To ριζότο της αναμονής
Μια δημιουργική παραλλαγή της εξαιρετικής συνταγής της αγαπημένης μου φίλης, που μεταξύ άλλων ακούει και στο ψευδώνυμο "Dear".
Πρόκειται για ένα από τα φαγητά που αγαπώ ιδιαίτερα και κατά ένα περίεργο τρόπο είναι ένα από τα λίγα που μπορεί να θεωρηθεί σπεσιαλιτέ μου. Επιχείρησα να το φτιάξω πρώτη φορά πριν από 4-5 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή "ριζότο a la dear".
H πρώτη αυτή προσπάθεια, προς έκπληξη όλων και κυρίως δικής μου, στέφθηκε από επιτυχία. Τι να πω; Η σωστή (και όχι στα 4 μέτρα) εκτέλεση της συνταγής; Η τύχη του πρωτάρη; Η αγάπη μου για τα πρόσωπα που θα το γεύονταν; Σίγουρα, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Έκτοτε, κάθε φορά δοκιμάζω και μια άλλη εκδοχή της. Το ριζότο άλλωστε αποτελεί ιδανική βάση για δημιουργικούς συνδυασμούς υλικών.
Η εν λόγω παραλλαγή αποτελεί την πιο πρόσφατη απόπειρά μου. Αυτή τη φορά, πειραματίστηκα με περισσότερα υλικά. Το αποτέλεσμα έλαβε κολακευτικά σχόλια, οπότε αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Το ονόμασα "ριζότο της αναμονής" για 2 λόγους. Πρώτον, γιατί η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λιγάκι και δεύτερον, γιατί ο καλός μου άργησε κάπως στο ραντεβού μας. Ευτυχώς, οι δυο τους "συντονίστηκαν" και καθυστέρησαν το ίδιο!
Υλικά (για 4 άτομα):
- 2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι αναποφλοίωτο ή αρμπόριο
- 500 γραμ. κολοκύθα γλυκιά (πορτοκαλί) κομμένη σε κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
- 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο
- Λίγο κάρδαμο
- Λίγο φρεσκοτριμμένο αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πιπερόριζα (τζίντζερ)
- 1/8 της πλάκας βούτυρο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 200 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκκομμένο
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ κρασί
- 150 γραμ. παρμεζάνα σε κομμάτια
- Μερικές φέτες προσούτο
Εκτέλεση:
- Γεμίζουμε τα 3/4 μιας μεσαίας σε μέγεθος κατσαρόλας με νερό
- Μόλις βράσει, προσθέτουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, μια κουταλιά ελαιόλαδο και τέλος το ρύζι
- Μετά από λίγο τρίβουμε την πιπερόριζα και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάρδαμο
- Βράζουμε για συνολικά 25-30 λεπτά
- Όσο τα παραπάνω βράζουν, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βιτάμ και το αφήνουμε 2 λεπτά να κάψει
- Ακολουθούν το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ο λιναρόσπορος και το κουκουνάρι
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τους κύβους κολοκύθας
- Μετά από λίγο σβήνουμε με το κρασί
- Στη συνέχεια μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο τηγάνι (μαζί με το νερό), αν δεν χωράει όλο μαζί, το μεταγγίζουμε σταδιακά
- Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη σπάτουλα από έξω προς το κέντρο αγγίζοντας τον πάτο του σκεύους
- Προσθέτουμε τις σταφίδες
- Όταν πιει τα υγρά του και όσο είναι αρκετά υδαρές, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το προσούτο
- Σε 15 λεπτά σερβίρουμε το ριζότο στα πιάτα και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Tips:
- Αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, θα εξυπηρετούσε ίσως να έχετε βράσει για λίγο την κολοκύθα πριν την προσθέσετε στο τηγάνι ή να την έχετε κόψει σε αρκετά μικρούς κύβους.
- Λάβετε υπόψη σας ότι το αναποφλοίωτο ρύζι θέλει λίγη περισσότερη ώρα βρασμού, οπότε αν επιλέξετε ρύζι τύπου αρμπόριο, ο χρόνος βρασμού στην κατσαρόλα μπορεί να περιοριστεί στα 20 λεπτά.
- Αν, όσο ανακατεύετε με τη ξύλινη κουτάλα, διαπιστώσετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα στον πάτο του τηγανιού, μην αγχωθείτε, είναι λογικό.
- Αν το ρύζι έχει πιει τα υγρά του αλλά θεωρείτε ότι κρατάει ακόμη, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον νερό, αρκεί να το έχετε ζεστάνει πριν.
- Επειδή οι σταφίδες απορροφούν αρκετό νερό, καλύτερα να τις προσθέσετε προς το τέλος της διαδικασίας.
- Αν επιλέξετε ένα από τα υλικά σας να είναι κρέας (κομμένο σε κύβους πάντα), αυτό θα πρέπει να γίνει μετά το βήμα 5 και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα μόνο αφού το κρέας έχει πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!
Y.γ. Μην σας τρομάζουν τα πολλά υλικά. Τολμήστε να πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στην κουζίνα σας και εντυπωσιάστε αυτούς που αγαπάτε αυτό το Σαββατοκύριακο!