Ισλί: Μια συνταγή από τις χαμένες πατρίδες μας έρχεται σήμερα από την Καβάλα
Σήμερα έχουμε πολύ μεγάλη χαρά! Δυο σχετικά νέοι φίλοι της οικογένειας και του maresei.gr, φίλοι από αυτούς που δεν ξέρεις καιρό αλλά είναι σαν να γνωρίζεις χρόνια, επέλεξαν να μοιραστούν μαζί μας μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά για ένα παραδοσιακό γλυκό. Και μάλιστα, έκαναν τον κόπο να βγάλουν φωτογραφίες βήμα προς βήμα για να είναι όσο πιο κατατοπιστική γίνεται η όλη διαδικασία.
Αγαπητοί μας φίλοι, Όμηρε και Γιώτα, σας ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε να περνάτε πάντα δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα και εμείς να μπορούμε έστω και από μακριά να γευόμαστε τις γαστρονομικές σας δημιουργίες!
Ας δούμε λοιπόν τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής:
Υλικά για τη ζύμη
250g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500g Αλεύρι
150ml Γαλατόνερο(80ml γάλα φρέσκο και 70ml νερό)
Ελάχιστο αλάτι
1,5 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση
300g καρύδια
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. γλ. κοφτό κανέλα σκόνη
¼ κουτ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
Υλικά για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
Μια λωρίδα (γύρω-γύρω) φλούδας λεμονιού
Μια πρέζα ξινό(ή 1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού)
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια και κρατάμε μια ποσότητα μικρή για το τελικό πασπάλισμα των ισλί.
2. Ρίχνουμε μέσα στα υπόλοιπα καρύδια τη ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά.
3. Μετά κάνουμε το σιρόπι μας. Σε ένα μεταλλικό σκεύος ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, το ξινό και το βράζουμε για 12 λεπτά, από τότε που αρχίζει ο βρασμός. Κατόπιν αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
4. Για τη ζύμη σε ένα βαθύ πλαστικό μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν και το βούτυρο και το δουλεύουμε με τα χέρια μας, ώσπου να απορροφηθεί από το αλεύρι.
5. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γαλατόνερο και ζυμώνουμε καλά. Μας προκύπτει έτσι μια ζύμη αρκετά μαλακή.
6. Τη ζύμη αυτή την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και από το κάθε μέρος κάνουμε 8 ίσες μπαλίτσες (θα γίνουν δηλαδή 32 ισλί).
7. Με τα χέρια μας ανοίγουμε από κάθε μπαλίτσα ένα μικρό φυλλαράκι και βάζουμε 1 κουτ. γλ. φουσκωτή γέμιση.
8. Το κλείνουμε καλά σε σχήμα τριγωνικό, το γυρίζουμε ανάποδα και κάνουμε τα σχέδιά μας με το τσιμπίδι (το τσιμπίδι μπορούμε να το κατασκευάσουμε από λαμαρίνα μόνοι μας).
9. Βάζουμε τα ισλί σε βαθύ ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
10. Όταν ψηθούν, στα ζεστά ισλί ρίχνουμε το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα λίγο-λίγο. Τα αφήνουμε μέχρι να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Τέλος τα πασπαλίζουμε ένα-ένα με το καρύδι που κρατήσαμε.
Υ.Γ. Αν δεν βαριέστε πριν χτυπήσετε τα καρύδια, καθαρίστε τα με ένα μαχαιράκι από τα σκληρά φλούδια που έχουν στις εσοχές τους. Έτσι, η γέμιση θα γίνει πιο αφράτη.
Καλή επιτυχία!