Το maresei.gr χρησιμοποιεί cookies για να κάνει πιο εύκολη την πλοήγησή σας. 

Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά

Είμαι κόρη! Μοναχοκόρη! Μοναχοπαίδι! Αυτόματα ο τελευταίος χαρακτηρισμός προκαλεί σε όλους τη σκέψη «Κρίμα στη μάνα που σε κουβάλησε και έμεινε μόνη της γιατί σίγουρα εσύ έκανες κόμμα με τον πατέρα σου!».

Εγώ εδώ δε σας λέω ψέματα, γιατί δε θα είχε και νόημα. Εκ πρώτης όψεως, λοιπόν, η παραπάνω φράση είναι η ακράδαντη αλήθεια και η μαμά μου αλλά και κάθε μαμά με μοναχοπαίδι μια κόρη είναι κρίμα. Δεν ξέρω γιατί αλλά όντως αυτό που με συνδέει με τον μπαμπά μου είναι μοναδικό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως από τις 10 φράσεις μου, οι 7 είναι «ο μπαμπάς μου». Είναι μια μαγική επικοινωνία, ένα απερίγραπτο συναίσθημα για το οποίο κάποια στιγμή θα σας μιλήσω.

Επιστρέφοντας στο θέμα μου, έλεγα πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Η σχέση με τη μαμά μου... καθόλου βαρετή. Αγκαλιές, φιλιά, φωνές, αγάπες, τσακωμοί, χαρές και διαφωνίες. Έχουμε απ' όλα εδώ. Εξάλλου είναι τραγικά δύσκολο να συνεννοηθούν και να επικοινωνήσουν δύο γυναίκες. Όμως, όταν πρόκειται για αυτές τις δύο, τη μαμά και την κόρη, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Δε θα σας μιλήσω γενικά. Απλά επειδή εγώ στη μαμά μου δε μιλάω ποτέ γλυκά (κακώς) θα χρησιμοποιήσω τον χώρο που μου δίνεται για να τα γράψω.

Όπως για κάθε παιδί έτσι και για μένα η μαμά μου είναι η καλύτερη δυνατή μαμά που θα μπορούσε να μου τύχει. Γιατί μπορεί να με εκνευρίζει που υπάρχει σε όλα ένα «πρέπει» και πάντα όλα μπορώ να τα κάνω καλύτερα αλλά τελικά έχει δίκιο σε όλα. Θα αρρωστήσω αν δεν πάρω ζακέτα και θα αφήσω κάτι ημιτελές αν δεν πιεστώ. Τι να πω για αυτή τη γυναίκα που ξέρει αν είμαι κουρασμένη, στεναχωρημένη, κλαμένη, χαρούμενη ή ξέγνοιαστη ανεξάρτητα από το αν με έχει ακούσει ή με έχει δει. Πώς μπορώ να εξηγήσω ότι όσο και να με νευριάζει πάντα ξέρει τι πρέπει να πει για να αισθανθώ καλά. Και το χάδι της; Η αγκαλιά της; Είναι παυσίπονα. Τα καλύτερα παυσίπονα του κόσμου. Γιατί ότι κι αν συμβαίνει πάντα εκεί θέλω να γυρνάω. Στην αγκαλιά της δικής μου μαμάς, της περίεργης αλλά της καλύτερης του κόσμου.

Είναι μια σχέση βαθιά. Η φύση με προκαλεί να την εμπιστεύομαι τυφλά. Να τη βλέπω σαν βράχο που τίποτα δεν τον τρώει, δεν τον γδέρνει. Δύναμη και αποφασιστικότητα, οργάνωση, το σπίτι μας και η ζωή του σπιτιού μας. Κάπως, με έναν τρόπο που δεν ξέρω αν διδάσκεται, χωρίς να τα ξέρει όλα, έχει απαντήσεις στα πάντα. Μάλλον γεννήθηκε με προορισμό τα παιδιά. Και λογικά δεν ήξερε ότι θα είναι τόσο καλή.. αλλιώς θα είχε κάνει κι άλλα παιδιά για να μην στερήσει από τον εαυτό της και τα παιδιά να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να είναι μάνα, να απαλύνει πόνους.

Με κουβάλησε 9 μήνες, με φιλοξένησε στο σώμα της και μου έδωσε κομμάτια της για να ζήσω. Πόνεσε για να δω τον κόσμο και στάθηκε δίπλα μου στα χαζά, τα μικρά και σε όλα τα μεγάλα τα δύσκολα. Με έκανε άνθρωπο που μπορεί να στέκεται στην κοινωνία που ζούμε και έμεινε να υπομείνει όλα τα κακά μου. Τα νεύρα μου, τα ξεσπάσματά μου, την αχαριστία μου που με κάνει να θεωρώ όλα όσα μου προσφέρει δεδομένα. Αλλά, μάλλον για αυτό είναι μαμά, γιατί ξέρει να συγχωρεί και συγχωρεί αληθινά και απεριόριστα. Και παρόλα αυτά, έρχεται η μέρα που μετά από όσα έκανε έχει τη δύναμη και με αφήνει να φύγω, για να ζήσω τη ζωή όπως πρέπει κι όπως μου έδειξε και για να προσπαθήσω να πραγματοποιήσω κι εγώ τα όνειρά μου.

«Κάνε οικογένεια», μου είπε, «ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Είστε η ζωή μου και δε θα άλλαζα τίποτα με εσάς γιατί εσείς είστε ό,τι πιο όμορφο κατάφερα» λέει αναφερόμενη σε μένα και τον μπαμπά.

«Αλλά πώς να είμαι ήσυχη ότι θα πετύχω όταν το πρότυπό μου είσαι εσύ μαμά μου; Πώς θα γίνω για το παιδί μου ότι έγινες εσύ για μένα, και πώς θα το κάνω να αισθάνεται για μένα ότι με έκανες να αισθάνομαι εγώ για σένα; Είμαι περήφανη για σένα! Γιατί είσαι μάνα, είσαι σύζυγος και γυναίκα στην Ελλάδα του 2016. Γιατί τα κάνεις όλα και είσαι σε όλα η καλύτερη, χωρίς ποτέ να ξεχνάς εμάς.

Σε αγαπάω μαμά μου.

Σε ευχαριστώ για όλα μαμά μου.

Η γλυκιά σου στιγμή, η κάθε σου ανασφάλεια, η προσπάθειά σου να γίνεις καλύτερη, να προσφέρεις κι άλλα, κι άλλα, να μην μας ξεχνάς!

Είμαι περήφανη για σένα!

Για αυτό σε αγαπώ μαμά μου!

Γιατί είσαι η δική μου μαμά! Η μανούλα μου!»

Μην ξεχάσετε να πείτε χρόνια πολλά, να πείτε σε αγαπώ και να δώσετε ένα φιλί. Αυτά πάντα είναι αρκετά.. γιατί αυτό κάνουν οι μαμάδες! Αγαπούν ανιδιοτελώς και χωρίς κανέναν σκοπό.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες του κόσμου!

Κείμενο: Παυλίνα
Φωτογραφία

επιστροφή στην κορυφή
bookquote
Πόσο ωραία βιβλία έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό! Πόσο ωραία ταξίδια κάνω μέσα από την ανάγνωσή τους! Πάρτε ιδέες για τα βιβλία που θα διαβάσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Κι αν δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε φέτος, σας έχουμε προτάσεις!    maresei team
  1. Κατηγορίες
  2. Ετικέτες
  3. Δημοφιλή
Ένα κέικ μα τι κέικ;
Monday
Κέικ χωρίς ζάχαρη
Τα ξακουστά ανώμαλα της μητέρας..
Φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο με ψητά λαχανικά
Πατατούλες... σαν τηγανιτές
Μπισκότα βρώμης με αλεύρι ολικής άλεσης και χωρίς ζάχαρη
Πλάθω πλάθω κουλουράκια...

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2024 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
21.04.2013
Parov Stelar Trio - The Invisible Girl

Για τον Parov Stelar ξαναμιλήσαμε πριν μερικούς μήνες. Αυτή τη φορά ακούμε ένα πολύ καινούριο μουσικό κομμάτι, που έφτασε κι αυτό στο inbox μας από έναν πολύ καλό μας φίλο.. 

Περισσότερα...
25.01.2013
Οι προτάσεις μας για το σαββατοκύριακο

Δυστυχώς όλες οι προγνώσεις δείχνουν ότι ο καιρός δε θα μας κάνει τη χάρη αυτό το σαββατοκύριακο. Βροχές και χιόνια στα ορεινά ίσως μας κλείσουν σπίτι. Αλλά και έτσι να είναι, δε θα το βάλουμε κάτω. Είναι μια καλή ευκαιρία να το ρίξουμε σε εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, ταινίες και σίγουρα στο φαγητό...

Περισσότερα...
28.05.2013
Η ωραιότερη εικόνα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Ο ήλιος ξεπροβάλλει δειλά μέσα από τη θάλασσα αποκαλύπτοντας το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής...

Περισσότερα...
03.12.2012

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμα Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ.

Περισσότερα...
18.10.2014

Η βάπτιση του Φίλιππου

Η βάπτιση του Φίλιππου

Σας είπαμε ξανά ότι αυτό ήταν το καλοκαίρι των βαπτίσεων για την παρέα του maresei. Όχι μόνο γιατί γίναμε μάρτυρες σε αρκέτες βαπτίσεις, αλλά και γιατί σε τρεις από αυτές είχαμε ενεργό ρόλο και συμμετοχή, είτε ως γονείς είτε ως νονοί είτε ως βοηθοί των πνευματικών γονέων. Και στις τρεις πάντως περιπτώσεις βάλαμε τα χεράκια μας για τη δημιουργία του "βαπτιστικού πακέτου".

Έχουμε ήδη μοιραστεί μαζί σας τη βάπτιση του Αχιλλέα και σήμερα σειρά έχει αυτή του Φίλιππου που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου. Αλλάς ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή..

Περισσότερα...
16.12.2013

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλας... της μαμάς!

Αυτά τα κουλουράκια, συνήθως σε σχήμα πλεξούδας, έκαναν πάντα όλο το σπίτι να μυρίζει κανέλα. Τα θυμάμαι να υπάρχουν σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Ήταν τα αγαπημένα της μαμάς και τα έφτιαχνε συνέχεια. Και λέω ήταν, γιατί τώρα πια τα φτιάχνει σε πιο light εκδοχή, χωρίς ζάχαρη και με αλεύρι ολικής άλεσης. Και ακόμα και τώρα, αυτά τα ελαφριά μπισκοτάκια κανέλας είναι τα αγαπημένα όσων αποφεύγουν τη ζάχαρη εντός πολυκατοικίας και εντός παρέας.

Περισσότερα...
24.11.2012

Muffins βανίλιας

Muffins βανίλιας

Από χθες το πρωί είχα βάλει στο μυαλό μου λίγο κέικ. Οπότε σήμερα που με έπιασε η προκοπή, είπα να δοκιμάσω άλλη μια συνταγή για muffins βανίλιας με κομματάκια κουβερτούρας. Έγιναν νοστιμότατα και φυσικά ανάρπαστα!

Περισσότερα...
19.02.2013

H Δύναμη του Συν (+)

H Δύναμη του Συν (+)

Ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα του φετινού TEDxThessaloniki και όπως σας είχαμε υποσχεθεί φροντίζουμε για την ενημέρωσή σας. Το φετινό θέμα μας αρέσει πολύ και μας εκφράζει ακόμη περισσότερο..

Περισσότερα...
10.04.2013
Μια διαφορετική τραπεζαρία

Την ιδέα του χάρτη στον τοίχο την έχουμε ξαναδεί και φαντάζει πολύ ενδιαφέρουσα στα μάτια μας. Κάθε κλεφτή ματιά και ένας νέος προορισμός! Αφήστε που μπορούμε να σχεδιάσουμε και το γύρο του κόσμου σε 80 - 100 - 200 ημέρες... Όνειρο ζωής!

Περισσότερα...
09.03.2016

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Μικροί χώροι, μακρόστενα γραφεία

Επαγγελματίας από το σπίτι ή ερασιτέχνης blogger ή θέλω απλώς έναν χώρο να κάθομαι στον υπολογιστή μου ή να διαβάζω και δε μ' αρέσει ο καναπές, ένα γραφείο στο σπίτι το χρειάζεσαι. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις αρκετό χώρο; Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις μια δική σου γωνιά απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης κι εργασίας;

Περισσότερα...
01.04.2013

Στις αποχρώσεις του "φυστικοβεραμάν"

Στις αποχρώσεις του "φυστικοβεραμάν"

Το χρώμα που αγαπώ και που φαντάζει στα μάτια μου το πιο φωτεινό, το πιο χαρούμενο, ένα από τα πιο ωραία χρώματα για τα αντικείμενα εντός σπιτιού αλλά και για το αγαπημένο ρολόι χειρός, που δεν πήρα ακόμα, αλλά σκοπεύω να πάρω - από πέρυσι το "ζαχαρώνω", είναι το λατρεμένο φυστικοβεραμάν. 

Περισσότερα...
27.11.2012
Μεσάνυχτα και κάτι

Τα μεσάνυχτα δε διαρκούν για πάντα 
Το σκοτάδι γίνεται φως

Περισσότερα...
03.12.2014

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

1ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Ξάνθης: Ήμασταν εκεί!

Η περίοδος Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου θα έλεγε κανείς πως είναι η περίοδος που κινούμαστε στο πνεύμα των εορτών. Οι θερμοκρασίες σιγά-σιγά πέφτουν, εμείς κουκουλωνόμαστε, μένουμε λίγο περισσότερο στο σπίτι, στολίζουμε, φτιάχνουμε αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τρώμε περισσότερο, βλέπουμε φίλους...

Και όμως... Αυτή είναι η μία όψη των χαρών της ζωής. Η άλλη έρχεται όταν αποχωριζόμαστε τον καναπέ, βγαίνουμε από το σπίτι, αθλούμαστε και συμμετέχουμε...

Έτσι λοιπόν, για τους απανταχού δρομείς, οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους και ειδικά ο Νοέμβριος είναι ο μήνας των αγώνων. Ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας και άλλοι μικρότεροι σε μήκος και φήμη αγώνες δρόμου σε άσφαλτο ή σε βουνό διοργανώνονται αυτήν την περίοδο και προσελκύουν αμέτρητους λάτρεις του τρεξίματος.

Περισσότερα...
08.08.2013
Τι να φορέσω;

Ακόμη μια εμφάνιση της style blogger από την Φλόριντα που ξεχωρίσαμε αυτή την εβδομάδα.

Περισσότερα...
01.03.2016

Περπατώντας στο Μιλάνο

Περπατώντας στο Μιλάνο

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης μόλις ξεκίνησε και όπως και να το κάνουμε το μυαλό μας παίρνει αέρα. Κι αν τα ταξίδια φαντάζουν μακρινά όνειρα, οι αναπολήσεις είναι εύκολες και γρήγορες και δεν κοστίζουν τίποτα.

Οπότε κινούμαστε σε ρυθμούς ταξιδιωτικούς και πάμε μια βόλτα στο Μιλάνο.

Περισσότερα...
05.10.2014

Η σάλτσα μανιταριών εξελίσσεται

Η σάλτσα μανιταριών εξελίσσεται

Μήπως τελικά το μαγείρεμα των άγριων μανιταριών είναι αντρική υπόθεση; Η διάσημη πλέον σάλτσα μανιταριών του οικογενειακού μας μανιταροσυλλέκτη αποτελεί πρόκληση και μυεί άλλον έναν άντρα στην κουζίνα. Η δική του εκτέλεση οδηγεί σε μια πιο πικάντικη αίσθηση που για τους άμαθους - σαν και μένα - στα καυτερά είναι δυναμίτης!

Περισσότερα...
26.01.2013

Ζεστά ροφήματα από βότανα

Ζεστά ροφήματα από βότανα

για ζεστασιά, θαλπωρή και χουχούλιασμα...

Περισσότερα...
30.11.2012
Αποχαιρετώντας το φθινόπωρο

Νωρίτερα σήμερα στα Εξωτικά Ιωάννινα!

Όπως βλέπετε προηγήθηκε "βροχή" από πλατανόφυλλα. Αποχαιρετάμε το φθινόπωρο λοιπόν με μια χαρακτηριστική εικόνα της εποχής..

29.11.2012
Κρυμμένοι θησαυροί...

Ελεύθερη μετάφραση: Ιδιαίτερα πράγματα υπάρχουν ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές μας στιγμές. Κρυμμένοι θησαυροί μπορεί να βρίσκονται στο οικείο περιβάλλον μας.

Περισσότερα...
22.08.2013
Μια αυτοσχέδια σύνθεση με ό,τι έχετε πρόχειρο

Άσπρο - μαύρο - καλάθια - φυτά... Βάλτε το προσωπικό σας γούστο και διακοσμήστε το σπίτι σας με ό,τι έχετε διαθέσιμο.

Περισσότερα...
22.01.2013
Armin van Buuren vs Sophie Ellis Bextor - Not Giving Up On Love

Παίζοντας με το σλόγκαν της ημέρας που είναι το "Not giving up", ας ακούσουμε ένα μουσικό κομμάτι λίγο διαφορετικό από ό,τι σας έχουμε συνηθίσει.. 

Περισσότερα...
18.02.2013

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις παλιές καρέκλες δεν τις πετάμε...

Τις βάφουμε σε διάφορα χρώματα, βάζουμε μαξιλαράκια και δημιουργούμε μια μοναδική τραπεζαρία, πρωτότυπη και με στιλ.

Περισσότερα...