Cupcakes με μέλι και κανέλα
Κι ενώ ενόψει καλοκαιριού θα περίμενε κανείς παύση εργασιών στην κουζίνα, κατά έναν περίεργο λόγο οι κουτάλες έχουν πάρει φωτιά, οι πειραματισμοί είναι συχνοί και τα γλυκά δε λείπουν ποτέ από το μενού! Πολύ περισσότερο τα cupcakes.
Αυτή τη φορά αφορμή στάθηκε η γιορτή της μητέρας, που μαζί με δυο μικρές βοηθούς ετοιμάσαμε cupcakes βασισμένα σε μια συνταγή της Αθηνάς Πάνου με μικρές τροποποιήσεις προσαρμοσμένες στα διαθέσιμα υλικά.
Με το που ήρθαν οι βοηθοί μου, σηκώσαμε τα μανίκια, βάλαμε ποδιές, και το βιβλίο άνοιξε στη σελίδα με τη συνταγή που από καιρό είχαμε επισημάνει γι αυτή τη μέρα.
Τα υλικά είναι πολύ απλά και τα έχουμε σχεδόν πάντα στο ντουλάπι:
- 130 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. μέλι
- 65 γρ. βιτάμ λιωμένο
- 110 γρ. φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1/2 κουτ. γλ. κανέλα
- 1/2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό
Για την εκτέλεση:
- Ανάβουμε το φούρνο στους 170οC στον αέρα.
- Τοποθετούμε 12 χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μάφιν.
- Τρίβουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ ώσπου να γίνουν σκόνη.
- Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αμυγδαλόψιχα, κανέλα, ζάχαρη).
- Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε με ένα κουτάλι, το γάλα, το λιωμένο βιτάμ και το αυγό. Αν το μέλι είναι πηχτό, θα πρέπει να το ζεστάνουμε μαζί με το γάλα, έτσι ώστε να λιώσει πριν το αναμείξουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες.
- Ψήνουμε για 22-23 λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Και επειδή η μέρα ήταν γιορτινή και το ζητούμενο πολύχρωμα και χαρούμενα κεικάκια, κάναμε και μία αυτοσχέδια κρέμα για να καλύψουμε τα κέικ.
Για την κρέμα χρησιμοποιήσαμε:
- 150 γρ. περίπου φυτική κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη
- λίγη κανέλα
Τα υλικά της κρέμας μπαίνουν στον κάδο του μίξερ, ανακατεύονται καλά και μόλις σφίξουν προστίθενται πάνω από τα cupcakes, ενώ στη συνέχεια λίγη πολύχρωμη τρούφα μπορεί να δώσει το πολυπόθητο χρωματιστό αποτέλεσμα που αρέσει πολύ στα παιδιά... και πράγματι άρεσε πολύ και στις βοηθούς μου που με μεγάλη χαρά έδωσαν την πιατέλα - έκπληξη στη μαμά τους!
Σημείωση: Η κρέμα απαιτεί τα κεικάκια να διατηρούνται σε τάπερ στο ψυγείο.