλειά». Όταν έφτασε αυτό το «μετά δουλειά» κατάλαβα πολλά. Τώρα σπάει η γυάλα, τώρα πρέπει να μάθω να προστατεύομαι από τα χαστούκια και τις απορρίψεις της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Γιατί ενηλικιώνεσαι για όλους από το 18ο έτος της ηλικίας σου αλλά στα 22,5 είσαι ακόμη μικρός και άπειρος και δεν έχεις ζήσεις τίποτα. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στη δουλειά. Αναφέρομαι στο πως σε αντιμετωπίζουν οι φίλοι των γονιών σου, οι συγγενείς, ο ευρύτερος κύκλος. Τελικά τίποτα δεν άλλαξε από την ημέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και δειλά αποφάσισα τι θα ήθελα μάλλον να κάνω στη ζωή μου. Μάλλον άλλαξε κάτι, ότι τώρα αναφερόμαστε σε πτυχίο και όχι σε σχολείο και ότι το μετά τώρα είναι δύσκολο ενώ τότε ήταν εύκολο.

Παραλήρημα όλο το παραπάνω. Κλασσικά... απλά σκέφτομαι ότι δε θέλω να τα παιδιά μου να ζήσουν στο καλούπι που η κοινωνία ετοιμάζει για αυτά αλλά δεν τα προετοιμάζει καταλλήλως για αυτό. Ανεξαρτησία δεν είναι μόνο η δυνατότητα να μένεις μόνος σου αλλά και η δυνατότητα να βγάζεις τα λεφτά σου και να τα διαχειρίζεσαι όπως θες. Το να αφήσεις τους γονείς σου πίσω και να φύγεις δε σε καθιστά ενήλικο. Γιατί στο κάτω κάτω όπου και να πας πάντα εκεί θα γυρνάς στην πρώτη δυσκολία. Στη μαμά και στον μπαμπά.

Όλα στη ζωή είναι εμπειρίες και πρέπει έτσι να κρατάμε τις στιγμές. Όμως, έννοιες όπως ανεξαρτησία και ενηλικίωση δεν καθορίζονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Κάποιος στα 18 είναι έτοιμος για αυτά, κάποιος άλλος, όμως, όχι. Αυτός που αργεί να αισθάνεται καλά γιατί δίνει παράταση στην ανέμελη ζωή του και αυτός που βιάζεται να είναι περήφανος που νωρίς μπόρεσε να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Καμία ηλικία δεν μπορεί να καθορίσει το πώς ζούμε, τις ανάγκες μας και την ωριμότητά μας.

Εγώ δεν ντρέπομαι να πανικοβληθώ που η ζωή μου αλλάζει, ούτε να ζητήσω παρηγοριά στην αγκαλιά των γονιών μου. Το θέμα είναι, εξάλλου, τελικά να τα καταφέρνεις και να ακολουθείς το δρόμο που εσύ διαλέγεις για σένα και όχι κάποιος άλλος".

Φωτογραφία

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
28.12.2012
Ένα πρωτότυπο φωτιστικό

Μετά το χειροποίητο πορτατίφ στο κομοδίνο των φίλων μας, ας δούμε και ένα διαφορετικό φωτιστικό οροφής φτιαγμένο από μπουκάλια κρασιού.

Περισσότερα...
16.11.2012

The Cure - Friday I'm In Love

The Cure - Friday I'm In Love

We love Fridays! Μας αρέσουν οι Παρασκευές!

Ξυπνάμε με άλλη διάθεση και περιμένουμε το Σαββατοκύριακο...

28.02.2013

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Ξανά-σκέψου την Αθήνα

Χθες το μεσημέρι παρακολουθήσαμε με έντονο ενδιαφέρον την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού "Re-think Ahens" - "Ξανά-σκέψου την Αθήνα" στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αποτελέσματα που φαίνεται να δίνουν ένα νέο όραμα και μια νέα διάσταση στην πρωτεύουσα.

Περισσότερα...
22.02.2014

Έφτασαν οι Απόκριες!

Έφτασαν οι Απόκριες!

Για πότε έφτασαν οι Απόκριες φέτος, ούτε που το κατάλαβα!

Και όμως ήρθε η Τσικνοπέμπτη, πέρασε, μας άφησε αναμνήσεις... και οδεύουμε προς την εβδομάδα των Αποκριών που τα καρναβαλάκια γεμίζουν τους δρόμους, τα πάρτι είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλα τα καταστήματα, ο χορός πολύς και η χαρά διάχυτη!

Περισσότερα...
11.12.2012

The Baseballs - Let It Snow

The Baseballs - Let It Snow

Μας το πρότεινε μια φίλη μας που ξέρει από μουσική και πολύ μας άρεσε! Μα τι ωραία διασκευή και τι ωραίο βίντεο! Ταιριάζει δε απόλυτα με το κλίμα των ημερών..

Περισσότερα...
17.11.2016

34oς Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και όχι μόνο…: Μια ανεπανάληπτη εμπειρία

34oς Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας και όχι μόνο…: Μια ανεπανάληπτη εμπειρία

Για όσους μας παρακολουθείτε σε facebook και instagram είδατε ήδη κάποιες φωτογραφίες μας από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016. Σήμερα θα σας περιγράψω αναλυτικά την εμπειρία μου.

Περισσότερα...
07.02.2013

Incognito - Don't you worry 'bout a thing

Incognito - Don't you worry 'bout a thing

Καλημέρα και μην ανησυχείτε για τίποτα! Απλά ανεβάστε την ένταση και απολαύστε μαζί μας τους μοναδικούς Incognito, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα θα είναι στη χώρα μας, να διασκευάζουν το "Don't You Worry 'bout a Thing".

Περισσότερα...
03.05.2013

Food styling με τα βαμμένα κόκκινα αυγά

Food styling με τα βαμμένα κόκκινα αυγά

Κάθε χρόνο βάφουμε αυγά.. βάψαμε και φέτος, κάθε χρόνο τσουγκρίζουμε και τρώμε αυγά μετά την Ανάσταση, τρώμε και στο πασχαλινό τραπέζι, θα φάμε και φέτος... και μετά κανείς δεν τιμάει τα υπόλοιπα βαμμένα αυγά.. Μένουν στη γυάλα, πάνω στο τραπέζι, περνάνε οι μέρες, μπαίνουν στο ψυγείο και μένουν εκεί... τρώμε από κανένα αλλά τα τελευταία συνήθως καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων..

Περισσότερα...
08.04.2015

Για τον Αχιλλέα

Για τον Αχιλλέα

Λίγο μετά τη Μάγια, τη Μαργαρίτα και τον Φίλιππο, τη λαμπάδα του παρέλαβε και ο Αχιλλέας. Τελικά το project "φτιάχνουμε δικές μας λαμπάδες" έγινε ένα από τα αγαπημένα μας diy projects.

Περισσότερα...
24.12.2014

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σιγοτραγουδώντας το "πλάθω - πλάθω κουλουράκια" φτιάξαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μπισκοτάκια κανέλας και μοιράσαμε σε φίλους και γνωστούς. Είναι νόστιμα, είναι τραγανά, είναι εύπλαστα, είναι παιχνίδι όταν έχεις και παιδιά να ασχολούνται... είναι και νηστίσιμα για όσους μπαίνουν και στο θρησκευτικό πνεύμα των ημερών. Είναι για όλους ;)

Περισσότερα...
18.06.2013
In The Summertime

Τι καλύτερο από το να ξεκινήσουμε τη μέρα μας μουσικά και άκρως καλοκαιρινά; In the Summertime!

Περισσότερα...
03.08.2013
Ανθισμένη Καλημέρα

Πόσο μ'αρέσουν τα φρέσκα λουλούδια!

Περισσότερα...
24.11.2013
Katerine Duska - One in a Million

Πολλά μπράβο στην Κατερίνα Ντούσκα! Η οποία σίγουρα είναι "One in a Million".

Περισσότερα...
21.12.2015

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο πιάτο

Μια ιδέα που μου άρεσε πολύ για να κάνουμε τα τραπέζια των επόμενων ημερών ακόμη πιο γιορτινά. Christmas table art!

Περισσότερα...
20.10.2012

Leftover Cuties - When you're smiling

Leftover Cuties - When you're smiling

Άλλο ένα τραγούδι των Leftover Cuties, το οποίο μας μεταφέρει με νότες όλα όσα επιστημονικά τεκμηριώνονται στο βιβλίο των κ.κ. Χρηστάκη & Φόουλερ "Συνδεδεμένοι"!

Enjoy it, keep on smiling..

and the whole world will smile with you!

17.09.2015

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στην ψηλότερη κορυφή των Πιερίων

Ήταν υπόσχεση. Την είχαμε δώσει στην πρώτη μας κοινή ανάβαση στα Πιέρια. Δε μας έφτανε η πρώτη γνωριμία με το βουνό. Ανήσυχοι και ανικανοποιήτοι εκ φύσεως και οι δυο, θέλαμε κι άλλο. Θέλαμε να φτάσουμε στην κορυφή του.

Περισσότερα...
18.02.2015

Ιδέες για αποκριάτικες δημιουργίες

Ιδέες για αποκριάτικες δημιουργίες

Οι Απόκριες έφτασαν και μαζί τους πλησιάζει το πολυπόθητο τριήμερο. Πάρτι, εκδηλώσεις, παρέλαση, ξέφρενος χορός, οικογενειακές στιγμές... όλα θα χωρέσουν μέσα στο προσεχές τριήμερο.

Σας έχουμε μερικές προτάσεις για δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά ή για εμπνευσμένες κατασκευές για μικρούς και μεγάλους οπαδούς του Καρναβαλιού. Δείτε ιδέες και αναλάβετε δράση ακόμα και για κατασκευές της τελευταίας στιγμής!

Περισσότερα...
26.06.2013
Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους σήμερα, 26 Ιουνίου. Το θέμα των ναρκωτικών είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της καθημερινότητας, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ιδιαίτερα στους κύκλους των νέων, είναι ο φόβος και ο τρόμος των γονιών.. Και σίγουρα η ανάγκη για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ζητήματος είναι άκρως επιβεβλημένη.

Περισσότερα...
25.01.2013

Ειρήνη Σκυλακάκη - Into the ocean

Ειρήνη Σκυλακάκη - Into the ocean

Παρασκευή σήμερα και ξεκινάμε την ημέρα μας με το χαρούμενο ρυθμό της Ειρήνης Σκυλακάκη!

Περισσότερα...
23.12.2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Βόλτα στο Μύλο των Ξωτικών - 2013

Χριστούγεννα χωρίς επίσκεψη σε χριστουγεννιάτικο χωριό γίνεται; Δε γίνεται!

Ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει φέτος στον Μύλο των Ξωτικών στα Τρίκαλα. Ανταποκριτές μας; Αγαπημένοι άνθρωποι που πήγαν, είδαν και μας ενημέρωσαν, στέλνοντάς μας και το απαραίτητο φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερα...
17.02.2013

Ξύλινες σκάλες στο στολισμό του γάμου

Ξύλινες σκάλες στο στολισμό του γάμου

Τις νέες χρήσεις μιας παλιάς ξύλινης σκάλας στη διακόσμηση του σπιτιού τις είδαμε πριν λίγες εβδομάδες. Οι εναλλακτικοί τρόποι χρήσης μιας σκάλας, όμως, δεν περιορίζονται μόνο εντός σπιτιού. Ακόμα και ο στολισμός του γάμου μπορεί να βασιστεί σε μια - δυο παλιές ξύλινες σκάλες. 

Περισσότερα...
28.09.2015

Στη φημισμένη Μακρυνίτσα

Στη φημισμένη Μακρυνίτσα

Ένα πανέμορφο, απίστευτα γραφικό χωριό, σχεδόν ανέπαφο από το πέρασμα του χρόνου, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από τον Βόλο, στο μαγευτικό Πήλιο. Νομίζω ότι οι λέξεις δεν αρκούν για να δώσουν μια πλήρη περιγραφή της Μακρυνίτσας. Δεύτερη φορά στον τόπο αυτό και δεύτερη φορά απόλυτα γοητευμένη από τον πηλιορείτικο χαρακτήρα του, το ιδιαίτερο ύφος του, την αρχοντιά του. Καταλαβαίνω απόλυτα τους φίλους που κατάγονται από δω και με τόση περηφάνια μιλούν για το χωριό τους.

Περισσότερα...