Η ώρα της γης 2013
Η Ώρα της Γης είναι μια ετήσια συμβολική δράση που συμβαίνει κάθε Μάρτιο και έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει τον κόσμο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.
Συνεπείς στη δράση κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε διάφορες περιοχές του κόσμου σβήνουν για μία ώρα τα φώτα, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και δηλώνοντας την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του πλανήτη.
Φέτος σβήνουμε τα φώτα σήμερα, 23 Μαρτίου 2013, στις 8:30 μ.μ.
Πώς όμως ξεκίνησε η Ώρα της Γης;
Η Ώρα της Γης (Earth Hour) ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, συμμετέχοντας 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι και 2.100 επιχειρήσεις. Το αρχικό πλάνο ήταν να καθιερωθεί η ώρα της γης σε εθνικό επίπεδο στην Αυστραλία, όμως το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και πολλές πόλεις άρχισαν να συνηγορούν στην επόμενη καμπάνια για την Ώρα της Γης.
Ένα χρόνο μετά, το 2008, 371 πόλεις σε περισσότερες από 365 χώρες συμμετείχαν στην παγκόσμια δράση για προστασία του περιβάλλοντος. Με μια συντηρητική προσέγγιση υπολογίστηκε ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 4.000 πόλεις και σε 88 χώρες έσβησαν τα φώτα για 1 ώρα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο εντολή για άμεση κινητοποίηση σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή. Αυτή τη χρονιά δημιουργήθηκε και μια γυαλιστερή ασημένια σφαίρα, η "The People's Orb", η οποία εσώκλειε ένα σκληρό δίσκο 350GB με βίντεο, φωτογραφίες και αρχεία με στοιχεία από τη συμμετοχή των πολιτών στη δράση. Η σφαίρα που αντιστοιχούσε στην εντολή για άμεση δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, μεταφέρθηκε από το Σίδνεϋ στην Κοπεγχάγη και εκεί τοποθετήκε σε περίοπτη θέση την τελευταία ημέρα του ιστορικού συνεδρίου Climate Change Conference των Ηνωμένων Εθνών.
Το 2010 η Ώρα της Γης κατόρθωσε να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κάλεσμα για την ανάληψη της ευθύνης και την καθοδήγηση του πλανήτη παγκοσμίως προς ένα αειφόρο μέλλον. Περίπου 128 χώρες συμμετείχαν στη δράση και ακόμα και σπουδαία κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο βυθίστηκαν στο σκοτάδι για μία ώρα.
Ένα χρόνο μετά, το 2011 η Ώρα της Γης σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τη συμμετοχή 135 χωρών. Για πρώτη φορά η δράση παρακινιεί τους υποστηρικτές να αρχίσουν να σκέφτονται τι ακόμα μπορούν να κάνουν, εκτός από το σβήσιμο των φώτων. Δημιουργείται έτσι το Beyondthehour.org με σκοπό να δώσει στους υποστηρικτές το βήμα να μοιραστούν ιδέες και προτάσεις για το τι άλλο μπορούν να κάνουν.
Το 2012 η Ώρα της Γης σπάει για άλλη μια φορά κάθε προηγούμενο ρεκόρ συμμετοχής και εδραιώνεται πλέον ως η μεγαλύτερη εθελοντική δράση για το περιβάλλον, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 6.950 πόλεις σε περισσότερες από 152 χώρες. Η δράση γνωρίζει πλέον τη μεγαλύτερη διάδοση μετά το 2009 και συνεχίζει την προσπάθεια για κάτι περισσότερο πέρα από το σβήσιμο των φώτων για μία ώρα. Έτσι ξεκινάει η καμπάνια "I Will If You Will", με περισσότερα από 200.000 μεμονωμένα άτομα να δέχονται την πρόκληση στο YouTube.com/EarthHour. Η καμπάνια αυτή ζητάει από κάθε συμμετέχοντα να μοιραστεί τις απόψεις του για το τι θα ήταν πρόθυμος να κάνει για να σώσει τον πλανήτη και τι θα περίμενε να γίνει στη συνέχεια. Αξιοσημείωτα γεγονότα στην Ώρα της Γης για το 2012 είναι η παρατήρηση του "σκοτεινού" κόσμου από τον αστροναύτη André Kuipers, ο οποίος βισκόταν στο International Space Station, καθώς και η εφαρμογή για πρώτη φορά της δράσης στην Τρίπολη της Λιβύης με πρωτοβουλία δύο εφήβων, λίγους μόνο μήνες μετά την αναστάτωση στη χώρα.
Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάνουμε στο 2013 και σβήνουμε τα φώτα σήμερα, δίνοντας το δικό μας μήνυμα για την αναγκαιότητα προστασίας του πλανήτη, ευελπιστώντας ότι η συμμετοχή στη δράση φέτος θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Παράλληλα, όμως, ελπίζουμε ότι η ευαισθητοποίηση των πολιτών παντού στον κόσμο δεν περιορίζεται στην Ώρα της Γης. Απεναντίας, ευχόμαστε καθένας μας να κάνει ότι μπορεί για να προστατεύει το περιβάλλον, βάζοντας έστω και ένα μικρό λιθαράκι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.