Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Ελιά: Ένα ευλογημένο δώρο της γης με μεγάλη ιστορία και διατροφική αξία

Η Ελιά είναι το δέντρο που χαρακτηρίζει τα ελληνικά παράλια. Η ιστορία της μετρά πάρα πολλά χρόνια και συνδέεται άμεσα με τη χώρα μας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα του δέντρου είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από τη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη. Η ελιά άλλωστε ήταν το σύμβολο της θεάς. Στην πορεία η ελιά συνδέθηκε με τον αθλητισμό, ενώ αποτέλεσε και ένα βασικό διακοσμητικό στοιχείο σε διάφορα είδη καθημερινής χρήσης, αφού πήλινα και ξύλινα δοχεία, λευκά είδη, ακόμα και κοσμήματα διακοσμήθηκαν με μοτίβα κλαδιών και καρπών ελιάς. Επιπλέον αποτέλεσε σύμβολο ειρήνης, σοφίας και γνώσης.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε ελιές στον ευρωπαϊκό χώρο της Μεσογείου, ενώ σταδιακά η ελιά μεταφέρθηκε είτε από Έλληνες άποικους είτε από Φοίνικες έμπορους σε άλλες περιοχές. Σήμερα η καλλιέργεια της ελιάς είναι πολύ διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και η κατανάλωση του καρπού είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Επιπλέον, από τις ελιές παράγεται το ελαιόλαδο, οπότε είναι λογικό η καλλιέργεια και η συγκομιδή της ελιάς να αποτελεί μια πολύ βασική αγροτική δραστηριότητα σε όλο τον χώρο της Μεσογείου.

Στην Ελλάδα όλα τα χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς συνεχίζεται και ευδοκιμεί σχεδόν σε πολλές περιοχές. Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει προς το τέλος του φθινοπώρου και τότε ξεκινάει η συγκομιδή, το λιομάζωμα όπως λέγεται από τους πιο σχετικούς του είδους. Η συγκομιδή γίνεται ακόμα και σήμερα παραδοσιακά με το χέρι, ενώ ενίοτε υποστηρίζεται και με πιο σύγχρονα εργαλεία. Στο έδαφος κάτω από τα δέντρα στρώνονται τα λιόπανα ή άλλα ειδκά δίχτυα για να πέφτουν οι καρποί.

Διατροφικά, οι καρποί της ελιάς είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, σχεδόν όσο και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο και συνδέονται με την υγεία και τη μακροζωία. 

olives-1

Πλησιάζοντας προς το τέλος του φθινοπώρου και φέτος, φτάνει ο καιρός που ξεκινά η συγκομιδή των ελιών. Για πρώτη φορά πριν λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την εμπειρία της συγκομιδής τους σε κτήμα φίλων στην Κάτω Σωτηρίτσα, στα παράλια της Λάρισας.

Οι ελιές τους ήταν φορτωμένες με καρπούς που ήθελαν λίγο ακόμα χρόνο για να ωριμάσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για περαιτέρω επεξεργασία, όπως η παραγωγή ελαιόλαδου. Όμως ήταν στην κατάλληλη φάση για να μαζευτούν και να υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία ως βρώσιμες, ειδικά αν τις θέλεις πράσινες και τραγανές. Ήταν τόσο καθαρές που σου 'ρχόταν να τις δοκιμάσεις από το δέντρο. Και επειδή πρόκεται για ιδιοκατανάλωση δεν ραντίστηκαν ποτέ. Άφθονες βιολογικές ελιές από την παραγωγή στην κατανάλωση! Μεγάλη χαρά και τύχη!

Με τις απαραίτητες οδηγίες, φτάσαμε στο κτήμα τους με την παρότρυνση να μαζέψουμε όσες καταπράσινες λαχταριστές ελιές θέλαμε. Κι εμείς φυσικά δεν αφήσαμε την ευκαιρία χαμένη! Μαζέψαμε περίπου 10 κιλά ελιές τύπου Χαλκιδικής και εκείνοι μας "μαρτύρησαν" τη συνταγή τους για να έχουμε σε 3-4 μήνες πεντανόστιμες τραγανές ελιές καθημερινά στο τραπέζι μας! Το διάστημα αυτό είναι απαραίτητο να περάσει, για να φύγει η πικράδα τους μια που η συνταγή δεν προβλέπει τρύπημα ή χάραξη ελιών.

olives-3

Μα τι απολαυστική εμπειρία ήταν αυτή που ζήσαμε για πρώτη φορά; Να μαζεύεις ελιές με θέα το Αιγαίο από ψηλά; Καταπληκτικές στιγμές για μας τους φυσιολάτρες! Και τώρα μετά την εκτέλεση της συνταγής, περιμένουμε με γλυκιά αγωνία να περάσει ο καιρός για να γευτούμε το αποτέλεσμα. Εξάλλου τις ελιές τους τις έχουμε δοκιμάσει στο σπίτι τους άλλες χρονιές και πάντα μας άρεσαν! Φέτος θα έχουμε τις δικές τους ελιές για δικές μας! Ε δεν είναι και άσχημα! Το απαραίτητο συνοδευτικό των οσπρίων, στολίζουν πολλές σαλάτες και αλοιφές και πρωτοστατούν στη μεσογειακή μας διατροφή!

olives-4

olives-5

Όσο για τη συνταγή, σημειώστε:
- Τοποθετούμε 10 κιλά ελιές πλυμένες, καθαρές σε ένα πλαστικό δοχείο που να χωράει 13 κιλά.
- Τοποθετούμε τις ελιές ανά 2 κιλά, ρίχνουμε περίπου 150 γραμ. χονδρό αλάτι, λίγο ξύδι και λεμόντοζο (ξινό). Αυτό επαναλαμβάνεται 5 φορές ώστε συνολικά να αδειάσουμε ένα μπουκάλι ξύδι, ένα φάκελο λεμόντοζο και περίπου 800 γραμ. χονδρό αλάτι.
- Γεμίζουμε το δοχείο με νερό, πάνω ρίχνουμε 150 με 200 γραμ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας ώστε οι ελιές να είναι σκεπασμένες για να μη μουχλιάσουν και ... περιμένουμε.
- Το δοχείο πρέπει να παραμείνει σε δροσερό μέρος. Αν την πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε, δεν έχει φύγει όλη η πίκρα τους, περιμένουμε να περάσει ακόμη λίγος χρόνος. Γενικά όσο περισσότερο μείνουν τόσο πιο γλυκές θα γίνουν.
- Όταν έρθει ο καιρός να τις καταναλώσουμε, παίρνουμε μερικές από το δοχείο και τις σερβίρουμε στο πιάτο με λίγο λαδόξυδο και λεμόνι.
- Εννοείται ότι κατά καιρούς θα ελέγχουμε την κατάστασή τους.

Δοκιμάστε το και αν δεν έχετε πρόσβαση σε ελιές απευθείας από το δέντρο, κάντε υπομονή και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσουν στις λαϊκές αγορές.

Γενικά στοιχεία για την ελιά: Βικιπαίδεια

 

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Φεβρουάριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
15.06.2015

Μοναδικές κρεμάστρες DIY με φυσικά υλικά

Μοναδικές κρεμάστρες DIY με φυσικά υλικά

Τρελαίνομαι για τέτοια DIY projects ακόμα κι αν μένουν μόνο στη λίστα με τα "to do" για καιρό, ακόμα κι αν δεν περνούν ποτέ στη λίστα με τα "done". Και με κάνουν να εύχομαι να είχε η μέρα 30 ώρες!

Περισσότερα...
28.02.2013

Στα Τέμπη του Νέστου

Στα Τέμπη του Νέστου

Τα Τέμπη του Νέστου είναι ένα από εκείνα τα σχεδόν άγνωστα σημεία της Ελλάδας που αν δεν μένεις στη Θράκη ή δεν έχεις κάνει φαντάρος (ΟΚ, οι άντρες!) ή φοιτητής στη Θράκη ώστε να τα διασχίσεις με το τρένο ή να τα περπατήσεις, πιθανότατα δεν τα γνωρίζεις. Ίσως να έχεις δει ή ακούσει κάτι, ίσως και να έχεις διαβάσει σχετικά σε κάποια από τις περίπου 44,900 ιστοσελίδες που κάποια στιγμή έχουν γράψει κάτι γι'αυτά.

Περισσότερα...
20.04.2013
Today's tip

Οι φίλοι μας λένε πως κάθε κάθε εβδομάδα αναζητούν στο διαδίκτυο όμορφες φωτογραφίες και ευχές για καλό σαββατοκύριακο.. Ίσως επειδή νιώθουν την ανάγκη να δουν και οι ίδιοι ένα ευχάριστο μήνυμα, λίγες θετικές σκέψεις, ίσως επειδή θέλουν να αναρτήσουν στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία που να αποπνέει θετικά συναισθήματα;

Περισσότερα...
20.02.2013
Τι να φορέσω;

Η σημερινή μας απάντηση στην ερώτηση "Τι να φορέσω;" είναι "Ένα υφασμάτινο παντελόνι σε φαρδιά γραμμή!"..

Περισσότερα...
17.02.2014

BAFTA 2014: Οι νικητές

BAFTA 2014: Οι νικητές

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των βραβείων. Μετά τις Χρυσές Σφαίρες λοιπόν και πριν τα Όσκαρ, ήρθε η σειρά των κινηματογραφικών βραβείων BAFTA.

Περισσότερα...
01.01.2014

Το wallpaper του Ιανουαρίου

Το wallpaper του Ιανουαρίου

...

Γέρε χρόνε φύγε τώρα,
πάει η δική σου η σειρά
ήρθε ο νέος με τα δώρα
με τραγούδια με χαρά

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά!
...

Περισσότερα...
25.11.2012
Παγκόσμια Ημέρα...

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

20.01.2013

Πατατούλες... σαν τηγανιτές

Πατατούλες... σαν τηγανιτές

Μια φίλη μας είπε ότι δεν μπορεί να πετύχει τις σαν τηγανιτές πατάτες φούρνου που τόσο της αρέσουν...

Περισσότερα...
05.12.2012

Dusk - What are the chances

Dusk - What are the chances

Tην ανακάλυψα πρόσφατα και για άλλη μια φορά χάρηκα που πρόκειται για νέα ελληνίδα τραγουδοποιό με ιδιαίτερη φωνή και μελωδικές συνθέσεις. Το όνομα της είναι Αυγή (εξ ου και το Dusk) Πλατανίδη και πολύ μ'αρέσει.

Περισσότερα...
25.12.2014
Χαρούμενα Χριστούγεννα

Έφτασε η μέρα! Χρόνια Πολλά και τις πιο θετικές ευχές μας για Λαμπερά Χριστούγεννα σε όλους!

Περισσότερα...
08.06.2015

Αντλώντας ενέργεια από τη φύση

Αντλώντας ενέργεια από τη φύση

Τοπία της φύσης εκπληκτικά, που δεν μπορείς να απαθανατίσεις την ομορφιά τους σε φωτογραφίες, σου δίνουν τόση ενέργεια, σε γαληνεύουν τόσο πολύ... 

Σε κάνουν να μη θέλεις να φύγεις και να απορείς γιατί επιλέγεις να ζεις σε μια από τις πολλές ελληνικές τσιμεντουπόλεις και όχι μέσα στη φύση.

Περισσότερα...
17.10.2014

Parov Stelar - Booty Swing

Parov Stelar - Booty Swing

Μας χαρίζετε έναν χορό;

Περισσότερα...
20.11.2012

Αγαπημένα ποιήματα για τα παιδιά (από το Γιάννη Ρίτσο)

Αγαπημένα ποιήματα για τα παιδιά (από το Γιάννη Ρίτσο)

Το "Αν όλα τα παιδιά της γης"  είναι ένα πολύ αγαπημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, από τα πρώτα post που κάναμε σε αυτό το blog.Κάθε φορά που το διαβάζουμε μας αρέσει περισσότερο. Ένα άλλο εξαιρετικό έργο του ποιητή το απόσπασμα από το ποίημα "Αναφυλλητό"..

Περισσότερα...
26.04.2013

Iyeoka - Simply Falling

Iyeoka - Simply Falling

Η Iyeoka Okoawo ξεχωρίζει για την υπέροχη φωνή της και τις πολλαπλές ιδιότητες. Είναι Νιγηριανή - Αμερικανίδα, ποιήτρια, καλλιτέχνης, τραγουδίστρια, ακτιβίστρια.. .Έχει υπάρξει και εκπαιδεύτρια στο TEDGlobal Fellow το 2010.

Περισσότερα...
16.02.2014
77 Bombay Street - Oko Town

Ρυθμικό και αισιόδοξο!

Περισσότερα...
05.12.2012

Dean Martin - Baby, it's cold outside

Dean Martin - Baby, it's cold outside

Όπως θα έχετε καταλάβει μας αρέσει πολύ ο Dean Martin!

Το συγκεκριμένο δε τραγούδι είναι ένα από τα πρώτα που μας ήρθε στο μυαλό, τώρα που έπεσε η θερμοκρασία και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μια και θεωρείται ένα από τα κλασικά τραγούδια της εποχής αυτής. Χαριτωμένο δεν είναι;

Περισσότερα...
01.12.2012
Στολίδια στο χέρι

Στήσιμο δέντρου, στολίδια στο χέρι, καλή παρέα, χριστουγεννιάτικη μουσική και ξεκινάμε..

Περισσότερα...
21.01.2017

Χοιρινό με πρασοσέλινο και αυγολέμονο: Μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη συνταγή

Χοιρινό με πρασοσέλινο και αυγολέμονο: Μια παραδοσιακή χειμωνιάτικη συνταγή

Είναι ένα φαγητό πεντανόστιμο. Είναι γεύση συνυφασμένη με γιορτινές αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων. Το έφτιαχνε η μητέρα μου, ίσως και και η γιαγιά μου.

Τώρα το φτιάχνω εγώ για τα παιδιά μου. Σχεδόν πάντα στα γιορτινά τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς μεταξύ άλλων οικογενειακών συνταγών που αποτελούν πια για μας παράδοση κατά τις μέρες των γιορτών.

Περισσότερα...
22.02.2015
Πατρινό Καρναβάλι 2015

Tι κάνει ένας μωβ ελέφαντας στη μέση του δρόμου;

Μα τι άλλο; Συμμετέχει στη νυχτερινή παρέλαση των καρναβαλιστών της Πάτρας συνοδεύοντας τον Βασιλιά Καρνάβαλο.

Περισσότερα...
25.05.2014
Τι να φορέσω;

Ενδυματολογική πρόταση για στιλάτες ποδηλατικές βόλτες από την αγαπημένη μας style blogger Blair Eadie.

Περισσότερα...
06.03.2013
Ειδική περίσταση

Την περασμένη Κυριακή σας είπαμε ότι θα κάνουμε την ημέρα μας ομορφότερη δημιουργώντας ειδικές περιστάσεις, στρώνοντας ωραία τραπέζια και περνώντας χρόνο με αγαπημένους φίλους. Και πράγματι έτσι έγινε.

Περισσότερα...
30.11.2012
Καλλιτεχνικό εργαστήρι και παλιμπαιδισμός

Καλά φέτος μιλάμε για μεγάλη προκοπή!

Περισσότερα...
09.11.2014

7 ενδυματολογικές προτάσεις για τις 7 ημέρες της επόμενης εβδομάδας

7 ενδυματολογικές προτάσεις για τις 7 ημέρες της επόμενης εβδομάδας

Το τελευταίο μου απόκτημα είναι μια πλεκτή ζακέτα με κρόσσια. Οι ζακέτες γενικά μου αρέσουν πολύ και τα τελευταία χρόνια αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία της γκαρνταρόμπας μου. Ζακέτες σε διάφορα χρώματα, μήκη και στιλ έχουν διεισδύσει στη ντουλάπα μου και δε λένε να βγουν. Κατ' επέκταση έχουν κάπως αυξηθεί και τα T-shirts που αποτελούν το πρώτο επίπεδο στις ενδυματολογικές επιλογές μου, από πάνω μπαίνει η ζακέτα, κάπου πιο πάνω υπάρχει η σχεδόν μόνιμη κάλυψη του λαιμού είτε πρόκειται για φουλάρι είτε για κασκόλ είτε για κάποιον πλεκτό γιακά...

Περισσότερα...
12.03.2013

Μάθημα χαλάρωσης

Μάθημα χαλάρωσης

σε 2, 10 ή 20 λεπτά.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες και χαλαρώστε.

Περισσότερα...