Σταφιδόψωμα
Η φίλη Μπέσσυ ξαναχτυπά για άλλη μια φορά με λαχταριστά σταφιδόψωμα. Ό,τι φτιάχνεται με ζύμη μας αρέσει πολύ, οπότε ευκαιρία για νέα κουζινομαγειρέματα!
Να και τα υλικά για 26 περίπου κομμάτια:
- 3-4 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
- 30 γρ. μαγιά νωπή ή 1 κουτ.σουπ. ξερή μαγιά
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 και 1/4 φλιτζ. νερό χλιαρό
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2/3 φλιτζ. ζάχαρη
- 1 φλιτζ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές, πλυμένες και σκουπισμένες
- 1 κουτ. σουπ. ξύσμα λεμονιού
- 1/4 φλιτζ. μαργαρίνη
- σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε 3 φλ. αλεύρη με τη μαγιά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ κι ανοίγουμε στο κέντρο ένα λάκκο.
- Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη.
- Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε σε αυτό το λάδι.
- Αφήνουμε να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε επάνω στη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και κατόπιν παίρνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε σε μια απαλή και αφράτη ζύμη.
- Ανακατεύουμε τις σταφίδες με το ξύσμα λεμονιού και τα ενσωματώνουμε μέσα στη ζύμη.
- Αν είναι μαλακή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα και ζυμώνουμε.
- Προσθέτουμε τη μαργαρίνη στη ζύμη και ζυμώνουμε ξανά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1,5 ώρα.
- Την πατάμε να ξεφουσκώσει, κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια, τα βάζουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και σκεπάζουμε ξανά. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη ή νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 200oC για περίπου 20 λεπτά και τα σταφιδόψωμά μας είναι έτοιμα! Από την παραγωγή στην κατανάλωση!