Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Kολοκυθόσουπα βελουτέ με τζίντζερ και λαχανικά, ένα πορτοκαλί γευστικό κύμα ζεστασιάς

Μπορεί κάποιοι ακόμα να κολυμπάνε, ωστόσο εμείς εδώ στη Grenoble βιώνουμε το απόλυτο φθινόπωρο με κουβερτούλες, μπουφάν και άλλα τέτοια αξεσουάρ, και μια βελουτέ σούπα είναι ό,τι πρέπει για να απαλύνει τον πόνο μας, που το καλοκαίρι μας εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού.

Αφορμή γι' αυτή τη σούπα στάθηκε ένα εκπληκτικό δείπνο σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στο Dusseldorf. Ήταν το πρώτο πιάτο, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και δε θα με πείραζε καθόλου αν δεν ακολουθούσε και κανένα επόμενο. Απαλή και αέρινη, κάθε κουταλιά ήταν σαν ένα γευστικό κύμα ζεστασιάς! Αφού ο σεφ αρνήθηκε ευγενικά να μας δώσει τη συνταγή του παρά τα χαμόγελα και τα κολακευτικά μας σχόλια (τς..τς..Γερμανός παιδί μου...), προσπαθούσα σε κάθε κουταλιά να αποκρυπτογραφήσω και ένα συστατικό. Το σίγουρο είναι ότι είχε ginger, πλημμύριζε με την πικάντικη, πιπεράτη γεύση του το στόμα και άφηνε και ένα ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό, ό,τι έπρεπε για την κρύα νύχτα. Αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ! Μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες να βρω πορτοκαλί κολοκύθα επιτέλους μια καλή γιαγιούλα στη λαϊκή, fan του Halloween, μου έλυσε τα χέρια! Οι ποσότητες των υλικών ανήκουν στο μετρικό σύστημα "me to mati" αλλά επειδή το πείραμα πέτυχε και επαναλήφθηκε μπορώ να πω με τη σιγουριά ενός ζυγού πως για 6 καλές μερίδες θα χρειαστείτε:

- 1 μεσαίου μεγέθους πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1,5kg)
- 2 πράσα
- 2 πατάτες
- 3 μικρά καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
- λίγο κάρυ (προαιρετικά)
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κύβος - ζωμός κατόπουλου
- ελαιόλαδο
- φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)

Είναι βασικό η κολοκύθα να 'ναι αρκετά πορτοκαλένια. Μη σας τρομάζει το μέγεθός της, η σάρκα της που θα χρησιμοποιήσετε είναι σχετικά λεπτή. Αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις πατάτες για να βράσουν πιο γρήγορα, το πράσο και τα καρότα σε ροδέλες και το κρεμμύδι χοντροκομμένο.

Τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ προσέχοντας να μην περάσουν οι σκληρές ίνες του. Είναι αρκετά καυτερό οπότε η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το πόσο καυτό το προτιμάει ο καθένας. Θα έλεγα πως σε ένα ινδικό εστιατόριο οι 2 κουταλιές αντιστοιχούν σε μια φωτιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε αρχικά σε λίγο ελαιόλαδο (εγώ χρησιμοποίησα και λίγο φρέσκο βούτυρο) το κρεμμύδι με τα πράσα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

pumpkin soup-3

Παράλληλα βράζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα. Στο νερό πρόσθεσα λίγο κύβο κοτόπουλου και ένα μεγάλο κομμάτι τζίντζερ για έξτρα γεύση (το οποίο μετά αφαίρεσα). Προσθέτουμε και το ζωμό στα λαχανικά τόσο ώστε να τα σκεπάζει καλά.

Η σούπα πρέπει να σιγοβράσει για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι πατάτες και τα καρότα. Είναι σημαντικό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για να χυλώσει όμορφα. Επίσης καλό είναι να είναι σκεπασμένη με καπάκι για να μη φεύγουν οι ατμοί.

Όταν λοιπόν είναι έτοιμη, ξεκινά η διαδικασία της πολτοποίησης. Αν έχετε ραβδομπλέντερ θα το κάνετε στην ίδια κατσαρόλα. Εγώ δεν είχα, οπότε χρησιμοποίησα το κλασικό μπλέντερ το οποίο νομίζω ότι κάνει καλύτερη δουλειά αν και λερώνει 2 επιπλέον σκεύη..., το ίδιο το μπλέντερ και μια ακόμα κατσαρόλα για τη σούπα μετά την πολτοποίηση. Αν σας φανεί πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζωμό. Αφού τελειώσετε την αφήνετε να πάρει μια βράση για ακόμα δυο λεπτά.

Η γλύκα της κολοκύθας εξισοροπείται από την ένταση του κρεμμυδιού και του πράσου ενώ το τζίντζερ την κάνει πικάντικη. Η υφή της είναι κάτι ανάμεσα σε μους και παιδική φρουτόκρεμα! Δε χρειάζεται ούτε κρέμα γάλακτος ούτε έξτρα βούτυρο, είναι απίστευτα βελούδινη.

Συνοδεύστε την με σπιτικά κρουτόν που θα φτiάξετε με λίγο βούτυρο στο τηγάνι, σκόρδο αλάτι και πιπέρι και ίσως και λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω.

pumpkin soup-25

pumpkin soup-27

Νομίζω ότι ο Γερμανός σεφ θα πετούσε το σκούφο του! Κι αν οι 6 μερίδες σας φαίνονται πολλές, πιστέψτε με δεν είναι γιατί μόλις τη δοκιμάσουν όλοι, τα τάπερ θα πηγαινοέρχονται! Αυτή η πορτοκαλί κυρία ζεσταίνει και τις πιο κρύες νύχτες!

Η αντίζηλος του Γερμανού σεφ για τη βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντζερ και λαχανικά Νίκη Χ.

 
 
επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
10.06.2013

Rihanna - Diamonds

Rihanna - Diamonds

Δευτέρα απόγευμα και ένα μουσικό διάλειμμα κρίνεται απαραίτητο για να πάρουμε δυνάμεις για τη συνέχεια της εβδομάδας.. Ανεβάζουμε την ένταση και ακολουθούμε το παράδειγμα της Rihanna η οποία:

"Shine bright like a diamond - Find light in the beautiful sea - Ι choose to be happy"

Περισσότερα...
15.05.2013

Όρλιακας - Πορτίτσα: Γνωρίζοντας τα ορεινά των Γρεβενών

Όρλιακας - Πορτίτσα: Γνωρίζοντας τα ορεινά των Γρεβενών

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ακόμα ένα βουνό... και ένα φαράγγι...

Περισσότερα...
24.03.2013

Περπατώντας στο Λονδίνο - Μια ευχάριστη έκπληξη

Περπατώντας στο Λονδίνο - Μια ευχάριστη έκπληξη

Περπατώντας στους δρόμους και τα πάρκα του Λονδίνου συναντάει κανείς πολλές εκπλήξεις. Αλλά ποιά μπορεί να είναι πιο ευχάριστη από ένα σκιουράκι που απολαμβάνει με τόση λαχτάρα το φαγητό του;

Περισσότερα...
02.10.2015

Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Θέμα που καίει! Εγκυμοσύνη στη μόδα ή μόδα στην εγκυμοσύνη;

Και τι να φορέσει η έγκυος που η κοιλιά όσο πάει και μεγαλώνει και δε θέλει να χαλάσει ούτε την κομψότητα ούτε το στιλ της;

Και από τη μία, ωραία τα φορέματα και τα στενά ρούχα που δείχνουν ότι η σιλουέτα σου δεν έχει χαλάσει αν εξαιρέσεις το πεπονοκαρπούζι που κατάπιες αλλά από την άλλη θες και κάτι που να μην κολλάει πάνω σου, να μη σε καταπιέζει αλλά να μη σε δείχνει και ετοιμόγενη από τον 5ο μήνα.

Περισσότερα...
06.05.2013
Εξόρμηση στη λίμνη Ζηρού

Αργίες σήμερα και αύριο για αρκετούς, ο καιρός προβλέπεται εξαιρετικός και δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε σπίτι.. Ακόμη και όσοι δεν πήγαμε κάποια εκδρομή αυτές τις μέρες και δεν είμαστε έτοιμοι για τα πρώτα μπάνια, η μέρα είναι ιδανική για μια κοντινή εξόρμηση στη φύση..για καφέ ή φαγητό ή απλά ένα περίπατο. Βρείτε την κοντινότερη λίμνη ή το πλησιέστερο ποτάμι ή βουνό και.. βγείτε να πιάσετε τον Μάη..

Περισσότερα...
03.12.2014

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

Η περίοδος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα έλεγε κανείς πως είναι η περίοδος που κινούμαστε στο πνεύμα των εορτών. Οι θερμοκρασίες σιγά-σιγά πέφτουν, εμείς κουκουλωνόμαστε, μένουμε λίγο περισσότερο στο σπίτι, στολίζουμε, φτιάχνουμε αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τρώμε περισσότερο, βλέπουμε φίλους...

Και όμως... Αυτή είναι η μία όψη των χαρών της ζωής. Η άλλη έρχεται όταν αποχωριζόμαστε τον καναπέ, βγαίνουμε από το σπίτι, αθλούμαστε και συμμετέχουμε...

Έτσι λοιπόν, για τους απανταχού δρομείς, οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους και ειδικά ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των αγώνων. Ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας και άλλοι μικρότεροι σε μήκος και φήμη αγώνες δρόμου σε άσφαλτο ή σε βουνό διοργανώνονται αυτήν την περίοδο και προσελκύουν αμέτρητους λάτρεις του τρεξίματος.

Περισσότερα...
07.10.2012
Καλημέρα γείτονα!

Όταν ξυπνάς το πρωί και μπορείς να βλέπεις έστω και ένα - δυο δέντρα και ένα μικρό κήπο έξω από το παράθυρο σου, όλα φαντάζουν πιο φωτεινά! Ακόμα και όταν ο κήπος είναι του γείτονα!

Περισσότερα...
01.12.2014

Το wallpaper του Δεκεμβρίου

Το wallpaper του Δεκεμβρίου

Kαλωσορίζουμε τον πρώτο μήνα του Χειμώνα με νέο wallpaper στο πνεύμα των Christmastreestas Days.

Περισσότερα...
25.03.2013

Nym - Et moi

Nym - Et moi

To ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία και πολύ μας αρέσει. Πρόκειται για τη διασκευή του "Que je sois un ange" της Νάνας Μούσχουρη από τον Καναδό μουσικό Nym. 

Περισσότερα...
20.01.2013

Nicola Conte - Do you feel like I feel?

Nicola Conte - Do you feel like I feel?

Ξεκινάμε την Κυριακή μας μουσικά παραμένοντας σε lounge-jazz και soul διάθεση με ένα ακόμη κομμάτι του Nicola Conte..

Περισσότερα...
28.01.2013
Για όσους αγαπούν το κρασί

Θυμάστε τα ΒορΟινά στη Θεσσαλονίκη; Είναι μια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα στην οποία είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε στις 22 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα...
01.02.2013
A Very Happy Friday

Kαλημέρα και καλό μας μήνα! 

Περισσότερα...
08.02.2013
Λεπτομέρειες στο γάμο σας που κάνουν τη διαφορά

Και ο γάμος θέλει χιούμορ και προσοχή στη λεπτομέρεια ακόμα και όταν ο χρόνος ή ο προϋπολογισμός είναι περιορισμένος.

Περισσότερα...
16.10.2014

Κανάλια, γέφυρες, γόνδολες... Viva Venezia!

Κανάλια, γέφυρες, γόνδολες... Viva Venezia!

Ξακουστή για την αρχιτεκτονική και τις τέχνες της, τα κανάλια και τις γόνδολες, η Βενετία είναι μια από τις πόλεις που προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου. Λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της με τα κανάλια και τις γέφυρες, δανείζει το όνομά της και σε πόλεις της βόρειας Ευρώπης, που αποκαλούνται "Βενετία του Βορρά". Μπορεί λοιπόν στο βορρά να έχουμε πολλές "Βενετίες", διόλου άσχημες, αλλά η αυθεντική Βενετία βρίσκεται πολύ κοντά σε μας και σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια φωτογραφική βόλτα στα γραφικά σοκάκια της (ουπς, κανάλια ήθελα να πω).

Περισσότερα...
01.05.2013
Κατασκευές για τα παιδιά

Τώρα που βρισκόμαστε στις ημέρες του Πάσχα και τα παιδιά έχουν διακοπές από το σχολείο και τις λοιπές υποχρεώσεις είναι η τέλεια ευκαιρία να τους βάλουμε στη διαδικασία των κατασκευών με σκοπό να ομορφύνουν το δωμάτιό τους, βάζοντας το προσωπικό τους στίγμα και καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά τους.

Περισσότερα...
04.12.2012
Τίποτα δεν πάει χαμένο αν το δούμε αλλιώς...

Μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα διακόσμησης με παλιά χωνιά που γίνονται κηροπήγια.

Και το σεμεδάκι με τη δαντελίτσα ταιριάζει απόλυτα... και είναι και στη μόδα! Πολύ ωραία ιδέα!

Περισσότερα...
07.06.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στην Τύμφη

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στην Τύμφη

...Και να 'μαστε 15 μέρες μετά το οδοιπορικό στα Ζαχοροχώρια να πραγματώνουμε το "τάμα". Ανάβαση στη Δρακόλιμνη της Τύμφης μέσω καταφυγίου Αστράκας που είχε αναβληθεί λόγω καιρού. Ε τώρα συμβουλευτήκαμε ως και το δορυφόρο που δείχνει τον καιρό, όμως κι αυτός τελικά δε μας τα είπε καλά. Ξεκινάς με τις καλύτερες συνθήκες, τα κατάλληλα εφόδια και αποφασισμένος. Η πιθανότητα ελαφριάς και σύντομης βροχόπτωσης ήταν 20%, όμως πάλι είχαμε ψιλοπεριπέτεια...

Περισσότερα...
30.01.2017

Νέος διαγωνισμός για έναν χειροποίητο κουμπαρά (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

Νέος διαγωνισμός για έναν χειροποίητο κουμπαρά (by Artmania) (ΕΛΗΞΕ)

H Artmania ξαναχτυπά το 2017 με νέα κατασκευή και χαρίζει δώρο σε ένα τυχερό κορίτσι! Αυτή τη φορά εμπνεύστηκε έναν κουμπαρά, ένα πραγματικό piggy box, τη Ροζίτσα Γουρουνίτσα που μπορεί να κάνει παρέα σε όποιο κοριτσάκι θελήσει να την αποκτήσει.

Η Ροζίτσα Γουρουνίτσα είναι ξύλινη, χειροποίητη 100% και έγινε με πολλή αγάπη, πού αλλού; Στο καλλιτεχνικό εργαστήρι της Artmania.

Περισσότερα...
12.05.2013

Όπερα της Βαλίτσας

Όπερα της Βαλίτσας

Ετοιμάστε βαλίτσες και φύγαμε! Ραντεβού στο σταθμό του μετρό "Σύνταγμα" στις 18.00.

Περισσότερα...
10.06.2013

Πρωινό στο μπαλκόνι

Πρωινό στο μπαλκόνι

Το πρωινό σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής είναι ή έστω πρέπει να είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κατά το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε την απαραίτητη ενέργεια και πολλά θρεπτικά συστατικά για να αντιμετωπίζουμε τις μετέπειτα υποχρεώσεις μας. Μάλιστα όταν τρώμε καλό πρωινό είναι πιο πιθανό να έχουμε πιο ισορροπημένα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και έτσι να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος αποφεύγοντας τα τσιμπολογήματα. 

Περισσότερα...
22.09.2012
Μια εναλλακτική θήκη κοσμημάτων

Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες είναι να χρησιμοποιώ αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι με τρόπο διαφορετικό, πρωτότυπο και πρακτικό.

Περισσότερα...
12.02.2013

Mumford & Sons - I Will Wait

Mumford & Sons - I Will Wait

Μια και το τραγούδι της χρονιάς σας το έχουμε ήδη προτείνει.. ας απολαύσουμε ένα κομμάτι από το άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα πάντα με τα βραβεία Grammy.

Περισσότερα...
13.03.2014

Οnce - The musical

Οnce - The musical

Ακολουθεί η αφήγηση μίας πολύ ωραίας καλλιτεχνικής εμπειρίας που οι αγαπημένοι φίλοι μας, Χάρης και Χρύσα, είχαν την τύχη να ζήσουν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (28/2 – 3/3). Στις γραμμές παρακάτω, δεν θα βρείτε ούτε μία αναφορά σε ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, χαρταετό ή κούλουμα.

Περισσότερα...
06.02.2013
Επιλέξτε την Ευτυχία!

Μια καινούρια μέρα ξεκινά και επιλέγουμε να είμαστε ευτυχείς! Γιατί έτσι μας αρέσει!

Περισσότερα...