Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Η διατροφική κραιπάλη κατά την περίοδο των εορτών

Μέρες γιορτής και χαράς, οικογενειακής θαλπωρής, αλλεπάλληλων συναντήσεων με φίλους και συγγενείς και συνεχούς φαγητού. Μα πόσο φαηγτό πια; Τόσο που να μη χωράει ούτε σε πιατέλες στο τραπέζι ούτε και στο στομάχι μας; Τι μας πιάνει τέτοιες μέρες και ετοιμάζουμε τόσο πολύ φαγητό, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία;

Αν υποθέσουμε ότι είμαστε πέντε άτομα που τρώμε καθημερινά σε μια οικογένεια, ένα συνηθισμένο μεσημέρι στο τραπέζι έχουμε από μία έστω και μεγάλη μερίδα φαγητό, μια μεγάλη ή δυο μέτριες σαλάτες, τυρί και ψωμί. Έστω ότι οι ενήλικες πίνουν και ένα ποτήρι κρασί, ενώ τα παιδιά πίνουν νερό.

Όταν έρχονται οι μέρες των Χριστουγέννων το φαγητό δεν είναι πλέον ένα, ούτε μπαίνει στα πιάτα σε μερίδες. Σερβίρεται σε πιατέλες, μία πιατέλα για κάθε φαγητό, τουλάχιστον τρία φαγητά, τουλάχιστον δυο μεγάλες σαλάτες, δυο σχέδια τυρί, κρασί περισσότερο, ένα δυο συνοδευτικά, όπως πατατοσαλάτα ή ρύζι ή κάτι αντίστοιχο. Δε χωράνε οι πιατέλες στο τραπέζι, όσο πιο μεγάλο τραπέζι τόσες πιο πολλές πιατέλες, δε χωράς να ακουμπήσεις το ποτήρι σου με άνεση... Μα γιατί το κάνουμε αυτό; Πόσο περισσότερο να φάμε; Πάλι πέντε άτομα είμαστε, τα ίδια στομάχια.

Αυτό συνέβαινε στη δική μας οικογένεια όλα τα χρόνια. Κι αν τύχαινε και είχαμε έξτρα κόσμο, είχαμε και έξτρα φαηγτά. Μόνο που δεν κρατούσαμε τις πιατέλες στα χέρια για να τρώμε σε δόσεις... Τι να πω; Το κακό είναι ότι μάθαμε έτσι και τώρα μήπως και εμείς οι νεότεροι κάνουμε τα ίδια; Ελπίζω πως όχι. Και εκεί που έχεις σκάσει, καλά καλά δεν παίρνεις ανάσα, ακούς τη μαγείρισσα να λέει "Ε δε φάγατε τίποτα, όλα μείνανε"... Αν μπορεί θα σου ανοίξει το στόμα, να σου βάλει το φαγητό μέσα, να ευχαριστηθεί που το έφαγες. Κι ας νιώθεις τεράστια δυσφορία μετά.

Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όλο αυτό δε συνέβαινε μόνο στη δική μου οικογένεια. Νομίζω πως συνέβαινε και συμβαίνει σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που οι ελληνίδες μάνα και γιαγιά σέβονται τον εαυτό τους και έχουν πάρει σοβαρά το ρόλο τους κατά τις γιορτινές μέρες.

Σκεφτόμενη όλον αυτό τον παραλογισμό περί φαγητού, μου τράβηξε την προσοχή ένα άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας "The Washington Post" που έφτασε στο inbox μου και πραγματεύεται ακριβώς αυτό το θέμα.

Το άρθρο ξεκινάει κάπως έτσι (και κάτι σου θυμίζει...):

"Ξέρεις ότι έχεις χορτάσει. Για την ακρίβεια κοντεύεις να σκάσεις. Ποτέ δε θα είχες γεμίσει το πιάτο σου τόσο όσο σήμερα σε μια κανονική μέρα και σίγουρα δε θα το είχες αδειάσει.
Αλλά είναι γιορτές και θα ήταν αγένεια να μη δοκιμάσεις κάθε πιάτο. Και όλα είναι τόσο νόστιμα και κάποια είναι υγιεινά και τέλος πάντων, δώστε μου και την πίτα να δοκιμάσω λίγο!"

Σας μεταφέρω μια σύντομη εκδοχή του.

"Έρευνες έχουν αποδείξει αυτό που ήδη ξέρουμε: Ο εγκέφαλός μας μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα σημάδια που δίνει το σώμα για να σταματήσουμε να τρώμε, ακόμα και όταν γνωρίζουμε πως οι συνέπειες δε θα είναι ευχάριστες.

Δε μιλάμε για παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτη ή άλλες συνέπεις μακροπρόθεσμα, λόγω της συνήθειας να τρώμε παραπάνω από όσο πρέπει ή αντέχουμε. Μιλάμε για τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες του να νιώθουμε δυσφορία μετά από ένα πολύ υψηλό σε λιπαρά και θερμίδες φαηγτό.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Jennifer McDaniel της Academy of Nutrition and Dietetics, δεν υπάρχει μέσο δείπνο. Ένα γεύμα από 600 ως 800 θερμίδες εντάσσεται αρμονικά σε μια διατροφή με ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων.

Αλλά ένα γιορτινό δείπνο μπορεί εύκολα να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 2000 θερμίδες από μόνο του, ειδικά αν πέσουμε με τα μούτρα στα ορεκτικά και πιούμε δυο ποτήρια κρασί.
Ακόμα και όσοι προσέχουν τη διατροφή τους τείνουν να αφήνουν πιο χαλαρό τον εαυτό τους στο τέλος του χρόνου. Σε μια έρευνα του Νοεμβρίου μέσω της εφαμοργής MyFitnessPal, το 88% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τιους διατροφικούς τους κανόνες έστω και λίγο κατά τη διάρκεια των γιορτών και το 10% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να μην ακολουθήσουν καθόλου κανόνες.

Ωστόσο, τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις παρασυρθεί και το κακό έχει ήδη γίνει και νιώθεις πλέον δυσφορία; Αν ξαπλώσεις, η δυσφορία θα αυξηθεί. Μια καλή ιδέα είναι να βοηθήσεις να συμμεζευτεί το χάος που επικρατεί μετά το δείπνο και περίπου 170 θερμίδες την ώρα θα χάνονται και θα σε βοηθήσουν να συνέλθεις από το μεγάλο φαγοπότι.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση συμβαίνει είναι το ότι ένα υπερβολικό γεύμα δεν μπορεί να μας παχύνει μόνιμα, αλλά μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα με κάποιον ή κάποιους από τους παρακάτω τρόπους.

  1. Ένα παραγεμισμένο στομάχι μπορεί να πιέζει το διάφραγμα, και το πρόβλημα μπορεί να επεκτείνεται στην περιοχή των πνευμόνων, καθώς δεν μπορούν να διασταλούν πλήρως και αναγκαστικά παίρνεις κοφτές αναπνοές, σαν να λαχανιάζεις.
  2. Αν τρως γρήγορα και δε μασάς επαρκώς τις τροφές, μπορείς μετά από κάποιο σημείο να νιώσεις ότι ανακατεύεσαι. Το έξτρα φαγητό, ειδικά τα πιο λιπαρά πιάτα, μπορούν να αναστατώσουν το στομάχι και σε ακραία περίπτωση να οδηγήσουν ακόμα και σε διάρροια.
  3. Το πολύ φαγητό κουράζει πολύ το πεπτικό σύστημα και καταστέλλει τις υπόλοιπες λειτουργίες. Η ινσουλίνη και οι υπόλοιπες ορμόνες εκκρίνονται για να διασπάσουν τους υδατάνθρακες. Το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα κορυφώνεται και στη συνέχεια πέφτει.
  4. Το πεπτικό σύστημα δουλεύει τόσο, που κάνει την καρδιά να λειτουργεί σε πιο εντατικούς ρυθμούς. Τα τριγλυκερίδια κολλάνε στα αιμοφόρα αγγεία. Η λειτουργία των κυττάρων και των αγγείων μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται.
  5. Έτσι όπως καταβροχθίζεις φαγητό και ποτά, ειδικά ανθρακούχα αναψυκτικά, καταπίνεις έξτρα αέρα. Επιπροσθέτως, τα βακτήρια στο στομάχι παράγουν κι άλλο αέρα όπως διασπούν τη ζάχαρη και το άμυλο. Όλος αυτός ο αέρας (τα αέρια) θα πρέπει κάπως να βγει από το σώμα.
  6. Η συγκέντρωση του αίματος στο πεπτικό σύστημα εγκαταλείπει άλλες πιο ζωτικής σημασίας περιοχές, όπως οι μύες ή η επιδερμίδα και έτσι μερικοί άνθρωποι νιώθουν ότι κρυώνουν.
  7. Πόσο ζύγιζε όλο αυτό το φαγητό; Το βάρος αυτών που έφαγες, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις βαρύς και νωθρός, ειδικά αν δε συνηθίζεις να τρως τόσο πολύ σε τακτική βάση.
  8. Μετά τις πρώτες 750 θερμίδες, το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει μεγαλύτερο ποσοστό από το φαγητό ως λίπος. Μια μελέτη του 2000 έδειξε ότι ο μέσος ενήλικας κερδίζει περίπου μισό κιλό σε κάθε εορτστική περίοδο, που κάποιοι άνθρωποι δεν το χάνουν ποτέ.

Σε γενικές γραμμές οι διατροφικές συνήθειες δείχνουν ότι:

α. Οι διατροφικές μας συνήθειες ακουλουθούν ένα συγκεριμένο μοτίβο σε εβδομαδιαία βάση. Έτσι καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες στην αρχή της εβδομάδας, μάλιστα η χαμηλότερη κατανάλωση σημειώνεται την Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη ξεκινά μια σταθερή αύξηση στην κατανάλωση θερμίδων με αποκορύφωμα το Σάββατο. Ωστόσο, τις μέρες των γιορτών οι εβδομάδες τείνουν να αποτελούν εξαίρεση. Αποκορύφωμα συνήθως είναι οι μέρες των Χριστουγέννων.

β. Η ημερήσια πρόσληψη φαγητού συνήθως αυξάνεται στο τέλος του χρόνου, με μικρές διακυμάνστεις και σε άλλες ημέρες διακοπών.

γ. Τα καλοκαίρια είναι καλύτερες περίοδοι, αφού αρκετές θερμίδες καίγονται μέσω άσκησης σε καθημερινή βάση."

Για μένα προσωπικά, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα το αν φάμε περισσότερο κάποιες μέρες του χρόνου και σίγουρα δε θα μπορούσα ποτέ να μπω στη διαδικασία να μετράω θερμίδες, ούτε στις γιορτές ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Και φυσικά ούτε να σκέφτομαι τόσο αρνητικά περί εμφραγμάτων κ.λπ. θέλω. Ωστόσο, αυτό που δεν αντέχω είναι η δυσφορία που νιώθω, όταν ξεφεύγω στο φαγητό περισσότερο από όσο αντέχω. Και αφού ξέρω ότι θα νιώσω τόσο δυσάρεστα, γιατί δε σταματάω νωρίτερα, μου λέτε;

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
30.12.2012
Ένα διαφορετικό ημερολόγιο

Φτάνοντας στις τελευταίες ημέρες του χρόνου, όλοι λίγο ή πολύ κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, κάνοντας μια ανασκόπηση των καλών και των κακών στιγμών, των στόχων που θέσαμε στην αρχή του 2012, αυτών που πετύχαμε και αυτών που εκκρεμούν ακόμη. 

Περισσότερα...
07.04.2013
Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Είναι κάποιες στιγμές που το μόνο που θες είναι να απομονωθείς από το θόρυβο και την ένταση της πόλης, να βρεθείς στην εξοχή, σε ένα μέρος με θέα, να ακούς μόνο τους ήχους της φύσης, να έχεις ένα ποτήρι κρασί κι ένα καλό βιβλίο.. Και αν μπορείς να αγναντεύεις ένα όμορφο τοπίο μπροστά σου, τότε το όνειρο εκπληρώνεται και το απόγευμα, εκεί λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να σου δημιουργήσει τα πιο υπέροχα αισθήματα ξενοιασιάς, αγαλλίασης, ευτυχίας.. 

Περισσότερα...
17.08.2013

Φουλ του χρώματος

Φουλ του χρώματος

Έχετε σκεφτεί να στρώσετε τραπέζι με ό,τι πιο χρωματιστό έχετε;

Περισσότερα...
15.02.2013
Έκθεση για τη Θεσσαλονίκη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση για τη Θεσσαλονίκη και την αρχιτεκτονική της ξεκινά σήμερα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 14 Απριλίου 2013. Θα τη βάλουμε στο πρόγραμμα του διμήνου; Πριν ξεκινήσουμε τις εξορμήσεις στη Χαλκιδική...

Περισσότερα...
12.03.2013

Σπιτικά σουβλάκια από ψαρονέφρι

Σπιτικά σουβλάκια από ψαρονέφρι

Όσο βελτιώνεται ο καιρός και περνάμε όλο και περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού τόσο περισσότερο μας αρέσει να τρώμε έξω. Γύρος, σουβλάκια, κρέπες, κρύα σάντουιτς και παντός τύπου fast food μας αρέσει και μας κλείνει πονηρά το μάτι όταν περνάμε έξω από ταχυφαγεία. Και μετά αρχίζει ο αγώνας και οι φωνές της υγιεινής διατροφής, του καλλίγραμου κορμιού, του καλοκαιριού που έρχεται και που θα μας βρει με μαγιώ και λίγο πιο γεματούληδες από πέρυσι.. Άγχος; Ε όχι άγχος και γι αυτό!

Περισσότερα...
31.01.2013
Προτάσεις για γλυκά γάμου (Μέρος 2ο)

Χαρά, συγκίνηση, αμηχανία είναι μια περίεργη μείξη συναισθημάτων που νιώθω, όταν όλο και περισσότεροι φίλοι με ενημερώνουν για τις προσεχείς ημερομηνίες των γάμων τους. Η ατζέντα αρχίζει να γεμίζει με ευχάριστα γεγονότα και το καλοκαίρι αναμένεται γεμάτο με reunions συμφοιτητών και παλιών φίλων.

Περισσότερα...
04.03.2014

Οι αλήθειες του Χόρχε Μπουκάι

Οι αλήθειες του Χόρχε Μπουκάι

1. Αυτό που είναι, είναι.

2. Εγώ είμαι αυτός που είμαι.

3. Εσύ... είσαι όπως είσαι.

Περισσότερα...
17.01.2013
Αδελφοί Μανάκια

Τις τελευταίες μέρες μιλήσαμε για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, για τις Χρυσές Σφαίρες, σας προτείναμε ταινίες που μπορείτε να δείτε στο cinema και άλλες που μπορείτε να απολαύσετε χαλαρώνοντας στον καναπέ του σπιτού σας.

Τι θα λέγατε να μάθουμε και μερικά στοιχεία για τη ζωή των πρωτοπόρων κινηματογραφιστών στα Βαλκάνια;

Περισσότερα...
01.03.2013
Καλό μήνα

Σήμερα αποχαιρετάμε το Φεβρουάριο και υποδεχόμαστε το Μάρτιο.

Περισσότερα...
20.08.2014
Mayra Andrade - We Used to Call It Love

Kαιρό έχουμε να ακούσουμε μουσική παρέα..

Τι λέτε λοιπόν για ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα με την Mayra Andrade να μας τραγουδά "We used to call it love";

Περισσότερα...
01.03.2013
Morcheeba - Blood Like Lemonade

Για τους Morcheeba ξαναμιλήσαμε λίγο καιρό πριν, όταν ακούσαμε το "Wonders Never Cease", υπό τη σκέψη των αναζητήσεων που δε σταματούν ποτέ.

Περισσότερα...
21.01.2014

Federico Aubele - Somewhere Else (feat. Melody Gardot)

Federico Aubele - Somewhere Else (feat. Melody Gardot)

 Μια μελωδία απ' αλλού φερμένη..

Περισσότερα...
10.11.2012

Jason Mraz - Living in the moment

Jason Mraz - Living in the moment

Ένα καινούριο τραγούδι του Jason Mraz για τις μικρές χαρές της ζωής!

Ας ζούμε τις στιγμές όσο καλύτερα μπορούμε!

04.05.2014
Μετά τη βροχή έρχεται το ουράνιο τόξο

Αγαπημένη ατάκα μιας φίλης της ιστοσελίδας μας:

"Σταματήστε να γκρινιάζετε για τη βροχή εδώ στα Γιάννενα! Είμαστε πολύ τυχεροί που βλέπουμε τόσο συχνά ουράνια τόξα!!"

Περισσότερα...
28.05.2013
Η ωραιότερη εικόνα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Ο ήλιος ξεπροβάλλει δειλά μέσα από τη θάλασσα αποκαλύπτοντας το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής...

Περισσότερα...
29.11.2012

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Dalida - Histoire d’un amour (1957)

Βράδιασε... Για άλλους ήρθε η ώρα για τον ημερήσιο απολογισμό, για άλλους η ώρα για χαλάρωση, για άλλους η ώρα της προετοιμασίας για το αυριανό φαγητό ή για άλλες δουλειές του σπιτιού.

Περισσότερα...
17.01.2016

Τα 2α γενέθλια του Φίλιππου

Τα 2α γενέθλια του Φίλιππου

Και αισίως ο Φίλιππος έγινε 2 ετών! Πώς έγινε αυτό; Πότε έγινε; Πότε γεννήθηκε, πότε μεγάλωσε... Σαν τώρα θυμάμαι εκείνες τις πρώτες μέρες που τον είχαμε σπίτι και νομίζαμε πως ήταν οι μεγαλύτερες μέρες της ζωής μας. Μάλλον γιατί κρατούσαν σχεδόν 24 ώρες (χωρίς ύπνο).

Και τώρα έχει ήδη περάσει μια εβδομάδα από τα δεύτερα γενέθλιά του και είμαστε μια εβδομάδα πιο κοντά στον ερχομό της μικρής πριγκίπισσας.

Περισσότερα...
05.03.2013
Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη

Και ενώ τα βλέμματα των φίλων της μόδας είναι στραμμένα στο Παρίσι εν αναμονή της ολοκλήρωσης της γαλλικής εβδομάδας μόδας, τι λέτε για μια στιλιστική βόλτα στους δρόμους της Νέας Υόρκης;

Περισσότερα...
01.06.2015

Με βότσαλα και πέτρες...

Με βότσαλα και πέτρες...

Όσο πάει και περισσότερες ιδέες - προκλήσεις εμφανίζονται μπροστά μου για τα diy projects μου.. Να 'χε η μέρα 30 ώρες πάλι δε θα μου έφταναν να κάνω όσα θέλω!

Για βότσαλα μιλήσαμε πολλές φορές, τα βάψαμε, τα στολίσαμε... Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα, να τα αξιοποιήσουμε περισσότερο και να φτιάξουμε δικά μας έργα τέχνης.

 

Περισσότερα...
20.01.2013

Nicola Conte - Do you feel like I feel?

Nicola Conte - Do you feel like I feel?

Ξεκινάμε την Κυριακή μας μουσικά παραμένοντας σε lounge-jazz και soul διάθεση με ένα ακόμη κομμάτι του Nicola Conte..

Περισσότερα...
09.04.2013

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο

Η δύναμη που κρύβεις μέσα σου - Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο

Τώρα να έχεις ανέβει στον Γράμο, τον Σμόλικα και σε άλλα χαμηλότερα βουνά και να αφήνεις τον "αρχηγό" παραπονεμένο, σαν πολύ δεν πάει; Τι λέτε;

Περισσότερα...
27.09.2013
Hello Friday!

Ευτυχώς η μέρα μας ξεκίνησε με ήλιο και φθινοπωρινές θερμοκρασίες που αναμένεται να ανέβουν όσο μεσημεριάζει!

Ευκαιρία για μια μοναδική Παρασκευή!

Περισσότερα...