Όταν η παράδοση συναντά τη gourmet γεύση
προκύπτει ένα από τα νοστιμότερα και πιο ιδιαίτερα φαγητά που μπορεί να γευτεί κάποιος: Σαλμί με κυνήγι και τριμμένα καρύδια!
Βέβαια το φαγητό μπορεί να γίνει και με απλό μοσχάρι χωρίς να χάσει τη νοστιμιά του.
Τα σαλμί το τρώμε από την παιδική μας ηλικία, συνήθως σε γιορτές και επίσημα γεύματα. Τουλάχιστον για τη δική μας οικογένεια, οι ρίζες του είναι θεσσαλικές. Από εκεί το μάθαμε και μετά την πρώτη φορά που το δοκιμάσαμε, το τιμούμε δεόντως με κάθε "γιορτινή" ευκαιρία.
Τα υλικά είναι τα εξής:
- 1 κιλό κρέας, κυνήγι, κουνέλι ή μοσχάρι
- ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 1 ντομάτα
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 4 ποτήρια νερό
- 4 κούπες καρύδια
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- κόκκινο πιπέρι
- 4 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
Η εκτέλεση περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:
- Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και τη ντομάτα στο μπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα ή τη χύτρα ταχύτητας (αν έχουμε) και το αφήνουμε να κάψει.
- Ρίχνουμε το κρέας και τα αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τον πολτό από τα κρεμμύδια και τη ντομάτα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το κόκκινο πιπέρι, το κρασί και το νερό.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε στο 1,5 (με μέγιστο το 3) για 1 ώρα, αν πρόκειται για χύτρα. Αν χρησιμοποιούμε απλή κατσαρόλα, προσαρμόζουμε το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το χρόνο που χρειαζόμαστε συνήθως όταν μαγειρεύουμε μοσχάρι.
- Τρίβουμε τα καρύδια στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Μόλις βράσει το κρέας (*), ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε το μείγμα των υλικών που έχουμε στο βαθύ πιάτο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για άλλα είκοσι λεπτά.
- Μόλις σβήσουμε τη φωτιά, αφήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά του και να "κάτσουν" τα καρύδια στην κατσαρόλα. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.
(*) Εναλλακτικά αν θέλουμε να μην ανακατευτεί το κρέας με τα καρύδια, μπορούμε να βγάλουμε τα κομμάτια του κρέατος από την κατσαρόλα και να αφήσουμε μόνο τα υγρά με τα καρύδια και τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος να βράσουν. Με αυτό τον τρόπο στο τέλος, μπορούμε να σερβίρουμε σε ξεχωριστή πιατέλα τα καρύδια και σε ξεχωριστή το κρέας.
Δοκιμάστε το αυτό το φαγητό! Είναι υπέροχο!