Kολοκυθόσουπα βελουτέ με τζίντζερ και λαχανικά, ένα πορτοκαλί γευστικό κύμα ζεστασιάς
Μπορεί κάποιοι ακόμα να κολυμπάνε, ωστόσο εμείς εδώ στη Grenoble βιώνουμε το απόλυτο φθινόπωρο με κουβερτούλες, μπουφάν και άλλα τέτοια αξεσουάρ, και μια βελουτέ σούπα είναι ό,τι πρέπει για να απαλύνει τον πόνο μας, που το καλοκαίρι μας εγκατέλειψε στα κρύα του λουτρού.
Αφορμή γι' αυτή τη σούπα στάθηκε ένα εκπληκτικό δείπνο σε ένα πολύ καλό εστιατόριο στο Dusseldorf. Ήταν το πρώτο πιάτο, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και δε θα με πείραζε καθόλου αν δεν ακολουθούσε και κανένα επόμενο. Απαλή και αέρινη, κάθε κουταλιά ήταν σαν ένα γευστικό κύμα ζεστασιάς! Αφού ο σεφ αρνήθηκε ευγενικά να μας δώσει τη συνταγή του παρά τα χαμόγελα και τα κολακευτικά μας σχόλια (τς..τς..Γερμανός παιδί μου...), προσπαθούσα σε κάθε κουταλιά να αποκρυπτογραφήσω και ένα συστατικό. Το σίγουρο είναι ότι είχε ginger, πλημμύριζε με την πικάντικη, πιπεράτη γεύση του το στόμα και άφηνε και ένα ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό, ό,τι έπρεπε για την κρύα νύχτα. Αποφάσισα λοιπόν να πειραματιστώ! Μετά από 2 αποτυχημένες προσπάθειες να βρω πορτοκαλί κολοκύθα επιτέλους μια καλή γιαγιούλα στη λαϊκή, fan του Halloween, μου έλυσε τα χέρια! Οι ποσότητες των υλικών ανήκουν στο μετρικό σύστημα "me to mati" αλλά επειδή το πείραμα πέτυχε και επαναλήφθηκε μπορώ να πω με τη σιγουριά ενός ζυγού πως για 6 καλές μερίδες θα χρειαστείτε:
- 1 μεσαίου μεγέθους πορτοκαλί κολοκύθα (περίπου 1,5kg)
- 2 πράσα
- 2 πατάτες
- 3 μικρά καρότα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
- λίγο κάρυ (προαιρετικά)
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- κύβος - ζωμός κατόπουλου
- ελαιόλαδο
- φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά)
Είναι βασικό η κολοκύθα να 'ναι αρκετά πορτοκαλένια. Μη σας τρομάζει το μέγεθός της, η σάρκα της που θα χρησιμοποιήσετε είναι σχετικά λεπτή. Αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις πατάτες για να βράσουν πιο γρήγορα, το πράσο και τα καρότα σε ροδέλες και το κρεμμύδι χοντροκομμένο.
Τρίβουμε στον τρίφτη το τζίντζερ προσέχοντας να μην περάσουν οι σκληρές ίνες του. Είναι αρκετά καυτερό οπότε η ακριβής ποσότητα εξαρτάται από το πόσο καυτό το προτιμάει ο καθένας. Θα έλεγα πως σε ένα ινδικό εστιατόριο οι 2 κουταλιές αντιστοιχούν σε μια φωτιά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε αρχικά σε λίγο ελαιόλαδο (εγώ χρησιμοποίησα και λίγο φρέσκο βούτυρο) το κρεμμύδι με τα πράσα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Παράλληλα βράζουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα. Στο νερό πρόσθεσα λίγο κύβο κοτόπουλου και ένα μεγάλο κομμάτι τζίντζερ για έξτρα γεύση (το οποίο μετά αφαίρεσα). Προσθέτουμε και το ζωμό στα λαχανικά τόσο ώστε να τα σκεπάζει καλά.
Η σούπα πρέπει να σιγοβράσει για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς οι πατάτες και τα καρότα. Είναι σημαντικό να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για να χυλώσει όμορφα. Επίσης καλό είναι να είναι σκεπασμένη με καπάκι για να μη φεύγουν οι ατμοί.
Όταν λοιπόν είναι έτοιμη, ξεκινά η διαδικασία της πολτοποίησης. Αν έχετε ραβδομπλέντερ θα το κάνετε στην ίδια κατσαρόλα. Εγώ δεν είχα, οπότε χρησιμοποίησα το κλασικό μπλέντερ το οποίο νομίζω ότι κάνει καλύτερη δουλειά αν και λερώνει 2 επιπλέον σκεύη..., το ίδιο το μπλέντερ και μια ακόμα κατσαρόλα για τη σούπα μετά την πολτοποίηση. Αν σας φανεί πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζωμό. Αφού τελειώσετε την αφήνετε να πάρει μια βράση για ακόμα δυο λεπτά.
Η γλύκα της κολοκύθας εξισοροπείται από την ένταση του κρεμμυδιού και του πράσου ενώ το τζίντζερ την κάνει πικάντικη. Η υφή της είναι κάτι ανάμεσα σε μους και παιδική φρουτόκρεμα! Δε χρειάζεται ούτε κρέμα γάλακτος ούτε έξτρα βούτυρο, είναι απίστευτα βελούδινη.
Συνοδεύστε την με σπιτικά κρουτόν που θα φτiάξετε με λίγο βούτυρο στο τηγάνι, σκόρδο αλάτι και πιπέρι και ίσως και λίγο τριμμένο τυράκι από πάνω.
Νομίζω ότι ο Γερμανός σεφ θα πετούσε το σκούφο του! Κι αν οι 6 μερίδες σας φαίνονται πολλές, πιστέψτε με δεν είναι γιατί μόλις τη δοκιμάσουν όλοι, τα τάπερ θα πηγαινοέρχονται! Αυτή η πορτοκαλί κυρία ζεσταίνει και τις πιο κρύες νύχτες!
Η αντίζηλος του Γερμανού σεφ για τη βελουτέ κολοκυθόσουπα με τζίντζερ και λαχανικά Νίκη Χ.