Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Δρόμοι Μανιταριού 2014 στη Λάβδα Γρεβενών

Εδώ και λίγα χρόνια στη χώρα μας υπάρχει ένα μουσείο διαφορετικό απ' τ' άλλα. Είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη φύση και σε είδη που μας προσφέρει απλόχερα, ένα μουσείο μανιταριών! Και πού αλλού θα μπορούσε να βρίσκεται αυτό το μουσείο, πέρα από την ευρύτερη περιοχή της Πόλης των Μανιταριών;

Στα ορεινά των Γρεβενών, λοιπόν, στο καταπράσινο χωριό που ακούει στο όνομα Λάβδα, τον Νοέμβριο του 2011 ιδρύθηκε Μουσείο Μανιταριών. Έκτοτε κάθε χρόνο, αρχές καλοκαιριού, διοργανώνονται εκδηλώσεις με θέμα τα Μανιτάρια. Φέτος οι "Δρόμοι του Μανιταριού" πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 30-31/5 και 1/6 και οδήγησαν στη Λάβδα μανιτραφόφιλους και εν γένει φυσιολάτρες.

Στο πανέμορφο χωριό φτάνει κανείς είτε μέσω του δρόμου που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας είτε μέσω του δρόμου που οδηγεί προς το Σπήλαιο Γρεβενών. Οι πινακίδες σε καθοδηγούν άνετα.

DSCN8329

DSCN8337

DSCN8340

Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, περιελάμβανε εξορμήσεις στη φύση για αναζήτηση - ταυτοποίηση μανιταριών, πεζοπορία, σεμινάρια, γευσιγνωσία αλλά και διασκέδαση. Βέβαια σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη φύση υπάρχει πάντα ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού, οπότε το μόνο αρνητικό ειδικά φέτος, ήταν η πρώιμη καρποφορία. Όπως μας ενημέρωσαν ο υπεύθυνος του Μουσείου κ. Δημήτρης Μπόλης και ο πρόεδρος των μανιταρόφιλων κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, τα μανιτάρια φέτος ήταν πολλά αλλά η καρποφορία τους δε συνέπεσε χρονικά με τις εκδηλώσεις. Οπότε τι να κάνουμε... με τον καιρό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς.

DSCN8347

DSCN8349

DSCN8356

DSCN8360

DSCN8362

Η αναζήτηση μπορεί να μην απέδωσε αλλά είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε σε μανιταρότοπους, να απολαύσουμε την καταπράσινη ανοιξιάτικη φύση, να δούμε πως οι τρουφοκυνηγοί εντοπίζουν την τρούφα, να κάνουμε νέες επαφές και γνωριμίες.

DSCN8376

DSCN8383

DSCN8389

DSCN8398

Η μη ανεύρεση μανιταριών καθόλου βέβαια δεν επηρέασε ούτε τη διάθεση των "Μανιταρόκ" ούτε και τη διάθεση του κόσμου. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου ένα καταπληκτικό γλέντι έκλεισε τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων.

DSCN8403

DSCN8415

Όμως η ορειβασία και ξενάγηση σε νέα μονοπάτια και οι μανιταρογεύσεις της τρίτης και τελευταίας μέρας ήταν άλλο πράγμα. Οι maître των μανιταριών έβαλαν όλη τους την τέχνη, έψησαν και μαγείρεψαν άγρια φυσικά μανιτάρια που μαζεύτηκαν σε άλλες περιοχές του ορεινού όγκου, η δε φιλοξενία και οι συνολικές εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές. Στήθηκε ένα ακόμη γλέντι και ακόμη "γλείφουμε" τα χέρια και τα χείλη μας... Πάντα τέτοια και του χρόνου ακόμη καλύτερα...

lavda2014 64

lavda2014 3

lavda2014 208

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
30.10.2014

Διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου

Διασχίζοντας το φαράγγι του Βίκου

Υπάρχει ένα μέρος στην Ήπειρο εξαιρετικά δημοφιλές στους απανταχού φυσιολάτρες για το μεγάλο βάθος του, τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει σε όσους τολμούν να το διασχίσουν. Γεωγραφικά ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και εντάσσεται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου που μαζί με τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Φυσικά μιλάμε για το φαράγγι του Βίκου, που έχει καταγραφεί στο βιβλίο Guinness ως το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο. Το βάθος του φαραγγιού ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα και έχει μήκος περίπου 12 χλμ. Το διασχίζει ο Βοϊδομάτης, παραπόταμος του Αώου. Σε φήμη συναγωνίζεται το φαράγγι της Σαμαριάς.

Στο φαράγγι του Βίκου θα σας ταξιδέψουμε σήμερα.

Περισσότερα...
09.08.2013
Οι ντυμένες κρεμάστρες

Η ιδέα για τις ντυμένες κρεμάστρες είναι παλιά. Εμένα πρώτη φορά με επισκέφτηκε στα 17-18 βλέποντάς τη σε κάποιο περιοδικό ως "αναμόρφωση της ντουλάπας σε μια πιο ρομαντική εκδοχή". Ξάφνου όλες οι κορδέλες που έβρισκα κατά καιρούς στο σπίτι έντυναν το πάνω ή το κάτω μέρος κάθε κρεμάστρας που είχα στη ντουλάπα μου. Ιδιαίτερα στη φοιτητική μου ντουλάπα σχεδόν δεν υπήρχε κρεμάστρα που να μην ήταν "ρομαντική".

Περισσότερα...
25.09.2012

Maraveyas ilegal - Το καλοκαίρι έφυγε

Maraveyas ilegal - Το καλοκαίρι έφυγε

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του φθινοπώρου από τον Κωστή Μαραβέγια και την μπάντα του.

Περισσότερα...
29.12.2012

Σοκολατένιες "λιχουδοκεϊκομπουκίτσες"

Σοκολατένιες "λιχουδοκεϊκομπουκίτσες"

Από αυτές που δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο μία!

Περισσότερα...
03.04.2014

Let's do it Greece 2014

Let's do it Greece 2014

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η καμπάνια "Let's do it Greece" έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά, να μας σηκώσει από τον καναπέ και να μας βγάλει από το σπίτι, περνώντας το μήνυμα ότι ένα καθαρό φυσικό και αστικό περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.

Περισσότερα...
25.01.2013
Οι προτάσεις μας για το σαββατοκύριακο

Δυστυχώς όλες οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο καιρός δε θα μας κάνει τη χάρη αυτό το σαββατοκύριακο. Βροχές και χιόνια στα ορεινά ίσως μας κλείσουν σπίτι. Αλλά και έτσι να είναι, δε θα το βάλουμε κάτω. Είναι μια καλή ευκαιρία να το ρίξουμε σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ταινίες και σίγουρα στο φαγητό...

Περισσότερα...
05.01.2013
Ταινία υπό το φως των κεριών

Όσοι μείναμε σπίτι, ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί, ανάβουμε κεράκια, σβήνουμε τα φώτα και πατάμε το play για να ξεκινήσει η ταινία που έχουμε επιλέξει..

Περισσότερα...
10.10.2014

Κοτοβραχάκια σπιτικά, ζουμερά και αφράτα

Κοτοβραχάκια σπιτικά, ζουμερά και αφράτα

Σήμερα έχουμε πρόταση για ολόκληρο το γεύμα σας! Σαλάτα για ορεκτικό, πατατούλες φούρνου σαν τηγανιτές και ζουμερές κοτομπουκιές παναρισμένες και μαγειρεμένες στο φούρνο. Δεν ξέρω αν πρόκειται για φαγητό σαββατοκύριακου αλλά είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να φάμε καλά στο σπίτι, ικανοποιώντας την ανάγκη μας για το λατρεμένο fast food, χωρίς να παίρνουμε τις αμέτρητες θερμίδες και τα λιπαρά του (αν και αυτά χρειάζονται κάθε τόσο).

Περισσότερα...
06.11.2012
Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο!

Ο άρχοντας της λατέρνας! Ο πιο παραδοσιακός καλλιτέχνης του δρόμου!

29.05.2017

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 4η στάση: Σπέτσες

Διακοπές 2016 - Αργοσαρωνικός - 4η στάση: Σπέτσες

Κοντεύουμε στις Σπέτσες. Η θάλασσα είναι γεμάτη βραχονησίδες ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Σπετσοπούλα. Η πρώτη εντύπωση σου μένει. Από τις πρώτες εικόνες "φτιάχνεσαι". Καθώς ζυγώνουμε, τη θάλασσα διασχίζουν ατελείωτα παλιά και καινούρια ιστιοφόρα με φουσκωμένα τα πανιά, θαλαμηγοί αλλά και μικρά θαλάσσια ταξί που πάνε βολίδα απέναντι στην Πελοπόννησο, στην Κόστα της Αργολίδας. Τις μέρες που φτάνουμε στο νησί διεξάγεται η Regata 2016 και αυτός είναι και ο λόγος που είχαμε δυσκολευτεί να βρούμε κατάλυμα. Στην αποβάθρα μας περιμένει ο ξενοδόχος να μας μεταφέρει στο ξενοδοχείο που βρίσκεται ψηλά.

Περισσότερα...
08.09.2016

Η Ανατολή κι ένας Νέος Διαγωνισμός ανατέλλει (ΕΛΗΞΕ)

Η Ανατολή κι ένας Νέος Διαγωνισμός ανατέλλει (ΕΛΗΞΕ)

Τη Victoria Hislop τη γνώρισα στο Νησί, την ακολούθησα πιστά στον Γυρισμό, την αγάπησα ακόμα πιο πολύ στο Νήμα, την προσπέρασα για κάποιο λόγο στον Τελευταίο Χορό, μα τη συνάντησα ξανά στην Ανατολή.

Περισσότερα...
27.07.2014

Με θέα το Αιγαίο - Λαϊκός αγώνας δρόμου στα παράλια Λάρισας

Με θέα το Αιγαίο - Λαϊκός αγώνας δρόμου στα παράλια Λάρισας

Στο πλαίσιο των τριήμερων καλοκαιρινών εκδηλώσεων με τίτλο "Με θέα το Αιγαίο", που διοργανώνονται για ακόμα μία χρονιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς και Τεμπών, την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 διεξήχθη λαϊκός αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων στην παραλία Αγιοκάμπου - Σωτηρίτσας - Βελίκας.

Περισσότερα...
09.02.2013
Ενδυματολογικές προτάσεις για ζευγάρια

Για να μην αφήνουμε παραπονεμένους και τους άντρες φίλους μας, οι τρεις εμφανίσεις που ξεχωρίσαμε στο Pinterest αυτή τη φορά αφορούν και τα δύο φύλα..

Περισσότερα...
05.06.2013
Τι να φορέσω;

Φτάνοντας η ώρα εκείνη που έχουμε πια γυρίσει σπίτι, ακούμε ατμοσφαιρική μουσική, χαλαρώνουμε, σκεφτόμαστε τις στιγμές της ημέρας που οδεύει πια προς το τέλος της και τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας και μέσα σ' όλα, έχουμε να ετοιμάσουμε και τα ρούχα... Τι θα φορέσουμε αύριο;

Περισσότερα...
20.10.2013

Η χαρά της βόλτας στο δάσος

Η χαρά της βόλτας στο δάσος

Μια βόλτα στο δάσος μπορεί να κρύβει πολλές εκπλήξεις! Όπως για παράδειγμα τα μανιτάρια...

Περισσότερα...
24.12.2012
Για τα κάλαντα

Στο χωλ του σπιτιού έχουν πάρει θέση από νωρίς το πρωί η πιατέλα με τα μελομακάρονα και τα κέρματα για τους μικρούς φίλους που σήμερα έρχονται με χαρά να μας πουν τα κάλαντα.

Περισσότερα...
21.10.2012

Leftover Cuties - Smile Big

Leftover Cuties - Smile Big

Όπως καταλάβατε πολύ μας αρέσουν οι Leftover Cuties αυτό το ΣΚ!

Ας τους ακούσουμε κι ας χαμογελάμε πλατιά!

Περισσότερα...
07.04.2013
Για την πασχαλινή διακόσμηση του σπιτιού

Ένα παλιό ποτιστήρι, μερικά φρέσκα ή αποξηραμένα λουλούδια, φυσικά σαν τα φρέσκα δεν έχει.., λίγη πρασινάδα, μια ωραία κορδέλα και λίγα διακοσμητικά πασχαλινά αυγά μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση και να κρεμαστούν στην εξώπορτα, σε ένα δωμάτιο, στον τοίχο του μπαλκονιού ή στην ιδανική περίπτωση που διαθέτουμε αυλή θα μπορούσαν να διακοσμούν το χώρο εκεί.

Περισσότερα...
01.02.2013

Σοκολατάκια με μανταρίνι και καρύδια

Σοκολατάκια με μανταρίνι και καρύδια

Διανύουμε την εβδομάδα γαστρονομίας, όπως θα έχετε μάλλον καταλάβει. Κάθε μέρα και μια συνταγή για δημιουργικούς κουζινοπειραματισμούς.

Περισσότερα...
12.02.2013
Project: Οργάνωση μπαλκονιού

Η χθεσινή βόλτα στο super market της γειτονιάς ήταν αρκετή για να με ξεσηκώσει, να πάρουν τα μυαλά μου αέρα και να μπω σε ανοιξιάτικη διάθεση.

Περισσότερα...
02.12.2012

Ένας πύργος από... σιμιγδάλι!

Ένας πύργος από... σιμιγδάλι!

Γλυκάκι θα φάμε σήμερα; 

Περισσότερα...
01.02.2014

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Το wallpaper του Φεβρουαρίου

Υποδεχόμαστε τον Φεβρουάριο με το νέο wallpaper του maresei.gr, που είναι εδώ για να μας θυμίζει το παιδί που κρύβεται μέσα μας.

Περισσότερα...
07.08.2013

Τα τυχερά των ψαράδων

Τα τυχερά των ψαράδων

Ξυπνάνε νωρίς, πολύ νωρίς, πριν φέξει, παίρνουν τα μπογαλάκια τους κι ένα κολατσιό και μπαίνουν στη βάρκα με την ελπίδα να πιάσουν ψάρια; Δεν ξέρω αν και πόσο τους νοιάζει η σοδειά των ψαριών αλλά σίγουρα τους ενδιαφέρει να δουν και να απολαύσουν όσα η φύση απλόχερα τους χαρίζει: την ανατολή του ηλίου, τη γαλήνη του πρωινού στην ήρεμη θάλασσα, τους γλάρους... Ακόμα και η μουσική στο ραδιάκι παίζει χαμηλά για να μην αναστατώσει τα ψάρια και να μην καλύπτει τους ήχους της φύσης.

Περισσότερα...
28.03.2013
Για το στολισμό του γάμου

Ο καιρός των γάμων έφτασε πια για τα καλά. Οι μελλοντικές νύφες τρέχουν για νυφικό, για το στολισμό, για προσκλητήρια, για μπομπονιέρες... Η λίστα είναι πολύ μεγάλη! Και λέω νύφες γιατί συνήθως οι γυναίκες επιμελούνται αυτών των θεμάτων, ενώ οι μελλοντικοί γαμπροί συνήθως περιορίζονται στην επιλογή του κουστουμιού και συμμετέχουν στην επιλογή του φωτογράφου και της μουσικής.

Περισσότερα...