Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Αδελφοί Μανάκια

Τις τελευταίες μέρες μιλήσαμε για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, για τις Χρυσές Σφαίρες, σας προτείναμε ταινίες που μπορείτε να δείτε στο cinema και άλλες που μπορείτε να απολαύσετε χαλαρώνοντας στον καναπέ του σπιτού σας.

Τι θα λέγατε να μάθουμε και μερικά στοιχεία για τη ζωή των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια;

Η αλήθεια είναι ότι οι βιβλιογραφικές πηγές με στοιχεία για τη ζωή των Αδελφών Μανάκια δεν ταυτίζονται απόλυτα μεταξύ τους. Ωστόσο, κάναμε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε τις βασικότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και το έργο τους και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Ο Ιωάννης (Γιάννης ή όπως προτιμούσε Γιαννάκης) και ο Μιλτιάδης (Μίλτος) Μανάκης ή Μανάκιας είναι οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές στα Βαλκάνια. Γεννήθηκαν σε ένα μικρό χωριό της Πίνδου, την Αβδέλλα Γρεβενών. Ο Γιαννάκης γεννήθηκε το Μάιο του 1878 και ο Μιλτιάδης το Σεπτέμβριο του 1882. Είναι ελληνοβλαχικής καταγωγής και προέρχονται από μια από τις παλαιότερες οικογένειες του χωριού, με ενδιαφέρουσα κτηνοτροφική και εμπορική δράση.

Ο Μίλτος δεν κατόρθωσε να σπουδάσει, ενώ ο Γιαννάκης φοίτησε στο γυμνάσιο Μοναστηρίου (η σημερινή ονομασία της πόλης είναι Μπίτολα) και κατόρθωσε να πάρει το δίπλωμα του δασκάλου και του ζωγράφου. Το 1898 δραστηριοποιήθηκε στα Ιωάννινα, όπου άνοιξε φωτογραφικό στούντιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν σε σχολείο ως καθηγητής καλλιγραφίας και ζωγραφικής. Αργότερα και ο Μίλτος με τη βοήθεια του αδερφού του έγiνε φωτογράφος και εν συνεχεία κινηματογραφιστής. Το 1905 αγόρασαν από το Λονδίνο μια κινηματογραφική μηχανή "Bioscop 300" και έκτοτε ξεκίνησαν να κινηματογραφούν σκηνές της καθημερινής ζωής.

Γύρω στο 1904 τα δυο αδέρφια εγκαταστάθηκαν στο Μοναστήρι, το οποίο την εποχή εκείνη ήταν εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Εκεί έφτιαξαν ένα ιδιόκτητο εργαστήρι φωτογραφίας και μέσω των φωτογραφιών τους καθόρθωσαν να καταγράψουν την καθημερινή ζωή των Βαλκανίων. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη μετέπειτα εθνογραφική και ιστορική μελέτη. Παράλληλα βρήκαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους σε διάφορες πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Το 1905 γύρισαν την πρώτη τους κινηματογραφική ταινία σχετικά με τη ζωή στα Βαλκάνια με πρωταγωνίστρια τη γιαγιά τους Λουκία Μανάκη, η οποία έγνεθε μαλλί και ύφαινε στον αργαλειό. Παράλληλα άνοιξαν το "Ατελιέ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας'" του Μοναστηρίου. Το 1906 μετά από πρόσκληση του Βασιλιά Καρόλου, συμμετείχαν σε μια διεθνή έκθεση φωτογραφίας στη Ρουμανία, όπου κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο, ενώ λίγο αργότερα, το 1911 έγιναν οι φωτογράφοι του Οθωμανού Σουλτάνου. Από το 1916 μέχρι το 1919, ο Γιάννης βρέθηκε εξόριστος στη Φιλιππούπολη, καθώς μέσα στο φωτογραφείο τους είχαν βρεθεί όπλα και πυρομαχικά, γεγονός που τον έκανε να κατηγορηθεί από τους Βούλγαρους ως κατάσκοπος. Την περίοδο εκείνη λειτούργησε το φωτογραφείο τους στο Πλόβντιφ της Βουλγαρίας. Από το 1921 λειτουργούσαν δική τους κινηματογραφική αίθουσα στο Μοναστήρι. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1929 τα δυο αδέρφια ανέλαβαν καθήκοντα φωτογράφων για το Σέρβο Βασιλιά Αλέξανδρο Ά Καραγιώργεβιτς. Το 1939 η κινηματογραφική τους αίθουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, οπότε ο Γιάννης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε στη Ρουμάνικη Εμπορική Σχολή και δούλεψε ως φωτογράφος στην παραλία. Το 1954 πέθανε πάμφτωχος και μόνος στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μίλτος αναδείχτηκε σε σπουδαίο δεξιοτέχνη της φωτογραφικής τέχνης, αφήνοντας «ιστορία» στο χώρο της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Μέχρι το θάνατό του παρέμεινε στη σημερινή ΠΓΔΜ. Όσο ζούσε είχε την τύχη να δει το πρόσωπό του σε γραμματόσημο που εκδόθηκε προς τιμήν του. Για τους Γιουγκοσλάβους υπήρξε εθνικός κινηματογραφιστής και παρασημοφορήθηκε από τον στρατάρχη Τίτο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ταξινομώντας τις χιλιάδες φωτογραφίες και τις δεκάδες ταινίες που δημιούργησαν τα δύο αδέλφια. Ως το τέλος της ζωής του λαχταρούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά δεν τα κατάφερε. Συνέχισε να δουλεύει στο φωτογραφείο μέχρι τα 78 του χρόνια. Πέθανε στα Μοναστήρι το 1964 σε ηλικία 82 ετών, όπου θάφτηκε με τιμές που του απέδωσε το γιουγκοσλαβικό καθεστώς του Τίτο, τον οποίο είχε φωτογραφήσει ο ίδιος. Τα δύο αδέλφια πέθαναν χωρίς να συναντηθούν καθόλου μετά τον πόλεμο.

Η ύπαρξη, η ζωή και το έργο των δύο αδελφών μέχρι και σήμερα είναι άγνωστα στο ευρύ ελληνικό κοινό. Αξίζει όμως τον κόπο να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των αδελφών Μανάκια μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

wikipedia
avdella.gr
cinemainfo.gr

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σύντομο ντοκιμαντέρ του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, το οποίο μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

- Ιστοσελίδα του ΕΟΑ

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάρτιος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
09.11.2012

Jason Mraz - Life is Wonderful

Jason Mraz - Life is Wonderful

Γνωστό κι αγαπημένο! Η ζωή είναι υπέροχη και είναι και πολύ μικρή για να μην τη ζούμε όπως μας αρέσει!

Περισσότερα...
10.12.2012
Αλληλεγγύη

Σύνθημά μας η Αλληλεγγύη...

Περισσότερα...
08.06.2015

Αντλώντας ενέργεια από τη φύση

Αντλώντας ενέργεια από τη φύση

Τοπία της φύσης εκπληκτικά, που δεν μπορείς να απαθανατίσεις την ομορφιά τους σε φωτογραφίες, σου δίνουν τόση ενέργεια, σε γαληνεύουν τόσο πολύ... 

Σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις και να απορείς γιατί επιλέγεις να ζεις σε μια από τις πολλές ελληνικές τσιμεντουπόλεις και όχι μέσα στη φύση.

Περισσότερα...
25.10.2015

Φλωρεντία: Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή

Φλωρεντία: Μια φορά δεν είναι ποτέ αρκετή

Μπορεί οι συνθήκες τελευταία να μην ευνοούν τα ταξίδια, το μυαλό όμως ανατρέχει σε αναμνήσεις και ξαναζεί. Και κάπως έτσι ήρθε σαν στιγμιότυπο ταινίας μπροστά μου το ταξίδι στη Φλωρεντία. Μια από τις ομορφότερες πόλεις που έχω επισκεφτεί, ένα ταξίδι που σίγουρα θέλω να επαναλάβω.

Περισσότερα...
25.05.2013
Ανοιχτές Πόρτες 2013

Οι φίλοι του κρασιού που βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα οινοποιεία που ανήκουν στο δίκτυο των "Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας" στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Ανοιχτές Πόρτες 2013".

Περισσότερα...
18.03.2014
Βρες κάτι όμορφο!

Μπορεί η εβδομάδα μας να μην είναι η πιο εύκολη... Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και απαιτητικές, η ένταση μεγάλη, ο ύπνος λίγος... και όμως, κάτι όμορφο θα υπάρχει στη σημερινή ημέρα.

Περισσότερα...
28.11.2013

Ματούλα Ζαμάνη - Aamononoke

Ματούλα Ζαμάνη - Aamononoke

Μια διαφορετική μουσική πρόταση!

Περισσότερα...
25.02.2013
Το ταξίδι της ευτυχίας

Μερικά πράγματα πρέπει να τα λέμε και να τα ξαναλέμε για να τα ακούμε και να τα ξανακούμε, με σκοπό να τα εμπεδώσουμε και να τα κάνουμε τρόπο ζωής.

Περισσότερα...
21.06.2016

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Lemon pie αγάπη μου (Δύο πανεύκολες συνταγές)

Είχα ζουμερά και μυρωδάτα λεμόνια στο ψυγείο. Τα λεμόνια του γείτονα! Και γινόταν ολοένα και περισσότερα. Και μύριζε όλο το ψυγείο τόσο όμορφα!

Κάτι έπρεπε να φτιάξω, κάτι λεμονάτο και ευωδιαστό. Κι έτσι άρχισα να ψάχνω συνταγές για λεμονόπιτες. Lemon pies!

Περισσότερα...
02.08.2013

Bebel Gilberto - August Day Song

Bebel Gilberto - August Day Song

H πρώτη Παρασκευή του Αυγούστου είναι εδώ και στο γενικότερο πνεύμα της χαλάρωσης και της ξενοιασιάς υποδεχόμαστε την αγαπημένη μέρα της εβδομάδας με lounge διάθεση.

Περισσότερα...
28.01.2013
Νέες χρήσεις για τις παλιές ξύλινες σκάλες

Είναι μερικά πράγματα που δεν πρέπει να πηγαίνουν χαμένα. Και όταν τα δούμε με φαντασία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να δημιουργήσουμε όμορφες γωνιές.

Περισσότερα...
19.08.2013

Ella & Louis - Dream a Little Dream of Me

Ella & Louis - Dream a Little Dream of Me

Και μια και ξεκινήσαμε την ημέρα μας με όνειρα.. ας απολαύσουμε παρέα το αγαπημένο "Dream a lilltle dream of me".

Περισσότερα...
03.05.2013

Food styling με τα βαμμένα κόκκινα αυγά

Food styling με τα βαμμένα κόκκινα αυγά

Κάθε χρόνο βάφουμε αυγά.. βάψαμε και φέτος, κάθε χρόνο τσουγκρίζουμε και τρώμε αυγά μετά την Ανάσταση, τρώμε και στο πασχαλινό τραπέζι, θα φάμε και φέτος... και μετά κανείς δεν τιμάει τα υπόλοιπα βαμμένα αυγά.. Μένουν στη γυάλα, πάνω στο τραπέζι, περνάνε οι μέρες, μπαίνουν στο ψυγείο και μένουν εκεί... τρώμε από κανένα αλλά τα τελευταία συνήθως καταλήγουν στον κάδο απορριμάτων..

Περισσότερα...
28.01.2014

Στα 5 πρώτα το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Στα 5 πρώτα το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης

Στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης είχα την τύχη να βρεθώ πριν 6 περίπου μήνες. Δε σας κρύβω πως με εντυπωσίασε. Ο χώρος, το μενού, τα πιάτα ήταν πολύ καλά. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παραδέχτω πως και έχω φάει καλύτερο φαγητό και έχω βρεθεί σε πιο όμορφο χώρο με καλύτερο σέρβις. Ωστόσο, το σύνολο όσων προσφέρει το συγκεκριμένο εστιατόριο άφησε όλη την παρέα ιδιαίτερα ικανοποιημένη με μεγαλύτερο ατού βέβαια την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη και τους γύρω λόφους.

Περισσότερα...
12.08.2013
Χειροποίητη συσκευασία δώρων για καλλιγράφους

Για τους λάτρεις της καλλιγραφίας ή για όσους το έχουν απωθημένο από την παιδική τους ηλικία, όταν με τόσο κόπο ο δάσκαλος τους υποχρέωνε να εξασκηθούν στην καλλιγραφία, ενώ σήμερα η μόδα επιτάσσει γραμματοσειρές λιτές και ευανάγνωστες...

Περισσότερα...
27.10.2014

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Η βάπτιση της Μαργαρίτας

Όπως σας εκμυστηρευτήκαμε πρόσφατα, κάπως έτσι άρχισαν όλα. 

Περισσότερα...
03.12.2012

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμα Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Περισσότερα...
29.04.2014

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών)

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο (Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών)

Μια πανέμορφη διαδρομή, εύκολη, ακίνδυνη αλλά απαιτητική από πλευράς φυσικής κατάστασης, είναι η ανάβαση στο οροπέδιο των Μουσών από τη θέση "Γκορτσιά".

Περισσότερα...
02.02.2015
Μαρίζα Ρίζου - Πάνος Μουζουράκης - Γιάννης Χριστοδουλόπουλος - Πετάω

Φτιάχνω μια εικόνα στον αιώνα
που έχει εσένα και μένα μαζί
τι άλλο θέλω σ' αυτή τη ζωή...

 

Δυναμικό, χαρούμενο, έντονο! Ένα κομμάτι που με ταξιδεύει... Θέλω να πετάξω μακριά, σαν τα μεγάλα πουλιά, να πάω όπου με πάει η καρδιά...

Περισσότερα...
18.09.2014

Με έμφαση στο περιτύλιγμα ΙΙ

Με έμφαση στο περιτύλιγμα ΙΙ

 

Πολλές φορές η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Άλλη μια πρόταση λοιπόν για μοναδικές συσκευασίες δώρων φτιαγμένες με τα χεράκια μας!

Περισσότερα...
08.03.2013
Να νιώθεις καλά

Ο οχτάλογος του "σκέφτομαι θετικά - νιώθω καλά".

Περισσότερα...
24.04.2013
Το γραφείο...στο σπίτι

Ο χώρος του γραφείου στο σπίτι είναι μία από τις αγαπημένες μας γωνιές. Μπορεί να έχουμε ένα ολόκληρο δωμάτιο για τη στέγαση του γραφείου και της βιβλιοθήκης, πράγμα σπάνιο ειδικά όταν στο σπίτι κατοικεί ολόκληρη οικογένεια ή να ενσωματώνουμε το γραφείο σε ένα από τα άλλα δωμάτια του σπιτιού και ιδιαίτερα στο σαλόνι.

Περισσότερα...
15.05.2013
Le syndrome de Peter Pan - Elisa Tovati

Ξεκινάμε άλλη μια χαρούμενη μέρα με ένα αισιόδοξο τραγούδι που ερμηνεύει η Elisa Tovati.

Περισσότερα...