Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ελιά: Ένα ευλογημένο δώρο της γης με μεγάλη ιστορία και διατροφική αξία

Η Ελιά είναι το δέντρο που χαρακτηρίζει τα ελληνικά παράλια. Η ιστορία της μετρά πάρα πολλά χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη χώρα μας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα του δέντρου είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Η ελιά άλλωστε ήταν το σύμβολο της θεάς. Στην πορεία η ελιά συνδέθηκε με τον αθλητισμό, ενώ αποτέλεσε και ένα βασικό διακοσμητικό στοιχείο σε διάφορα είδη καθημερινής χρήσης, αφού πήλινα και ξύλινα δοχεία, λευκά είδη, ακόμα και κοσμήματα διακοσμήθηκαν με μοτίβα κλαδιών και καρπών ελιάς. Επιπλέον αποτέλεσε σύμβολο ειρήνης, σοφίας και γνώσης.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου, ενώ σταδιακά η ελιά μεταφέρθηκε είτε από Έλληνες άποικους είτε από Φοίνικες έμπορους σε άλλες περιοχές. Σήμερα η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η κατανάλωση του καρπού είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, από τις ελιές παράγεται το ελαιόλαδο, οπότε είναι λογικό η καλλιέργεια και η συγκομιδή της ελιάς να αποτελεί μια πολύ βασική αγροτική δραστηριότητα σε όλο τον χώρο της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα όλα τα χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται και ευδοκιμεί σχεδόν σε πολλές περιοχές. Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει προς το τέλος του φθινοπώρου και τότε ξεκινάει η συγκομιδή, το λιομάζωμα όπως λέγεται από τους πιο σχετικούς του είδους. Η συγκομιδή γίνεται ακόμα και σήμερα παραδοσιακά με το χέρι, ενώ ενίοτε υποστηρίζεται και με πιο σύγχρονα εργαλεία. Στο έδαφος κάτω από τα δέντρα στρώνονται τα λιόπανα ή άλλα ειδκά δίχτυα για να πέφτουν οι καρποί.

Διατροφικά, οι καρποί της ελιάς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, σχεδόν όσο και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και συνδέονται με την υγεία και τη μακροζωία. 

olives-1

Πλησιάζοντας προς το τέλος του φθινοπώρου και φέτος, φτάνει ο καιρός που ξεκινά η συγκομιδή των ελιών. Για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία της συγκομιδής τους σε κτήμα φίλων στην Κάτω Σωτηρίτσα, στα παράλια της Λάρισας.

Οι ελιές τους ήταν φορτωμένες με καρπούς που ήθελαν λίγο ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για περαιτέρω επεξεργασία, όπως η παραγωγή ελαιόλαδου. Όμως ήταν στην κατάλληλη φάση για να μαζευτούν και να υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία ως βρώσιμες, ειδικά αν τις θέλεις πράσινες και τραγανές. Ήταν τόσο καθαρές που σου 'ρχόταν να τις δοκιμάσεις από το δέντρο. Και επειδή πρόκεται για ιδιοκατανάλωση δεν ραντίστηκαν ποτέ. Άφθονες βιολογικές ελιές από την παραγωγή στην κατανάλωση! Μεγάλη χαρά και τύχη!

Με τις απαραίτητες οδηγίες, φτάσαμε στο κτήμα τους με την παρότρυνση να μαζέψουμε όσες καταπράσινες λαχταριστές ελιές θέλαμε. Κι εμείς φυσικά δεν αφήσαμε την ευκαιρία χαμένη! Μαζέψαμε περίπου 10 κιλά ελιές τύπου Χαλκιδικής και εκείνοι μας "μαρτύρησαν" τη συνταγή τους για να έχουμε σε 3-4 μήνες πεντανόστιμες τραγανές ελιές καθημερινά στο τραπέζι μας! Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο να περάσει, για να φύγει η πικράδα τους μια που η συνταγή δεν προβλέπει τρύπημα ή χάραξη ελιών.

olives-3

Μα τι απολαυστική εμπειρία ήταν αυτή που ζήσαμε για πρώτη φορά; Να μαζεύεις ελιές με θέα το Αιγαίο από ψηλά; Καταπληκτικές στιγμές για μας τους φυσιολάτρες! Και τώρα μετά την εκτέλεση της συνταγής, περιμένουμε με γλυκιά αγωνία να περάσει ο καιρός για να γευτούμε το αποτέλεσμα. Εξάλλου τις ελιές τους τις έχουμε δοκιμάσει στο σπίτι τους άλλες χρονιές και πάντα μας άρεσαν! Φέτος θα έχουμε τις δικές τους ελιές για δικές μας! Ε δεν είναι και άσχημα! Το απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων, στολίζουν πολλές σαλάτες και αλοιφές και πρωτοστατούν στη μεσογειακή μας διατροφή!

olives-4

olives-5

Όσο για τη συνταγή, σημειώστε:
- Τοποθετούμε 10 κιλά ελιές πλυμένες, καθαρές σε ένα πλαστικό δοχείο που να χωράει 13 κιλά.
- Τοποθετούμε τις ελιές ανά 2 κιλά, ρίχνουμε περίπου 150 γραμ. χονδρό αλάτι, λίγο ξύδι και λεμόντοζο (ξινό). Αυτό επαναλαμβάνεται 5 φορές ώστε συνολικά να αδειάσουμε ένα μπουκάλι ξύδι, ένα φάκελο λεμόντοζο και περίπου 800 γραμ. χονδρό αλάτι.
- Γεμίζουμε το δοχείο με νερό, πάνω ρίχνουμε 150 με 200 γραμ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας ώστε οι ελιές να είναι σκεπασμένες για να μη μουχλιάσουν και ... περιμένουμε.
- Το δοχείο πρέπει να παραμείνει σε δροσερό μέρος. Αν την πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε, δεν έχει φύγει όλη η πίκρα τους, περιμένουμε να περάσει ακόμη λίγος χρόνος. Γενικά όσο περισσότερο μείνουν τόσο πιο γλυκές θα γίνουν.
- Όταν έρθει ο καιρός να τις καταναλώσουμε, παίρνουμε μερικές από το δοχείο και τις σερβίρουμε στο πιάτο με λίγο λαδόξυδο και λεμόνι.
- Εννοείται ότι κατά καιρούς θα ελέγχουμε την κατάστασή τους.

Δοκιμάστε το και αν δεν έχετε πρόσβαση σε ελιές απευθείας από το δέντρο, κάντε υπομονή και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουν στις λαϊκές αγορές.

Γενικά στοιχεία για την ελιά: Βικιπαίδεια

 

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Ιανουάριος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
08.06.2017

Διακοπές 2016 - 5η στάση: Αθήνα

Διακοπές 2016 - 5η στάση: Αθήνα

Μετά τη βόλτα μας στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το πλάνο μας έλεγε διήμερη παραμονή στην Αθήνα. Οπότε αφήσαμε τις Σπέτσες και μετά από ένα ήσυχο και σύντομο ταξίδι, φτάνουμε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, άψογο και σε πολύ βολική περιοχή.

Έχουμε χρόνια να έρθουμε στην πρωτεύουσα. Έχουμε όμως και δυο μέρες να τριγυρίσουμε το κέντρο της με άψογο ξεναγό, φίλο, νέο και ακούραστο.

Περισσότερα...
20.08.2013
Διακοπές με την τεχνολογία στο χέρι;

Τελικά η τεχνολογία πάει παντού; Πάει μαζί μας διακοπές; Ή καλύτερα εμείς πάμε διακοπές χωρίς το laptop ή το tablet μας; Ψάχνουμε δωμάτιο με δωρεάν WiFi, θέλουμε WiFi στην παραλία για ένα σερφάρισμα έστω μέσω κινητού...

Περισσότερα...
31.03.2015

Η πρώτη λαμπάδα maresei

Η πρώτη λαμπάδα maresei

Φέτος για πρώτη φορά έφτιαξα πασχαλινές λαμπάδες μόνη μου. Αγόρασα λαμπάδες σε διάφορα χρώματα, χρησιμοποίησα σπάγγο, κορδέλες και διάφορα υλικά που κατά κύριο λόγο είχα στο σπίτι και ετοίμασα χειροποίητες λαμπάδες για τα βαφτιστηράκια μας και όχι μόνο...

Περισσότερα...
06.11.2012
Λατρεμένη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012, ώρα 2μ.μ, Θεσσαλονίκη: Ο καιρός θύμιζε καλοκαίρι και περπατώντας με βήμα ταχύ στη Λεωφόρο Νίκης, είδα με μεγάλη χαρά ότι οι πολίτες είχαν ξεχυθεί στην παραλία. Άλλοι με τα πόδια και άλλοι με ποδήλατα έκαναν βόλτα στην παραλία αγναντεύοντας τη θέα, ενώ πολλές παρέες είχαν "καταλάβει" τα πεζούλια και το γρασίδι στην περιοχή του Λευκού Πύργου για να απολαύσουν τον πρωινό τους καφέ! Τι κρίμα να μην έχω το χρόνο και φυσικά το καλάθι(*) μου για να κάνουμε και εμείς ένα πικ-νικ στην παραλία! Μόνο μερικές φωτογραφίες στα γρήγορα έβγαλα, γιατί είχα αργήσει στο ραντεβού μου!

Περισσότερα...
22.12.2013

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα - Της τελευταίας στιγμής

Εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα - Της τελευταίας στιγμής

Μπορεί να έμειναν λίγες μόλις ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα και να μην έχετε στολίσει είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για να ετοιμάσετε ολόκληρο δέντρο είτε γιατί απλώς βαριέστε. Όπως και να έχει σας έχουμε δύο προτάσεις, πολύ απλές, πολύ εύκολες, πολύ γρήγορες, πολύ οικονομικές για να στολίσετε και εσείς το σπίτι σας έστω και την τελευταία στιγμή.

Περισσότερα...
11.07.2014

The Dandy Warhols - Mohammed

The Dandy Warhols - Mohammed

Μουσική πρόταση από έναν από τους άντρες της παρέας του maresei!

Πρόκειται για ένα πολύ χαλαρωτικό κομμάτι... ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την ώρα για να ξεφύγουμε από τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Περισσότερα...
25.09.2015

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Αποτελέσματα διαγωνισμού για τα ευχολόγια Artmania

Ο διαγωνισμός μας έληξε και οι νικήτριες αναδείχθηκαν μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης.

Περισσότερα...
21.01.2016

Δεν έγινε ο κόσμος για να 'μαστε μόνοι

Δεν έγινε ο κόσμος για να 'μαστε μόνοι

Ακούς ραδιόφωνο και η φωνή είναι γνώριμη... αλλά το κομμάτι όχι. Ακούς δεύτερη γνωστή φωνή.

Δυο αγαπημένοι ερμηνευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αυτό που ακούς σ' αρέσει και ψάχνεις να δεις τι είναι.

Περισσότερα...
12.04.2014
Μια κούπα - μπαλαρίνα

Μια κούπα μπαλαρίνα!

Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα μιας φίλης μόλις είδε αυτή τη φωτογραφία. Και επειδή μας θυμίζει μια πολύ όμορφη μέρα της ζωής μας, τη μοιραζόμαστε μαζί σας. Έτσι για να μην ξεχνάμε...

Περισσότερα...
28.06.2014
Η πλισέ φούστα

H πλισέ φούστα ήρθε ξανά δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και μας αρέσει πολύ.

Περισσότερα...
02.05.2013
Έτοιμα τα πρώτα κόκκινα αυγά!

Έτοιμα τα πρώτα κόκκινα αυγά! Και θα ακολουθήσουν και άλλα, με μηνύματα, με σχέδια, με χρώματα..

Περισσότερα...
12.01.2015

Η νοστιμότερη μηλόπιτα

Η νοστιμότερη μηλόπιτα

Μια μηλόπιτα που κερδίζει πάντα τις εντυπώσεις!

Περισσότερα...
02.02.2013

Stevie Wonder - My Cherie Amour

Stevie Wonder - My Cherie Amour

Σας είπα ότι η μουσική επένδυση της ταινίας "Οδηγός Αισιοδοξίας" μου άρεσε πολύ..

Περισσότερα...
10.01.2013
Nick Cave & The Bad Seeds - We No Who U R

Ξεκινήσαμε την ημέρα μας μουσικά με μια νέα κυκλοφορία και την κλείνουμε με τον ίδιο τρόπο..

Περισσότερα...
12.02.2013
Oversized κοσμήματα

Για κάθε ολοκληρωμένη εμφάνιση τα όμορφα ρούχα και τα περιποιημένα παπούτσια είναι απαραίτητα. Ωστόσο, τα αξεσουάρ είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Περισσότερα...
07.08.2013

Και ο κολιός τον Αύγουστο

Και ο κολιός τον Αύγουστο

Και μια που μιλάμε για ψάρια σήμερα, να ένα φαγητό που δεν το ξέρουν πολλοί και που όταν το δοκιμάσουν, κυριολεκτικά γλείφουν τα δάχτυλά τους! Εξάλλου ψάρι χωρίς χέρι τρώγεται; Δεν τρώγεται!

Περισσότερα...
23.09.2013

Βασιλική Μουρίκη - Diamonds

Βασιλική Μουρίκη - Diamonds

Μια γλυκιά διασκευή του αγαπημένου μας Diamonds της Rihanna από μια 17χρονη μουσικό, τραγουδίστρια και τραγουδοποιό από την Πάτρα. Το όνομα αυτής Βασιλική Μουρίκη.

Περισσότερα...
11.09.2013
Επιστροφή στο σχολείο

Back to school, back to reality!

Πολλές σκέψεις κι άλλες τόσες αναμνήσεις μου έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτομαι αυτή την ημέρα.

Περισσότερα...
19.10.2013

Μαρίζα Ρίζου - Summer taste

Μαρίζα Ρίζου - Summer taste

Άλλο ένα γλυκό κομμάτι από τη Μαρίζα Ρίζου, η οποία απόψε θα γεμίσει με jazz και swing ήχους τη σκηνή του gazARTE.

Περισσότερα...
14.08.2014

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Διακοπές με στιλ - Οι προτάσεις του maresei

Μέρες τώρα τριγυρνάμε σε παραλίες, θάλασσες, νησιά, beach bars... Χαιρόμαστε τη θάλασσα, την ξενοιασιά και την απόλυτη καλοκαιρινή χαλάρωση.

Βέβαια όσο μπορούμε - χωρίς αυτό να μας δημιουργεί άγχος - καλό είναι να μην παραμελούμε το στιλ μας. Και γι αυτό δεν χρειάζεται ούτε να γεμίζουμε ασφυκτικά τη βαλίτσα παίρνοντας μαζί μας στις διακοπές όλη μας τη ντουλάπα ούτε να κουβαλάμε δέκα ζευγάρια παπούτσια...

Περισσότερα...
24.01.2013
Σπιτικό fast food

Μας αρέσουν οι σαλάτες και τα υγιεινά εδέσματα αλλά μας αρέσουν και οι γευστικές ατασθαλίες που και που. 

Περισσότερα...