Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Οδοιπορικό στη Λίμνη Πλαστήρα

Η λίμνη Πλαστήρα ή επισήμως λίμνη Ταυρωπού είναι μια από τις πιο γνωστές τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού. Η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, γεγονός που δικαιολογεί και το όνομα με το οποίο η λίμνη είναι ευρέως γνωστή.

Γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Καρδίτσας αλλά η φήμη της έχει εξαπλωθεί παντού στη χώρα μας και εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για μικρές και μεγάλες αποδράσεις τουλάχιστον στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Είναι περιοχή με πανέμορφο φυσικό τοπίο και εκπληκτικές εναλλαγές ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης μπορεί να ικανοποιηθεί κάθε επισκέπτης που αγαπά τη φύση και τα σπορ μέσα σε αυτή. Πάσης φύσης αθλοπαιδείες, ποδήλατο νερού και βουνού, κανό, καγιάκ, ορειβασία, τοξοβολία, ιππασία, κολύμπι, ακόμα και σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο (θέση Καραμανώλη) της περιοχής, μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο μπορεί να προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό φωτογράφο.

Φτάνεις στη λίμνη εύκολα από την Καρδίτσα ή το Μουζάκι αλλά ένας χάρτης της περιοχής πάντα είναι χρήσιμος καθώς και πληροφορίες για το πώς θα κινηθείς, πού αξίζει να πας, τι πρέπει να δεις και πού να φας, ανάλογα με το πόσο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου. Σε κάθε περίπτωση βοηθά και η γνωριμία με έναν ντόπιο.

Εμείς βρεθήκαμε στην περιοχή για τελευταία (ως τώρα) φορά, το περασμένο Σάββατο, μετά την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στον βοτανικό κήπο Νεοχωρίου. Αυτή την εποχή η λίμνη είναι παραγεμισμένη με νερό και οι ασπροπράσινες αποχρώσεις από τα γεμάτα χιόνι και έλατα βουνά, προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα, όμοιο με ζωγραφισμένο με εξαιρετική μαεστρία πίνακα.

plastiras 1

plastiras 2

plastiras 14

Και όσο ανεβαίνεις πιο ψηλά, τόσο πιο εντυπωσιακό γίνεται το τοπίο. Ανεβαίνοντας προς το χιονοδρομικό κέντρο και το καταφύγιο, το χιόνι ξεπερνά το ένα μέτρο, οι πλαγιές αστράφτουν στο φως του ήλιου και η ηρεμία του τοπίου και η απόλυτη ησυχία σε γαληνεύουν τόσο, που δε θες να φύγεις. Πού θα νιώσεις πιο χαλαρός; Πού μπορείς να νιώσεις πιο ελεύθερος; Η θέα στο κομμάτι της λίμνης που φαίνεται απ' την περιοχή του καταφυγίου είναι υπέροχη, ενώ απέναντι βορειοανατολικά αγναντεύεις τις κορυφές του Ολύμπου και του Κισσάβου και πίσω σου, δυτικά τις κορυφές των ανατολικών Αγράφων. Το φως αντανακλάται πάνω στο χιόνι και σε θαμπώνει! Τι όμορφη εικόνα! Αν δεν έχεις βρεθεί σε τέτοιο μέρος, δεν μπορείς να φανταστείς πόση αγαλίαση νιώθεις όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο φυσικό τοπίο.

plastiras 3

plastiras 5

plastiras 7

plastiras 8

plastiras 10

plastiras 12

plastiras 13

Κατεβαίνοντας και πάλι χαμηλά, η όρεξη έχει ανοίξει, το στομάχι γουργουρίζει και έρχεται η ώρα να δοκιμάσεις την ξακουστή αγραφιώτικη κουζίνα. Εμείς με καθοδήγηση ντόπιου φίλου μας, επιλέξαμε έναν καταπλητικό χώρο, σχετικά κοντά στο Μουζάκι. Και μόνο η εξώπορτα του μαγαζιού ήταν αρκετή για να με προδιαθέσει θετικά απέναντι του. Θύμιζε κάτι από τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες... "σουσάμι άνοιξε"... Ένιωσα το μεράκι του ιδιοκτήτη για το μαγαζί του και μπήκα με μεγάλη προσμονή. Τώρα το να απολαμβάνεις ένα νόστιμο γεύμα σε έναν τόσο όμορφο χώρο, με θέα ελάφια και παγώνια, είναι ό,τι καλύτερο για να κλείσεις την εκδρομή σου.

plastiras 21

plastiras 22

plastiras 23

plastiras 24

Και κάπου εκεί που νομίζεις ότι η μέρα τελείωσε και έχεις πάρει πλέον τον δρόμο της επιστροφής, έρχεται ένας αιωροπεριστής και σε αναγκάζει να βγάλεις τη φωτογραφική μηχανή από τη θήκη και πάλι. Τον απαθανατίζεις καθώς κατεβαίνει και προσγειώνεται μπροστά σου! Η αλήθεια είναι ότι τον ζηλεύεις και λίγο... Τουλάχιστον εγώ ζήλεψα! Τι ωραία έκπληξη! Τι όμορφη μέρα!

plastiras 17

plastiras 18

plastiras 19

plastiras 20

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
23.05.2014

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μανιταροαναζητήσεις στην Πόλη των Μανιταριών

Μια που τη συνταγή για υπέροχη σάλτσα μανιταριών την έχουμε και μια που οι μανιταροπαρασκευές δεν τελειώνουν ποτέ, κάθε τόσο βγαίνουμε και ψάχνουμε για μανιτάρια ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχει μπόλικα.

Η συλλογή μανιταριών είναι η αφορμή για μια ακόμα επαφή με την εκπληκτική αυτή την εποχή φύση. Περπατάς στο δάσος, στα καταπράσινα λιβάδια και κάθε τόσο σταματάς να μαζέψεις τα μανιταράκια σου και να απολαύσεις το τοπίο.

Περισσότερα...
16.01.2013

Οι κούπες της γιαγιάς

Οι κούπες της γιαγιάς

Τι θα λέγατε να κάνουμε μια έρευνα στην κουζίνα της γιαγιάς;

Περισσότερα...
02.01.2015
Fink - Walking In The Sun (PANG! Slow Things Down Mix)

Ας κλείσουμε την ημέρα μουσικά!

Περισσότερα...
04.01.2013

Matt Cutts - Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό για 30 ημέρες

Matt Cutts - Δοκιμάστε κάτι διαφορετικό για 30 ημέρες

Υπάρχει κάτι που πάντα είχατε πρόθεση, θέλατε να κάνετε, αλλά απλά... δεν κάνατε;

Περισσότερα...
24.12.2014

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σπιτικά μπισκοτοκουλουράκια κανέλας

Σιγοτραγουδώντας το "πλάθω - πλάθω κουλουράκια" φτιάξαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μπισκοτάκια κανέλας και μοιράσαμε σε φίλους και γνωστούς. Είναι νόστιμα, είναι τραγανά, είναι εύπλαστα, είναι παιχνίδι όταν έχεις και παιδιά να ασχολούνται... είναι και νηστίσιμα για όσους μπαίνουν και στο θρησκευτικό πνεύμα των ημερών. Είναι για όλους ;)

Περισσότερα...
05.12.2012

Dean Martin - Baby, it's cold outside

Dean Martin - Baby, it's cold outside

Όπως θα έχετε καταλάβει μας αρέσει πολύ ο Dean Martin!

Το συγκεκριμένο δε τραγούδι είναι ένα από τα πρώτα που μας ήρθε στο μυαλό, τώρα που έπεσε η θερμοκρασία και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια και θεωρείται ένα από τα κλασικά τραγούδια της εποχής αυτής. Χαριτωμένο δεν είναι;

Περισσότερα...
11.12.2012

Τροφή για σκέψη, έμπνευση και αισιοδοξία

Τροφή για σκέψη, έμπνευση και αισιοδοξία

Κάθε εμπόδιο για καλό και κάθε τέλος σηματοδοτεί μια νέα αρχή.

Περισσότερα...
16.01.2015

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Λαχταριστά αφράτα ψωμάκια για σπιτικά hot dogs

Αυτά τα ψωμάκια είναι τόσο αφράτα και τόσο λαχταριστά όσο φαίνονται! Είναι πεντανόστιμα και είναι ιδανικά για hot dog. Είναι εξαιρετική επιλογή για μια βραδιά με finger food. 

Περισσότερα...
05.06.2015
Dust in the Wind

Παλιό μα τόσο διαχρονικό και τόσο αγαπημένο!

Περισσότερα...
11.12.2013

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Μύρισε Χριστούγεννα.. με υπέροχα σπιτικά μελομακάρονα

Με αφορμή την παρουσία μου στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε - με την αγαπητή φίλη Σοφία Τ.- να μπούμε στο κλίμα των Χριστουγέννων φτιάχνοντας το πρώτα μελομακάρονα για το 2013.

Περισσότερα...
07.02.2016

Dotan - Hungry

Dotan - Hungry

Ένα πολύ ευχάριστο μουσικό ξεκίνημα για τη σημερινή μέρα!

Περισσότερα...
20.12.2012
Στο Μύλο των Ξωτικών

Καλή η Βουδαπέστη είτε το πρωί είτε το βράδυ, καλή και η Πράγα... αλλά και τα Τρίκαλα με τον Μύλο των Ξωτικών έχουν μεγάλη πέραση τα τελευταία δύο χρόνια.

Περισσότερα...
18.01.2014
Η Νύχτα

Η Νύχτα του Ελί Βισέλ βρέθηκε εντελώς τυχαία στο ράφι της βιβλιοθήκης μου. Δεν είχα ακούσει κάτι για τον συγγραφέα, δεν είχα ακούσει τίποτα για το βιβλίο... Το είδα σε μια από τις βόλτες μου σε ένα βιβλιοπωλείο, βρήκα ενδιαφέρουσα την περιγραφή στο οπισθόφυλλο, εξίσου δελεαστική ήταν και η τιμή του (το πέτυχα στη μισή τιμή) και κάπως έτσι κατέληξε στη βιβλιοθήκη μου, όπου έμεινε για καιρό ανέγγιχτο ανάμεσα σε πολλά άλλα βιβλία.

Περισσότερα...
13.06.2013

Leftover Cuties - Sunnyside

Leftover Cuties - Sunnyside

Ακόμη ένα χαριτωμένο κομμάτι από τους αγαπημένους Leftover Cuties.. για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας χαμογελώντας..

Περισσότερα...
22.05.2013
Michael Bublé - It's A Beautiful Day

Καλημέρα όλη μέρα! Ό,τι και αν συμβαίνει μη ξεχνάτε ότι και η σημερινή μέρα μπορεί να είναι μια όμορφη μέρα! Ας την ξεκινήσουμε λοιπόν με μουσική και συγκεκριμένα με το ομώνυμο κομμάτι του Michael Bublé και ένα πλατύ χαμόγελο..

Περισσότερα...
04.04.2013

Αξία έχει η ελπίδα.. Αξία έχει το χαμόγελο ενός παιδιού...

Αξία έχει η ελπίδα.. Αξία έχει το χαμόγελο ενός παιδιού...

Ένα βίντεο που δεν είναι video clip. Ένα θέμα διαφορετικό από όσα σας έχουμε συνηθίσει, που όμως μας αγγίζει και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αποδοχής του διαφορετικού, της ένταξης, της παροχής ίσων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση η οποία αναμφισβήτητα επηρεάζει τη μετέπειτα πορεία ενός παιδιού.

Περισσότερα...
10.02.2013

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Minor Project feat. Marietta Fafouti - Fairy tale

Υποδεχόμαστε το βράδυ της Κυριακής με ένα μουσικό παραμύθι από τους Minor Project και τη Μαριέττα Φαφούτη.

Περισσότερα...
05.03.2013

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

Αλμυρά μπισκοτάκια (Μπατόν σαλέ)

ή αλλιώς Μπατόν Σαλέ σε στρόγγυλη εκδοχή. Δεν μπορείς με τίποτα να φας μόνο ένα!

Περισσότερα...
13.02.2013
Χρώματα κι αρώματα

Ποιο τραγούδι θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό με την πρωινή μας θεματολογία;

Περισσότερα...
14.05.2013
Μια χειροποίητη κάρτα γενεθλίων

Οι κάρτες γενεθλίων που πωλούνται στα καταστήματα έχουν πια διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη, άλλες περιέχουν μηνύματα και στιχάκια με χιούμορ, άλλες πιο σοβαρά, άλλες είναι κενές και περιμένουν τις δικές μας μοναδικές ευχές.

Περισσότερα...
24.08.2014

Aυγά ποσέ

Aυγά ποσέ

Aυτό το Σαββατοκύριακο, μια και μείναμε σπίτι μετά από πολύ καιρό, αποφάσισα να πειραματιστώ στην κουζίνα και να ετοιμάσω ένα διαφορετικό πρωινό. Θρεπτικό και υγιεινό.

Περισσότερα...
15.07.2013
Ένα νόστιμο και θρεπτικό πρωινό με φράουλες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα με ένα χρωματιστό και θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσουμε με ενέργεια το 2ο μισό του Ιουλίου!

Περισσότερα...
14.03.2013
Keep Shelly in Athens - Our Own Dream

Το δικό μας όνειρο. Και το δικό τους όνειρο. Ταυτίζονται άραγε; Ποιοι είναι οι Keep Shelly in Athens;

Περισσότερα...