Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Disconnect

Μια ταινία που έγραψε ο Andrew Stern και σκηνοθέτησε ο Henry Alex Rubin. Προβλήθηκε σε 2 κινηματογραφικά Φεστιβάλ το 2012 (Τορόντο και Βενετία) και στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2013. Οι βαθμολογίες των χρηστών στη γνωστή ιστοσελίδα IMDB.com της δίνουν έναν κολακευτικό μέσο όρο 7,6 στα 10.

Μια "αληθινή" ταινία που στάθηκε αφορμή για σκέψη και συζήτηση. Mια ταινία που αξίζει να δείτε.

Προσωπικά θα έλεγα ότι η ταινία είναι προβλέψιμη. Χωρίς να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αδυναμία είχα τη διαρκή αίσθηση ότι κάτι της λείπει. Η αλήθεια είναι ότι δεν με συνεπήρε. Αλλά το θέμα της είναι πολύ επίκαιρο και αυτά που διαδραματίζονται στην ταινία με έκαναν να σκεφτώ.

Διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικές ιστορίες μέσα από τον κόσμο του Διαδικτύου βρίσκουν κανάλια επικοινωνίας για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, τα πάθη τους, τον πόνο τους, τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις. Και ενώ υπάρχει μια τεράστια ροή πληροφοριών μέσω κινητών τηλεφώνων, tablet, laptop και οποιασδήποτε άλλης συσκευής με σύνδεση στο Διαδίκτυο, όλοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι αποσυνδεμένοι (disconnected) από την πραγματικότητα.

Παντρεμένα ζευγάρια που έχουν χάσει την επικοινωνία τους και βρίσκουν παρηγοριά σε chat rooms, ανασφαλείς έφηβοι που πέφτουν θύματα cyber bullying, κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, επαγγελματικές επιδιώξεις, πορνογραφία και παιδική εκμετάλλευση είναι κάποια από τα θέματα που αγγίζει η ταινία. Και όλα αυτά τόσο προσιτά σε όλους μας ενήλικες και ανήλικες χωρίς κανένα εμπόδιο. Μέσα από τις απανταχού υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και διασκέδασης στήνεται ένα τεράστιο γαϊτανάκι πληροφοριών που μαζεύει όλο και περισσότερους σε αυτόν τον χωρίς κανόνες χορό.

Ας σκεφτόμασταν τη ζωή μας χωρίς Διαδίκτυο μια εβδομάδα. Λυτρωτικό ή τρομακτικό;

Κάποια στιγμή είχα πει ότι αν λόγω κρίσης πρέπει να περιορίσω κάποια πράγματα από τη ζωή μου η σύνδεση στο Internet θα ήταν ένα από τα τελευταία πράγματα που θα έκοβα. Να στερήσω από τον εαυτό μου τόση πληροφορία και γνώση... ΑΝΟΗΣΙΕΣ!!

Η πληροφορία και η γνώση είναι μακριά από μια οθόνη. Η γνώση είναι βιωματική και κανένα μέσο δεν είναι τόσο αληθινό όσο η ζωή.

Αλλά από πότε ο άνθρωπος ήξερε να διαχειρίζεται αυτά που έφτιαχνε. Έφτιαξε εργαλεία από πέτρα και τελικά κατέληξε να σκοτώνει τους ομοίους του με αυτά. Κατάφερε να δαμάσει τη φωτιά και έφτιαξε σιδερένια όπλα για να κάνει πολέμους , κατέκτησε τη γνώση και έφτιαξε την πυρηνική βόμβα. Τι μπορεί να αλλάξει στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη φύση για να μπορέσει να διαχειριστεί σωστά τη δύναμη του Internet; Η άπληστη φύση μας, μας κάνει πραγματικά όρνια. Είτε αυτό σημαίνει ότι κλέβουμε τα στοιχεία μιας πιστωτικής κάρτας, είτε ότι ξεκινάμε να κοροϊδεύουμε κάποιον πίσω από ένα ψεύτικο προφίλ, είτε συμμετέχουμε και σιγοντάρουμε σε πορνογραφικές δραστηριότητες. Δεν έχουμε την παιδεία να διαχειριστούμε τα ταπεινά μας ένστικτα. Η δύναμη του μέσου είναι τεράστια και η παιδεία μας μικρή. Το Internet εισέβαλε στη ζωή μας και δεν μας έδειξε κανείς πώς να το χρησιμοποιούμε. Είναι σαν να δίνεις έναν αναπτήρα σε ένα πεντάχρονο παιδί και να του λες παίξε και αφού παίξεις θα σου δείξω πως δουλεύει... Και μετά θα αναρωτιέσαι γιατί άρπαξες φωτιά...

Ανησυχώ πια όταν βλέπω παρέες έξω που αντί να διασκεδάζουν βγάζουν όλοι μαζί μια selfie φωτογραφία για να την ανεβάσουν στο facebook και μετά επιστρέφουν στις θέσεις τους. Έφηβοι που κανιβαλίζουν έφηβους μέσω internet, παρέες ατόμων που κάθονται σε ένα τραπέζι αμίλητοι και βλέπουν τις οθόνες των κινητών τους, ανθρώπους χωρίς ζωή να παρακαλάνε για ένα like, κάθε άσχετος να λέει τη γνώμη του στο twitter χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες, παιδιά να τζογάρουν, ανώμαλους να ψαρεύουν κόσμο.

Έχει αλλάξει πια ο τρόπος ζωής μας και τα μέσα έκφρασης. Φλερτάρουμε, συνομιλούμε, συμβιώνουμε μέσα από καλώδια. Άραγε αν αποσυνδεθούμε θα χάσουμε την επαφή μας με όλα γύρω μας; Εγώ θα πειραματιστώ. Θα κάνω ένα μικρό βήμα. Κλείνω υπολογιστή, αφήνω το κινητό στο σπίτι και βγαίνω μια βόλτα στο πάρκο. Αν χάσω την επαφή με τον κόσμο, συγχωρέστε με!

Kείμενο: Γιώργος

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιούλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
05.02.2013
Διακοσμήστε με ξύλινους δίσκους κοπής

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε μια πιο πρωτότυπη ιδέα διακόσμησης για το χώρο της κουζίνας ή της τραπεζαρίας σας;

Περισσότερα...
17.03.2013

Ricky Martin - Un dos tres

Ricky Martin - Un dos tres

Είμαστε ήδη ντυμένοι καρναβαλάκια και έτοιμοι να ξεχυθούμε στους δρόμους.. 

Περισσότερα...
02.04.2013

Μαμά θα μου διαβάσεις την καρδούλα;

Μαμά θα μου διαβάσεις την καρδούλα;

Τα παιδιά ρουφάνε και εναποθέτουν μέσα τους εικόνες, λέξεις, χάδια, αγκαλιές, μουσικές. Πλάθουν την προσωπικότητά τους με όλα τα ερεθίσματα που δέχονται αβίαστα. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από την αρχή της ζωής τους και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα..

Περισσότερα...
06.05.2015

Στο φράγμα του Αλιάκμονα, κοντά στη Βέροια

Στο φράγμα του Αλιάκμονα, κοντά στη Βέροια

Σε ένα μέρος πανέμορφο, εντάξει μπορεί να μην ήταν τόσο όμορφο και τόσο γραφικό όσο το Μπουράνο, αλλά είχε και αυτό τη μαγεία του, βρεθήκαμε πριν λίγες μέρες για το καθιερωμένο πικ νικ της Πρωτομαγιάς. Και ναι φέτος, δε σκεφτήκαμε καν το ενδεχόμενο της ταβέρνας, καθότι στην παρέα πλέον έχουν προστεθεί αρκετά νέα μέλη από 1+ ως 5- ετών, οπότε θέλαμε να αποφύγουμε το κυνηγητό, θέλαμε να τους φέρουμε πιο κοντά στη φύση, θέλαμε να στρώσουμε χάμω και να γίνουμε ένα με τη γη, τις πευκοβελόνες, τις πέτρες και τα χώματα... Και γίναμε!

Περισσότερα...
10.05.2013

Το βιβλίο των ευχών

Το βιβλίο των ευχών

Οι ευχές είναι αναπόσταστο κομμάτι της ύπαρξής και της καθημερινότητάς μας... Είναι σημαντικό να προσδιορίζουμε τις ευχές μας και να παίρνουμε το σωστό δρόμο προς την επίτευξη τους. Θυμηθείτε και το Δωμάτιο των Ευχών στο TedxThessaloniki.

Περισσότερα...
13.06.2013

Νυχτερινός περίπατος στην πανέμορφη Πράγα

Νυχτερινός περίπατος στην πανέμορφη Πράγα

Πού θα θέλατε να βρίσκετε απόψε;

Εμείς ονειρευόμαστε έναν βραδινό περίπατο στην πανέμορφη Πράγα. Μόλις παραλάβαμε φωτογραφίες από τον ανταποκριτή μας εκεί και το μυαλό ταξιδεύει στην υπέροχη πόλη.

Περισσότερα...
21.09.2015

Αθλητικό απόγευμα στο Καστράκι 2015

Αθλητικό απόγευμα στο Καστράκι 2015

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, οι Δρομείς Υγείας Γρεβενών ετοίμασαν άλλη μια αθλητική διοργάνωση για τους δρομείς της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Έχοντας πλέον στο ενεργητικό τους μια σειρά από διοργανώσεις αγώνων δρόμου, προσέφεραν την ευκαιρία σε αθλητές από Γρεβενά, Σιάτιστα, Κοζάνη, Καστοριά, Βέροια, Ιωάννινα και πολλές άλλες περιοχές να παρευρεθούν σε έναν άρτια οργανωμένο αγώνα.

Η τοποθεσία στο Καστράκι Γρεβενών, τρεις διαδρομές για μικρούς και μεγάλους μέσα σε πανέμορφα μονοπάτια, η ζωντάνια και η καλή διάθεση όλων και ένας μεγάλος μπουφές στο τέλος ήταν τα συστατικά που συνετέλεσαν στη μετατροπή του αγώνα σε μια μεγάλη αθλητική γιορτή.

Κι αν βρεθείς εκεί μια χρονιά, πρέπει να έχεις πολύ σοβαρό λόγο για να μην πας και την επόμενη.

Περισσότερα...
13.11.2012

Ένας διαφορετικός γιακάς

Ένας διαφορετικός γιακάς

Βάλτε φαντασία και αξιοποιήστε παλιά σας ρούχα!

Περισσότερα...
14.06.2014

Για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα...

Για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα...

Η σιωπή των ανθρώπων
-όταν πέφτει το βράδυ-
Σαν ανήσυχο «γεια σου»
Σαν απίστευτο όχι
Σαν μετέωρο χάδι.

Μια πλανόδια λύπη
-όταν πέφτει το βράδυ-
Μια δεκάρα στο δρόμο
Σαν ευχή ξεχασμένη
Στ' ουρανού το πηγάδι.

Περισσότερα...
29.07.2014

Οργάνωση παιδικού δωματίου

Οργάνωση παιδικού δωματίου

Το καλοκαιράκι οργανώνουμε αποδράσεις και διακοπές, πυκνά συχνά όμως ασχολούμαστε και με την αναδιοργάνωση του σπιτιού ή κάποιων από τα διαθέσιμα δωμάτια. Το συνηθέστερο δωμάτιο που κάποιο καλοκαίρι αλλάζει μορφή είναι το παιδικό. Είτε από ξενώνας - γραφείο - αποθήκη - σιδερώστρα - χώρος για τα ασιδέρωτα ή για άπλωμα μετατρέπεται σε παιδικό είτε από πολύ παιδικό με κούνια και άπειρα κουκλάκια μετατρέπεται σε λιγότερο, φεύγει η κούνια και η αλλαξιέρα,  μπαίνει μονό κρεβάτι, γραφείο, οργανώνονται τα παιχνίδια... Ουφ! Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν...

Περισσότερα...
27.02.2013
Ονειρέψου για πάντα αλλά ζήσε το σήμερα

Και αυτό είναι τρόπος ζωής που χαρακτηρίζει την καθημερινότητά μας.

Βέβαια μπορεί κανείς να ζει χωρίς άγχος, χωρίς πίεση, χωρίς αγωνία για το αύριο και για όσα πρόκειται να έρθουν; Προφανώς και όχι!

Περισσότερα...
06.05.2016

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ιαματικά προϊόντα της Saman Relax Center

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ιαματικά προϊόντα της Saman Relax Center

Καλησπέρα σας! Χρόνια πολλά και καλά και Χριστός Ανέστη!

Επανερχόμαστε στη διαδικτυακή μας παρέα μετά από ένα διάλεμμα αρκετών ημερών που μας χάρισε ξεκούραση, χαλάρωση, λίγο παραπάνω ύπνο, καθαρό αέρα, θέα στη θάλασσα, ήχους τζιτζικιών και κελαηδίσματα πουλιών. Ομολογώ ότι ήταν ό,τι ακριβώς χρειαζόμασταν οικογενειακώς. Οι μεγάλοι για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα, ο Φίλιππος για να εκτονώσει όλη του την ενέργεια παίζοντας με τις ώρες στην αυλή και η μπέμπα για να έχει πάντα μια διαθέσιμη αγκαλιά να απαλύνει το κλάμα της.

Περισσότερα...
20.08.2013

Savoir Adore - Empire of Light

Savoir Adore - Empire of Light

Οι Savoir Adore με ταξιδιάρικη διάθεση μας τραγουδούν για την αυτοκρατορία του φωτός..

Περισσότερα...
02.10.2013
Κηροπήγιο σε φθινοπωρινή εκδοχή

Όσο φθινοπωριάζει τόσο περισσότερες βραδιές θα περνάμε πλέον στο σπίτι υπό το φως των κεριών, βλέποντας ταινίες, ακούγοντας χαλαρωτική μουσική και τσιμπολογώντας αγαπημένες λιχουδιές.

Περισσότερα...
12.06.2013
Η αξία του βιβλίου

Τι αξία έχει ένα βιβλίο;

Περισσότερα...
12.01.2013

Croque Madame

Croque Madame

Τελικά η καλή μας φίλη που ξέρει από μουσική, από cookies, από στολισμούς καλαθιών, ξέρει και από πρωινά! Μα αυτό θα πει να έχεις πολυτάλαντες φίλες!

Περισσότερα...
08.11.2013

Cookies με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Cookies με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Σήμερα μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε πεντανόστιμα soft cookies με τριμμένους ξηρούς καρπούς και μαύρη σοκολάτα.

Περισσότερα...
22.04.2014

Ανθισμένες Στιγμές

Ανθισμένες Στιγμές

Ο καιρός τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος δυνατός, αλλά αυτό δε μας εμπόδισε να βγούμε βόλτα στην ανθισμένη φύση! 

Περισσότερα...
03.01.2013

Florence + The machine - Never Let Me Go

Florence + The machine - Never Let Me Go

Ας κλείσουμε την ημέρα μας με τα αιθέρια φωνητικά της αγγλίδας Florence Welch.

Περισσότερα...
22.09.2016

Η κοινωνία του “like”

Η κοινωνία του “like”

Είναι λίγες μέρες, τώρα, που αντιλαμβάνομαι πως έχουν αλλάξει πάρα πολλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Πάρα πολλά με ένα πάτημα. «μου αρέσει», «τέλειο», «ουάου» και κάποιες άλλες αντιδράσεις θεωρούνται αρκετές για να ορίσει κανείς τι αισθάνονται οι γύρω του για αυτόν. Ο κόσμος του facebook δεν ενημερώνει μόνο για τις εξελίξεις, ούτε ικανοποιεί το «εγώ» των εγγεγραμμένων, στην ουσία ορίζει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κάποιο προφίλ.

Περισσότερα...
05.10.2012

Μια πρωτοβουλία άξια επαίνου

Μια πρωτοβουλία άξια επαίνου

Ένας τόνος πλαστικά καπάκια ισοδυναμεί με ένα αναπηρικό αμαξίδιο!

Περισσότερα...
05.03.2014

Αλμυρές πλεξούδες με αλεύρι ολικής άλεσης

Αλμυρές πλεξούδες με αλεύρι ολικής άλεσης

Να σου η μητέρα χθες το απόγευμα, σκάει μύτη με ένα πιάτο γεμάτο αλμυρές πλεξούδες! Έτσι μου τις ονόμασε, έτσι σας τις παρουσιάζω.

Περισσότερα...
11.01.2013
Ένα πρωτότυπο bar

Κάποτε ήταν μόδα στα σπίτια να υπάρχει bar σε μια γωνία του σαλονιού. Κατά την άποψή μας, καλώς η τάση αυτή ξεπεράστηκε. Πολύς χώρος χαμένος και τελικά κάθε πόσο αφήνουμε τους άνετους καναπέδες στο σπίτι για να καθίσουμε σε σκαμπό;

Περισσότερα...
27.12.2014

5 βήματα για να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

5 βήματα για να πετύχεις τους στόχους της νέας χρονιάς

Κάθε Δεκέμβριο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, θέτουμε νέους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους και υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, θα προσπαθήσουμε και όντως θα επιτύχουμε τα όνειρα μας. Πώς μπορούμε όντως όμως να οδηγηθούμε στην επιτυχία;

Περισσότερα...