Μαγειρεύοντας Ινδικό "με τον Άκη"
Πολύ θα ήθελα να το είχα ετοιμάσει παρέα με τον Άκη Πετρετζίκη βέβαια... αλλά έστω και η πνευματική παρουσία του μέσω της ιστοσελίδας του ήταν αρκετή!
Αφορμή για τον πειραματισμό μου με την ινδική κουζίνα στάθηκε το γεγονός ότι πριν μια εβδομάδα σε ένα φιλικό σπίτι δοκίμασα ένα αντίστοιχο πιάτο και ενθουσιάστηκα. Δεν έμεινα λοιπόν με τα χέρια σταυρωμένα. Αναζήτησα διαδικτυακά συνταγές και κατέληξα σε αυτή του Άκη Πετρετζίκη. Προμηθεύτηκα τα υλικά που μου έλειπαν και ανέλαβα δράση.
Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή (λιγότερο από μια ώρα) που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της ινδικής κουζίνας και όχι μόνο. Κατάλληλη και για όσους ακολουθουν διατροφή χωρίς γλουτένη.
Μπορείτε να δείτε την αρχική συνταγή στην ιστοσελίδα του Άκη: Ινδικό κοτόπουλο Κόρμα
Προσωπικά την ακολούθησα σχεδόν κατά γράμμα. Απλά επειδή χρησιμοποίησα wok αντί για τηγάνι, στην πράξη απαιτήθηκαν κάποιες μικρές παραλλαγές. Για την ακρίβεια απέφυγα εντελώς το ελαιόλαδο κατά το σοτάρισμα και πρόσθεσα λίγο κορν φλάουερ για να δέσει η σάλτα. Επίσης, χρησιμοποίησα φυτική κρέμα γάλακτος - ώστε η συνταγή να είναι κατάλληλη και για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά - και ωμά αμύγδαλα αντί για καβουρδισμένα. Παράλληλα, ετοίμασα και ρύζι basmati για συνοδευτικό.
Το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο, οπότε σας παραθέτω και τη δική μου ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή-εμπειρία και ελπίζω να μην παρεξηγηθεί ο Άκης ;-)
Τα υλικά για 4 άτομα:
- 2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος (600γραμ)
Για τη σάλτα
- 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος φυτική
- 200 γραμμάρια γάλα καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας κάρυ σκόνη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- Χυμό από ένα λάιμ
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 ρίζα τζίντζερ φρεσκοτριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλιά κορν φλάουερ (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- Μερικά ωμά αμύγδαλα
- Φρέσκο κόλιανδρο
Για το ρύζι
- 2 κούπες ρύζι basmati
- 4 κούπες νερό
Εκτέλεση:
- Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο.
- Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε το wok.
- Σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Αν δεν έχετε wok και χρησιμοποιήσετε τηγάνι, λογικά θα χρειαστείτε και λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κάρυ, το φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον φρέσκο χυμό λάιμ, το μέλι, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.
- Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλου προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο wok και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αν δεν σας δένει μπορείτε να προσθέσετε λίγο κορν φλάουερ διαλυμένο σε γάλα καρύδας.
- Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζετε 4 κούπες νερό και στη συνέχεια 2 κούπες ρύζι basmati. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
- Σερβίρετε βάζοντας το ρύζι ως βάση, προσθέτοντας το κοτόπουλο, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τέλος μερικά φύλλα φρέσκο κόλιανδρο και τα αμύγδαλα.
Με την πρώτη ευκαιρία προμηθευτείτε τα υλικά και επιχειρήστε την. Δεν θα χάσετε!
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!